27-11-11

Urban Art in BA

Graffiti is een afbeelding of tekst die op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf, verfstift (paintmarker), inkt of krassen is aangebracht. Vaak wordt graffiti beschouwd als vandalisme. Graffiti bestaat echter ook als kunst.

Graffiti is van alle tijden. Er is zelfs een spreekwoordover: gekken en dwazen schrijven hun namen op muren en glazen. Het volk van de Vandalen was bekend om zijn graffiti. De Romeinen uit de klassieke oudheid schreven ook op hun muren en monumenten, bijvoorbeeld in Pompei. In Rome is er graffiti gevonden die de Vikingen daar hebben aangebracht. De neanderthalers maakten tekeningen in rotsen. Ook de Egyptenaren stonden bekend om hun graffiti, de hiërogliefen. De Romeinen hadden zo ook hun graffiti, dit waren vooral politieke uitspraken en aankondigingen van gladiatorenspelen.

 

Eind jaren zestig nemen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en op metro's te plaatsen - vergelijk de geurvlag uit de biologie.  Graffiti wordt gezien als belangrijk onderdeel van de hiphop-cultuur.

zover wikipedia.

Grafitti kennen we vooral voor de onleesbare namen die we overal zien. Zij worden tag genoemd. Maar het duurde niet lang of gerenomeerde artiesten bewerkte mooie abstracte kunst als grafitti. In Argentinie is de grafitti gegroeid uit de muurschilderingen die in waren, vooral in katholieke middens. Men bracht muurschilderingen aan in kerken, omdat doek te duur was. De sociale muurschilderingen slopen Argentinie binnen vanuit Mexico en Cuba. Bij de moderne grafitti artiesten vloeiden deze twee kunst of expressievormen naar elkaar toe. In de straten van Buenos Aires zien we verschillende stijlen en enkele zeer bekende artiesten die we met een beetje kennis, vlug herkennen. Deze 'maestros' worden gerespecteerd en bijna nooit overschilderd. Het is juist de kunst bij grafitti om respect af te dwingen bij je mede-grafittisten zodat ze jou werk respecteren.

Grafitti is een hiphop movement, urban-art, dus heel veranderlijk. De ene week zie je een grafitti, de andere week is hij overschilderd. De competitie is een spel van schilderen en overschilderen. In Argentinie, vooral Buenos Aires, heb je ook de stencils, dit zijn chablons die gespoten worden en in wijken meermaals te vinden zijn. De laatste tijd worden deze vooral gebruikt om reclame te maken voor theaterstukken of politieke campagne te voeren.

De tocht van Anke was een juweeltje. Haar deskundige uitleg werd op een zeer vloeiende en interessante manier gegeven. We leerden de werken kennen van Jaz, en andere gekende, we onderscheiden lekijke van mooie, de politiek geladen en de estetische werken. Hier een overzicht, want in dit thema zeggen beelden meer dan holle woorden.

Een klein stripverhaal over de grafitti-tour van Anke.

 

De tour begon in Palermo, waar we de eerste richtlijnen kregen: Grafitti is in deze muurschildering vooral bedoeld om de wijk op te fraaien, een cooperatieve samensmelting van verschillende artiesten. Onder de boom vonden we de nodige schaduw om dit werk te bestuderen.

 

P1190123-1.JPG

P1190124-2.JPG

P1190125-3.JPG

We hadden enige moeite om het te lezen, maar Anke hielp wat:

SOÑAR NO CUESTA NADA

Die wijze raad knoopten we in onze oren en we gingen verder. De dagen worden langer, de zon is ongenadelijk, de hitte onverdraaglijk, dus...is het hier in dit zuidelijk halfrond KERSTTIJD!

Spijtig genoeg houden de grafitti-mannen niet van de kerstman, want in de loop van deze week is hij reeds helemaal overschilderd, hier en daar zien we nog iets van 'el gordo' zoals hij hier genoemd wordt:

P1190130.JPG

P1190134.JPG

Is het alleen maar een inbeelding van mij, of is de Urban-Art een passie van onze gids?

De WC rol die we zien is een stencil, die we later vaker zullen tegenkomen, een gespoten chablon.

P1190140.JPG

Weer een stencil in de vorm van de Eternaut, een Argentijns stripverhaal uit de jaren 50. Hij wordt de laatste tijd gebruikt met het gezicht van Kirchner(hier niet), als de redder van de wereld, net zoals de Eternaut. De schrijver is een rechtzaak begonnen tegen dit 'misbruik' maar het is in der minne geregeld.

P1190135.JPG

Grafitti is niet alleen met spuitbussen, hier zien we nog een restant van een papieren collage, in de vorm van een meisje, deze soort biedt weinig weerstand der tijd.

P1190146.JPG

De goeie krijgen vaak commerciele opdrachten, zoals deze winkel van MacStation in Palermo. Deze grafitti wordt gerespecteerd door de andere grafittisten, vooral, volgens onze gids, omdat deze artiest heel geliefd is en zich sociaal engageerd.

Toch blijft grafitti een schreeuw naar kunst, zoals dezelfde artiest in de Mac winkel demonstreert.

P1190145.JPG

P1190150.JPG

De volgende grafitti werd ook in opdracht gemaakt, van een restaurant in Palermo, misschien het volgende artikel in LAMBIK, want onze culinaire reporters trokken er diezelfde avond nog naartoe. Deze grafitti is een juweeltje waarin de artiest zijn filosofie in uitlegt.

P1190152.JPG

P1190153.JPG

Een andere opdracht voor gevelverfraaing, verweven met urban-nature

P1190157-1.JPG

Er werd herhaaldelijk gediscusieerd over de vraag of grafitti vandalisme is, en of het altijd mooi moet zijn. We draaien onze rug naar de vervuiling en kijken naar de juweeltjes.

P1190158.JPG

P1190159.JPG

Tot in de details afgewerkt

P1190156.JPG

P1190160.JPG

Even geraakten we in een politieke discutie verwikkeld: Che, ustedes, con tu mano en tu corazon, de quien son los malvinas, de Inglaterra o de Argentina?

Het prompte antwoord van de dapperste onder de Galliers was:

De Belgica!

P1190162.JPG

Maar nu we juist bijna een nieuwe regering hebben, lieten we de politiek over aan de experten en verdiepten we ons verder in de kunst en wijze levenservaring:

P1190164.JPG

 

P1190170.JPG

Bij deze hitte en na kilometers lopen, zou je zo bij vissen in het water springen. Urban Art is niet alleen grafitti, en van wandelen wordt je dorstig. Onze gids was op al die dingen voorzien en had haar tas vol heerlijk fris water.

Deze gevel is gemaakt van mozaik gebroken porcelein en aardewerk, veel woorden heb je hier niet voor nodig.

P1190167.JPG

P1190174.JPG

Ook dit is een werk met gemengde technieken: ijzersculptuur, mozaik en grafitti/muurschildering

P1190175.JPG

05:14 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

Commentaren

Het was zeer mooi en interessant !!!!
Waar zaten al die vlamingen in BsAs!!!!

Gepost door: Luc verhaegen | 29-11-11

De commentaren zijn gesloten.