02-05-11

Vlamingen in Teatro Colon

Ondernemende Vlaamse artiesten in de wereld: Ilse Eerens, sorpraan.

Je komt niet zoveel artistieke Vlamingen en Belgen tegen in Argentinië, laat staan in het beroemde Teatro Colón. Trompetist Benny Wiame bracht mij het heugelijke nieuws dat Ilse Eerens, een jonge sopraan uit het Limburgse Dilsen-Stokkem deel uit maakt van de rolbezetting van de opera Le Grand Macabre.Ik ontmoette haar in Buenos Aires in El petito Colón een gezellige bar op een loopafstand van de muziektempel.“Zingen zat bij deze Limburgse ingebakken vanaf de kleuterjaren. 
Toen ik Sandra Kim in 1986 het Eurovisiesong festival zag winnen wist ik reeds dat ik dit ook op een podium wou staan.Via haar vader maakt zij kennis met het koorleven. 
“Op dat moment was klassiek niets voor mij.  Na veel tegenstribbelen ben ik medegegaan naar een uitvoering van De toverfluit van Mozart.  Ik was verkocht.”

Waarom de keuze voor de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut?

“Eigenlijk was het een eenvoudige keuze. Er was op dat moment niet veel alternatief aanwezig wanneer je zang wou studeren vanaf het middelbaar onderwijs.”

Je hebt je studies verdergezet in Leuven?

“Ik ben na de humaniora aan het Lemmensinstituut gebleven om verder te blijven studeren  bij Lieve Jansen.  Ik heb een toffe tijd gehad bij haar gedurende de eerste vier jaar van de opleiding.  Tijdens het vijfde jaar kreeg ik gevoel dat ik richting doodspoor aan het rijden was.
Ik begon meer te zingen en kreeg goede kritieken.  Ik voelde mij goed in mijn vel maar voelde dat er iets niet goed zat.  Bovendien kreeg ik na een optreden een vernietigende kritiek die mijn volledig van de kaart bracht.
Mijn vader praatte hierover met een vriend in het koor.
Die vertelde dat zijn nieuwe buurvrouw een voormalige Nederlandse operazangeres was dit net in Dilsen was komen wonen.”

lees meer

18:27 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.