04-09-11

Santa Rosa

 

clima_tormenta_santa_rosa-300x204.jpg

De laatste dagen zal je veel horen en lezen in de Argentijnse kranten over 'la tormenta de Santa Rosa' en wat is dat nu eigenlijk?

Het is de grens tussen de winter en de lente. Na de Santa Rosa begint het warme weer. Het is de laatste winterprik, zoals wij in het Noordelijk halfrond de ijsheiligen hebben. De storm of la tormenta de Santa Rosa is een volkse uitdrukking voor een weerfenomeen in het Zuidelijke halfrond dat 5 dagen voor 30/8 en 5 dagen na 30/8 plaatsvindt. Rond die tijd is het het feest van de Heilige Rosa de Lima, patroonheilige van Amerika.

De uitdrukksanta_rosa_joven1.JPGing komt voort uit een legende opgedragen voor Isabel Flores de Olivia, een vrouw met mystieke krachten. Zij verhinderde een aanval op de stad Lima van Hollandse piraten door een hevige storm. De meteorologen leggen de storm iets anders uit. Het zou een storm zijn die ontstaat door de botsing van de eerste warme winden met het koude front, de komst van defrivole lente die de wrede winterkoning verjaagt.

Beide versies klinken even mooi.

Wel geven beide versies aan dat we onvoorwaardelijk door een stormachtige periode moeten om het mooie weer te verwelkomen. Na regen komt zonneschijn, ook bij de heilige Roza.

De Legende:

In 1615, in de stad van de Koningen (LIMA) leefde er eens een religieuze zuster die Rosa werd genoemd. Haar geboortenaam was Isabel Flores de Oliva 1586-1617. De bevolking van Lima had haar klooster gevraagd om te bidden voor de komende aanval van een Holandse piratenvloot die reeds de buurhaven El Callao had geplunderd. Rosa hoorde de gruweldaden van de Hollanders in El Callao, de moorden op de kloosterlingen aldaar. Zij bad zo hard dat ze in trance ging en de weergoden aanriep om de piraten weg te jagen.

Deze legende is heel populair in Argentinië, zeker in de zone Rio de la Plata en Cordoba. In de Noordelijke streken roepen ze vaak op de Santa Rosa, omdat het daar droog is en de storm meestal veel water met zich meebrengt. 4699794625_591599296f.jpg

Achter de legende schuilt de wetenschap. In de meteorologische taal is een storm een hevige en bruske ontlading, gepaard gaande met bliksem, donders, cumulunimbus wolken en hevige regens vermengd met sneeuw of hagel. Zulke stormen zijn vooral gekend voor de lente en zomer in het zuidelijke halfrond, in de winter komen ze haast niet voor. Dat heeft te maken met de energetische condities van de lente en de zomer, ttz de tijd van het jaar dat de nachten even lang zijn als de dagen, ofte: de equinoccio, aequinoctium (latijn: gelijke nacht).

images.jpgDe as van de planeet staat dan in een bepaalde hoek met de zon, zodat de energie naar de aarde toe wordt opgedreven. De warme en vochtige lucht van het Noorden krijgt meer zonne-energie en dit Tormenta de Santa Rosa.jpgzorgt voor turbulentie. Santa Rosa bad gewoon op het juiste moment, volgens de praktische wetenschappers. Het populisme wil dat er elk jaar een Santa Rosa is voor het lente wordt, dat is echter niet zo. Uit de cijfers van het meteorologisch instituut van Buenos Aires, is er in de periode van de afgelopen 142 jaar maar 16 keer een Santa Rosa geweest. Het onstabiele weer tussen winter en lente is normaal en het wordt pas een weerfenomeen, zoals de Santa Rosa, als het er echt 'hels' aan toegaat. Wat logisch is want voor een beetje regen en wat wind, laat geen enkele Hollander zich afschrikken.

Een Argentijnse weerspreuk:

Vertalingen zijn welkom

Santa Rosa se aproxima

Criticando a su vecina

No es tan Santa esa tal Rosa

Porque dice cada cosa

De la pobre criticada

Que la deja mal parada

y sobre llovida mojada

(Buenos Aires principios de siglo XX)

18:01 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.