25-10-11

Geweld tegen Belgen in het buitenland

Het wetsvoorstel van Kamerleden Sophie De Wit en Sarah Smeyers biedt de Belgische autoriteiten de mogelijkheid om slachtoffer en familie de volle bescherming van het Belgische rechtssysteem te garanderen. "Het Belgisch gerecht wordt bevoegd om zaken van terreur en geweld tegen Belgen in het buitenland te vervolgen en te berechten, zelfs wanneer de dader niet in België is", zegt Sophie De Wit.

Zo kan een internationaal aanhoudingsbevel worden uitgevaardigd en kunnen de daders zelfs bij verstek worden veroordeeld tot gevangenisstraf en schadevergoeding. "Dit is een belangrijke stok achter de deur voor ons gerecht. De autoriteiten in het buitenland weten nu dat, als ze zelf de zaak niet ten gronde onderzoeken, België zelf kan berechten. De daders blijven dus niet onbestraft en slachtoffer en familie blijven niet in de kou blijven staan".

Slachtoffers van roofmoord, gijzeling of terrorisme hadden tot nu vaak de indruk aan hun lot te worden overgelaten. De lokale autoriteiten in het buitenland lieten de zaak vaak liggen en gaven zeer weinig informatie. De familie wist niet wat er gebeurd was en bleef met veel vragen achter. De daders konden niet vervolgd worden.

De zaak Lema

De Wit: "De Belgische autoriteiten hadden tot nu beperkte mogelijkheden, tot frustratie van politie en gerecht. Neem onze landgenoot Joeri Lema die in 2003 in Ecuador beroofd en vermoord werd. De twee daders waren gekend, maar zetten hun gewone leven verder. Ondanks vele pogingen van de moeder van Joeri deden de lokale autoriteiten niets. Het onderzoek dreigde vergeten te worden. Door de inzet van het federaal parket onder leiding van federaal procureur Johan Delmulle is er toch een kleine doorbraak gekomen. Acht jaar na de feiten kreeg het parket toestemming om een team naar Ecuador te sturen. Zij zullen het politiedossier kunnen inkijken en onderzoeksdaden stellen. Als gevolg hiervan zijn ook de lokale autoriteiten in actie geschoten, maar de twee daders zijn ondertussen gevlucht."

Het vandaag goedgekeurde wetsvoorstel gaat dus een stap verder. Zelfs als de dader een buitenlander is die in het buitenland verblijft, zal België hier toch een strafzaak tegen hem kunnen beginnen. Tenminste als het slachtoffer Belg is én als de dader een zwaar geweldmisdrijf, zoals moord of gijzeling, heeft gepleegd.

17:24 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.