13-02-11

Murga in de straten van Buenos Aires

Murga Abasto 2010 017.jpgDe murga is een straatprotest van vervlogen tijden. Sinds een paar jaar is het verbod om carnaval te vieren in Buenos Aires stad opgeheven, vandaar dat er nu elk jaar een maand murga wordt gespeeld in de straten van de stad. De Murga is een kanon theater musical gebeuren. Het valt onder de norm: volksmuziek. In verschillende latijns amerikaanse landen is het uitgegroeid tot een totaalgebeuren. In Panama, Argentine en Uruguay is het heel populair. De liederen worden begeleid met percusie.


Het woord 'murga' is afkomstig van Spanje. In 1909 werden de regels opgesteld voor carnavalgroepen in Uruguay, daar werd de Spaanse murga vermengd met zarzuela. Een murga wordt in de straten gezongen en buenos_aires_carnaval.jpggedanst. Elke wijk had in die tijd een band, de murgaband. Men ging er elementen bijvoegen van de candombe en ritmes van de bombo (grote trom) en platillos (cimbalen). In de regio Rio de la Plata kreeg de murga invloeden van het carnaval van Venetie en van de Comedia del arte, de figuren Momo, Pierrot en Colombina werden eraan toegevoegd.

In Argentinie wordt de murga gedomineerd door percusie, dans en fantasie, vooral veel kleuren in de kleding van de stoet. Deze stoet tijdens carnaval werden Corsos genoemd en gingen heel de maand februari uit in de straten van Buenos Aires. Er is een groot verschil tussen de corsos in de stad Buenos Aires en in de rest van het land. In de provincies presenteren de murga's hun spectakel wandelend en dansend in de straten, zonder zangers. Ergens in het carnaval_buenos_aires.jpgcentrum van de dorpen en steden staat er een podium waar de autoriteiten zaten. De murga's gaven daar het beste van zichzelf. Het ritme is ook anders in de provincies. In de stad Buenos Aires wordt de murga op een vaste plaats gegeven. Meestal op een podium waar de zangers en de dirigenten van de murga staan om hun murga voor te stellen. Zij zingen liederen, meestal een compilatie van kritiek en protest op de politieke klasse.

Als u naar een murga gaat kijken, weet dan dat het de gewoonte is in Argentinie om met water te smijten tijdens het carnaval. Tegenwoordig worden spuitbussen met schuim verkocht waar de jongeren lustig mee te keer gaan. Een plezante bende als je er op gekleed bent.

Carnaval is een universeel feest, een van de oudste feesten bijna van de mensheid. In verschillende regio's heeft het een andere betekenis, oorspronkelijk komt het van het vleesfeest: carne-val. De provicie kasten werden leeggegeten omdat de lente in de lucht zit en er nieuw vlees voorradig is: het einde van de winter en het begin van het jachtseizoen. Later door de kerk werd het overgenomen als het begin van de vaste en het eten op moest zijn voor de periode van water en brood.

Dit feest ging reeds zijn begin gepaard met plezier en losbandigheid, daar niet alleen het vlees werd opgegeten, maar het ook veelvuldig werd doorgespoeld.

Carnaval in de straten van Buenos Aires is vaak verboden geweest, eerst door de Virrey van de Spaanse koning, dan nog eens door president Rosas in 1844, tijdens de 'campaña al desierto' in 1872. In de 20ste eeuw werd het ook weer herhaaldelijk verboden, de laatste keer in 1976 tijdens de militaire dictatuur. In de jaren '90 werd er door verschillende nationale murga's terug carnaval gevierd. Op het einde van de jaren '90 werd de murga terug in het straatbeeld ingevoerd, zij het mondjesmaat. In 1997 werd het dan erkend als cultureel patrimonium. Nu heeft de stad een budget voor deze festiviteiten en worden ze terug in verschillende wijken gehouden, heel de maand februari.

 

 

murgas.jpg

 

De plaatsen waar ze elke weekeinde, zaterdag en zondag avond/nacht een murga houden.

Lijst ontvangen van Geert Beeckman, waarvoor dank!

1  ABASTO Av. Córdoba entre Sánchez de Bustamante y Agüero
2  ALMAGRO Av. Corrientes entre Av. Medrano y Bulnes
3  BALVANERA Av. Belgrano entre Saavedra y Pasco
4  BARRACAS Av. Montes de Oca entre Rocha y Olavarría
5  BOEDO 1 Av. Boedo  entre Av. Independencia y Av. San Juan
6  BOEDO 2 Av. Belgrano entre Maza y Colombres
7  CABALLITO Av. Avellaneda entre Nicasio Oroño y Fgta. Sarmiento
8  COLEGIALES Av. Lacroze entre GraL Martinez y Freire
9  COLEGIALES Av. Lacroze entre Freire y Conesa
10
FLORES Av. Gaona entre Donato Álvarez y Boyacá
11  LA BOCA Av. Patricios entre Brandsen y Aristóbulo del Valle
12  LINIERS Av. Lisandro de la Torre entre Tuyutí e Ibarrola
13
 LUGANO 1 Av. Riestra entre Cafayate y Oliden
14
 LUGANO 2 Av. Cruz entre Oliden y Losandro de La Torre
15
 LUGANO 3 Av. Eva Perón entre Homero y Basualdo
16  MATADEROS Av. Alberdi entre Araujo y Av. Escalada
17 MONTE CASTRO Av. Beiró entre Calderón de la Barca y Virgilio / Av. Juan B. Justo entre Virgilio y Victor Hugo.
18 MONSERRAT Av.San Juan entre Solís y Pte. Luis Sáenz Peña
19 PALERMO Darwin entre Gorriti y Cabrera
20 PARQUE AVELLANEDA Av. Directorio entre Av. Olivera y Av. Lacarra
21 PARQUE CENTENARIO Lambaré entre Av. Corrientes y Bogado
22  PATERNAL 1 Av. Nazca entre Lascano y Baigorria
23  PATERNAL 3 Av. San Martín entre Av. Juan B. Justo y Camarones
24  PIEDRABUENA 2 de Abril entre Av. General Paz y Montiel
25  POMPEYA 1 Av. Chiclana entre Av. La Plata y Pirovano
26  POMPEYA 2 Av. Perito Moreno entre Ochoa y Taborda
27  SAAVEDRA 1 Av. Balbín entre Plaza y Jaramillo
28  SAAVEDRA 2 Crámer entre Tamborini y Juana Azurduy
29
 SAAVEDRA 3 Av. Balbín entre Pico y Arias
30  SAN LORENZO Av. La Plata entre Inclán y Metán
31  SAN TELMO Av. San Juan entre Defensa y Perú
32  VILLA CRESPO Av. Scalabrini Ortiz entre Av. Corrientes y Velasco
33 VILLA     PUEYRREDON Av. Mosconi entre Terrada y Bolivia
34  VILLA URQUIZA Av. Triunvirato entre Av. Monroe y Av. Olazábal

00:19 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.