20-11-11

Vlaamse handel in het buitenland

 

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft een handelsmissie in India achter de rug. Dit land is de op een na snelste economische groeier ter wereld. De handelsmissie had als hoofddoel om het pad te effenen voor Vlaamse bedrijven die er zaken willen doen. De BRIC-landen (Brazilie, Rusland, Indie en China) zijn interessant voor de europese markt. Het zijn de snelst groeiende landen ter wereld met een waaier aan opportuniteiten voor Europese bedrijven. Vlaamse bedrijven exporteerden vorig jaar voor 6.7 miljard euro naar India. Hierbij staat de diamanthandel bovenaan. Vlaanderen wil nu diversifiëren in zijn export naar dit land. Na China is India zeker een goede keuze als handelspartner van Vlaanderen. De minister-president Peeters opende in Mumbai een nieuwe vestiging van de Belgische schuimrubberfabrikant Recticel. Het schuimrubberbedrijf van Vlaamse bodem opende met een 'pooja' , de inwijdingsceremonie volgens de hindoe-traditie. Recticel richt zich vooral naar de Indiase auto-industrie en de bh-cups. Zij verwachten om tegen 2015 een omzet te draaien van 10 milj euro in het land. Ook andere Belgische bedrijven sprongen op de kar van de handelsmissie van Vlaanderen. De baggeraars, DEME en Denul zouden kortelings makkelijker een contract in de wacht kunnen slepen. Peeters onderhandelde met de Indiase overheid om de tax die het moeilijk maakt voor buitenlandse bedrijven, af te schaffen. Deze belofte kreeg hij mee.

 80 procent van wat in India geproduceerd wordt, is voor de binnenlandse markt bestemd. In veel gevallen noodgedwongen, omdat Indiase bedrijven vaak niet kunnen voldoen aan de buitenlandse kwaliteitseisen. Ook in de omgekeerde richting kunnen de handelsrelaties nog verbeteren. Peeters wil Indiase investeerders aanmoedigen om zaken te doen met Vlaanderen. Zondagnamiddag sprak hij met Indiase zakenlui op een regionale meeting van het World Economic Forum.

Met de aanhoudende eurocrisis houdt India de ogen op Europa gericht. De kranten staan er vol van de politieke ontwikkelingen in Italië en Griekenland. 'Ze verwachten dat de eurocrisis opgelost geraakt. Direct ondervinden ze daarvan niet de gevolgen, maar onrechtstreeks wel', zegt Peeters daarover. 

Om de knelpunten in de handelsrelaties weg te werken, onderhandelen Europa en India al vier jaar over een vrijhandelsakkoord. Ook Peeters verwacht daar veel van en hoopt dat dit akkoord de komende maanden kan afgerond worden. India heeft immers verkiezingen in 2014 en al te lang uitstel zou het akkoord immers op de lange baan kunnen schuiven.

Bron: Belga

 

15:47 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.