03-08-13

Verkiezingen in Argentinie?

viw.jpgIn Argentinie gaan ze volgende week stemmen, maar ook wij, de Belgen, kunnen of moeten volgend jaar weer naar de stembus. De federale wetgevende verkiezingen gaan waarschijnlijk door op 25 mei 2014. In de loop van de maand juli/augustus zullen de Belgen hierover een brief ontvangen, samen met een gepersonaliseerd formulier voor inschrijving als kiezer.

De Belgen die in het buitenland gedomicilieerd zijn, dienen zich tegen 31 januari 2014 als kiezer in te schrijven bij hun Belgische ambassade of consulaat. We willen u eraan herinneren dat de stemming verplicht is voor elke Belg, die ingeschreven is in de bevolkingsregisters van een Belgische ambassade of een Belgisch consulaat, ook al woont hij/zij in het buitenland.

meer info vind je op de pagina van VIW

06:28 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

19-06-13

Fietstoerist in BA

MAPA_redciclovias_Abr20132.jpgEn eindelijk is het zo ver voor toeristen of niet-residenten in Buenos Aires. Ook zij kunnen nu met de fiets de stad rond toeren en dit gratis. Met je paspoort en een kopietje begeef je je naar een bici-station (die gele overal in de stad) je geeft je email en je verblijfsadres en tekent een verklaring. Daarna heb je onbeperkt toegang tot het gebruik van de gele fietsen in de stad. Dit netwerk is bijzonderd goed uitgewerkt en helpt vaak bij files of bus- en metrostakingen.

Of als het openbaar vervoer overbezet is. Je neemt dan een fiets aan Puerto Madero, bijvoorbeeld, en je fietst moedig door de 'rustigere' achterstraatjes van San Telmo en Monserrat tot in het centrum naar Recoleta of Palermo waar je hotel gelegen is.

Daar geef je de fiets af aan het dichtsbijgelegen fietspunt dat je vindt op de plannetjes die je krijgt. Het uitgebreide fietspadennet zal je zeker veilig brengen waar je moet zijn. Je hoeft ook niet heel het traject te fietsen, als je net uit de opstropping bent, kan je voor de rest van het traject een taxi nemen. Zeker tijd- en geld besparend : als fietsend in BA geraak je overal!

Site van de stad

Fietsnetwerk in de stad

17:17 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

03-04-13

Koninklijk feest der Nederlanden

kroon.jpgBij onze taal-buren roert er wat. Er ruist iets door het struikgewas...het is een eh..een eh... Een nieuw koningspaar! En in Argentinie is dit dubbel feest. Maxima zou koningin kunnen worden. De Argentijnen zijn al door het dolle heen met hun Paus, hun Messi die vandaag weer eens gescoord heeft, als ik me niet vergis en in mei een echte prinses, met eventueel als aanspreektitel Koningin. De Nederlandse vereniging in Argentinie zal dit niet laten voorbij gaan zonder een FEEST. En als de Nederlanders feest vieren, vieren ze feest!

En dit op 30 april in San Telmo, kaarten in voorverkoop (tot 20 april) = $200

Na 20 april = $250.

Heel de avond eten en drinken-Dress code: het vrolijke oranje!

 

Je kan morgen op de Hollandborrel in Van Konig reeds kaarten kopen.

00:16 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

01-04-13

Flandria wint in de 8ste seconde

cropped-titulo8.jpgErgens in tweede provenciaal, Metropolitan B speelt een Argentijnse ploeg met de naam, faam en ziel Flandria. Zij wonnen dit weekeind een cruciale match tegen San Telmo.

Paaszaterdag was het groot feest in Jáuregui, de thuisbasis van Flandria. Zij wonnen van San Telmo met 2-1. Op verplaatsing lukte het hen al zes maanden niet om te winnen. De eerste goal werd gemaakt in de 8ste seconde, een bronzen record in de Argentijnse voetbalgeschiedenis.

abrazan-Jauregui-gran-celebracion_OLEIMA20121114_0042_5.jpgHiermee kregen ze zelfs een artikel op de voorpagina van Clarin. De scheidsrechter had nog geen kans om zijn fluitje op te bergen na het startsein, of hij moest het al weer ter hand nemen om de goal goed te keuren. Alejandro González gaf bij aftrap een pas door naar Luciano Vázquez, de goalie van Flandria. Hij liep recht naar de goal toe en scoorde. Zijn schot raakte de dwarslat en viel dood binnen. 8 seconden exact. Het stadion was een paar seconde stil uit totale verbazing, daarna brak het geel-zwarte geweld los.
Een ander record van vlugste goal staat op naam van Luis Torres, de spits van Acassuso. Hij maakte op 19 oktober in 1996 een goal in 4 seconde. Op de tweede plaats staat Carlos Danton Seppaquercia, middevelder van Gimnasia La Plata die op 18 maart 1979 een goal maakte in de 5de seconde van de match tegen Huracan (el globo). De eerste officiele match van Flrandria werd gespeeld in 1947 in het stadion van Almagro, op verplaatsing wonnen ze van de thuisploeg met 5-3. Hun eerste thuismatch speelden zij een week later tegen San Telmo. Dit werd een gelijk spel. De gelijkmaker kwam van Julio Holvoet.

15:58 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

27-03-13

U op TV? Waarom niet!

Voor een nieuw televisieprogramma (één, VRT) is het productiehuis Geronimo op zoek naar boeiende Belgen in het buitenland, meer bepaald in wereldsteden zoals Buenos Aires. Dit primetime documentaireprogramma zal in 1 ijzersterke mozaïekvertelling portretten brengen van mensen die in verschillende wereldsteden wonen en werken.  

Al deze mensen hebben één ding gemeen, ze staan op een belangrijk kantelmoment in hun (werk)leven. Nu al is duidelijk dat 2013 en 2014 heel belangrijke jaren worden. Sommige moeten nog verhuizen naar hun ‘droom’bestemming, anderen zijn al volop bezig aan de realisatie van hun droom, hun passie, hun carrière. Er zijn er ook die alles al bereikt hebben en die nu een nieuw leven willen starten.  

Vb. Zo is er de droom van een balletdanser die wil dansen bij The Royal Ballet in Londen, een van de beste balletgezelschappen in de wereld. De droom van een kok die in Peking 100 frietkoten uit de grond wil stampen. De droom van een architect die in Dubai een van de grootste gebouwen wil neerplanten. De droom van een modeontwerper die aan het hoofd wil staan van een prestigieus modehuis in Parijs. De droom van een bokser die na een blessure zijn comeback wil maken in Las Vegas. De droom van iemand die in Rio straatkinderen een nieuw leven wil geven. Of een arts die zijn carrière wil lanceren in het buitenland al dan niet in verband met het medisch toerisme.

Kan ik u hier eventueel eens over bellen? Ik ben altijd te bereiken op redactie@geronimo.be of 0032 499 23 11 97.

Alvast heel erg bedankt!

Met vriendelijke groet,   

Mathias
Mathias Kerner | Geronimo
an independent production warehouse
+32 499 23 11 97      
Indiëstraat 12B
2000 Antwerpen
redactie@geronimo.be
www.geronimo.be

16:55 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

20-03-13

VIW en NL onderwijs in het buitenland

VIW-ENQUÊTE: AANBOD AAN NEDERLANDSE TAAL EN VLAAMSE CULTUUR VOOR LEERPLICHTIGE KINDEREN VAN VLAAMSE EXPATS
Als belangenorganisatie werkt de stichting sinds anderhalf jaar aan een concreet plan betreffende het versterken van het aanbod aan Nederlandse taal en Vlaamse cultuur voor leerplichtige kinderen van Vlaamse expats. Dit in samenwerking met de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement, het Departement Onderwijs en het Departement internationaal Vlaanderen. Het Vlaams Parlement hecht een groeiende aandacht  voor het vraagstuk, gelet op: het feit dat steeds meer mensen in het kader van een geglobaliseerde economie een deel van hun carrière in het buitenland doorbrengen en daar wonen; de afhankelijkheid van onze Vlaamse exportgedreven economie van de bereidheid van Vlamingen om soms (tijdelijk) naar het buitenland te trekken; het Vlaams buitenlands beleid van Vlaamse culturele diplomatie, dat elke Vlaming als een ambassadeur van Vlaanderen wil zien, en de rol die het onde rwijs voor de kinderen kan spelen bij het bewaren van de band met Vlaanderen; het Vlaams onderwijsbeleid dat het belang van een buitenlandervaring van kinderen wil waarderen en rekening houdt met het scenario dat kinderen een aantal jaren later opnieuw in Vlaanderen naar school zullen gaan. Met de enquête polste de stichting naar de ervaring met het aanbod aan Nederlandse taal en Vlaamse cultuur. De rondvraag kon rekenen op 1.000 respondenten. De resultaten worden momenteel verwerkt.

bron: www.viw.be

10:02 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

09-03-13

Fotocursus in Club Europeo

El taller de Fotografía del Club Europeo comienza!!!

La primer reunión será el Jueves 14 de Marzo de 19 a 21 hs.,  en Corrientes 327 piso 21 Salon billar.

Veremos algunos conceptos básicos relativos a la técnica fotográfica.

Revisaremos la obra de alguno de los fotógrafos que dejaron huella; que nos enseñan como es este arte.

En nuestra sección de revelado digital (Photoshop) nos ocuparemos de hacer una fotografía panorámica utilizando varias tomas previamente realizadas.

Traigan sus fotos para ver y compartir (en un pendrive) Siempre hay algo más....

Buena onda y diversión!.

Día, Horario y lugar
Jueves 14 de Marzo de 19 a 21 hs
Sede del Club Europeo Corrientes 327, piso 21
Salón Billar

Aranceles:
Socios: $ 20
No Socios: $ 40

12:59 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

23-02-13

Italianen in het buitenland hebben hun parlementslid

images-001.jpgZondag en maandag kiezen de Italianen een nieuw parlement. Daarin zijn zes zetels weggelegd voor Italianen die in het buitenland wonen. Ook in ons land zijn daarvoor kandidaten. Zij voeren vooral campagne in Limburg, waar duizenden Italianen wonen. Ten vroegste weten ze of ze een plaatsje krijgen in het Italiaanse parlement.

Een vooruitstrevend land, Italie. Belgie is lang zo ver nog niet. Dat Belgen in het buitenland mogen stemmen is redelijk nieuw en de kinderziekten bij de organisatie om deze verkiezingen te organiseren, waren in 2010 zelfs bijna fataal. Slechts een kleine 30.000 stemmen kwamen toen vanuit het buitenland op een geldige manier binnen, terwijl dat de eerste keer over 100.000 stemmen ging. Vooral het stemmen via briefwisseling liep volledig fout. Laat staan dat wij, Belgen in het buitenland, een vertegenwoordiger zouden krijgen in het parlement, dat zou pas mooi zijn. We worden niet helemaal aan ons lot overgelaten, met VIW hebben we een voetje in het huis van het Vlaamse Parlement, hoe meer leden, hoe meer voeten!

En dit zou mooi zijn met hun 50ste verjaardag!

Meer info over Belgische verkiezingen in het buitenland

21:43 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Schuimwijn proeverij

Wijnproeverij in Club Europeo, meer bepaald deze keer : Schuimwijn!

Meer info

02:50 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

07-02-13

Nieuw consulair wetboek

Wet van 25 juli 1871, houdende regeling van de bevoegdheid der consulaire ambtenaren tot het opmaken van burgerlijke akten, en van de consulaire regtsmag.

Wij Koning der Belgen aan allen die deze zullen zien of hooren lezen, salut! 

Alzoo Wij in overweging genomen hebben, dat het noodzakelijk is de bevoegdheid der consulaire ambtenaren tot het opmaken van burgerlijke akten, en de consulaire regtsmagt bij eene wet te regelen;

Zoo is het, dat Wij, den Raad van State gehoord en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Eerste hoofdstuk. Algemene bepalingen...
 
Een verouderde tekst in woordgebruik, schrijfwijze en uiteraard in de logica van onze samenleving van nu. Vandaar dat de federale regering van Belgie, op initiatief van Minister Reynders, een nieuw consulair wetboek heeft samengesteld. Het is goedgekeurd op 14 septeber 2012 door de ministerraad en wordt nu onderzocht door de Raad van State.
 
Wat vooral verandert voor het publiek, is de administratieve verwerking van onze gegevens. Het afleveren van een geboortebewijs van uw nieuwe baby bijvoorbeeld, het legaliseren van papieren, het organiseren van federale verkiezingen in het buitenland, dit is maar een kleine greep van wat de consulaire diensten uitvoeren. Welomschreven richtlijnen zijn hierbij onontbeerlijk: 'Wet is wet', elke ambtenaar en vertegenwoordiger van de Belgische staat moet hem trouwens getrouwheid zweren. De consul volgt dan ook strikt de wet als hij of zij u administratief bijstaat in de papperassenlink met Belgie. De wet is een algemeen kader, niet elk detail is er in voorzien. Omdat de vorige consulaire wet afstamt van de jaren ....stillekes, heel stillekes zelfs (1804), werd het tijd om een aangepaste versie te maken voor onze maatschappij doordrongen van het globalisme en de vrijheid en de mobiliteit van de mensen.
 
Een van de grote nieuwigheden van het consulair wetboek is de mogelijkheid om akten van de burgerlijke stand in elektronische vorm op te stellen en te bewaren. Een andere nieuwigheid is uw inschrijving in het bevolkingsregister van de consulaire dienst van het land waar je verblijft. Om van de administratieve diensen van uw ambassade of consulaat gebruik te kunnen maken, is een inschrijving aangewezen. De inschrijving in een post waarborgt u bovendien een betere dienstverlening in het geval van een crisis of een ongeluk.

Inschrijven bij de Belgische Ambassade is niet verplicht. Het is wel aan te raden.

Wie ingeschreven staat in het consulair bevolkingsregister kan gebruik maken van dezelfde diensten als die die aangeboden worden door de gemeentelijke diensten in België (paspoort, identiteitskaart, burgerlijke stand, nationaliteit, notariaat, pensioenkwesties, hulp en bijstand) en kan deelnemen aan de Belgische verkiezingen.

Let op: vergeet niet de Ambassade op de hoogte te houden van:

• adreswijziging
• wijziging in burgerlijke staat
• verandering van nationaliteit

De consulaire post zal de door jou opgegeven veranderingen opnemen in je administratief dossier en je gegevens bijwerken in het Belgisch Rijksregister.

 
Meer hierover in het tijdschrift VIW, of op hun website www.viw.be
 

15:33 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

05-02-13

Homologeren van Belgisch diploma

Heeft er iemand ervaring met het homologeren van een Belgische diploma hier in Argentinie? Alle info is welkom.

17:30 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

04-02-13

Appartement te huur in Palermo

Appartement te huur van een Belg, in Palermo. Gemeubeld.
melisa3.jpgmelisa4.jpgmelisa5.jpgmelissa1.jpgmelisa2.jpg
 
Hieronder de gegevens over het appartement:
 • Zonnig, gebouw is 4 jaar dus nieuwbouw.
 • Mooie patio + balkon en altijd licht in het appartement.
 • 1 slaapkamer met ingemaakte kast en bureau.
 • Open keuken.
 • Zetel voor 3 personen in L-vorm
 • Klein zwembad op de hoogste verdieping- 7 verdiepingen hoog en slechts 14 appartementen.
 • Terras op hoogste verdieping met 'asador' dus ideaal om mensen uit te nodigen en een BBQ te houden.
 • Zeer rustig en veilige buurt maar toch slechts 10 minuten stappen naar Las Canitas en hart van Palermo Hollywood voor de restos en bars.
 • 3 minuten van CARRANZA subte Linea D en treinstation en dus 3 minuten stappen naar Santa Fe.
 • Dicht bij supermarkt Easy en poloveld van Palermo.
 • 700 Euro per maand, inclusief gas, water en electriciteit.
 • Beschikbaar vanaf 1 februari.
 • Minimum voor 6 maanden.

contact opnemen met : palermoapartment@ymail.com

21:50 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

29-01-13

Een nieuwe Nederlandse site

De Nederlandse vereniging in Argentinie ziet een interessant jaar tegemoet en dit alles wordt alleen nog maar specialer door de gister aangekondigde troonwisseling. Alle activiteiten en gebeurtenissen krijgen daardoor toch een speciale omlijsting.
 
De Nederlandse vereniging gaat hierin mee en wil zoveel mogelijk informatie geven over de Nederlandse events die dit jaar zullen plaatsvinden. Hiervoor hebben ze hun website aangepast. Wie een kijkje wil nemen en op de hoogte wil blijven van wat er reilt en zeilt in Nederlands Argentinie, kan hier klikken.
 
De nieuwe site is de online social network site van, voor en door alle Nederlanders in Argentinie. Eens per maand zal de site geupdate worden met nieuwe verhalen, ervaringen en andere belevenissen. De site is nog niet helemaal af en zal ongetwijfeld nog enkele wijzigingen ondergaan in de loop van de volgende dagen.  Rechts van de pagina kan je de artikelen zien die reeds geplaatst zijn in Archivo del Blog. De nieuwste staan altijd boven, dus voor het Welkom, even naar beneden scrollen of direct op Welkom klikken rechts. Foto´s en videos moeten nog geupload worden en zal een dezer dagen gebeuren.

22:14 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

15-01-13

De Belgische ambassadeur over de Belgische wagons16:51 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

11-01-13

Vergeten Vlaamse Provincie


Vanaf medio 2013 viert de stichting Vlamingen in de Wereld haar vijftigjarig bestaan en aan de vooravond daarvan besprak het een aantal emigratie- en expatgerelateerde vraagstukken met minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor Buitenlands Beleid. VIW mocht vaststellen dat Kris Peeters oor heeft naar de diverse verzuchtingen van de stichting, die zorgt voor de Vlaming in het buitenland, maar ook voor Vlaanderen. VIW uit haar bekommernis in enkele dossiers, een bezorgdheid die wordt gedeeld door de minister-president. De zorg voor de Vlaming in de wereld is immers een essentiële schakel, in de zorg voor, en het uitdragen van, Vlaanderen. De minister-president belooft ter zake én op diverse domeinen initiatieven te nemen.

Lees heel het artikel op de VIW webpagina

07-01-13

Electronisch ID kaart en paspoort

Klik hier voor meer info

Steeds meer bedrijven/instellingen/winkels vragen aan personen of ze hun identiteitskaart mogen kopiëren of inlezen. Zo verzamelen ze heel wat gegevens van klanten. En dat is niet zonder gevaar!

Willem De Beuckelaere van de Privacy-Commissie reageert:

Het kopiëren van de e-ID gebeurt te pas en te onpas: fitnesscentra, bibliotheken, winkelketens, hotels enzovoort. Het kopiëren van vaak gevoelige persoonsgegevens en vooral het opslaan in een databank moet beperkt worden en voorbehouden aan een beperkt aantal diensten, zo meent de Privacy-Commissie. De Commissie vreest voor identiteitsdiefstal en andere vormen van misbruik.

 

22:57 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) | Tags: e id kaart, e id, electronisch paspoort, reispas |  Facebook | |

23-11-12

VIW 50 jaar

Historiek

Het wel en wee van de Vlaamse emigranten en expats is sinds 1963 nauw verbonden met de geschiedenis van de stichting Vlamingen in de Wereld. Terwijl andere landen organisaties oprichtten om hun landgenoten in het buitenland te ondersteunen, liet België dit initiatief aan zich voorbij gaan. Eens het land uit, bestonden emigranten niet meer voor de Belgische staat.

Gelukkig zijn de tijden veranderd en wordt de diaspora als vol aanzien en de stichting als een volwaardige partner van het departement Internationaal Vlaanderen en binnen de ministeriële bevoegdheid van het Vlaams Buitenlands Beleid.

Op initiatief van een aantal oudgedienden van de voormalige Belgische kolonie werd in 1963 ‘België in de Wereld’ opgericht, later omgedoopt tot ‘Vlamingen in de Wereld’. De oprichtingsdatum van 9 mei is voor eenieder met een internationaal gedachtegoed vooral bekend als Europadag. Het is voor onze stichting dan ook een grote eer dat we op dezelfde dag een kaars mogen uitblazen, in 2013 zullen er dat dus vijftig zijn.

De stichting baseert haar bestaansrecht op een filosofie dat een gemeenschap ook verantwoordelijkheden heeft tegenover leden die de staats- of taalgrenzen overschreden hebben. De stichting Vlamingen in de Wereld groeide de voorbije decennia uit tot hét symbool dat de band tussen Vlaanderen en haar emigranten behoudt en versterkt.


Heden

Vlamingen in de Wereld  is een actief netwerk van Vlamingen over de hele wereld. VIW wil een band smeden en onderhouden tussen Vlaanderen en al de uitgeweken Vlamingen in Europa en in alle continenten, emigranten en expats.
Er moeten zoveel mogelijk nuttige contacten ontstaan op economisch, cultureel, sociaal en gewoon menselijk vlak. VIW wil het goede imago van Vlaanderen in het buitenland verzorgen, via uitgeweken Vlamingen. VIW wil jongeren in Vlaanderen de mogelijkheden tonen van de grote wereld, van het internationale, in denken en in doen.

Voor dit alles hanteert het twee sporen en staan de volgende middelen ter beschikking:

- driemaandelijks tijdschrift
- maandelijkse e-zine
- dienstverlening bij emigratie en re-emigratie
- databank met duizenden Vlamingen in het buitenland
- website viw.be
- een netwerk van VIW-vertegenwoordigers

 

De knowhow van de stichting Vlamingen in de Wereld zijn de mensen. Haar vertegenwoordigers en elke uitgeweken Vlaming op zich. Ervaringsdeskundigen worden ze genoemd. Een woord met een ietwat eufemistisch karakter…  maar stel, u zoekt een school voor uw kinderen in Adelaide, Australië. Is de mening van de landgenoot, de ervaringsdeskundige die u voor ging, dan niets waard? Toch wel. Want op wiens interpretatie van het onderwijsniveau en de scholenverschillen gaat u voort? Of op welke basis kiest u lokaal een tandarts, makelaar,… Een tip van een landgenoot is veel waard. Je hebt dezelfde roots en een soortgelijk referentiekader.

De ervaring van de ene emigrant, kan de andere aan nieuwe inzichten helpen. Kortom, zij zijn gewoon diegenen die als beste kunnen uitleggen hoe het wonen is in een bepaald land of een specifieke regio.

U kunt steeds de VIW-statuten opvragen via info@viw.be

16-10-12

Ex-expat bij Kanaal Z

pascal paepen,belgische bierZ-Bier, programma van Kanaal Z en Knack, met als presentator Pascal Paepen, net teruggekeerd naar Belgie na jaren werken in het buitenland. Pascal is gekend van zijn economische babbel op Radio 1, vroeger bij 'de ochtend' nu bij 'vandaag'. De kunst van Pascal is dat hij in 5 minuten een ingewikkeld economische probleem verstaanbaar kan uitleggen.

In Z-Bier komt niet alleen het bier aan het bod, ook de economische inslag van dit gerstenat.

Hier kijken

16:46 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pascal paepen, belgische bier |  Facebook | |

24-09-12

Vetrekken naar het buitenland

Internationalisering is heden ten dage niet meer weg te denken uit het hoger onderwijs. Denk maar aan de Bologna-akkoorden en de 2020-doelstellingen van Europa én Vlaanderen, die stellen dat tegen 2020 minstens 20% van de studenten een buitenlandse ervaring moeten hebben. Verschillende Europese, maar ook Vlaamse beursprogramma’s moeten daarbij helpen. De studenten zelf lijken de boodschap alvast goed begrepen te hebben. Jaar na jaar vertrekken ze in steeds grotere getale naar het buitenland, om er te studeren of te werken, voor lange of korte periodes. Hoog tijd dus om hen eens aan het woord te laten. Aan de hand van de volgende vragenlijst peilden we naar hun motivaties, verwachtingen en ervaringen.

Lees verder

14:17 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

22-09-12

Nederlandstalig onderwijs wereldwijd

Wereldbol23.jpg

meer info

Wereldschool adviseert hoe u het onderwijs voor uw kinderen in het buitenland het best kunt regelen. Wij bieden advies, talencursussen en afstandsonderwijs voor Nederlandstalige kinderen (3-18 jaar) in het buitenland.  Met de Wereldschool kan het onderwijs doorgang vinden, waar ook ter wereld u zich bevindt. Dit kan alleen Nederlands zijn als aanvulling op een internationale of lokale school. Maar ook het volgen van losse vakken of volledig onderwijs is mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer er lokaal geen (goed) onderwijs is of wanneer het lokale onderwijs niet aansluit op het Nederlandse systeem. Ons doel is een probleemloze terugstroom in het Nederlandse onderwijs te realiseren. Wij zoeken naar de beste onderwijsoplossing voor uw situatie.
Voor Nederlandstalig onderwijs in Buenos Aires

17:08 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

21-09-12

Vlaamse reizigers

10 september 2012 was het weer zover. Vanuit Brussel richting Madrid. Dan met een Airbus A340-400 van Iberia de grote plas over richting Buenos Aires, Argentinië. Daar een taxi ingestapt naar de haven om daar in te schepen, de Rio Plata over naar Colonia in Uruguay. Met pak en zak te voet tot aan onze garage, waar we de “ATA” in goede staat, na 9 maanden terug zagen. (Deze tocht heeft van thuis tot hier meer dan 30 uur geduurd!). Op de camping alles weer netjes gepoetst en we zijn klaar voor een nieuw avontuur van 3 maanden door Uruguay, midden Argentinië en Chili.

http://www.travel-vdd.blogspot.com.ar/

18:25 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

04-09-12

Boekenveiling bij de Nederlanders

Zondag 9 september: BOEKENveiling

Op zondagmiddag 9 september zal de 20ste jaarlijkse veiling van Nederlandstalige boeken worden gehouden ten huize van Marnix van Iterson. Aanvang 18:00 uur. De opbrengst komt ten goede aan de AHB, Asociación Holandesa de Beneficencia.
Opgeven bij André Das: andrejohandas@gmail.com / 15-4060-5477.

Toegang gratis maar neem wél geld mee om boeken te kopen!
Op deze veiling zal ook Ida van Mastrigt aanwezig zijn om het onlangs in Nederland verschenen boek “Argentijnse Avonden”, geschreven door Carolijn Visser, over het leven van haar vader,  haarzelf  en  de Nederlandse kolonie in Tres Arroyos te presenteren. Zij zal een aantal exemplaren bij zich hebben om op die avond te verkopen.
 
Wie nog boeken voor de veiling wil aanbieden aub contact opnemen met Niek Boot, 4314-0108, maar neem svp géén boeken mee naar de veiling zelf: dan verdwijnen ze in de grote hoop en vermindert de kans op een goede opbrengst!”
 

03:08 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

29-08-12

Nieuws van onze Ambassade

Beste landgenoten, 

Met ingang van 1 oktober 2012, zal het nodig zijn dat u zich persoonlijk aanbiedt op de Ambassade van België te Buenos Aires indien u een paspoort nodig hebt en dit vanaf 6 (zes) jaar. Houd dus rekening met deze verplaatsing om tijdig de nodige stappen te kunnen ondernemen.

De Belgische paspoorten die op de Ambassade worden afgegeven, zullen namelijk aan de nieuwe Europese veiligheidsnormen voldoen:

 • ze zullen de vingerafdrukken van hun houder bevatten;
 • de gebruikte foto’s zullen aan strengere criteria moeten voldoen

We zijn ons wel degelijk bewust van de moeilijkheden die deze nieuwe maatregelen met zich mee brengen. We zullen dan ook ons best doen om de gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden. We zijn ervan overtuigd dat u het belang inziet van het verder optimaliseren van de veiligheid van de paspoorten en rekenen hiervoor op uw medewerking.

Goed om te weten

 1. Uw huidig paspoort blijft geldig: indien u reeds over een geldig paspoort beschikt mag u dit uiteraard zonder beperking tot de vervaldatum gebruiken.
 2. Om een tweede verplaatsing te vermijden, kan uw paspoort, wanneer het klaar is, op uw verzoek en uw kosten per post toegestuurd worden. 

Meer informatie?

U vindt een aantal nuttige verduidelijkingen over biometrie in onze brochure en op www.paspoort.belgium.be.

Als u nog vragen hebt dan zal het personeel van de consulaire afdeling hierop graag antwoorden.

 

Met vriendelijke groeten,

ANTOINE Thomas
Ambassadeur

 

 

BELANGRIJK VANAF 1 OKTOBER 2012

En français

15:55 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

23-08-12

Pensioen in het buitenland

 

viejos.jpgEen recordaantal Belgen laat zijn pensioen in het buitenland uitbetalen. Er gelden nauwelijks voorwaarden om in het buitenland van uw pensioen te genieten. Hoofdzaak is dat u pensioengerechtigd bent en regelmatig kunt aantonen dat u in leven bent. Een recordaantal Belgische gepensioneerden is naar het buitenland getrokken. De Rijksdienst voor Pensioenen telde begin dit jaar 35.622 gepensioneerde werknemers en zelfstandigen die in het buitenland wonen. Daar komen nog eens zo'n 6.120 gepensioneerde ambtenaren bovenop. Samen zijn dat er dus ongeveer 42.000, bijna 5 procent meer dan vorig jaar. Overal ter wereld uitbetaald. Frankrijk staat, met bijna 15.000 gepensioneerde Belgen, met stip op nummer één. De precieze motivatie van al die mensen is bij de Rijksdienst voor Pensioenen niet bekend. Maar wie bekijkt waar ze naartoe trekken, ziet dat ze vooral voor de zon gaan en de mooie natuur opzoeken. Een toenemend aantal trekt ook naar plekken waar het goedkoop leven is, zoals de voormalige Oostbloklanden en Turkije.

 

De seniorenemigratie is wellicht ook te verklaren omdat er relatief weinig obstakelszijn. Het Belgische pensioen kan in principe overal ter wereld uitbetaald worden. Dat kan zowel aan mensen met de Belgische nationaliteit als aan onderdanen van een lidstaat die behoort tot de Europese Economische Ruimte (EER) en inwoners van landen die een overeenkomst hebben met onze sociale zekerheid. De enige voorwaarde is dat u recht hebt op een Belgisch pensioen en dat ook hebt aangevraagd.  Praktisch is het een eenvoudige operatie. Stel: u bent met pensioen en beslist om u permanent aan de Côte d’Azur te vestigen, dan moet u tweede maanden voor uw vertrek de RVP op de hoogte brengen met een ondertekende brief. Daarin meldt u uw vertrekdatum en uw nieuw adres. U moet ook het gemeentebestuur van uw verblijfplaats verwittigen van uw vertrek. Zij zullen uw gegevens in het Rijksregister aanpassen. De ambtenaren moeten zich richten tot de Centrale Dienst der Vaste Uitgaven van de FOD Financiën.

 

Rekening in het buitenland?

 

Als u uw pensioen op een buitenlandse bankrekening wilt ontvangen, moet u de RVP hier ook twee maanden op voorhand van op de hoogte brengen. De storting op een rekening in het buitenland kan alleen voor een rekening die geopend wordt in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Portugal, Spanje of Italië. De betaling op een bankrekening is ook mogelijk in Marokko op voorwaarde dat u een Belgische of Marokkaanse onderdaan bent die daadwerkelijk in Marokko verblijft.

 

In alle andere landen gebeurt de betaling per cheque of internationaal mandaat. Voor de verwerking van internationale cheques rekenen sommige financiële instellingen administratieve kosten aan die hoog kunnen oplopen. Als het pensioenbedrag laag is, kunt u vragen om uw pensioen elk jaar te laten uitkeren. Om vertragingen te vermijden is het aan te raden dat u uw pensioen op een rekening van een Belgische bank laat storten.

 

Pensioen aanvragen

 Mensen die in het buitenland verblijven op het ogenblik dat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, moeten bij de lokale bevoegde dienst hun pensioen aanvragen als het land deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte (E.E.R) + Zwitserland of een overeenkomst heeft met onze sociale zekerheid. Voor de andere landen moet u, afhankelijk van de akkoorden met dat land, het pensioen aanvragen bij een instelling van dat land of in België (werknemers bij de RVP en zelfstandigen bij het RSVZ, mensen met een gemengde carrière hebben de keuze).Een belangrijke voorwaarde om het pensioen ook daadwerkelijk op een rekening gestort te krijgen, is dat u het levensbewijs, dat de RVP u eenmaal per jaar stuurt, ook netjes ingevuld en ten laatste 30 dagen na de vervaldag terugbezorgt. Ex-ambtenaren moeten twee keer per jaar een teken van leven geven en zelfs elke maand als ze hun pensioen op een buitenlandse rekening laten storten.

 Als een buitenlandse gepensioneerde overlijdt, zijn de erfgenamen verplicht om de bevoegde instelling zonder verwijlen een afschrift van de overlijdensakte te bezorgen. Er volgt ook geen automatische omzetting in een overlevingspensioen voor de overlevende echtgenoot. Die omzetting komt er alleen nadat er een schriftelijke aanvraag is ingediend bij de RVP.

 

Hoeveel belasting?

 Het pensioen dat u in uw nieuwe verblijfplaats krijgt, verschilt amper van wat u in België zou krijgen. Weliswaar wordt de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) niet uitbetaald aan wie in het buitenland verblijft. Maar de overlevingspensioenen, de ouderdoms- en weduwerenten worden wel uitgekeerd. 

Ook de belasting verschilt weinig. Wie in een EU-land (of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) woont, betaalt enkel een solidariteitsbijdrage op zijn Belgische pensioen en niet op mogelijke buitenlandse pensioenen die hij zou genieten. Voor de ZIV-bijdrage is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen bij de RVP op voorwaarde dat u geen kosten krijgt terugbetaald uit de Belgische gezondsheidskas.  Of er bedrijfsvoorheffing wordt afgehouden van uw pensioen, hangt af van het land waarin u gedomicilieerd bent en of uw pensioen rechtstreeks in dat land wordt betaald. Zo wordt geen bedrijfsvoorheffing afgehouden als u in Frankrijk, Spanje, Italië of Portugal gedomicilieerd bent en uw pensioen rechtstreeks in dat land wordt betaald.

 

 Emigreren uit Belgie

 

Wie wil emigreren naar het buitenland moet eerst een hele administratieve waslijst afwerken. Wat moet u doen als u 4748681452_8c713b43fb.jpgin het buitenland wil gaan wonen?

 Er is verwarring ontstaan over de emigratie van jongeren uit Belgie waarover De Morgen bericht. Volgens de FOD Economie zijn door een misverstand verkeerde cijfers gepubliceerd en zijn er dus geen 27.969 jongeren geëmigreerd in crisisjaar 2010.

 Dat neemt natuurlijk niet weg dat er elk jaar Belgen in het buitenland gaan wonen. Dat is een ingrijpende stap met heel wat praktische gevolgen.Als u beslist om van uw nieuwe adres ook uw officiële verblijfplaats te maken, moet u elke administratieve band met België herzien of doorknippen.

 

1. Fiscaliteit: Bij het lokale belastingkantoor moet u een afrekening aanvragen van het lopende aanslagjaar. Dat kan aardig wat voeten in de aarde hebben, omdat de fiscus mensen die naar het buitenland vertrekken per definitie als verdacht lijkt te beschouwen. Schrik niet van dringende aanmaningen om te betalen, ook al gaat het om luttele bedragen. Verhuizen in de zomer kan fiscaal gunstig zijn, aangezien uw inkomsten dan verdeeld worden over een Belgisch en een buitenlands aanslagjaar.

 

2. Pensioen: de Rijksdienst voor Pensioenen geeft op zijn site behoorlijk wat informatie over wat er met uw pensioen of pensioenrechten gebeurt als u verhuist. In de EU geldt in principe een overdracht van pensioenrechten. In de huidige context is het echter veiliger om uw pensioen eerder door België dan door Portugal of Spanje te laten uitbetalen.

 

3. Sociale zekerheid: ook de Belgische sociale zekerheid biedt ruggensteun voor emigranten. Wie zonder job op avontuur trekt, kan bijvoorbeeld zijn werkloosheidsuitkering nog drie maanden laten doorlopen.

 

4. Verblijf: een huis of een school voor kinderen zoeken stelt u best niet uit tot u aankomt. Via een netwerk als Vlamingen in de Wereld of l’Union des Francophones Belges à l’Étranger (UFBE) kunt u vooraf contacten leggen of informatie aftoetsen.

 

5. Gezondheid: het is ook goed om bij uw ziekenfonds langs te gaan voor een EU-formulier waarmee u zich meteen kunt inschrijven bij een fonds.

 

6. Auto: Wie zijn auto meeneemt, bereidt zich best voor op flink wat papierwerk om hem ter plaatse in te schrijven. Nieuwe inspectie, nieuwe verzekering en ettelijke stempels van de douane zijn geen uitzondering.

 

7. Bevolking: Het allerlaatste wat u doet voor u vertrekt, is zich laten uitschrijven in het gemeenteregister. Op dat moment hebt u België officieel verlaten en kunnen alleen lokale ambassades of consulaten u nog helpen bij administratieve kwesties.

 

DEZE INFORMATIE KOMT UIT NETTO

 

 

15:18 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

09-08-12

Reizen naar de watervallen met Club Europea

La comisión de turismo del Club Europeo tiene el agrado de invitarlos al espectacular viaje que organizará la agencia Wedell Travel EVT (Legajo13829) propiedad de nuestro coordinador Federico Gigena Sobrero a una de las flamantes Maravillas del Mundo, nuestras Cataratas del Iguazú.

Son 20 vacantes y les ofrecemos la posibilidad de hacer el pago en dos cuotas en efectivo.

En nuestro viaje realizaremos las excursiones a ambos lados de las cataratas (argentino y brasilero) y disfrutaremos de esta maravilla de la naturaleza. Nos alojaremos en el hotel Esturión, del lado argentino y categoría 4 estrellas.

Esta es la segunda oportunidad en la que realizamos este viaje grupal debido a que muchos nos pidieron que lo repitiéramos. El destino es increíble y sin dudas será una oportunidad única de hacer buenos amigos y compartir grandes momentos.

Recordá que si estas sola o solo nosotros nos encargamos de conseguirte un compañero/a de habitación para que los costos no se te incrementen.

Para realizar tu reserva deberás enviar un mail a fg@wedelltravel.com así poder bloquear tu lugar. El primer pago deberá estar realizado antes del 24 de agosto. El segundo antes del 14 de septiembre.

PROGRAMA DEL VIAJE A CATARATAS DEL IGUAZU (20 al 24 de Septiembre de 2012)

Día 1: Salida Jueves 20 de Septiembre 18.50 horas desde Retiro en Coche Cama Ejecutivo (asientos reclinables 160º) de la Empresa Via Bariloche. Servicio de azafata a bordo. Comidas a bordo: Desayuno, Plato Frío y Plato Caliente. Bebidas a bordo: Agua Mineral, Gaseosa, Vino, Whisky y Champagne.

Día 2: Viernes 21 de Septiembre: Llegada a Iguazú por la mañana. Traslado desde Terminal de Ómnibus a Hotel Esturión –hotel 4 estrellas. Alojamiento. El resto del día será libre y propondremos encontrarnos todos a cenar en horario a determinar (no incluido en los costos del programa).

Día 3: Sábado 22 de Septiembre: Desayuno. Salida 7.30 horas para realizar la excursión hacia Cataratas Lado Brasilero. (No esta incluida la entrada al Parque Nacional). Regreso al hotel a las 13.30 horas aproximadamente.
Tarde libre (Se puede organizar salida a Ciudad del Este como también pueden realizar Itaipú o City tour Foz do Iguacu).

Cenamos juntos en horario y lugar a designar. (No incluido en los costos del programa) 

Día 4: Domingo 23 de Septiembre: Desayuno.

Salida temprano en la mañana para hacer el Full Day de Cataratas Lado Argentino, no esta incluida la entrada al Parque Nacional. La excursión incluye al regreso un stop en el Duty Free Shop. Luego del almuerzo habrá un tiempo libre para quien quiera hacer la excursión del gomón (navegación en gomón por las Cataratas y luego un tour en 4 x 4 por la Selva). Regreso al hotel aproximadamente a las 18hs. Cena.

Día 5: Lunes 24 de Septiembre: Desayuno. Mañana libre. Check Out a las 12 horas.

Regreso a las 15.45 desde la Terminal de Ómnibus de Puerto Iguazú en Coche Ejecutivo en Empresa Via Bariloche – Reclinable 160 grados con cena caliente a bordo, desayuno y las siguientes bebidas: gaseosa, vinos y cafetería. (Azafata a bordo).

Día 6: Martes 25 de Septiembre: Arribo a la terminal de retiro a las 10hs aproximadamente.

RESUMEN DEL VIAJE:
6 días y 3 noches de alojamiento en Puerto Iguazú, hotel Esturión, 4 estrellas.
Servicio de Bus Cama Ejecutivo (160 º grados) con comidas y bebidas a bordo .
2 cenas a bordo.
Traslados de llegada y de salida
2 excursiones (cataratas lado argentino y brasilero)

No se incluyen las entradas a Parques Nacionales.
No se incluyen las tasas de embarque (si las hubiere).

PRECIOS

UN PAGO
- Con BUS Socios: $ 2.350
- Con BUS No Socios: $ 2.550

- Sin Bus Socios: $ 1.450
- Sin Bus No Socios: $ 1.650

DOS PAGOS (opción válida sólo hasta el 24/08 inclusive)
- Con BUS Socios: $1.175
- Con BUS No Socios: $ 1.275

- Sin Bus Socios: $ 725
- Sin Bus No Socios: $ 825

Suplemento Base single: $ 850.-

Los precios NO incluyen el 1.2% de gastos administrativos aplicable en todos los casos

13:26 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

03-08-12

Nederlandstalige onderwijs op afstand

NTC-online is het volledig webbased onderwijsprogramma Nederlandse Taal en Cultuur van Edufax. Met ruim 20 jaar ervaring in het verzorgen van afstandsonderwijs is Edufax uitgegroeid tot dé autoriteit op dit gebied. Kinderen van 3 jaar tot en met leerlingen in klas 6 van het voortgezet onderwijs kunnen gebruik maken van dit programma. Leren is gewoon nog leuker met NTC-online!

De beste manier om NTC-online te leren kennen is het te ervaren. U zult zien waarom de unieke aanpak van NTC-online het leren van de Nederlandse taal nog leuker maakt! Om de taken en opdrachten in een echte klas te bekijken kunt u een demo-account aanvragen. Door aan de linkerkant op de knop "Klassen" te klikken ziet u in vogelvlucht hoe in verschillende groepen wordt gewerkt. Wij wensen u veel plezier! 

Demo van Nederlandstalige Onderwijs Online.

17:15 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

27-07-12

Terug of blijven?

Eens komt het ogenblik dat serieus overwogen moet worden wat te doen: terug naar huis, terug naar vroeger of liever ons leven hier continueren? Voor de een zal het een teleurstelling zijn, voor de ander een opluchting, voor een derde een prachtige promotie: terugkeren gaat net als vertrekken gepaard met gemengde gevoelens.

lees meer

Meer informatie over hulp voor Belgen bij VIW-terugkeer service: Expert-Expat

12-07-12

Belgische journaliste in la Nacion

Dit artikel verscheen in La Nacion. De journaliste is een Belgische die hier al een tijdje woont. Veel leesgenot, voor diegene die niet genoeg Spaans kennen, wendt u tot google.vertalen ;).

Artikel van Teresita Dussart

00:30 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-06-12

VRT zet buitenland uit

De VRT televisiemakers, De Redactie, sloot zijn deuren voor de Vlamingen in het buitenland. Panorama, Reyers Laat, het dagelijkse nieuws, al deze programma's zijn niet meer te bekijken buiten de grenzen van de grote kerktoren België. De situatie lijkt niet helemaal hopeloos. Dit hebben we deels te danken aan de prachtige sportevenementen van 2012. Inderdaad koningvoetbal doet het weer...De Geoblocking is in tha house! Het huis van vertrouwen sluit het buitenland resoluut buiten. Ergens kan ik het nog begrijpen van de BBC of de Franse posten (die dit trouwens veel minder doen), hun programma's kunnen door verschillende andere televisiekanalen overgenomen worden, maar de VRT...in het Nederlands, daar kijken toch alleen maar Vlamingen naar? En moeten deze mensen dan gestraft worden omdat zij in het buitenland zitten? Zijn het dan plots tweederangs Belgen geworden? Volgens de VRT wel.

Opgelet: EK Voetbal, Olympische Spelen en Tour de France 2012 !

Gedurende de zomermaanden zullen we in het buitenland weer geconfronteerd worden met een buitengewoon hoog aantal geblokkeerde video's, en dit dankzij de sportevenementen die zich aandienen.
U zal dus merken dat bijvoorbeeld de VRT o.a. een groot aantal van zijn journaals gewoon zal geoblokkeren, enkel en alleen omdat er beelden uit één dezer sportevenementen in voor komen, en zij zich de moeite niet getroost deze beelden eruit te snijden. Het wordt dus enkel mogelijk deze programma's nog fragmentarisch, of helemaal niet meer te bekijken.
Je kan de Geoblocking deblokkeren, uiteraard. In de wereld van de pc's is er aan elke limietering een onlimietering. Maar dan moet je wel een basiskennis en zelfs iets meer dan dat, hebben van computers en proxy's en ander soort rare dingen. Toch wel de moeite waard om eens te lezen en als er een wakkere vlaming in Buenos Aires het voor elkaar heeft gekregen, mag hij het bij mij thuis altijd eens komen uitleggen.

In deze blog zitten een paar tips verborgen.

11-06-12

Vlamingen op zoek naar Au Pair

Live-in Flemmish or English Speaking Au Pair (Córdoba) 

Start Date: July 2012

Children: baby aged 2 months and two boys aged 3 and 8 years old.

Hours: Mon to Fri 3-8

Salary: $1600 pesos ARS

Must have experience with babies.

FEMALE NATIVE ENGLISH OR FLEMMISH SPEAKERS only please.

Upon placing you with a family we do charge a signing fee and you’ll need to be available for a 3 month minimum commitment.

 

Live-out English Speaking Au Pair (Caballito, Buenos Aires)

Start Date: May 2012

Children: 5 yr boy and 3yr girl

Hours: Sun and Tue-Fri 19:30-22:30

Salary: $30 pesos ARS/hour

Knowledge of Spanish preferred.

FEMALE NATIVE ENGLISH OR FLEMMISH SPEAKERS only please.

Upon placing you with a family we do charge a signing fee and you’ll need to be available for a 3 month minimum commitment.

meer info

 

17:41 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | |