30-08-11

Nederlandse School in Florida

Op 1 september 2010 heeft de eerste Nederlandse school in Zuid-Florida haar deuren geopend.

De Oranjebloesem geeft onderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur en heeft daarbij als doelstelling zoveel mogelijk aan te sluiten bij het onderwijs in Nederland en België. Ook wordt er les gegeven aan kinderen die Nederlands als vreemde taal willen leren, maar wel een bepaalde relatie met Nederland of België hebben.

De lessen zijn een aanvulling op het onderwijs van de dagschool en vinden plaats op zaterdagochtend. 

meer info

18:18 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

29-08-11

RVI luistert vlotjes ver van huis

Al jaren onderhoudt ook Radio Vlaanderen de band met de Vlamingen in de wereld.  Al jaren komen zij wekelijks hun verhaal doen op de radio.De titel van het programma verandert wel eens, je hoort geregeld andere stemmen en ook de samenstellers wisselen. Maar het basisconcept en de basisvragen blijven dezelfde.De laatste paar jaar heet het programma gewoon zoals het moet heten: Vlaming in de Wereld.  Line Ooms doet de interviews en stelt het programma samen en Filip Ledaine is dan de vaste stem.


En RVI is er nog steeds, Vlaming in de Wereld hoor je verschillende keren tijdens het weekend, zowel op satelliet als op het internet, zowel op Radio Vlaanderen info als op Radio Vlaanderen – de uitzenduren vind je op onze website.

VIW e-magazine

Wil u op de hoogte blijven van de Vlaamse nieuwtjes, de hotspots van de cultuur, wat Vlamingen zoal uitspoken in de wereld?

Dat kan u allemaal lezen in het e-magazine van VIW.

Zoals bijvoorbeeld, wist je dat het grootste media event van deze planeet op een ander hemellichaam te bekijken is en dat dit Vlaams is?

Waarschijnlijk niet, je kan googlen of je kan je inschrijven op het e-magazine van VIW zodat je van alles op de hoogte blijft wat Vlaams en beroemd of bizar is. 

Het grootste media event van uit deze wereld vind je in het e-magazine van VIW.

18:49 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) | Tags: viw, e magazine, cultuur, vlaamse beroemdheden |  Facebook | |

Gotye

lees meer over Gotye

In Australië, waar hij woont, verkocht Gotye al 70.000 stuks van de single 'Somebody that I used to know'. Dat hij nu in België scoort, is niet verwonderlijk: Gotye's echte naam is Wouter De Backer (31) en hij werd geboren in Brugge.

In 2008 opende Gotye de allereerste aflevering van Peter live, het showprogramma van Peter Van de Veire op Eén. Dat was met 'Learnalilgivinanlovin', een vrolijke funkpopsong die toen veel op Studio Brussel en Radio 1 gedraaid werd. Ook 'Heart's a mess' werd toen een succes. Hij stond op Leffingeleuren én in het voorprogramma van Jamie Lidell in de Botanique. Maar toen verdween Gotye weer naar de andere kant van de wereld.

Voor wie Gotye nog niet kennen

18:43 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

28-08-11

UBA blaast 190 kaarsjes uit

UBA, de universiteit van de staat Argentinië, viert dit jaar zijn 190ste verjaardag. Zij openden hun deuren in 1821 en begonnen dadelijk aan een bewogen geschiedenis. De eerste 6 richtingen waren : literatuur , voorbereiding op de universiteit, Recht, Medicijnen, Exacte wetenschap en theologie. In de eerste helft van de 19de eeuw hadden ze dadelijk te kampen met de onstabiele grondwettelijke periode. Zeker onder Rosas werd de financiele kraan volledig dichtgedraaid en stonden ze aan de rand van de afgrond. Daarna beterde het weer. De universiteit deed een reorganisatie en verrees uit zijn as. De rector van 1852 Juan Maria Gutiérrez was een zegen voor het instituut. Hij moderniseerde in 1862 de afdeling Exacte Wetenschappen.

In 1881 nationaliseerde de universiteit en werd de officiële instantie voor de leerzetels: Exacte Wetenschappen, Medicijnen, Rechten en Sociale Wetenschappen. De enigste kritiek die ze de volgende jaren kregen, was dat ze enkel liberale beroepen onderwezen. Om dat recht te trekken organiseerde ze een nieuwe leerstoel: Filosofie en Letteren. Daarna volgden : dierengeneeskunde, landbouw en economische wetenschappen.

De jaren 1903 en 1905 werden getekend door studentenprotesten die de controle van de staat te indringend vonden. In 1906 werd daarom de statuten veranderd. Een totale universitaire omwenteling kwam er in 1918 en dit vanuit Cordoba. De nieuwe statuten lieten nu de inbreng toe van de studenten en studentenorganisaties. In het begin van de 20ste eeuw groeide de wetenschappelijke werking uit. Dit resulteerde in verschillende Nobelprijzen voor wetenschap, zoals van Bernardo Houssay. In 1921 werd de afdeling 'Onderzoek van historische literatuur van Argentinie' uitgebreid.

De jaren '30 en '40 waren weer een zwarte tijd voor de universiteit. De instabiliteit op politiek vlak had een grote impact op de leerstoelen en de beoordeling van de studenten. Tijdens het presidentschap van Peron kwam er een nieuwe universiteitswet. De belangrijkste verandering was de democratisering van het onderwijs. De universiteiten van de staat werden gratis. Hierdoor kwamen er heel wat meer gevormde mensen bij. Ook de tandartsopleiding en de opleiding van architecten werden faculteiten.

Tijdens de militaire staatsgreep verloor de universiteit zijn autonomie, die ze in de jaren daarna vlug terug won. In 1966  kreeg de universiteit een grote wetenschappelijke impuls, dit door de grote toevloed van studenten. Ook werden de omstreden faculteiten van Psychologie en Sociale wetenschappen ingesteld en uitgebreid. In deze jaren groeide een groot protest tegen de politieke inmenging onder de studenten. Vooral de faculteit van Architecten, filosofie en letteren en Exacte Wetenschap kwamen in opstand. Deze nacht werd omstreden als 'la noche de los bastones largos'. Deze actie resulteerde in een lange rij van ontslagen van professors die in de voorgaande periode hun macht misbruikt hadden. De militairen sloegen terug met een grote opkuis onder de studenten zelf. Ze limiteerde de toegang en de faculteiten werden ingebonden. Ze verboden studentenbijeenkomsten, maar slaagden er niet in om dit actieve studentenleven totaal dood te krijgen.

In 1973 normaliseerde het universitaire leven opnieuw. Het aantal studenten steeg opnieuw en de faculteiten werden terug hervat zoals voor de komst van de militairen. In 1976 kwam er dan weer een staatsgreep die een zware inslag had op het studentenleven. 21% van de studenten 'verdwenen'. Een zwarte periode voor de UBA als menselijke instelling.

Bij de terugkeer van de democratie, in 1983, vond de UBA ook terug zijn rust weer. Ze werd terug gratis en iedereen had terug toegang. Het was een uitzonderlijke bloei van de universiteit. Het instituut breidde zich uit en zoals de huidige situatie, heeft het in verschillende plaatsen, verschillende autonome faculteiten. Het onderzoek kreeg een belangrijke plaats onder de noemer UBACyT en de technologie werd ondergebracht in UBATEC. Deze organisaties zijn autonoom en lobbyen onafhankelijk voor hun fondsen.

De UBA is een voorbeeld van de geschiedenis van Argentinie. Dit instituut, zoals in bijna alle landen, vertegenwoordigde de sociale politieke en culturele toestand van het land en 's lands geschiedenis. Een universiteit speelt een centrale rol in de maatschappelijke ontwikkeling en geeft een publiek leven aan de politieke, culturele en sociale beweging van een natie.

bron: clarin, Buchbinder Pablo (Historicus)

19:06 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

26-08-11

Cinema Mustang

afiche_aspas_1.jpg

 

De film die ik zeker kan aanraden is op zondag 28/8 om 16 u, El ambulante, Argentijnse film met een warme spontane sociale inslag. 

meer info over deze film vind je in de Goednieuwskrant. Voor meer info over het programma, druk op de foto.

25-08-11

Zoo in Parque Patricios

Frente postal 300dpi.jpgINVITACION MUSEO DE HUMOR GRAFICO DIOGENES TABORDA

109° Aniversario de Parque de los Patricios

Museo de Humor Grafico Diogenes Taborda

Homenaje al Zoológico del Sud por Olga "Poro" López. 

Inauguración de la exposición lunes 12 de septiembre 2011 a las 20 hs.en el Museo de Humor Grafico Diogenes Taborda Av. Caseros 2739 CP 1246 Parque de los Patricios, a una cuadra de la estación de Subte Caseros Línea H 

 

In het gemeente park van Parque de Patricios staat een raar verlaten gebouw. Een RomeinzoologicoPPatricios.jpgse tempel ter ere van Fortuna Viril. Niemand weet dat deze tempel behoort aan de zoo die in 1907 ingehuldigd is in het zuidelijke deel van de stad Buenos Aires door Clemente Onelli. Deze heer had een passie voor dieren. Hij was de Dokter Dolittle van Argentinie met een grote dosis humanisme en een enorm charisma.  Clemente was een personage en verdient tot op de dag vandaag eerbetoon. In zijn boek 'Idiosincrasis de los Pensionistas del Jardín zoológico" uitgegeven door de Editorial Elefante Blanco. In dit boek vertelt hij over de misteries en het gedrag van dieren in een zoo. Toen Clemente stierf, stierf de zoo met hem. Niemand weet wat er juist met deze plaats gebeurd is, het was plots verdwenen, de zoo sloot plots zijn deuren. Waar de dieren heengingen is een mysterie. 

Misschien zijn ze wel mee vertrokken naar een andere dimensie, Mural Lau Delgado 006.jpgde leeuwen en de tijgers jagen misschien op de eeuwige vlakten, de papegaaien en flamingo's vlogen de hemel tegemoet. Het mysterie van de zoo van het Zuiden, met zijn verlaten tempel tonen ons dat dromen waarden hebben, dat een passie blijft bestaan zelfs als alles verdwijnt. 

En zo groeide het idee om deze plaats terug open te stellen voor de dromen en passie van de stad. Net zoals de catacomben van San Telmo die zich vertakken onder de stad en de legendes in ere houden, zo heeft ook Parque Patricios zijn mythes en legendes die zij nieuw leven willen inblazen. De geschiedenis van de wijk terug oppoetsen, dat is het idee van het Museo de Humor Grafico Diogenes Taborda.

Artista: Olga "Poro" López

Dalia y cuidador con chicos.jpg

 

Inhuldiging van de tentoonstelling op 12 september om 20u Caseros 2739.

Onelli was van Italiaanse afkomst. Hij kwam toe in Argentinie in 1888. Hij vertClemente_Onelli_1864-1824_Tehuelche_dress.jpgrok in 1889 voor de eerste keer naar Patagonië waar hij een jaar door de vlaktes zwierf en fosielen, dieren en indianen beschreef. Hij had verschillende opperhoofden als vriend. Toen hij terug in Buenos Aires kwam publiceerde hij verschillende werken over zijn observaties. In het museum en La Plata liggen verschillende artefacts van hem ten toon.

In 1904 begon hij met zijn Zoo van Buenos Aires. Hij gaf een tijdschrift uit over de zoo, de dieren, hun verhalen, foto's van de bezoekers en biologische meesterwerkjes. De dieren kocht hij aan in Europa, zij kwamen toe met de boot in de haven in Puerto Madero waarna hij hen al wandelend door de stad tot in Parque Patricios bracht.

image020.jpg

 

 

23-08-11

Avondje naar de Opera

Het Teater Colon blijft tot onze verbeelding spreken. Het prachtige gebouw is helemaal opgepoetst en blinkt als een spiegel. Luc en Marleen laten ons even meegenieten.

Hun blog op bezoek in Colon

15:15 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

20-08-11

Kamermuziek invitatie van de Deense ambassade

Estimados:

 

Tenemos el agrado de invitarlos al Recital de Música de Cámara que presenta al cellista danés Frederik Waage junto con el violinista uruguayo Nicolás Giordano Pisano y el pianista uruguayo Gustavo Cardinal.El recital tendrá lugar el día domingo 28 de agosto  a las 18.00 hs. en el Palacio Nacional de las Artes (Palais de Glace). La entrada es libre y gratuita.

 

Saludos cordiales,

 

Katrina Winther

03:15 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

13-08-11

Jornadas internacionales experiencias de revitalización de cascos históricos

La Dirección General del Casco Histórico del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, tiene el agrado de invitarlo a las Jornadas Internacionales sobre Experiencias de Revitalización de Cascos Históricos.

Convocadas cada dos años con el objetivo de generar un ámbito de discusión e

intercambio de prácticas llevadas adelante en diversos lugares del mundo,

se han convertido en un espacio vital para trabajar sobre las problemáticas,

las potencialidades y el manejo de las áreas históricas.

 

Como en anteriores ediciones, este año contará con la presencia de prestigiosos

especialistas de diversos lugares del mundo: Maureen Joyce (Londres, Inglaterra);

Carlos Ventín y Paul Sapounzi (Toronto, Canadá); Glenio Viana Borher (Porto Alegre,

Brasil); Miguel Saavedra (Santiago, Chile); Stefano Storchi (Parma, Italia); Teresa

Cannarozzo y Manfredi Leone (Palermo, Italia); Alberto Escovar (Bogotá, Colombia);

Pedro Marín Cots y Begoña Oliva Pérez (Málaga, España); Shirley Céspedes

(Cochabamba, Bolivia); Rosario Carvajal (Santiago, Chile); Ruth Aguirre (Quito,

Ecuador); Mariano Arana (Montevideo, Uruguay); Liliana Lolich (Bariloche, Argentina);

Patricia Rodríguez (La Habana, Cuba); Jery Dino Méndez (Santa Cruz de la Sierra,

Bolivia); María de las Nieves Arias Incollá (Buenos Aires, Argentina); Mónica Herrero

y Laura Sabezinsky (Carmen de Patagones, Argentina); Horacio Gnemmi (Córdoba,

Argentina).

 

Los ejes de exposición serán: escuelas taller en América; experiencias de trabajo

sobre el espacio público; articulación entre lo nuevo y lo antiguo en intervenciones

de los centros históricos; la gestión de las áreas históricas.

 

El encuentro es abierto al público en general, con entrada libre y gratuita.

 

Por razones organizativas, se solicita realizar la inscripción previa

completando la ficha que se adjunta.

 

Fecha: 13 y 14 de septiembre de 2011

Horario: 9:30 a 19:00hs

Lugar: Salón Dorado de la Legislatura.

           Diagonal Pte. Julio A. Roca 575, Planta principal

Informes: cascohistorico@buenosaires.gob.ar

Teléfono: (54 11) 4323 9400  int. 2723

 

ALS JE WIL GAAN, VRAAG DAN EVEN HET INSCHRIJVINGSFORMULIER DAT IK ENKEL PER MAIL KAN VERSTUREN.

 

 

 
 

 

 

 

 

04:11 Gepost door VIA in info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

08-08-11

Etentje VIA

Ons maandelijks etentje zit er weer op. Niet iedereen heeft deze keer zijn bordje leeggegeten. De punten liepen redelijk uiteen: van 8.5/10 tot -5. Er was ook twijfel over of het schaap dan wel een varkentje was. Alles werd daarna weer gladgestreken door de Vlaamse relativiteitstheorie. Een Franse keuken door een Argentijnse kok is in dit geval niet echt een geslaagde formule. De kok bleef dan wel even mooi en de mozo was ook een 'mozo', terwijl de haas iets te hoog gesprongen was en het lam ergens verdwaald bleek te zijn in de varkensstal. El Besón kreeg niet van iedereen een kus bij afscheid. Maar het gezelschap was eens te meer een schot in de roos, de avond was heel gezellig om in een cliché te vervallen. En we kijken al uit naar de volgende eerste woensdag van september. Op 7 september worden we om 20.30 verwacht in niets minder dan Club Eros, weer een gewaagde onderneming.

cluberos1.jpgClub Eros is iets unieks, vandaar dat het al dadelijk mijn voorkeur wegdraagt. Toch ben ik na het avontuur in Besón iets voorzichter en steek ik hier en daar mijn voelsprieten uit om meer informatie te krijgen over deze koude lelijke helverlichte refter van een eeuwen oude voetbalschool voor kinderen. Club Eros, waarin niets maar dan ook niets erotieks moet achter gezocht worden, ligt in hartje Palermo. Geen idee of het -soho, -hollywood is, wel ben ik zeker dat het niet -Bosque en niet -Chico is. Volgens een gerenomeerde gastronomische journaliste is het een bezoek zeker waard. Je moet dan wel tussen de lijntjes blijven: milanesa, asado en pastaeros+resto.jpg. Argentijnser kan het niet.

Een andere Belgische experte zei me dat ze 'gehoord' had dat het inderdaad de moeite is om eens langs te gaan. In verschillende blogs wordt de zaak ook als een bezienswaardigheid vermeld. Het feit is wel dat we niet kunnen reserveren, maar voor 21 uur komt er niemand en is er nog veel plaats, bevestigde de 'mozo', ook een bezienswaardigheid. De koffie die de experten van gastronomische desastres van VIA er gedronken hebben, was lekker. Voor 7 september wordt het nog eens culinair getest, zodat we de geruchten kunnen ontkrachten of bevestigen. Daarna wordt officieel de beslissing genomen.

Wat u wel al kan noteren is: WOENSDAG 7 SEPTEMBER 20.30 SOMEWHERE IN BA.

bronnen:

Pappyn

Cecilia Declerck

Gringos in palermo

15:34 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Blankenberge in Buenos Aires

 

Blankenbergse Bloemenstoet

LIVE op het internet

op zondag 28 augustus 10 uur Buenos Aires

 

blankenberge bloemenstoet.jpgOp zondag 28 augustus gaat de beroemde Blankenbergse BloemenstoetSG-Bloemen-Snijbloemen-1187256460.jpg opnieuw uit. In handen van regisseur Jan Van Quathem belooft de stoet opnieuw de succesvolle afsluiter te zijn van het drukke zomerseizoen.

De Bloemenstoet zal dit jaar LIVE te zien zijn op het wereldwijde web-internet, dankzij een samenwerking met de Blankenbergse Televisie Amateurs, de Blankenbergse Cineclub, de VVV, de Cultuurraad en het Stadsbestuur.

Vanaf 15.15 uur (lokale tijd) rechtstreeks te volgen op volgende drie web-adressen:

 

bloem2.jpgCommentaar wordt er gegeven door Enzo Farina, Voorzitter van de Blankenbergse Cultuurraad.

Met dit initiatief hoopt het Stadsbestuur de bloemenstoet ook aan te bieden aan mensen die zich omwille van beperkingen niet naar Blankenberge kunnen verplaatsen of ook naar Vlamingen die in het buitenland verblijven.

Op deze wijze kunnen al deze mensen genieten van de unieke Blankenbergse Bloemenstoet net alsof ze zelf op de Blankenbergse Zeedijk zouden zitten.

 

Tip van Dhr. Peter Ponjaert, Belgische consul in Argentinië

14:36 Gepost door VIA in cultuur, info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |