27-05-13

Belgische bieren in Argentinie

Articulo en castellano sobre la cerveza belga en la pagina de Via Via

logo1.jpgEen frisse Belgische pint op een zonovergoten terras, putje winter, ergens in Buenos Aires. Sinds een paar maanden had je keuze tussen een Stella of een Stella. Gelukkig kruipt het Belgische brouwersbloed waar het niet gaan kan en staat er voor ons een Belgisch bier, gebrouwen door een rasechte Belg in Argentinië. Fred de brouwer, brouwt zijn gerstenat in Glew. Hij biedt een ruim assortiment aan speciale bieren, gebrouwen volgens de eeuwenouden belgische traditie, met veel geduld en toewijding. Zo is er een witbier, een sterke blonde, type Delirium Tremens, een Trappist dubbel, tripel en zelfs quadrupel.


 

Brouwer Frédéric Keusters blijft na een reis in Zuid-Amerika in Buenos Aires plakken. Aan de toog vindt hij niet veel meer dan Heineken en een lauwe Stella of een Quilmes. Als echte bierdrinker bloedt zijn hart en heeft hij al gauw het gat

bieren.PNG

in de markt gevonden: Belgisch speciaalbier! En waarom het gevecht aangaan met de import-trampas als je het zelf maken kan?

VIA: Kom je uit een brouwersfamilie?

Nee, geen vader, oom of grootvader die brouwer was. Ik kook en eet graag. Ik kan enorm genieten van lekkere produkten: kazen, chocolade, wijn en natuurlijk bier. Een belg die geen lekker bier lust is als een Argentijn die geen vlees eet. Het is dankzij deze interesse voor gastronomie en het gemis aan lekker belgisch bier dat ik ben beginnen brouwen.

VIA: En wat heb je gestudeerd?

Een paar jaar economie, daarna psychologie en daarna de wijde wereld ingestapt.

VIA: Een perfecte combinatie, lijkt mij. En hoe kom je hier terecht?

Na een reis door Zuid-Amerika kwam ik in Argentinië een mooi meisje tegen. Voor ik terug in België was besloot ik al terug te keren.Voor haar maar vooral voor het avontuur en om een extra taal te leren.  Ik ben beginnen brouwen in de tuin van haar ouders. Maar een uitbreiding biedt zich al aan.  

VIA: Als je je bier hier voorstelt, stel je het dan voor als een Belgisch bier of een Argentijns bier met een Belgisch tintje?

Ik stel me steeds voor als Belg, in de bierwereld in Argentinië opent dat al deuren. Ze kennen België niet zo goed, maar het Belgisch bier kennen ze wel. De faam van onze rijke Belgische bierkultuur is mijn kwaliteitstroef.

VIA: Is het je bedoeling om de Argentijnen ook een bieropvoeding te geven?

Absoluut. Mijn onderzoek naar speciaalbieren leidde me tot bij Martin Boan,een chemisch ingenieur,master brouwtechnologie en internationale biergids. Deze heeft  jaren voor Quilmes gewerkt. Eerst in de velden gerst, dan in de mouterij, om uiteindelijk te eindigen als “Jefe de producción”. Hij opende een mouterij en een bierschool in San Telmo, “el Centro de Cata de Cerveza”. Daar geeft hij brouwlessen en lessen beer sommelier. Martin doet enorm veel voor de “Cerveza Artesanal” in Argentinië. In de Centro de Cata de Cerveza is mijn bier nu ook te koop. Dat vind ik wel een eer. Een Argentijnse bierkenner die mijn brouwsel apprecieert. Net als Martin wil ik graag mijn steentje bijbrengen in het veranderen van de bierkultuur hier.

 

VIA: Heb je lessen gevolgd? Heb je ooit chemie gestudeerd?

Al mijn kennis van het brouwen heb ik zelf geleerd. Opgezocht in het internet, experimentele ervaring, boeken gelezen. Als brouwer ben ik op en top selfmade man. Ondanks het feit ik al zeer tevreden ben over de smaak van mijn bier, zou ik een paar recepten nog wat moeten bijschaven. Elke dag leer ik bij, en zeker uit de interactie met de drinkers!

VIA: Heb je geen problemen met de ingrediënten, of zijn de ingrediënten hier beter dan in België?

Malt is gemakkelijk te vinden. Er zijn een paar winkels voor thuisbrouwers die malt van Martin Boan aanbieden maar ook de duurdere geïmporteerde Europese malt verkopen. De hop die hier in Argentinië groeit zijn Amerikaanse variëteiten die helaas te bitter zijn voor de Belgische bierstijlen. Daarvoor heb je nobele hopvariëteiten nodig, die komt niet uit België, wel uit Tsjechië of Duitsland, gelukkig worden deze hier ook ingevoerd.

Het probleem is de gist. Gist zet de suikers van de malt om in alcohol, koolzuurgas en esters. Deze esters zijn verantwoordelijk voor de fruitige of kruidige smaak en aroma in sommige bieren. Bij elke bierstijl hoort een verschillende gist die andere smaken gaat opbrengen. De specifieke Belgische gisten zijn hier niet te vinden. Momenteel los ik dit op door korrelgisten te gebruiken die er het dichts bijliggen, maar het is een droom om de goede gisten te importeren en mijn eigen gistbank te kweken.…toekomst muziek.

VIA: Als u de pils in Argentinië op een rijtje mag zetten, wat zou er dan vooraan staan?

Het is sterk te moeten toegeven als Belg, dat in mijn top 3, twee Holandse pils zitten. Amstel is mijn nummer één, Warsteiner zit op twee en  Heineken op drie. Daarna volgen Budweiser en Stella. Stella wordt hier gebrouwen door Quilmes maar met volledig andere kwaliteitsnormen. Daarna volgen Quilmes, Brahma, Isenbeck, Palermo, Imperial en Biekert. Dit zijn bijna alle industriële biermerken. Verder heeft Argentinië meer dan 300 ‘ambachtelijke’ microbrouwerijen zoals ik die beter bier brouwen, maar slechts locaal verkopen. Maar deze kleinere brouwerijen brouwen meestal bier van Engelse, Ierse, Schotse of Duitse stijl. Slechts weinigen brouwen Belgisch bier. Maar hier komt allemaal verandering in want het ‘ambachtelijk’ bier is in opkomst en brouwerij Keusters gaat uitbreiden!

VIA: Zie je in de heropvoeding van de Argentijnse bierdrinker een rol voor jezelf  weggelegd?

Zeker dat is een deel van het project. Momenteel zijn er weinigen die weten dat er andere smaken bestaan dan de waterachtige Quilmes-pils.  Speciaalbieren worden hier weinig gedronken, ze maken nog niet deel uit van de Argentijnse eet en drinkcultuur. Enkel een handvol echte liefhebbers en toeristen zoeken de goede brouwsels op. Maar zoals ik al zei, dit gaat veranderen en is al aan het veranderen.

In de cafés waar ze mijn bier verkopen wil ik de tijd nemen om de barman en ober wat meer uitleg te geven over de Belgische bierkultuur, over het brouwproces, over de verschillende stijlen en over hoe je bier uitschenkt. Het juiste glas is nog een probleem. Voor ons klinkt het normaal dat elk bij elk bier een glas hoort. In Buenos Aires is het moeilijk om bijvoorbeeld een typisch Trappistenglas te vinden. Mijn budget is nog te klein om ze speciaal voor mijn merk te laten maken, maar mits enthousiaste investeerders komt dat er zeker van. (hint).  Er zijn ook al een paar verenigingen die veel doen om speciaalbieren populairder te maken.Centro de Cata de Cerveza bijvoorbeeld doet al een stap in de goede richting. Dit jaar vindt daar de grote Zuid-Amerikaanse bierwedstrijd plaats, waar honderden ambachtelijke brasserijen het tegen elkaar opnemen. Daar wil ik volgend jaar bij zijn!

VIA: Hoe ervaar je het zakendoen in Argentinië?

Argentinië heeft zo zijn voordelen en nadelen. Enerzijds is de administratieve rompslomp hier verschrikkelijk maar het is ook een land waar nog enorm veel mogelijk is. Er is nog heel wat te doen.  Ik begin nog maar pas. Mijn eerste kennismaking met de ‘tramités’ had ik bij het registreren van mijn merknaam en logo. Na vier keer van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, heb ik het toch voor elkaar gekregen. Nu is het wachten, 1 jaar hebben ze me voorspeld. Maar mijn merk mag ik wel al gebruiken!

VIA: Kan je ons één geheim prijsgeven van jouw bier?

Het water! Het is geen mythe dat de kwaliteit van het water kwaliteit geeft aan het bier. Dat is al eeuwen zo. De Stella van Leuven is de beste door het Leuvense water. Zo is mijn troef hier ook de waterput bij mijn brouwerij. Ik trek grondwater van meters diep op en maak daar mijn bier van, dat water is zo zuiver en heeft een aangename zachte smaak. Voila, dat is één van mijn geheimen, er zijn er meer, maar die verklap ik niet.

VIA: Bedankt voor dit aangename interview. Ruk nu de stalen maar aan zodat de proefsessie kan beginnen.

We zitten nog steeds in het zonnetje in Via Via, op een rustige maandag namiddag. Het geroezemoes van het restaurant is stilgevallen, tijd voor een cata de cerveza! Fred de Brouwer komt met zijn 5 biertjes naar onze tafel:

1.      Dubbel

2.      Tripel

3.      Quadrupel

4.      Witbier

5.      Strong Golden Ale

De namen houdt hij bewust internationaal. “Dit zijn de correcte namen van deze Belgische stijlen.”  Buiten de Golden Ale zijn de andere namen Nederlands. Het mag wel wat Germaans klinken want al wat Europees klinkt associeren ze hier met kwaliteit.

Witbier, onze eerste proefslok. Anders dan een Hoegaarden, iets sterkere afdronk. De eerste slok is fruitig, licht hoppig en de smaak blijft fris hangen. Lekker verfrissend, perfect voor de warme zomers.

Dubbel, een trappist met een fijne afdronk. Volgens Fred de brouwer mag hij nog iets zoeter zijn, maar dat is de perfectionist in hem. Volgens ons is dit een zalig abdijbier, anders dan het plakkerige donkere bier van hier.

De Tripel heeft meer ‘cuerpo’ (we zochten naar de Nederlandse term en vonden hem niet). Een goede balans tussen het volmondige moutaroma en de lichte bitterheid. Ideaal als herfstdrank, nu de bladeren rond ons hoofd vliegen en het zonnetje ons nog net genoeg verwarmt om buiten te zitten.

De Quadrupel, ik had hem graag geproefd, dit sterk donker abdijbier (11% alcohol in volume), maar helaas…het was tijdelijk zijn laatste flesje en dat werd met harde hand beschermd. We mochten alleen de etiquette bekijken.

De Golden Ale was voor thuis, die heb ik samen met Juan geproefd. Hij droomde even weg van zijn kasteelbiertje in België, de gezellige zondagen daar in het Peerdsbos aan de open haard en een Belgische trappist. De opzet van Keusters was dus al bij de eerste slok geslaagd! De Golden Ale is een volwassen bier, iets te bitter bij de afdronk, maar zeker voor herhaling vatbaar.

 

VOOR MEER INFORMATIE OF BESTELLINGEN:
Cerveza Keusters

16:43 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.