29-12-12

Linea A, stukje Belgie

Iedereen die al een tijdje in Buenos Aires rondloopt of tijdelijk als toerist deze prachtige historische bruisende culturele stad bezocht heeft, kent Linea A. Deze metrolijn is de oudste van Zuid-Amerika, aangelegd door en met Belgische ing800px-Coche_La_Brugeoise_121.jpgenieurs. Ook de onderstellen van vele wagons alsook de binnenkant zijn van Belgische makelijk. Menig toerist wacht in een station van deze lijn op deze oudste treinstellen. Zij rijden al 99 jaar onder Buenos Aires en zijn gemaakt in 1910 te Brugge.

Dit historisch overzicht dient als inleiding van een trieste mededeling vanuit het Stadhuis van Buenos Aires: de  metrolijn A is aan herstelling toe. En de treinstellen la brugueoise of in de volksmond las belgas, zullen uit cirkulatie genomen worden. Wat er nadien met deze wagons zal gebeuren, is nog een open vraag. De stad communiceert dat ze open staan voor alternatieven, iets waar we zeker gebruik moeten van maken als Belgen. Dit deeltje ingenieus Belgie in Argentinie, is nog een actief overblijfsel van de zovele Belgische werken die Argentinie en zeker de stad Buenos Aires mede groot heeft gemaakt.  De belgas zijn metrostellen, binnenin prachtig afgewerkt met hout, en tevens als metro de oudste ter wereld die nog in werking zijn. Deze 95 stellen zullen uit cirkulatie genomen worden, dit ook op aanraden van Metro de Barcelona, die een audit hebben uitgevoerd in opdracht van de stad Buenos Aires. zij zien in samenwerking met de elektrische Franse maatschappij Alstom, geen toekomst weggelegd voor deze prachtige wagons. 45 wagons zullen vervangen worden door Chinese wagons, geschonken door de Argentijnse staat aan de stad, en de overige zullen vervangen worden door oude stellen van de linea D.

Lijn A in Buenos Aires was de allereerste metrolijn in het zuidelijke halfrond. Op lijn A rijden bovendien de oudste metrostellen ter wereld die nog in normaal gebruik zijn.

De metrostellen werden tussen 1911 en 1919 in Brugge gemaakt, door de maatschappij La Brugeoise, Nicaise et Delcuve. De inwoners van Buenos Aires noemen de stellen daarom "belgas" (Belgen) of "brujas" (Spaans voor zowel heksen als Brugge).

De dreigende ontmanteling stuit op heel wat protest bij de bevolking en sommige politici. De kabinetschef van de burgemeester, Horacio Rodriguez Larreta, gooide nog wat olie op het vuur door te zeggen dat het hout van de metrostellen gebruikt zou kunnen worden voor een "asado", een typisch Argentijnse grilltechniek voor vlees.

 

 
"De enige metrolijn ter wereld met wagons van 100 jaar oud moet blijven bestaan", reageert Santiago Pusso van Basta de Demoler, een Argentijnse ngo die voor het behoud van het Argentijnse patrimonium strijdt. (Basta de moler betekent zoveel als "stop de vernietiging")

De ngo wil nu naar de rechter stappen om de ontmanteling van de metrolijn te voorkomen. Basta de moler krijgt ook steun uit politieke hoek. Volgens gemeenteraadslid Maria José Lubertino hebben de metrostellen "een historische waarde die beschermd moet worden". "We willen vermijden dat er met de metrostellen gebeurt wat er met de straatstenen van San Telmo of met het parket van het Colon-theater is gebeurd." (toevallig ook producten van Belgische makelij...)

Wie zich geroepen voelt om mee te werken aan een presentatie voor een alternatief voor deze Belgische wagons aan de stad Buenos Aires, kan contact met mij opnemen.

reincastle@hotmail.com

De plannen van VIA zijn om eventueel voorbeelden aan te tonen waar historisch patrimonium actief gebruikt wordt in steden, zoals Brugge, en een toeristische trekpleister is. Deze stellen kunnen misschien nog gebruikt worden, bv in het weekeinde als 'attractie'. Er zijn toeristen die de linea A beter kennen dan de obelisk, als symbool van Buenos Aires. In menig reisalbum prijkt een foto in de wagons las belgas. Ook het Nederlands-Belgische televisieprogramma waarvan de naam me ontsnapt, is ook opgenomen in linea A. (programma zoals orient express). De stellen kunnen misschien gebruikt worden als tentoonstellingsruimte in parken in de stad... IDEEN ALTIJD WELKOM.

14:48 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: linea a, las belgas, burgueoise |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.