30-10-11

Nederlandstalig onderwijs in het buitenland

HOORZITTING OVER DE ONDERSTEUNING VAN HET NEDERLANDSTALIG ONDERWIJS IN HET BUITENLAND
Op 20 oktober was VIW uitgenodigd op een hoorzitting in de Commissie Onderwijs en Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement. Samen met de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) verduidelijkte VIW de noodzaak om te onderzoeken in hoeverre structureel kan worden samengewerk met Nederland. Stichting NOB ondersteunt, adviseert en subsidieert het Nederlandse onderwijs in het buitenland. De medewerkers zetten zich in om de schoolloopbaan te bevorderen van migrerende kinderen tussen 4 en 18 jaar. Het is immers van groot belang dat zij bij terugkeer in Nederland vlot kunnen instromen in het onderwijs in Nederland. Wat voor Nederlandse kinderen geldt, geldt natuurlijk ook voor Vlaamse kinderen. Zij kunnen trouwens al jaren gebruik maken van dit Nederlandse initiatief. VIW ondersteunt het initiatief om de Vlaamse inbreng, zowel financieel als inhoudelijk, te verhogen. Zowel de kinderen als hun ouders zullen er beter van worden, want het is geen geheim dat vraagstukken aangaande het onderwijs dikwijls een e xpatriatie in de weg staan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

www.viw.be

14:46 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

27-10-11

Fotowedstrijd VIW 2011-2012

 

De fotowedstrijd neemt vaste vorm aan. Het event wordt georganiseerd door VIW Chili en VIW Argentina, onder toezicht van VIW Brussel. De prijzen zijn 4 lidmaatschappen van VIW en het tentoonstellen van de winnaars + tweede en derde plaats in prachtlocaties in Chili, Argentinië en België. Niet alleen deelnemers, ook sponsers mogen zich aanmelden. Hieronder vinden jullie het reglement van de wedstrijd.

REGLEMENT

 

 

Wie deelneemt aan deze wedstrijd verklaart zich akkoord met het volledige reglement en met elke beslissing die gekoppeld is aan deze fotowedstrijd. De organisatie is in handen van de plaatselijke VIW van Chili en Argentinië, Annemie Magnus en Rein Remaut, met gekozen zetel voor deze wedstrijd : VIW Brussel Gaucheretstraat 90 1030 Brussel

 

Over het reglement wordt geen briefwisseling of gesprekken gevoerd. De organisatoren zetten zich volledig in voor de uitvoering van dit reglement, doch onvoorziene gebeurtenissen kunnen steeds een aanpassing van het reglement verantwoorden. Dit wordt gemeld op de beide pagina's van de VIW's Chili en Argentinië, met bekendmaking aan de ingeschrevenen.

 

De fotowedstrijd 'DE LENTE' is toegankelijk voor iedereen. Wanneer een deelnemer op het moment van deelname jonger is dan 18 jaar, dan dient deze over de uitdrukkelijke goedkeuring van zijn ouders en/of voogd te beschikken. Deze goedkeuring wordt op verzoek van de organisatoren voorgelegd.

 

De fotowedstrijd van VIW CHILI-ARGENTINA verloopt als volgt:
Deelnemen aan de wedstrijd kan enkel via inschrijving via email naar Annemie Magnus en Rein Remaut, uw deelname wordt door hen geconfirmeerd. Om deel te nemen, stuurt u uw foto’s op via mail, in klein formaat, met vermelding van :

 

Naam

 

Achternaam

 

Leeftijd

 

Adres

 

Plaats van de foto

 

Originele titel 

 

De opdracht van de wedstrijd is:

 


Stuur ons een foto in die genomen werd in Chili en/of Argentinie waarin herkenbare elementen zichtbaar zijn voor de lente in Zuid-Amerika.

 

 

De wedstrijd loopt tot 21 december. De jury kiest uit de ingezonden foto's 4 winnaars in verschillende categoriën.

 

 1. Natuurfoto’s

 2. Portretten

 3. Gek/speels

 4. De Stad

 


Daarnaast komt in elke categorie de tweede en derde plaats ook in aanmerking voor de tentoonstelling. Elke deelnemer kan maximum 5 foto’s opsturen. Door deel te nemen verklaart de deelnemer dat hij/zij de maker van deze foto is en er alle rechten op bezit. Indien er een persoon of enkele personen op de foto afgebeeld staan, verklaart de deelnemer door de deelname dat hij/zij de toestemming van deze persoon of personen bezit om hun portret te reproduceren. De deelnemer zal VIW Chili en VIW Argentinië vrijwaren van eventuele schadeclaims die voortvloeien uit betwistingen hierover.

 

Volgende foto’s komen in aanmerking voor eventuele publicatie: landschapsfoto’s, natuurfoto’s, foto’s van menigte, seizoensgebonden activiteiten, feestelijkheden en gebouwen.
De organisatie heeft het recht om ongepaste foto’s te verwijderen. Dit kan op eigen initiatief of na klachten. De organisatie kan foto’s elimineren indien er aanwijzingen zijn van misbruik.
Foto's komen niet in aanmerking voor publicatie indien:

 

 • het gaat om portretfoto’s en foto’s waar kinderen zonder toestemming herkenbaar op afgebeeld staan;

 • ze aanstootgevend, discriminerend of onzedelijk zijn;

 • afgebeelde personen erop staan die geen toestemming voor publicatie hebben gegeven (met uitzondering van grote menigtes);

 • de deelnemer niet over de rechten beschikt om de foto te publiceren.

 

Deze lijst is niet uitputtend. Op het verwijderen van beelden is geen verhaal, er hoeft geen motivering voor te worden gegeven en er wordt niet over gecorrespondeerd.
Elke deelnemer verklaart zich akkoord, zonder bijkomende vergoeding, om zijn foto/foto’s in originele resolutie ter beschikking te stellen voor reproductie in publicaties van VIW. De winnaar krijgt een leuk aandenken en een plaats in de tentoonstelling die de organisatie zal organiseren in nader te bepalen lokalen in beide deelnemende landen en België. Er is geen verhaal mogelijk tegen de keuze van de jury voor de beste foto’s. Geen enkele van de prijzen is inruilbaar tegen speciën of andere voordelen in natura.

 

Door aan deze actie deel te nemen aanvaardt de deelnemer/deelneemster alle punten van het reglement, evenals elke beslissing die de organisatoren treffen. De organisatoren behouden zich het recht voor de wedstrijd of een deel ervan te wijzigen, uit te stellen, in te korten of in te trekken indien de omstandigheden dit vereisen. Elke poging tot fraude wordt bestraft met onmiddellijke uitsluiting van de deelnemer. Druk-, spel-, zet-, elektronische of andere dergelijke fouten kunnen niet ingeroepen worden als grond voor welke verplichting dan ook vanwege de organisatoren.

 

In geval van misbruiken, misleiding of bedrog behouden de organisatoren zich uitdrukkelijk het recht voor de betrokken deelnemer(s) zonder meer van deelname aan deze en/of andere wedstrijden uit te sluiten. Iedere deelnemer verleent, door zijn loutere deelname, automatisch en onvoorwaardelijk de toestemming tot publicatie van zijn naam, adres en foto, alsook zijn identificatie als deelnemer aan de wedstrijd en verzaakt aan alle rechten op dat gebied.

 

 

 

JURY

 

Argentijnse zijde :

 

 

Chileense zijde :

 

 

Belgische zijde :

 

 

 

Zij zullen samenwerken en niet per land beslissen. De foto's worden anoniem aan hen voorgelegd, met de titel en een nummer. Het nummer is de identifiactie van de auteur, enkel gekend aan de organisatie.

 

Contact

 

Annemie Magnus-Rein Remaut

 

VIA-website

 

VIW Chili website

 

DEELNEMERS

 

 

De fotowedstrijd is open voor iedereen met een link naar Vlaanderen toe. De deelnemers maken zich bekend bij het insturen van de foto's en de VIW vertegenwoordiger bekijkt de wettelijkheid van deelname, volgens het reglement. De deelnemers moeten niet gedomicilieerd zijn in Chili of Argentinië, wel moeten de foto's in die respectievelijke landen getrokken worden. De link tussen Vlaanderen en de deelnemers, kan ook van zeer uiteenlopende aard zijn. De VIW vertegenwoordigers oordelen hierover afzonderlijk en onafhankelijk.De foto's worden eerst in klein formaat opgestuurd naar Rein Remaut of Annemie Magnus. Ze moeten wel ter beschikking zijn in formaat: 8Mpixels ofte 8 miljoen pixels. Voor de tentoonstelling worden ze vergroot tot 30/40. 

  

26-10-11

Hollandse week

Vanaf 31/10 tot 4/11 is er een Hollandse week in Buenos Aires. Kunst Kultuur Kino en Konfiteria...heu nee, conferencias. En het is echt waar, wij horen er ook een beetje bij. Als de Nederlanders over Kunst praten , praten ze ook over de Vlaamse primitieven, gobeleinen, en andere artisten die toen in der tijd bij de Lage Landen hoorden.

Als ze over Kultuur praten, praten ze ook over de Vlaamse, zeker over de eerste lettergreep van het woord...als je de Belgische politiek nu onder de loep neemt. Als ze over cine praten, praten ze over de nederlandse film, waar zij voor vertrouwd mee zijn.

Vlaanderen en Holland zijn nog niet zo lang gescheiden en we voelen ons op taalgebied zeker nog 1. Daarom zijn jullie allemaal uitgenodigd op de vele eventen in de Hollandse week in Buenos Aires.

Kijk voor het programma hier

04:24 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-10-11

Due is eten, drinken en vooral genieten

En we gaan weer eten. Op 2 november, de eerste woensdag van de maand brengen Luc en Marleen ons naar een speciaal plekje. DUE is een gezellig klein restaurantje in Recoleta. Ze willen speciaal open doen voor ons op 2 november. L&M hebben een menu gevraagd, zodat het voor iedereen gezellig blijft. Het voorgerecht is een antipasta, een picada à la Due. Daarna is er keuze tussen een 5- tal hoofdgerechten en een degustatie van nagerechten. Water of frisdrank en wijn is in de prijs ingebrepen.

 

Prijs : 100 pesos per persoon.
De chef Leandro is van Italiaanse afkomst en heeft in New York en Parijs gewerkt.
We zullen zeker waar voor ons geld krijgen!!!
 
Nog een klein berichtje van L&M:
 
Vermits we allebei verjaard zijn, onze defenitieve verblijfsvergunning (zullen) hebben en 3 jaar in Argentinië zijn, trakteren wij met een glaasje champagne als aperitief!

 

We stellen voor om om 20.30u samen te komen in restaurant Due, Juncal 2391, Capital Federal (Juncal y av. Pueyrredon).
 
Lieve groeten
Luc en Marleen


Gelieve bij je reservatie ook de keuze van de hoofdschotel te geven. Reserveren is noodzakelijk, reserveren op tijd is wenselijk.

 

Entradas

 

 

 

Antipasto: variedad de queso y fiambres, vegetales asados, tomates confitados, olivas condimentadas y hongos salteados.

 

 

 

Principales

 

 

 

La pesca del día: grillado con aderezo de hierbas y limón, acompañada de vegetales asados, quínoa y rucula.

 

 

 

Pasta del día:Ravioles rellenos con ricota, prosciutto, tomates secos, rucula y olivas negras, servidos con emulsión de tomate y albahaca.

 

 

 

Bondiola de cerdo en salsa de frutillas especias y miel:en compañía de crema de albahaca, lentejas, espinaca y hongos.

 

 

 

Pollo y mollejas en crema de mostaza a la antigua:acompañado de batatas crocantes, hinojos y choclo, con hierbas y verdeo.

 

 

 

Ojo de bife con mix de pimientas, en dos cocciones: acompañado de papas braseadas al azafrán, con rucula y tomates secos.

 

 

 

 

 

Postres sugeridos

 

 

 

Degustacion de postres: Mousse de fruta de la pasión y frutos rojos y ganache de chocolate; semifreddo de chocolate blanco y negro con crocante de almendras;Crème brûlée de cedron y vainilla quemada con azúcar de naranja.

 

 

 

 

 

Bebidas

 

1 Agua o gaseosa

 

 

 

Vinos

 

Una botella de vino cada tres personas:

 

Vino Blanco: Sauvignon blanc (Bodega, Santa Julia) o Sauvignon blanc-Chardonnay (Ventus, Bodega, Huberto Canale).

 

Vino Tinto: Calatayud Malbec (Bodega Calatayud) o Santa Julia Cabernet Sauvignon (Bodega Santa Julia).

 

 

 

Precio por persona $100

 

20:26 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

Geweld tegen Belgen in het buitenland

Het wetsvoorstel van Kamerleden Sophie De Wit en Sarah Smeyers biedt de Belgische autoriteiten de mogelijkheid om slachtoffer en familie de volle bescherming van het Belgische rechtssysteem te garanderen. "Het Belgisch gerecht wordt bevoegd om zaken van terreur en geweld tegen Belgen in het buitenland te vervolgen en te berechten, zelfs wanneer de dader niet in België is", zegt Sophie De Wit.

Zo kan een internationaal aanhoudingsbevel worden uitgevaardigd en kunnen de daders zelfs bij verstek worden veroordeeld tot gevangenisstraf en schadevergoeding. "Dit is een belangrijke stok achter de deur voor ons gerecht. De autoriteiten in het buitenland weten nu dat, als ze zelf de zaak niet ten gronde onderzoeken, België zelf kan berechten. De daders blijven dus niet onbestraft en slachtoffer en familie blijven niet in de kou blijven staan".

Slachtoffers van roofmoord, gijzeling of terrorisme hadden tot nu vaak de indruk aan hun lot te worden overgelaten. De lokale autoriteiten in het buitenland lieten de zaak vaak liggen en gaven zeer weinig informatie. De familie wist niet wat er gebeurd was en bleef met veel vragen achter. De daders konden niet vervolgd worden.

De zaak Lema

De Wit: "De Belgische autoriteiten hadden tot nu beperkte mogelijkheden, tot frustratie van politie en gerecht. Neem onze landgenoot Joeri Lema die in 2003 in Ecuador beroofd en vermoord werd. De twee daders waren gekend, maar zetten hun gewone leven verder. Ondanks vele pogingen van de moeder van Joeri deden de lokale autoriteiten niets. Het onderzoek dreigde vergeten te worden. Door de inzet van het federaal parket onder leiding van federaal procureur Johan Delmulle is er toch een kleine doorbraak gekomen. Acht jaar na de feiten kreeg het parket toestemming om een team naar Ecuador te sturen. Zij zullen het politiedossier kunnen inkijken en onderzoeksdaden stellen. Als gevolg hiervan zijn ook de lokale autoriteiten in actie geschoten, maar de twee daders zijn ondertussen gevlucht."

Het vandaag goedgekeurde wetsvoorstel gaat dus een stap verder. Zelfs als de dader een buitenlander is die in het buitenland verblijft, zal België hier toch een strafzaak tegen hem kunnen beginnen. Tenminste als het slachtoffer Belg is én als de dader een zwaar geweldmisdrijf, zoals moord of gijzeling, heeft gepleegd.

17:24 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

23-10-11

Een verzoekje

Hello everyone,

 

I just joined the group and I already have a big request.  Last week an Argentine friend of mine was diagnosed with leukemia.  She is originally from the interior, and for the past two years she has been living in a hostel because she doesn't have a guarantee to rent an apartment.  She works as a radiology technologist at Mater Dei hospital legally, so she will continue to get a salary thankfully and can afford her own apartment.  She cannot fight leukemia while living in a hostel.  She is an only child, and her mother is in remission from cancer.  She is here now, but she has difficulty walking and being mobil in general.  It's a very difficult situation.

 

I was hoping that one of you ladies would know of some way to help her.  Is there a foundation for people in her position?  Does anyone have or know of someone who has a small apartment that would be willing to rent without a guarantee considering these circumstances?  Any suggestion or lead would be very much appreciated.

 

Thank you,

Joanna Roney  

joanna1126@att.net

20:04 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

22-10-11

KWIS

De kwis der lage landen was weer een groot succes. Meer dan 60 personen waren aanwezig om te strijden voor de wisselbeker tussen Nederland en België. Dit is reeds het derde jaar op rij dat Ellen Vanden Broucke mee de kwis organiseert. Dit jaar moest ze Heleen De Vos vervangen door Annelies Vercruysse. De kwaliteit leed er niet onder, hoewel we HelPA150221.JPGeen nog steeds missen. Annelies en Ellen zetten een grandioze avond neer. Tot in de puntjes Actualizado recientemente25.JPGverzorgt, samen met de echtgenoot van Annelies, Pieterjan Deleersnijder. Hij verzorgde al de technische snufjes. De vragen mochten er zijn: wie zijn de presidenten van de Zuid-Amerikaanse landen, wie was het model dat uit de kleren ging bij Tinelli, mag je slapen in je auto in België en mogen wielerterroristen van het fietspad in Nederland? 

De winnaars hebben dan ook een pracht resultaat neergezet, zij wonnen los op kop met 10 punten verschil, het team met Tom Dieusaert, Tom Ceuppens, Eric De Bats en Dennis Vandeputte, alias Nationale Bank Alfons Verplaetse. Zij mogen trots zijn dat ze de eerste Belgische overwinning in de wacht hebben gesleept. En ze wonnen een heerlijk flesje wijn en elk een abonnement op VIW.

De geslaagde avond was ook te danken aan het warme en gezellige onthaal in Via Via, Kaat Elsen was weer in form! Ook hartelijk dank aan de Nederlandse afgevaardiging. Zij waren talrijk aanwezig en zorgde voor een gezellige ambiance. Bedankt aan Andre Das voor zijn inzet en enthousiasme om dit event als een traditie verder te zetten.

Hopelijk iedereen terug volgend jaar bij de Nederlanders!

15-10-11

Concurso de fotografia

drivenpen.JPG

VIW-Argentina-Chile organizan un concurso de fotografía. El concurso esta abierta para todos quien tiene un vinculo con Flandes-Bélgica, con o sin nacionalidad belga. Puede ser turistas en Chile y/o Argentina, pasantes, expats, argentinos y chilenos con un vinculo de Bélgica lo que sea con trabajo, amigos o familia, interés...

El tema es "la primavera al revés". Mientras hay otoño y invierno en Bélgica, la primavera y el verano se manifiestan en el otro lado del mundo. Este cambio tiene un impacto grande en el reloj biológico de los belgas en el Sur. Es un tema de muchas correspondencia entre el Sur y el Norte. Muchos mails, teléfonos, chats, entre familiares o amigos/colegas en Bélgica, Chile y Argentina, empieza con: “¿Y como es el tiempo ahí?” La idea del concurso es dividir el sol y el calor del Sur con los belgas en en Norte. Dar un toque de amistad y color al otoño o invierno gris en Bélgica.

 

El concurso tiene un fin en diciembre. Hay un jurado profesional de fotógrafos profesionales de Bélgica, Argentina y Chile. Hay 5 premios:

 

 1. Foto más técnico

 2. Primavera

 3. La primavera al revés

 4. Un saludo del sol del Sur al Norte

 5. La paleta de colores

 

Después organizan VIW y el Parlamento de Flandes exposiciones en los respectivos países. También las embajadas de los países trabajan juntos para dar a este concurso un toque bilateral.

 

Concurso de fotografía: suscribirse:

Argentina: reincastle@hotmail.com

Chile: annemie.magnus @ gmail.com

Enviar fotos por correo electrónico en formato pequeño para 02/12/2011

Jurado: los fotógrafos profesionales de Chile, Argentina y Bélgica.

Más información en los correos electrónicos respectivos.

18:43 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

La copa club europeo de polo

news_polo_2011.jpg

14:21 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Fietsen van Buenos Aires tot in Amsterdam

Vanaf 31 oktober kunnen we weer rechtstreeks naar Amsterdam met de KLM!

 

Om dat te vieren organiseert de KLM een prijsvraag samen met de Stad BA waarmee je tickets en fietsen kunt winnen. Doe as Zondag 16 okt mee met de Fietstocht door BA en wordt FAN van de KLM Facebook pagina voor nieuws en de prijsvraag!!http://www.facebook.com/profile.php?id=1165927964#!/KLMArgentina

Zondag 16 oktober: Start 10hs Obelisco. Bicicleteada KLM.jpg

01:09 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

14-10-11

Noche de vinos, tragos y arte

304289_10150330652160949_131024340948_8325700_1811089988_n.jpg

05:54 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

13-10-11

Roets in uw bus

De Roets 2012 is vers van de pers gerold.

Onze historische weekkalender verschijnt dit jaar al voor de achtste keer.

En u weet het intussen: elke week wordt de schijnwerper met volle lichtbundel en een knipoog op een markante figuur gericht en voor elke dag is er een leuk en pittig weetje. En daarbovenop is er voldoende plaats om al uw afspraken te noteren.

Ook in De Roets 2012 komen weer heel wat markante figuren aan bod die u zeker zullen kunnen boeien.

De Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem bijvoorbeeld, die urenlang tussen schippers en schepen dwaalde en de passagiers van de Red Star Line schilderde. Cornelius Jansenius, jawel die van het jansenisme. Mon De Goeyse die ooit alle regels van het studentenleven bundelde in de studentencodex. André Demedts en Lomme Driessens. Prins Filips van Oranje en Franz Colruyt, Maurits Coppieters en Mariken van Nieumeghen.

En waarom Lodewijk van Velthem en Jan Borluut bekend werden? U leest het allemaal in De Roets 2012.

De Roetskalender heeft terug zijn oude kleedje aangetrokken en ziet er weer uit zoals alle vorige jaren: zonder  ophanghaakje maar met een perforatie boven- en onderaan en met beide bladzijden in dezelfde leesrichting. Handig om op te hangen, handig om te lezen. Als u De Roets via onze website bestelt, wordt hij bij u thuis geleverd in een mooi geschenkdoosje.

Ook als u in het buitenland woont, kan u De Roets makkelijk bestellen.

Surf naar www.roetsinfo.eu / Bestelling / en klik daar op /niet-Belgisch leveringsadres/. Makkelijk besteld, vlug geleverd... waar u ook woont.

 En kijk eens naar de achterflap van de kalender (bijlage): wie het verst van Brussel woont, krijgt van ons een Roets. Gratis bij u thuis bezorgd!

Misschien zoekt u nog een kennisverrijkend en boeiend cadeautje voor onder de kerstboom? Eentje waarvan u of uw vrienden een jaar lang, dag na dag, genieten?

Dan is De Roets beslist een aanrader.

 

Vriendelijke groeten,

 

Jo Vranckx

 

Jo Vranckx

Eindredactrice Woord & Beeld

Historische Weekkalender De Roets

 

Bijlage:  cover van De Roets 2012 /  backcover van De Roets 2012

 

00:47 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

11-10-11

Smurfgeheimen

De vijf geheimen van de smurfen, in La Nacion, misschien een kwisvraag?

Smurf op de foto en brilsmurf smurft het je uit.


brainy.jpg

17:17 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

06-10-11

VIOLETA, in premiere

Les anunciamos el estreno en Argentina del gran éxito del Cine chileno y pre-candidata al Oscar 

afiche argentina violeta a(1).jpg

 

VIOLETA

SE FUE A LOS CIELOS 

 un film de Andrés Wood, (director chileno de  Machuca ganadora de más de 20 premios internacionales)

 

Filmada buena parte en Buenos Aires Violeta  narra la vida de Violeta Parra desde su niñez hasta sus últimos días y cuenta además con la participación especial Luis Machín y la asesoría musical del Chango Spasiuk.

Estreno :  Jueves 27 de Octubre de 2011

 

MAIZ PRODUCCIONES
presenta

VIOLETA
SE FUE A LOS CIELOS

 

Una película de Andrés Wood (Machuca)

 

 

Con el formidable trabajo protagónico de la actriz chilena Francisca Gavilán, que se preparó durante un año para cantar como la gran Violeta Parra. Con la participación del actor Luis Machín y la asesoría musical del Chango Spasiuk.

 

Se estrena en Argentina este film conmmovedor luego del éxito de taquilla que aún mantiene en Chile, donde ya lleva 350.000 espectadores
situándose entre las 5 películas más vistas durante sus 7 (siete) semanas de exhibición, y siendo pre seleccionada para competir por su país

en los Premios Oscar.

 

El film está considerado por la crítica chilena como una de las más importantes obras cinematográficas del país andino.

 

Escribe como quieras, usa los ritmos que te salgan, prueba instrumentos diversos, siéntate en el piano, destruye la métrica, grita en vez de cantar, sopla la guitarra y tañe la corneta. Odia las matemáticas y ama los remolinos.

La creación es un pájaro sin plan de vuelo, que jamás volará en línea recta.”

Violeta Parra

 

 


ESTRENO EN ARGENTINA: JUEVES 27 DE OCTUBRE
con la presencia del director Andrés Wood y la protagonista Francisca Gavilán
en Buenos Aires

 

Sinopsis

Desde la carpa que levantó en La Reina, Violeta Parra es visitada por sus sueños, vivencias e ilusiones. Está viva, pero quizás está muerta, eso abre una gran expectativa en la que nos vamos enterando poco a poco de sus secretos, miedos, frustraciones y alegrías.

 

No sólo está presente su obra múltiple sino que, sus amantes, sus recuerdos, sus esperanzas, sus logros quedan suspendidos en un recorrido apasionado por la vida de Violeta Parra, con los personajes que la hicieron llorar, reír y soñar.

 

 

 

Una producción de Wood Producciones, Maíz Producciones y BossaNova Films, en asociación con BG TV.

 

Con el apoyo de:

INCAA

Consejo Nacional de la Cultura y las Artes de la República de Chile

IBERMEDIA

Ancine

Banco Estado

 

Palabras del director - Andrés Wood:

Un día lluvioso hace más de diez años me presentaron a Angel Parra. Sentados en un café, no me atreví a decirle que me encantaría hacer una película de su madre.

Antes, la emoción de escucharla. Hasta que un día te da un golpe al corazón que aunque la canción hubiese sido escuchada cien veces, pega donde más duele. Todo parece un lugar común: otoño, la carretera, un cassette. Y de repente, lágrimas. Tratando de descifrar qué pasa cuando se muere la carne.

Antes aún, el silencio de su canto en los años negros. Es difícil callar a Violeta. También es difícil encasillarla. Cualquier adjetivo tiende a minimizar a Violeta. Espero que nosotros no la estemos reduciendo. El hecho de querer meterla en una película me suena a eso. Queda el consuelo de que se podrán hacer muchas películas más”.

 

Reseñas en la prensa chilena:

 

 • Antonio Martínez para El mercurio

Francisca Gavilán le otorga al personaje una intensidad humana compleja y finalmente desgarrada. En la película nada es lineal ni simple de leer, la factura de la película es impecable, tanto en la dirección de arte como en la fotografía, y algunas escenas son retratos hablados de eso que es típico, entrañable y chileno. Pero esta no es una película preciosista, ni tampoco una postal vana, fría y bonita. Andrés Wood, en ninguno de los episodios, pierde de vista la materia original de “Violeta se fue a los cielos”.

 

 • Patricio Lagos - Publimetro

Simplemente fascinante. Logra estremecer mostrándonos postales bellas, imágenes que se complementan ellas mismas y que nos cuentan la vida de una mujer poderosa, frágil, humana y divina; y es Andrés Wood, quien logra en su brutal fineza hacernos caer en trance”.

 • Travis Bickle - Terra

La historia de entrada es potente y además cuenta con una banda sonora que para nadie puede ser ajena. Lo mejor son los arranques de soberbia, histeria y talento, que como en una bola de nieve, va manifestando Violeta Parra a lo largo de su vida. Con mucha visión,Andrés Wood ocupa su cámara para viajar en la vida de la artista e ir enfrentando su infancia con su madurez, en un gran retrato cinematográfico”.

 

 • Daniel Villalobos - La Tercera

No es la típica biografía ni tampoco otra rapsodia desatada sobre el dolor del artista incomprendido. La Violeta Parra de esta película (magníficamente interpretada por Francisca Gavilán) es una mujer que sufre, que llora y que tiene el final trágico que todos conocemos, pero no es una víctima (...) En su afán puede ser egoísta, hosca, incluso cruel. Esa contradicción entre la ternura con que mira al país como grupo y las ideas fijas que la hacen perder de vista a sus más íntimos, Woodla filma de cerca, con una cercanía inédita”.

 • Gabriel Bahamondes - Las Últimas Noticias

Escenas de la turbulenta vida amorosa de la artista con el músico suizo Gilbert Favré, de su rol de madre y su evolución artística, se van fundiendo gracias a un acertado montaje que alcanza su mejor momento mientras Violeta Parrainterpreta El Gavilán, que a modo de metáfora, adelante su trágico e inesperado final]”.

 • Ana Josefa Silva - La Segunda

Muchos momentos sublimes, varias secuencias notables y sobre todo la grata sensación final de haber conocido entrañablemente a un personaje genuino (...) La gran sensibilidad de Woodradica en haber sido capaz de evidenciar a la misma altura aquella faceta chispeante y aguda que, si uno lo piensa, es imposible que una mujer de esa grandeza no haya tenido. Porque el humor es aquí un rasgo importante de la más importante folclorista que haya nacido en esta tierra, pero también lo es del filme”.

 

 

16:45 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

05-10-11

Foto wedstrijd: Chili & Bonoseer

Toon ons de lentekleuren

 

Kriebelt de lente bij jullie ook? De straten lopen vol met kortgerokte dames en opgestroopte mannenmouwen. Het nieuwe groen klimt tot in de hoogste boom. In Argentinië schreeuwt het paars op het congresplein al wat mooi is naar het moordend verkeer en lichte stof dat in de zonnestralen gevangen zit. In Santiago wijkt het smogmonster en toont ons een witte Andes die stilaan begint te wijken voor de zon. We worden wakker gefloten door de eerste vogels in het land, alhoewel 1 zwaluw de lente niet maakt, maar hem wel aankondigt.

De natuur en de vrolijke zonnige mensen in de stad inspireerden aan Rein Remaut, vertegenwoordigster VIW Argentinië om iets nieuws uit te voeren en sprak er over met mij om Chili en Argentinië onder 1 kijker te zetten. En zo ontstond het idee om een FOTOWEDSTRIJD te organizeren! Iedereen mag meedoen, onderwerp is LENTE , verder zijn er geen regels noch voorwaarden. Uiteraard is er een prijs aan verbonden, dat is nog in overleg.
DATUM VAN INLEVERING : 2 NOVEMBER 2011
Per mail (in groot formaat als het kan) tot 5 foto's per persoon + originele titel.
De details zoals jury (1 fotograaf in Chili en een ander in Argentinië) en tentoonstellingsruimte moet nog verder uitgedacht worden. Kruip maar alvast achter je lens en probeer de sfeer van het lentige Buenos Aires, de zonnige dagen zonder smog in Santiago of woon je buiten de hoofdstad? Geen probleem stuur ons jullie beelden van dit prachtige seizoen en zodra we de kans krijgen organizeren we een tentoonstelling in Chili, Argentinië en waarom niet ... België.

jacaranda.jpg

04-10-11

Kwizzz der lage landen

kwis,quiz,lage landen,vlamingen in argentinie

Quizmasters Annelies en Ellen nodigen jullie uit voor de 3de editie van de Kwis der Lage Landen.
Wil je graag deelnemen, overtuig dan 3 of 4 alleswetende vrienden en schrijf je in via de facebookpagina: http://www.facebook.com/event.php?eid=158735494216056 of per email: ellenargentina@gmail.comZoek een leuke naam voor jullie team waarmee je eeuwige roem zal verdienen in Belgische en Nederlandse kringen in Buenos Aires!

Datum en tijd: zaterdag 15 oktober om 19u30 (de kwis start stipt om 20u)
Plaats: bar Via Via, Chile 324, San Telmo
Deelname: 20 pesos per team