25-06-12

VRT zet buitenland uit

De VRT televisiemakers, De Redactie, sloot zijn deuren voor de Vlamingen in het buitenland. Panorama, Reyers Laat, het dagelijkse nieuws, al deze programma's zijn niet meer te bekijken buiten de grenzen van de grote kerktoren België. De situatie lijkt niet helemaal hopeloos. Dit hebben we deels te danken aan de prachtige sportevenementen van 2012. Inderdaad koningvoetbal doet het weer...De Geoblocking is in tha house! Het huis van vertrouwen sluit het buitenland resoluut buiten. Ergens kan ik het nog begrijpen van de BBC of de Franse posten (die dit trouwens veel minder doen), hun programma's kunnen door verschillende andere televisiekanalen overgenomen worden, maar de VRT...in het Nederlands, daar kijken toch alleen maar Vlamingen naar? En moeten deze mensen dan gestraft worden omdat zij in het buitenland zitten? Zijn het dan plots tweederangs Belgen geworden? Volgens de VRT wel.

Opgelet: EK Voetbal, Olympische Spelen en Tour de France 2012 !

Gedurende de zomermaanden zullen we in het buitenland weer geconfronteerd worden met een buitengewoon hoog aantal geblokkeerde video's, en dit dankzij de sportevenementen die zich aandienen.
U zal dus merken dat bijvoorbeeld de VRT o.a. een groot aantal van zijn journaals gewoon zal geoblokkeren, enkel en alleen omdat er beelden uit één dezer sportevenementen in voor komen, en zij zich de moeite niet getroost deze beelden eruit te snijden. Het wordt dus enkel mogelijk deze programma's nog fragmentarisch, of helemaal niet meer te bekijken.
Je kan de Geoblocking deblokkeren, uiteraard. In de wereld van de pc's is er aan elke limietering een onlimietering. Maar dan moet je wel een basiskennis en zelfs iets meer dan dat, hebben van computers en proxy's en ander soort rare dingen. Toch wel de moeite waard om eens te lezen en als er een wakkere vlaming in Buenos Aires het voor elkaar heeft gekregen, mag hij het bij mij thuis altijd eens komen uitleggen.

In deze blog zitten een paar tips verborgen.

Commentaren

Beste collega-expat,

Toch een paar kleine verduidelijkingen om uw eerste verontwaardiging (hopelijk) te verzachten.

Ten eerste, geoblocking is niks nieuws en perfect normaal. Op alle aangekocht beeldmateriaal zitten auteursrechten, en de VRT mag die enkel binnen België uitzenden. Het is dus niet meer dan normaal dat dit materiaal voor buitenlandse kijkers geblokkeerd wordt. Dit was trouwens altijd al actief voor (bijvoorbeeld) aangekochte Panorama- of Vranck-reportages, alleen zijn het er nu meer dankzij die fantastische (?) sportwedstrijden. In tegenstelling tot wat u vermoedt, doen ook buitenlandse zenders dit trouwens, zonder onderscheid.

Desalniettemin valt er vaak een mouw aan te passen. Op m'n site staat er een trucje waarmee je aangekochte reportages vaak elders op het Net kan terugvinden, hier te vinden onder punt 1.3: http://expattvvlaanderen.blogspot.com/#I1

Bovendien staan er nog talloze andere trucjes om ook via een omweg naar Sporza live te kunnen kijken, en/of programma's van het Net te downloaden. Dus in principe zijn er altijd mogelijkheden om iets vanuit het buitenland te bekijken.


Maar, en dit is nieuw, blijkt er iets aan de hand met de nieuwe Canvas-site. Video's die geblokkeerd zijn op deredactie.be, blijken dat op de Canvas-site opeens niet meer te zijn, en u kan ze daar vrij bekijken (vb. Vranckx en Panorama). Vermoedelijk een vergetelheid, maar soit, we kunnen er maar wel bij varen. Ook veel andere, oude programma's, worden nu online geplaatst, en u kan ze daar ook bekijken in het kader van het Canvas 'zomeraanbod'. De moeite waard dus om eens naar de vernieuwde Canvas-site te surfen. http://www.canvas.be/content/zomeraanbod


Groeten,
Expat TV Vlaanderen admin

Gepost door: Expat Tv Vlaanderen Admin | 25-06-12

mmm ik weet niet of mijn verontwaardiging verzacht is, Dat er auteursrechten zijn op aangekochte panorama programma's vind ik normaal, en dat het televisielandschap in Belgie bijna helemaal geprivatiseerd is, is ook al een tijdje duidelijk, maar het nieuws? en de Zevende Dag? ook aangekocht?
De Canvas-site zal ik eens bekijken, hopelijk lezen ze deze pagina niet bij de vrt, zodat ze deze vergetenheid vlug rechtzetten :) Maar daar is weinig kans toe, want er zal wel niemand bij de VRT buiten de landsgrenzen kijken, dus ook zeker niet naar deze pagina surfen, zo ver van hun bed show... Bedankt voor je TIP!!

Gepost door: VIA | 26-06-12

De commentaren zijn gesloten.