27-06-12

Dialoog met VRT ...

(Aan de klachtenservice VRT) Geachte,

Als vertegenwoordigster van VIW in Argentinie, krijg ik klachten van Vlamingen die in Argentinie wonen over het feit dat ze het nieuws niet meer kunnen zien op 'de redactie.be', ook de andere nieuw geposte programma's van panorama, reyers laat ed kunnen niet meer bekeken worden. Ik hoor dat dit zou komen door een geoprotectie. Wil u hiermee zeggen dat de VRT al de buitenlandse vlamingen het recht ontzeggen om naar het nieuws te kijken van onze nationale zender? Ik hoop dat dit bericht maar een (belachelijke) kwakkel is en dat het euvel wordt rechtgezet.

Antwoord klachtenservice VRT:

Beste, 

 

 

 

Bedankt voor uw belangstelling voor de nieuwsdienst van de VRT. 

 

 

 

Het klopt dat de streaming van het Journaal niet meer kan bekeken worden in het buitenland omdat de VRT verplicht is om een geoblocking in te stellen. De reden hiervoor is omwille van de auteursrechten op de sportbeelden voor het EK voetbal 2012 waarvan er ook reportages in het Journaal zitten. De eigenaars van de beelden hebben contractueel vastgelegd dat de VRT deze beelden niet mag  verspreiden in het buitenland.  Deze regel geldt voor de meeste internationale sportevenementen. Dus een journaal waarin beelden zitten van het EK voetbal, de Tour of de Olympische Spelen wordt in principe ge-geoblockt. Maar de individuele items en reportages van elk journaal kan je dan weer wel overal ter wereld bekijken op deredactie.be. De meeste daarvan zijn niet ge-geoblockt.  Dus kun je eigenlijk (vrij)wel het hele journaal zien, op de fragmenten na (bv EK voetbal). Uw stelling dat Nederland deze regel niet toepast, moeten we tegenspreken. De regelgeving inzake het verspreiden van sportbeelden geldt voor heel Europa. Ook de NOS past een geoblocking toe. (nota van VIA: NOS het nieuws is integraal te zien, de sportbeelden niet)

 

 

 

De dagen dat er geen sportbeelden in het journaal zitten, kan de live streaming wel worden bekeken in het buitenland. We kunnen begrijpen dat dit nadelig is voor Vlamingen in het buitenland, maar we passen gewoon de regelgeving toe. Omroepen die dit niet doen, riskeren hoge boetes.

 

 

 

 

 

 

 

De sportbeelden die door het journaal worden gebruikt en vrij van rechten zijn, hebben allemaal betrekking op Belgische voetbalploegen en liggen contractueel vast met de Belgische voetbalbond en de eigenaar van de voetbalbeelden. De eigenaar van de EK-voetbalbeelden is echter de UEFA, die andere regels heeft opgelegd die trouwens voor alle Europese landen hetzelfde zijn.(nota van VIA: valt de tour de France en de Olympische spelen ook onder UEFA?)

 

We kunnen uw ongenoegen begrijpen, maar we hebben geen alternatief om hier tegenover te zetten. Het spijt ons.

 

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

  

 

Linda Van Crombruggen
Stafmedewerker externe communicatie
Klantendienst/Klachtencoördinator
Tel. 02-741 59 93 - Mob. 0477 77 04 51

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: cid:image005.jpg@01CD38CC.AC9E6D00
9L48, 1043 Brussel

 

 

Opzoekingen van VIA:

Men zou het nieuws integraal kunnen uitzenden zonder sportbeelden, door het blok 'sport' eraf te knippen zoals ze nu al doen met het versnipperen van het nieuws in blokken, wat eigenlijk de context soms verandert en je iedere keer op een knopje moet drukken voor het tweede blok. Terwijl je vroeger even in de zetel kon gaan zitten om het nieuws integraal te bekijken, of te koken met je pc op de ijskast en zo heel het 'blok' kon zien. Het lijken kleine practische ongemakken, maar ze zijn toch frustrerend.

bij deze...gezegd zijnde, sport4president, want het zijn zij die de plak zwaaien... als de goei nu nog mochten winnen, was het helemaal de max!


 

 

 

 

 

16:39 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.