05-06-11

Belgische tentoonstelling in Chili

In het Museo Nacional de Bellas Artes in Santiago de Chile in Chili opent op 14 juni een overzichts-tentoonstelling met het werk van de Belgische schilder Roger Raveel. De expo maakt deel uit van een reeks activiteiten ter gelegenheid van de 90e verjaardag van de Belgische schilder op 15 juli.

raveelonder1.jpgRoger Raveel wordt als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WO II beschouwd. Zijn werk is niet in de bekende kunsthistorische hokjes te catalogiseren. Het is eigentijds en tijdloos. Het schuwt elke eenzijdige benadering. De voedingsbodem van Raveels kunst is zijn onmiddellijke omgeving, wat niet betekent dat Raveel lokaal gebonden zou zijn. De dingen om hem heen krijgen in zijn schilderijen, tekeningen, objecten en installaties een universele betekenis: de man, de vrouw, de planten, de fietskar, de reclame, de technologie worden in tijd en ruimte gezien.

Ongemeen boeiend is zijn gevarieerde plastische taal. Vaak tegengestelde schrifturen of schilderwijzen geven aan zijn werk een spanning die de beschouwer opnieuw de werkelijkheid doet ontdekken.

Conservator Piet Coessens van het Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie selecteerde schilderijen, tekeningen en objecten voor de eerste overzichtsexpo van Raveel in Zuid-Amerika sinds zijn deelname aan de Biënnale van São Paulo in 1971. "Het zijn bijna allemaal topwerken", zegt Coessens. "Het zijn werken uit de reserves van het Raveelmuseum, maar ook tijdelijke bruiklenen uit het S.M.A.K. en uit enkele private collecties."

Roger Raveel Museum

"De nieuwe Belgische ambassadeur in Santiago, Dirk Van Eeckhout, heeft de contacten gelegd voor deze expo. Hij is langs geweest bij de directeur van het museum en er was onmiddellijk interesse. Ik ben dan in januari ter plaatse geweest om de ruimtes te bekijken, foto's te nemen van de zalen en om de focus vast te leggen. Dit wordt de eerste retrospectieve van het werk van Raveel in Zuid-Amerika." De expo komt tot stand met de steun van de Vlaamse overheid. Er zal ook een Spaanstalige catalogus uitgegeven worden.

Eind vorig jaar gaf minister-president Kris Peeters als voorsmaakje al de kleurenzeefdruk "Toen griffelde ik over het Niets", naar een werk van Raveel uit 2001, als relatiegeschenk aan de Chileense president Sebastian Piñera.werk-roger-raveel.jpg

Van 3 juli tot en met 30 oktober loopt in het Raveelmuseum ook de expo "Albisola", waarin werken van Raveel in dialoog gaan met werken van internationale kunstenaars als Lucio Fontana en Asger Jorn, die hij in de jaren 60 in Italië ontmoette. En het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem toont vanaf 8 oktober ook werk van Raveel en focust op zijn tekenwerk.

De expo in Chili loopt tot en met 31 juli. Raveel is een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een mengeling van abstract en figuratief schilderen. Hij is bekend van zijn schilderijen met witte vierkanten, felle kleuren en spiegels.

17:04 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.