30-06-12

Rally 2012 Feest 11 juli

ART&WISDOM in BA

De rally zit erop. Ergens in december 2011 werd hij geschreven. In januari-februari 2012 werd nog eens de onderste stenen gevel boven gehaald. Architecten gewikt en gewogen. Vragen dwarrelenden tussen fantasie en strikvragen. Geheime hoekjes van de stad werden doorgelicht. Dat het niet makkelijk was in de hitte kan u hier zien in de making off.

In de zinderende zon werden straten en pleinen afgeploegd op zoek naar de vraag die niemand zou vinden, en toch... de kandidaten zijn er weer in geslaagd om de meest geraffineerde antwoorden uit hun mouw te schudden. Dat verdiend een mooie prijs. En die vonden we in de BAZAR!

Een tipje van de sluier:


De prijsuitreiking en de antwoorden krijgt u te zien op het feestje van 11 juli, als Vlaanderen feest viert, uiteraard. Dat valt in de week, daarom verzetten we dat even, op Argentijnse gewoonte, naar zaterdag 7 juli!

Iedereen, ook diegene die niet met de rally hebben meegedaan, zijn van harte welkom in Via via , San Telmo.

 

Feest van 11 juli en prijsuitreiking Rally VIW 2012 !

wanneer: 7 juli 20 u

waar: Via Via San Telmo

Het staat iedereen vrij om de winnaars een frisse pint te trakteren!

07:59 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

28-06-12

Museo de humor

La Fundacion Cultural Volpe Stessens, el Director del Museo de Humor Grafico Diogenes Taborda, y la editorial Catrasca, invitan a usted y familia, a la charla sobre Museos de Humor Grafico en Argentina a realizarse el dia Miercoles 18 de julio a las 18:30 hs, en el Centro Cultural Recoleta, Junín 1930 (C.P. 1113) Buenos Aires
CEDIP, 1 piso. Disertarán sobre la gestion y la historia de los Museos de Humor Grafico en la Argentina el director del MUHU - Museo del Humor y del MUDI, Hugo Maradei , el director del Museo del Humor gráfico Diógenes Taborda , Jorge Omar Volpe Stessens y el Cordinador del Museo de la Caricatura "Severo Vaccaro", Gonzalo Piñeiro.
R.S.V.P. 49415478 - Se ruega puntualidad

18:50 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

27-06-12

Dialoog met VRT ...

(Aan de klachtenservice VRT) Geachte,

Als vertegenwoordigster van VIW in Argentinie, krijg ik klachten van Vlamingen die in Argentinie wonen over het feit dat ze het nieuws niet meer kunnen zien op 'de redactie.be', ook de andere nieuw geposte programma's van panorama, reyers laat ed kunnen niet meer bekeken worden. Ik hoor dat dit zou komen door een geoprotectie. Wil u hiermee zeggen dat de VRT al de buitenlandse vlamingen het recht ontzeggen om naar het nieuws te kijken van onze nationale zender? Ik hoop dat dit bericht maar een (belachelijke) kwakkel is en dat het euvel wordt rechtgezet.

Antwoord klachtenservice VRT:

Beste, 

 

 

 

Bedankt voor uw belangstelling voor de nieuwsdienst van de VRT. 

 

 

 

Het klopt dat de streaming van het Journaal niet meer kan bekeken worden in het buitenland omdat de VRT verplicht is om een geoblocking in te stellen. De reden hiervoor is omwille van de auteursrechten op de sportbeelden voor het EK voetbal 2012 waarvan er ook reportages in het Journaal zitten. De eigenaars van de beelden hebben contractueel vastgelegd dat de VRT deze beelden niet mag  verspreiden in het buitenland.  Deze regel geldt voor de meeste internationale sportevenementen. Dus een journaal waarin beelden zitten van het EK voetbal, de Tour of de Olympische Spelen wordt in principe ge-geoblockt. Maar de individuele items en reportages van elk journaal kan je dan weer wel overal ter wereld bekijken op deredactie.be. De meeste daarvan zijn niet ge-geoblockt.  Dus kun je eigenlijk (vrij)wel het hele journaal zien, op de fragmenten na (bv EK voetbal). Uw stelling dat Nederland deze regel niet toepast, moeten we tegenspreken. De regelgeving inzake het verspreiden van sportbeelden geldt voor heel Europa. Ook de NOS past een geoblocking toe. (nota van VIA: NOS het nieuws is integraal te zien, de sportbeelden niet)

 

 

 

De dagen dat er geen sportbeelden in het journaal zitten, kan de live streaming wel worden bekeken in het buitenland. We kunnen begrijpen dat dit nadelig is voor Vlamingen in het buitenland, maar we passen gewoon de regelgeving toe. Omroepen die dit niet doen, riskeren hoge boetes.

 

 

 

 

 

 

 

De sportbeelden die door het journaal worden gebruikt en vrij van rechten zijn, hebben allemaal betrekking op Belgische voetbalploegen en liggen contractueel vast met de Belgische voetbalbond en de eigenaar van de voetbalbeelden. De eigenaar van de EK-voetbalbeelden is echter de UEFA, die andere regels heeft opgelegd die trouwens voor alle Europese landen hetzelfde zijn.(nota van VIA: valt de tour de France en de Olympische spelen ook onder UEFA?)

 

We kunnen uw ongenoegen begrijpen, maar we hebben geen alternatief om hier tegenover te zetten. Het spijt ons.

 

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

  

 

Linda Van Crombruggen
Stafmedewerker externe communicatie
Klantendienst/Klachtencoördinator
Tel. 02-741 59 93 - Mob. 0477 77 04 51

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: cid:image005.jpg@01CD38CC.AC9E6D00
9L48, 1043 Brussel

 

 

Opzoekingen van VIA:

Men zou het nieuws integraal kunnen uitzenden zonder sportbeelden, door het blok 'sport' eraf te knippen zoals ze nu al doen met het versnipperen van het nieuws in blokken, wat eigenlijk de context soms verandert en je iedere keer op een knopje moet drukken voor het tweede blok. Terwijl je vroeger even in de zetel kon gaan zitten om het nieuws integraal te bekijken, of te koken met je pc op de ijskast en zo heel het 'blok' kon zien. Het lijken kleine practische ongemakken, maar ze zijn toch frustrerend.

bij deze...gezegd zijnde, sport4president, want het zijn zij die de plak zwaaien... als de goei nu nog mochten winnen, was het helemaal de max!


 

 

 

 

 

16:39 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

26-06-12

Opmerking van EXPAT blog

Je kan heel de opmerking lezen, onderaan het bericht : VRT zet buitenland uit.


Maar, en dit is nieuw, blijkt er iets aan de hand met de nieuwe Canvas-site. Video's die geblokkeerd zijn op deredactie.be, blijken dat op de Canvas-site opeens niet meer te zijn, en u kan ze daar vrij bekijken (vb. Vranckx en Panorama). Vermoedelijk een vergetelheid, maar soit, we kunnen er maar wel bij varen. Ook veel andere, oude programma's, worden nu online geplaatst, en u kan ze daar ook bekijken in het kader van het Canvas 'zomeraanbod'. De moeite waard dus om eens naar de vernieuwde Canvas-site te surfen. http://www.canvas.be/content/zomeraanbod

17:26 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-06-12

VRT zet buitenland uit

De VRT televisiemakers, De Redactie, sloot zijn deuren voor de Vlamingen in het buitenland. Panorama, Reyers Laat, het dagelijkse nieuws, al deze programma's zijn niet meer te bekijken buiten de grenzen van de grote kerktoren België. De situatie lijkt niet helemaal hopeloos. Dit hebben we deels te danken aan de prachtige sportevenementen van 2012. Inderdaad koningvoetbal doet het weer...De Geoblocking is in tha house! Het huis van vertrouwen sluit het buitenland resoluut buiten. Ergens kan ik het nog begrijpen van de BBC of de Franse posten (die dit trouwens veel minder doen), hun programma's kunnen door verschillende andere televisiekanalen overgenomen worden, maar de VRT...in het Nederlands, daar kijken toch alleen maar Vlamingen naar? En moeten deze mensen dan gestraft worden omdat zij in het buitenland zitten? Zijn het dan plots tweederangs Belgen geworden? Volgens de VRT wel.

Opgelet: EK Voetbal, Olympische Spelen en Tour de France 2012 !

Gedurende de zomermaanden zullen we in het buitenland weer geconfronteerd worden met een buitengewoon hoog aantal geblokkeerde video's, en dit dankzij de sportevenementen die zich aandienen.
U zal dus merken dat bijvoorbeeld de VRT o.a. een groot aantal van zijn journaals gewoon zal geoblokkeren, enkel en alleen omdat er beelden uit één dezer sportevenementen in voor komen, en zij zich de moeite niet getroost deze beelden eruit te snijden. Het wordt dus enkel mogelijk deze programma's nog fragmentarisch, of helemaal niet meer te bekijken.
Je kan de Geoblocking deblokkeren, uiteraard. In de wereld van de pc's is er aan elke limietering een onlimietering. Maar dan moet je wel een basiskennis en zelfs iets meer dan dat, hebben van computers en proxy's en ander soort rare dingen. Toch wel de moeite waard om eens te lezen en als er een wakkere vlaming in Buenos Aires het voor elkaar heeft gekregen, mag hij het bij mij thuis altijd eens komen uitleggen.

In deze blog zitten een paar tips verborgen.

23-06-12

Help La petite bande.be

Beste vrienden,

 

Wij zijn niet vergeten dat u in 2009 hebt meegeholpen , La Petite Bande te redden door uw handtekening.  

Vandaag hebben wij helaas opnieuw uw hulp nodig . 

Teken aub deze nieuwe petitie, en geef deze link door aan al uw vrienden en contacten ... 

www.savelapetitebande.be  

       

Met heel veel dank ,

Sigiswald Kuijken

 

 

Chers amis,

 

Excusez-nous si vous avez déjà reçu ce mail, mais nous utilisons tous nos listes….

 

Nous n'avons pas oublié comment vous  avez aidé en 2009 à sauver La Petite Bande par votre signature .

Hélas , aujourd'hui nous avons à nouveau besoin de vous .

 S'il vous plait, signez cette nouvelle pétition et partagez ce link avec tous vos amis  et vos contacts ... 

www.savelapetitebande.be  

 

Avec mes remerciements les plus sincères, 

Sigiswald Kuijken

 Culturele beleid van de Vlaamse regering is echt het noorden kwijt...

De Vlaamse regering heeft de meerjarige cultuursubsidies voor de periode 2013-2016 goedgekeurd. Er wordt 94,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat is 7,5 miljoen euro meer dan oorspronkelijk voorzien. "Een bewijs dat deze regering gelooft in de kunstensector", aldus de bekritiseerde minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

Er was de voorbije weken heel wat te doen over de nieuwe subsidieronde in de cultuursector. Minister Schauvliege besliste om de adviezen in alle transparantie online te plaatsen en dat veroorzaakte de nodige beroering in de culturele sector. Zo was er vooral veel commotie rond een aantal organisaties (zoals Musical van Vlaanderen, het barokorkest La Petite Bande en het Antwerpse Zuiderpershuis) die hun subsidies dreigden te verliezen. Op basis van de adviezen heeft minister Schauvliege nu de knopen doorgehakt. In totaal dienden 350 cultuurorganisaties een aanvraag in. Daarvan zullen er 256 de komende jaren subsidies krijgen. Zo'n 100 organisaties vallen dus uit de boot. Van 43 organisaties worden de subsidies niet verlengd. "De beoordelingscommissies hebben scherpe keuzes gemaakt en hebben de opdracht van de minister gevolgd om te komen tot minder versnippering", luidt het.

Musical
Bij de organisaties die alle subsidies verliezen zijn onder meer het Zuiderpershuis en Musical van Vlaanderen. Wat die laatste organisatie betreft, volgt Schauvliege dus het advies van de beoordelingscommissies. "Ik ben het advies inderdaad gevolgd en Musical van Vlaanderen krijgt geen meerjarige ondersteuning meer. Maar dat betekent niet het einde van de musical in Vlaanderen. We subsidiëren bijvoorbeeld wel nog Judas, dat ook musicalproducties maakt", legt Schauvliege uit.

94,5 miljoen euro
Oorspronkelijk was voor de meerjarige subsidieronde een budget van 87 miljoen euro voorzien. Dat is nu opgetrokken tot 94,5 miljoen euro. Zo is er 3,3 miljoen euro vrijgemaakt om toch subsidies te geven aan 15 organisaties die ondanks een dubbelpositief advies uit de boot dreigden te vallen door het beperkte budget. Het gaat dan onder meer om het Internationaal Filmfestival Vlaanderen (700.000 euro) en het theatergezelschap Het Gevolg (320.000 euro). Daarnaast wordt 2,6 miljoen euro vrijgemaakt voor organisaties die volgens minister Schauvliege nodig zijn om de diversiteit en spreiding van het aanbod te garanderen. "Zo dreigde het enige figurentheater van Vlaanderen te verdwijnen. Daarom is ervoor gekozen het Figurentheater De Maan in Mechelen toch te subsidiëren", legt minister Schauvliege uit.

Dranouter
Om vergelijkbare redenen is beslist om het folkfestival van Dranouter toch te subsidiëren (60.000 euro). Ex-premier (en partijgenoot van Schauvliege, red.) Yves Leterme noemde het recent nog "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar" dat Dranouter zijn subsidies dreigde te verliezen. Hij is dan ook opgetogen dat het folkfestival toch subsidies krijgt. "Dank aan Joke Schauvliege, Hilde Crevits en Vlaamse regering voor correctie ten voordele van Dranouter. Meer dan terecht! Dank. Yves", liet Leterme via Twitter weten.

Projectsubsidie
Organisaties die geen meerjarige subsidies (meer) krijgen, kunnen nog altijd een aanvraag indienen voor een projectsubsidie. Voor die projectsubsidies is 9,7 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Schauvliege wil die subsidies vooral laten inzetten voor "vernieuwing en creatieve producties". In totaal voorziet de Vlaamse regering dus 104 miljoen euro aan cultuursubsidies. "Dat we in budgettair moeilijke tijden toch extra geld kunnen vrijmaken voor de ondersteuning van de culturele sector, bewijst dat de Vlaamse regering cultuur belangrijk vindt", aldus minister-president Kris Peeters.

Kunstendecreet
De komende maanden wil minister Schauvliege werk maken van een evaluatie van het Kunstendecreet. "We gaan het decreet en de procedures evalueren en samen met het parlement kijken of er een bijsturing nodig is."

 

18-06-12

Arte & Diseño in Buenos Aires

Arte & Diseño in het Pabellon de Bellas Artes Puerto Madero Buenos Aires. Een tentoonstelling met gebruiksvoorwerpen onder de noemer kunst en design. Trots mogen we drie Argentijnse artiesten met Belgische roots onder de deelnemers tellen. Astrid De Ridder, Desiree De Ridder en Margarita Gordyn.

De tentoonstelling wordt geopend op 21/6 om 18.30u.

Los cactus luminarias de Desiree De Ridder, son parte de su vasta obra sobre nuestra flora y fauna autóctona,  en peligro de extinción, que trabaja en distintas técnicas de cerámica, formando variadas texturas y resaltando la pureza del color. .../... Astrid De Ridder desdibuja el contorno de su luminaria elaborada con alambre tejido, a su vez desfigurado, que cautiva sobre su propia forma y estructura. El sillón de madera de Margarita Gordyn, es una escultura abstracta, solida de forma casi natural, con pura simplicidad y sensualidad.

utilitario.jpg


Grotere kaart weergeven

21:57 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

14-06-12

Knolraap en lof, schorseneren en prei?

Eerste woensdag van de maand, 4 juli, in VIAVIA San Telmo 20u

Lees meer...

23:46 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook | |

11-06-12

Vlamingen op zoek naar Au Pair

Live-in Flemmish or English Speaking Au Pair (Córdoba) 

Start Date: July 2012

Children: baby aged 2 months and two boys aged 3 and 8 years old.

Hours: Mon to Fri 3-8

Salary: $1600 pesos ARS

Must have experience with babies.

FEMALE NATIVE ENGLISH OR FLEMMISH SPEAKERS only please.

Upon placing you with a family we do charge a signing fee and you’ll need to be available for a 3 month minimum commitment.

 

Live-out English Speaking Au Pair (Caballito, Buenos Aires)

Start Date: May 2012

Children: 5 yr boy and 3yr girl

Hours: Sun and Tue-Fri 19:30-22:30

Salary: $30 pesos ARS/hour

Knowledge of Spanish preferred.

FEMALE NATIVE ENGLISH OR FLEMMISH SPEAKERS only please.

Upon placing you with a family we do charge a signing fee and you’ll need to be available for a 3 month minimum commitment.

meer info

 

17:41 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | |

Wordt lid van VIW

  
AANKONDIGING

ZOMER -TIJDSCHRIFT VLAMINGEN IN DE WERELD
[Eerstdaags wereldwijd verstuurd en online te raadplegen]


WORD VANDAAG NOG LID

&

ONTVANG


een GRATIS
VIW-KOFFERIEM

+

4x het VIW MAGAZINE

WERELDWIJD IN UW BUS!

(promotie geldig tot 18/06/12)

 NUMMER #78:
zomer 2012Dagboek van een terugkeer Greet Ickx, gewezen VIW-vertegenwoordiger China, 3 X STUDEREN BAEF-studenten
AIESEC | Open Universiteit,
JURIDISCH Scheiden in Spanje – Costa Lesage, FINANCIËN & FISCALITEIT
Successierechten |Baart de GREXIT u zorgen, ACADEMISCHE DIPLOMATIE
Bart De Moor, VLAAMSE ROTS IN FLORIDA Marc De Vlieger , VERTEGENWOORDIGERS VAN DE VLAAMSE REGERING Julie Bynens & Liesbet Servranckx,...


OPROEP

Consulaire bescherming voor burgers van de Europese Unie  in derde landen.

'Iedere burger van de Unie geniet op het grondgebied van derde landen waar de lidstaat waarvan hij onderdaan is, niet vertegenwoordigd is, de bescherming van de diplomatieke en consulaire instanties van iedere andere lidstaat, onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van die lidstaat. De lidstaten stellen onderling de nodige regels vast en beginnen de internationale onderhandelingen die met het oog op deze bescherming vereist zijn'. Hetzelfde recht is vastgelegd in artikel 46 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.’

Hebt u hier als Vlaming in het buitenland ervaring mee. Ging u met andere woorden buiten de EU te rade bij een Europese maar niet-Belgische consulaire post?
Zo ja, wij zijn geïnteresseerd in uw ervaringen. Neem hieromtrent zo snel als mogelijk contact op met koen.vanderschaeghe@viw.be


Alvast bedankt.Inge Roggeman & Koen Van der Schaeghe [Redactie]


VLAMINGEN IN DE WERELD | Gaucheretstraat 90, 1030 Brussel
Tel.: +32 2 2017384| Fax.:+32 2 2017385| E-mail: info@viw.be | Website: www.viw.be

 
8
5
6  
1
  2
  4 11 7   b   Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: IWS logo

08-06-12

Kiezers in het buitenland

De splitsing BHV op het hellend vlak zetten, was de grote pas voorwaarts voor de vorming van een regering. Een van de eerste stapjes die nu gezet zijn in het ontrafelen van dit dossier is de versoepeling van de kieswet voor Belgen in het buitenland. Is dit het legendarische Belgische compromis dat gedrenkt is in het even legendarische Belgische surrealisme? Wat hebben Belgen in het buitenland te maken met Brussel-Halle-Vilvoorde?

Het zijn vooral de Franstalige partijen die achter dit dossier staan. De splitsing BHV zou volgens hen, een aderlating betekenen voor het kiezerspotentieel van de Franstalige partijen. Daarom waren zij vragende partij voor deze versoepeling. Kunnen Belgen in het buitenland een verschil maken in de verkiezingsuitslag in België? Stemmen de Belgische expat’s masaal voor Franstalige partijen? Om dit uit te zoeken zijn er een paar vragen van belang: Wie zijn die Belgen in het buitenland, waar trekken ze naartoe en vanwaar komen ze? Met hoeveel zijn ze en hoe is hun stemgedrag en dat van hun kinderen en kleinkinderen die zelfs geboren zijn in een ander land?  

 

Lees meer...

De vergeten Vlaamse provincie: het buitenland

De vergeten Vlaamse provincie
Vlamingen in de Wereld eisen stemrecht bij regionale verkiezingen

 Beste Vlaming in de Wereld,

De stichting Vlamingen in de Wereld (VIW) ijvert reeds lang voor de effectieve erkenning van de Belgen in het buitenland door hen democratische inspraak te verlenen in het politieke gebeuren in België. Deze verzuchting is deels gerealiseerd, vermits onze landgenoten het politieke recht werd verleend om deel te nemen aan de Belgische federale verkiezingen. De stichting is bovendien opgetogen dat de bevoegde Kamercommissie recent het vereenvoudigde stemrecht voor Belgen in het buitenland goedkeurde. (zie kaderstuk onderaan)

Opmerkelijk echter is dat tot op heden deze beslissing niet is doorgetrokken naar de verkiezingen voor de gewesten en gemeenschappen. Vlamingen in het buitenland kunnen bijgevolg niet deelnemen aan verkiezingen voor hun Vlaams parlement. Deze weigering werd eerder deze week bevestigd door de acht partijen van de federale meerderheid in de bevoegde Kamercommissie. Het toekennen van het regionale stemrecht zou nochtans getuigen van een consequente houding ten aanzien van de burgers van ons land.

Een essentieel kenmerk van een democratie zijn immers vrije verkiezingen. Voor Vlaanderen zou dit de bevestiging zijn van haar competentie als volwaardige regio. Het kiesrecht geldt voor algemeen vertegenwoordigende organen: in een federale staat zijn dit niet enkel de federale, maar ook de regionale parlementen. In België hebben de regio’s eigen competenties en bevoegdheden en is het beginsel in foro interno, in foro externo van toepassing. Elk bestuursniveau mag voor haar bevoegdheden een eigen buitenlands beleid voeren. Bijgevolg heeft de uitgeweken Vlaming geen stem in het onderwijsbeleid, een puur Vlaamse bevoegdheid, en bijgevolg geen inspraak in de Vlaamse beslissing om al dan niet het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland te financieren. Toevallig is dat een heet hangijzer voor velen in het buitenland.

Net op het moment dat de gevolgen van het internationaal pendelen minder drastisch worden, want expats verlaten het land niet voorgoed en onderhouden een verbondenheid, moet ons land de zorg om haar uitgewekenen, vaak high potentials, ter harte nemen. Zorgen voor uitgeweken Vlamingen kan gelijk staan aan het zorgen voor Vlaanderen. De uitgeweken landgenoot zal immers graag een positief imago van zijn regio verspreiden als hij belangrijk bevonden wordt. Op het ogenblik dat Vlaanderen een politiek uitbouwt van publieksdiplomatie en Iedere Vlaming ambassadeur weigeren Vlaamse partijen diezelfde ambassadeurs stemrecht te geven. Een schoolvoorbeeld van een contradictio in terminis.

Nochtans toonden de Vlaamse partijen zich in het verleden zowel schriftelijk, in persoonlijke contacten als in debatten voorstander van dit stemrecht. In aanloop naar de federale verkiezingen van 2007 en 2011, vroeg de stichting, uit naam van duizenden uitgeweken Vlamingen, om de uitbreiding van het stemrecht op te nemen in het federale regeerakkoord. Het kiesrecht is immers een federale materie. Maar dat is nooit gebeurd. Het weerhield onze stichting niet om de Vlaamse partijen blijvend attent te maken op de problematiek. Zo hield de stichting op 15 december 2011 in het Vlaams Parlement het forum De Vergeten Vlaamse Provincie, waarop het regionaal stemrecht besproken werd. De aanwezige Vlaamse parlementsleden van NV-A, SP.A, Groen en CD&V pleitten voor het uitbreiden van het stemrecht en wezen op de anomalie tussen het federale en Vlaamse niveau. Er waren verschillen in de voorkeur van uitvoering, maar over de ker n van de zaak was er consensus.

Dat de nood en evidentie hiervan opnieuw in twijfel wordt getrokken stemt mij, met velen in het buitenland, droevig. Regionaal stemrecht is in een federale staat niet meer dan logisch. België schendt een basisprincipe van een federale staat. Dit is niets minder dan een democratisch deficit omdat ons land een aanzienlijk deel van zijn burgers geen gelijkwaardig stemrecht verleent. Deze lacune in het gelijkheidsbeginsel wordt erg pijnlijk wanneer in 2014 beide verkiezingen op één dag vallen. Pijnlijk, verwarrend, maar vooral ondemocratisch. Vlamingen in het buitenland zullen dan wel kunnen stemmen voor het federale, maar niet voor het Vlaamse parlement. Dit op een moment dat door de staatshervorming nog meer bevoegdheden worden overgedragen naar het regionale niveau. Begrijpen wie kan.

Daarom vraag ik de Vlaamse politici, maak er nu werk van, anders moeten de Vlamingen in het buitenland minstens wachten tot 2019 vooraleer zij hun recht kunnen uitoefenen.

Walter M. Thiebaut, voorzitter stichting Vlamingen in de Wereld

 


 

Eenvoudiger stemrecht voor Belgen in het buitenland

De Kamercommissie Institutionele hervorming heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om het stemrecht voor de federale parlementsverkiezingen te vereenvoudigen voor Belgen in het buitenland. 
Op 14 oktober 2012 trekt België naar de stembus voor de verkiezing van de gemeente- en provincieraden. Voor deze verkiezingen moeten de kiezers ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente. Belgen die in het buitenland wonen mogen dus niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Aan de federale parlementsverkiezingen (Kamer en Senaat) mogen ze wèl deelnemen.
Meer zelfs: voor Belgen die in het buitenland verblijven en ingeschreven zijn in de consulaire of diplomatieke registers geldt ook een stemplicht. Recent heeft de Kamercommissie Institutionele hervorming een wetsvoorstel goedgekeurd om het stemrecht voor de federale parlementsverkiezingen te vereenvoudigen voor Belgen in het buitenland.
Totnogtoe moesten ze zich voor elke verkiezing laten inschrijven in de diplomatieke of consulaire registers (en uiteraard moeten ze aan de kiesvoorwaarden voldoen). Dat gaf soms problemen als er vervroegde verkiezingen werden uitgeschreven.

Wie inschrijft blijft ingeschreven.
Voortaan zal een Belg in het buitenland die eenmaal als kiezer ingeschreven is bij een diplomatieke of consulaire post, ingeschreven blijven als kiezer, tenzij hij bij de vorige verkiezingen niet gestemd heeft of tenzij hij niet meer ingeschreven is in de diplomatieke of consulaire post.


Aansluitingscriteria.
Het wetsvoorstel bepaalt objectieve criteria met betrekking tot de aansluiting van Belgen in het buitenland bij de gemeenten waar ze zich zouden mogen inschrijven. Deze aansluitingscriteria worden in het Kieswetboek vastgesteld in de volgende orde van voorrang:

  1. De Belgische gemeente waarin de Belg laatst in de bevolkingsregisters was ingeschreven.
  2. Bij gebreke daaraan, de Belgische gemeente van zijn geboorteplaats.
  3. Bij gebreke daaraan, de Belgische gemeente waar zijn/haar vader of moeder in de bevolkingsregisters is ingeschreven of laatst was ingeschreven. 
  4. Bij gebreke daaraan, de Belgische gemeente waarin een verwant tot de derde graad in de bevolkingsregisters is ingeschreven of laatst was ingeschreven of de Belgische gemeente waar een bloedverwant in de opgaande lijn is geboren, is ingeschreven of was ingeschreven in de bevolkingsregisters.

Hoe stemmen?
Aan de manier om te stemmen vanuit het buitenland is niets veranderd. Dat kan op 5 manieren:

  • Persoonlijke stemming in een Belgische gemeente
  • Stemming bij volmacht in een Belgische gemeente
  • Persoonlijke stemming in de diplomatieke of consulaire beroepsposten
  • Stemming bij volmacht in de diplomatieke of consulaire beroepsposten
  • Stemming per briefwisseling

 


VLAMINGEN IN DE WERELD | Gaucheretstraat 90, 1030 Brussel
Tel.: +32 2 2017384| Fax.:+32 2 2017385| E-mail: info@viw.be | Website: www.viw.be

16:59 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

06-06-12

BA Rocks

371002_5CE_EFlyer_Generico-02.jpg

 

 

23:06 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

04-06-12

Nederlandstalig onderwijs in het buitenland

HOORZITTING OVER DE ONDERSTEUNING VAN HET NEDERLANDSTALIG ONDERWIJS IN HET BUITENLAND
Op 20 oktober was VIW uitgenodigd op een hoorzitting in de Commissie Onderwijs en Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement. Samen met de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) verduidelijkte VIW de noodzaak om te onderzoeken in hoeverre structureel kan worden samengewerk met Nederland. Stichting NOB ondersteunt, adviseert en subsidieert het Nederlandse onderwijs in het buitenland. De medewerkers zetten zich in om de schoolloopbaan te bevorderen van migrerende kinderen tussen 4 en 18 jaar. Het is immers van groot belang dat zij bij terugkeer in Nederland vlot kunnen instromen in het onderwijs in Nederland. Wat voor Nederlandse kinderen geldt, geldt natuurlijk ook voor Vlaamse kinderen. Zij kunnen trouwens al jaren gebruik maken van dit Nederlandse initiatief. VIW ondersteunt het initiatief om de Vlaamse inbreng, zowel financieel als inhoudelijk, te verhogen. Zowel de kinderen als hun ouders zullen er beter van worden, want het is geen geheim dat vraagstukken aangaande het onderwijs dikwijls een expatriatie in de weg staan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

www.viw.be


Nu reeds is er een doorgedreven samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wat betreft het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland. Nieuw is de samenwerking met KlasCement, meer info vind je op www.klascement.be