06-03-11

Wereld boekenhoofdstad 2011

Vrijdag 4 maart in het huis van cultuur in Buenos Aires, gaf de burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri, officieel de start van : Wereld boekenhoofdstad 2011. Buenos Aires mag dit jaar deze titel dragen. De kunstenares Marta Minujin stelde haar installatie voor: De Toren van Babel. Deze creatie zal het boegbeeld worden van andere activiteiten doorheen het jaar in teken van literatuur.

babel-dorrea-02.jpgDeze toren zal in mei op een strategische plaats worden gezet in de stad. De toren is 25 meter hoog en telt 20.000 boeken in verschillende talen, komende van landen over heel de wereld. Vrijdag stelden de landen die hieraan willen meewerken zich voor en gaven symbolisch een boek om in de toren te hangen. Tijdens de plechtigheid werd een maquette van de toren getoond. Landen die meewerkten zijn: Duitsland, Saudi Arabie, Oostenrijk, Azerbeiyan, België, Canada, Brazilie, China, Zuid Korea, Costa Rica, Croatie, Cuba, Denemarken, Ecuador, Verenigde Staten, Slovenie, Spanje, Frankrijk, Filipijnen, Finland, Griekenland, Nederland, Hongarije, Israel, Japan, Italie, Mexico, Libanon, Baskenland, Pakistan, Peru, Polen, Chechie, Rusland, Engeland, Sirie, Zuid Afrika, Zwisterland, Taiwan, Uruguay, Galicie en Catalonie.

In 2009 werd in Parijs beslist dat de Wereld Boekenhoofdstad in 2011 Buenos Aires zal zijn. Zij hebben een faam ivm de kwaliteit en varieteit van hun boekenindustrie, wat wil zeggen dat de kwaliteit van hun Buenos Aires Capital Libro.jpguitgevers, boekenwinkels en bibliotheken onder de loep werd genomen en goed werd bevonden. Voorheen was het Ljubljana in Slovenie. Het programma start zoals elk jaar op 23 april. Unesco baseert zich bij de keuze op het oordeel van de internationale uitgeversbond, de internationale boekenverkopers federatie en de internationale federatie van bibliotheken.

De stad die de titel een jaar mag houden organiseert verschillende activiteiten rond het boek, lezen en schrijven. In deze activiteiten worden de locale, nationale en internationale organisaties betrokken die iets te maken hebben met boeken en de boekcultuur in het algemeen. Er worden sponsers en fondsen aangetrokken om boeken te promoten of uit te geven die van algemeen nut zijn. De titel wordt ook gebruikt om het toerisme aan te trekken die geinteresseerd zijn in de literaire erfenis van de stad en de natie.

Het initiatief van Buenos Aires is een Toren van Babel maken op een van zijn prachtige pleinen, een toren die 25 meter hoog zal zijn en vol boeken hangt. Deze boeken mag iedereen binnenbrengen. Tijdens de plechtige inhuldiging van de maquette van het kunstwerk gaf ook de Belgische ambassade in name van Z.E. Dhr. Thomas Antoine en de consul Peter Ponjaert een Frans- en Nederlandstalig boek binnen.

"Mijn idee was om uit het dagelijks leven te ontsnappen en even te vliegen in onze fantasie" zegt Marta Minujin over haar installatie, de toren van Babel. Vanaf 7 mei zal de echte installatie te zien zijn op Plaza San Martin.

Menujin realizeerde in 1983 op 9 juli reeds een gelijkaardig project: een partenon van boeken. Zij maakte toen het partenon na met boeken die tijdens de dictatuur van Argentinië verboden waren. "Dit werk wil ik samen met de mensen maken." De bedoeling is dat zoveel mogelijke culturele entiteiten een boek in hun taal binnenbrengen, vandaar de titel van de installatie. Buenos Aires is heel wat culturele groepen rijk die hun taal en cultuur in alle vrijheid mogen promoten en onderhouden. Op dit vlak is Buenos Aires zeker geen toren van Babel, maar een voorbeeld voor de wereld dat taal en cultuur naast elkaar in vrede kunnen bestaan met respect naar elkaar toe. 

foto-web-home.jpg


  

   

El viernes 4 de Marzo, en la Casa de la Cultura, el Jefe de Gobierno porteño, Mauricio Macri; el Ministro de Cultura, Hernán Lombardi, y Marta Minujín anunciaron la instalación en la Ciudad de  La Torre de Babel de Libros, creación de esa reconocida artista plástica argentina y que en este caso constituye una de las principales actividades en el marco de Buenos Aires Capital Mundial del Libro.

Esta Torre, que será emplazada en el mes de mayo en un punto estratégico de la ciudad, medirá 25 metros de altura y estará formada por alrededor de 20.000 libros en diferentes idiomas provenientes de diferentes lugares del mundo.

En el acto del día viernes estuvieron presentes representantes de los países que participan en el proyecto y editoriales de nuestra Ciudad. Cada uno de los asistentes entregó simbólicamente un libro como muestra de su participación en esta gran obra. En esta oportunidad se exhibió también la maqueta de la Torre.  

Los países y delegaciones que participan en el proyecto donando libros en sus respectivos idiomas son:  Alemania, Arabia Saudita, Austria, Azerbaiyán, Bélgica, Brasil, Canadá, China, Corea del Sur, Costa Rica, Croacia, Cuba, Dinamarca, Ecuador, Estados Unidos, Eslovenia, España, Francia, Filipinas, Finlandia, Grecia, Holanda (Países Bajos), Hungría, Israel, Italia, Japón, Líbano, México, País Vasco, Pakistán, Perú, Polonia, República Checa, Rusia, Reino Unido, Siria, Sudáfrica, Suiza, Taiwán, Uruguay, la Xunta de Galicia y una delegación de Catalunya.

Por otra parte, a partir del viernes 4 y hasta el 31 de marzo se abrirá una convocatoria para que vecinos y turistas de nuestra ciudad acerquen aquel libro que les gustaría forme parte de la Torre. Para ello se han dispuesto puntos de entrega en librerías, bibliotecas y Centros de Gestión y Participación Comunal de los diferentes barrios porteños.

La Torre de Babel de Marta Minujín mostrará lo diverso, lo particular conviviendo en un mismo espacio; el mundo, nuestra ciudad y la obra armando la trama. La posibilidad de construir lo colectivo desde lo particular: una gran metáfora de lo que sucede a diario en la ciudad de Buenos Aires.

12:57 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.