13-04-11

Bafici Tips

Eerlijkheid, zo een simpel woord. Eerlijkheid, zo een eenzaam woord. We zijn zo onzeker, het wordt zo weinig uitgesproken. Een vriend, een liefde, een kameraad, eerlijkheid zweeft er tussen in en vindt niet echt zijn draai. Als we dit woord nu een sophangen aan de politieke kapstok, krijgen ween ramp of een levensles. Dat vinden we terug in de film El estudiante van Santiago Mitre.

El estudiante brengt de twee oudste thema's van de wereld bijelkaar: liefde en politiek, dit in een eerlijke film die voorbijraast als een trein. het lijkt een wervelwind zonder dat je er duizelig van wordt. Santiago Mitre zet zijn kijkers in het oog van de storm. Een sluitend script, 'buenos aires' in het studentenleven, agressie zonder geweld, liefde zonder romantie, vriendschap zonder vrienden en dit met een sausje van luchtigheid en humor, het Argentijnse leven ten voeten uit. Op het einde van de film krijg je zelf de indruk dat je het eindelijk doorhebt, de politieke spelletjes.

De film is ontspannend, verhelderend, eerlijk camerawerk en vlotte spontane acteurs. Een film zoals de Argentijnen ze alleen kunnen maken.

El Estudiante.

Een andere film die ik nog niet gezien heb, maar waarvan ik een 'charla' heb bijgewoond van de regiseur, is: la nostalgia de la luz. Deze film werd ook opgenomen in het Brugse filmfestival Cinema Novo dit jaar. Guzman is een Chileense dokumentaire maker van wereldformaat. Later over hem meer. De docu die hier gedraaid wordt, gaat over de verdwijningen van jongeren onder Pinochet, vermengd met het kijken naar sterren, op zoek naar licht van sterren uit het verleden. In de Atacamawoestijn zoeken astronomen het firmament af naar nieuw licht dat duizenden jaren nodig heeft om ons te bereiken, vrouwen zoeken in dezelfde woestijn naar massagraven van hun zonen.  Cinema Novo omschrijft de documentaire als pure poezie, filosofisch en uitdagend, dit alles met adembenemende beelden.

Ze spelen hem nog morgen, woensdag in Cosmos en zaterdag in Santa Fe, Atlas.

Nostalgia de la luz

In de wandelgangen van Bafici kwam ik de Belgische filmfestival-organisator tegen, Pieter Keereman. Pieter was zo vriendelijk om tijd voor me te maken en te praten over Cinema Novo festival, een Brugs filmfestival van 3 continenten: Azie, Afrika en Latijns Amerika. Hierover later meer, hij gaf wel een paar tips.

Keuze van Pieter :

Norberto apenas tarde

zondag 17/4

Poetry

donderdag 14/4

En Nostalgia de la luz als een heel speciale film. Pieter Keereman: "In het begin denk je 'wat is dat voor een zootje' maar als je de draad te pakken krijgt, is het een heel interessante film, uiteraard een documentaire."

 

 

 

 

00:56 Gepost door VIA in cultuur, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.