09-06-11

Tentoonstelling in Puerto Madero

Hoewel ik weinig weg heb van het figuur van Tante Sidonie en mijn neefjes en nichtjes me Trein noemen, let wel op trEIn en niet trIEn, heb ik me de laatste weken laten zot maken van Lambik. Die gekte loopt naar het einde toe en nu is er wat tijd voor andere dingen.

Vorige week was ik op de voorstelling van het boek van Maud, aca Beba, de Ridder en Carlos Moreno in de Katholieke universiteit UCA in Puerto Madero. Het is een uitstap waard. De tentoonstelling van de tekeningen van Carlos Moreno loopt nog tot 18 juni. Het museum is geopend van 11 tot 17u. Als je subte B, rode lijn, verlaat in Alem en je loopt naar Puerto Madero, kan je de mooie tram nemen richting Belgrano en afstappen aan de eerste halte, daar begint de UCA. img004.jpg

De tentoonstelling lees je als een stripfiguur. Moreno brengt speels en vol kleur de geschiedenis van Argentinie tot leven. Van de Companie tot aan de eerste textielwinkeltjes op Florida in Microcentro, in het thema van het museum dit jaar: Museo y memoria. Memorie is incompleet als het nu niet meer leeft, Vergeten geschiedenis is geen geschiedenis.

Tussen de adel van BA en die van B-A (Belgie-Argentina) voel ik me een beetje bleu. Maar de wijn smaakt en de stukken die men voorleest uit het anekdotisch boek van Beba zijn grappig. De tekeningen van Moreno aan de muren, maakt het geheel compleet, Ik waan me terug in de jaren 1700 toen de Criollo adel van Spanje hier over de plaza's dwaalde.img006.jpg

De familie de Ridder is verbonden met de familie Anchoreno, Spaanse Criollo adel die eigenaar waren van Plaza San Martin. De bisabuelo de Ridder kreeg van de Belgische koning een bedankingsbrief na de oorlog, omdat hij schepen vol graan gratis naar Antwerpen verscheepte vanuit Buenos Aires. Een geschiedenis in geschiedenis.

De prenten aan de muur vertellen ons over de eerste jezuiten tot de conventillo in Boca en de textielwinkels in Florida in 1830, van de textielbaronnen van Verviers Belgie. De prenten kleuren hevig en laten details zien van de machinerien uit die tijd, de molenstenen aangedreven door paarden, de wijnpersen, het kaarden van de wol in Patagonie. Kortom een bezoek waard als je spelenderwijze de dagdagelijkse geschiedenis van Argentinie wil leren kennen.

16:30 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.