23-02-13

De tijd van toen!

Reserveren voor 5 maart aub

Etentje 7 maart om 20.30u

 

Almagro_emblem.pngEn we gaan weer eten, met een duik in de tijd. Verwacht geen flashy restaurants dit jaar, het zal vooral om de sfeer van het verleden gaan. Zeker geen verloren tijd, want het is de bedoeling om zo iets van de wijken van 't stad te leren kennen. Als er iemand dus een wijk wil promoten, geef me een goed adresje en we trekken er naartoe!

In maart is het de beurt aan Almagro, een wijk die misschien minder gekend is, maar waar geschiedenis en traditie van de porteño hoog staat aangeschreven. Het is de wijk die het carnaval terug in Buenos Aires bracht. Een wijk die we dit jaar meermaals zullen aandoen. Een beetje geschiedenis is dan ook op zijn plaats.

Almagro is een commerciele midden classewijk. De wijk van de tango, de schrijvers en dichters. In de 18de eeuw was Almagro verdeeld over 2 estancias. Het ene van een portugese handelaar Carlos de los Santos Valente, het andere van een Spanjaard Juan Maria de Almagro y de la Torre, om volledig te zijn. In de 19de eeuw werden de fiscale gronden rond deze estancias ingenomen door steenfabrieken en kleine boerderijtjes. Almagro en Caballito werden toen min of meer geurbaniseerd rond de weg die naar de stad Flores liep. In 1900 werd de metro ingepland en Almagro werd ingenomen door Basken en Italiaanse migranten.

zotvanA.jpg

Almagro werd ingenomen door de conventillos en het was vooral de geboorteplaats van heel wat beroemde almagro.jpgtangueros, oa Osvaldo Pugliese. Carlos Gardel kwam daarom niet toevallig ook in Almagro zingen. Ook de boxer school uit Almagro is gekend, en bracht menig Argentijns boxer voort, oa Firpo. Vooral ook gekend voor zijn goede scholen, zowel secundair als hoger technisch onderwijs. Hospital Italiano, uitgegroeid tot een universitair ziekenhuis. De dichteres Alfonsina Storni liep in Almagro school, net zoals Juan B Justo.

Vooral de kleine handelaar vindt zijn plaats in Almagro. Het is de residentie van menig handelaar in Once of Caballito. Naast het bruisende nachtleven, had gastronoplaza almagro.jpgmie ook een plaats in deze wijk. En vooral voor dat woordje 'had' hebben we interesse: de tijd van toen.

 

Vanaf nu is het etentje elke eerste donderdag van de maand. En 7 maart trekken we naar een restaurant aan Plaza Almagro, een klein parkje dat je gerust eens kan doorwandelen als je wat te vroeg bent.

 

La Blanquita

store_1019_map.jpg.pngNacional y popular , dat was vroeger een titel voor wijkrestaurants. La Blanquita draagt die nog met trots. Het heeft zichzelf uitgeroepen tot 'La mejor parrilla de Almagro' en dat is niet niets. Je eet er de beste salades en wat vooral in het oog sprong: de beste frietjes !

De eigenaar is een F1 liefhebber, wat voor een originele inrichting zorgt. Ook is hij of zij heel creatief en hangt er een pracht van een luster, gemaakt uit een fiets met kristallen aan. De moeite voor een bezoekje.

De fameuze parrilla kost 280$ voor 4 a 5 personen, incluis een salade. Verder kan je zelf een schotel van de parrilla vragen, met chorizo,morcilla,chinculin mollejas,asado, vacio,entraña... Provoleta met orgenao, putanesca, andina, mediterranea... rond de 50$, en pasta:canelones tagliatelle, sorrentinos caprese, rond de 50$.Je kan ook zonder probleem een hamburger of milanese uit het vuistje eten. Brahma 1 L : 28$ Wijn vanaf 46$

meer info

Reserveren voor 5 maart aub

22:38 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | |

Commentaren

Hello,
Dit etentje ziet er leuk uit. Ik ben Nicky en net toegekomen in BA. Hoe kan ik me inschrijven?
Alvast bedankt
Nicky

Gepost door: Nicky | 25-02-13

hallo Nicky, je kan mij altijd mailen, reincastle@hotmail.com of je kan je hier ook inschrijven. Altijd welkom!

Gepost door: rein | 25-02-13

De commentaren zijn gesloten.