17-05-11

Brut Nature van Luc en Marleen

We zijn terug met ons vast cullinair schema: eerste woensdag van de maand. Dit keer valt dat op 1 juni. We gaan te rade bij de cullinaire specialisten van Buenos Aires, niemand minder dan Luc en Marleen. Zij hebben ervaring wat betreft tafelen in de hoofdstad van het land aan de einde van de wereld. We volgen onze gidsen tot aan de sjieke barrio Recoleta. Daar laveren we tussen straatjes en prachtige appargementsblokken tot we aan Peña komen, tussen Junin en Ayacucho. Wist u trouwens dat Ayacucho een streek is in Peru? Net als Junin trouwens. Deze streek heeft als hoofdstad Ayacucho en was een belangrijk centrum voor de Inca's, de Spaanse regenten tijdens de Spaanse colonisatie en een van de eerste steden die door San Martin en Bolivar als onafhankelijk werden uitgeroepen.In 1824 was de 'strijd voor Ayacucho' legendarisch voor de bevrijding van Peru en de rest van Amerika.

Maria Parado de Bellido was een heldin uit die tijd. Veel informatie over haar leven is er niet. Maria was een vrouw van indiaanse afkomst die haar leven gaf voor de vrijheid van haar stad, Ayacucho. Haar echtgenoot en twee zonen vochten in het bevrijdingsleger van San Martin. Zij bleef met 5 andere kinderen achter in de stad die streng bewaakt werd door het Spaanse leger. Maria kon niet schrijven, daarom dicteerde ze brieven aan een vriend die ze kon vertrouwen. In deze brieven gaf ze cruciale informatie door van de plannen en passen van het Spaanse leger dat ze kon observeren als onbekende indiaanse vrouw die in de kazerne werkte als dienstmeid. Zo kon ze op 29 maart 1822 het rebellenleger redden door hen te verwittigen dat het spaanse leger het dorp waar ze zich schuilhielden zouden omsingelen. Op 30 maart werd zij van hoogverraad beschuldigd en doodgeschoten.

Carratalá, de Spaanse generaal, gebood om op elke hoek van de straat in de stad affiches te hangen dat Maria Parado voor hoogverraad zou worden doodgeschoten, met plaats en uur bij: 'en dit op bevel van de koning en heer van Peru'. Op het plein waar het peleton wachtte om het doodvonnis uit te voeren, werd haar nog een kans gegeven om haar leven te redden. Ze moest hiervoor de rebellen verraden en de briefschrijver ontmaskeren. Maria zweeg echter, knielde neer en wachtte met haar blik naar de hemel, op het dodelijk schot. Haar lichaam werd door de broeders van liefde begraven met hun aalmoezen. Haar dochters werden door de orde opgenomen en kregen bescherming in het klooster. Zij werd vereeuwigd in een boek van Carleton Beals: Fuego en los Andes. In zijn boek schrijft hij de laatste woorden van Maria op: "Ik ben hier niet om U te informeren, wel om mij op te offeren voor de vrijheid." Haar standbeeld staat op het plein waar ze neergeschoten is.

Dit alles maar....terzijde. Want we gingen eten. In het kader van onze  cullinaire rondreis, leek het me een mooi verhaal. Luc en Marleen hebben voor ons een mooi een gezellig restaurantje uitgezocht met Argentijnse, om niet te zeggen Porteñolse keuken. Brut Nature

"Holy Cow, the best restaurant of Town" dat is een van de commentaren in Oleo. De steak wordt vooral aangeprezen, maar volgens L&M is alles even lekker en niet prijselijk. Een steak pimiento heb je er voor 51$, om een voorbeeld te geven. Er zijn goedkopere gerechten. (gemiddeld 70$/persoon is haalbaar).Dus iedereen op post op

WOENSDAG 1 juni 2011

OM 21 UUR

IN

BRUT NATURE

PEÑA 2066

tussen junin en ayacucho

20:28 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.