12-02-11

Chamame

Festival in Cosquín: meer dan Tango
Argentinie is uiteraard gekend voor zijn Tango.  Maar wie het Festival de Folklor in Cosquín bezoekt zal aangenaam verrast worden door de verschillende volksdansen en -muziekgenres die Argentinie telt: Chacarera, Carnavalito, Chamame, Gato,... En wie goed oplet zal in de Chamame raakvlakken met de Polka herkennen en in de Chacarera vinden we elementen van de Bourreé (volksdans uit Europa).
Het festival van Cosquín duurt meer dan een week (meestal de derde week van januari).  Elke avond, vanaf 22 uur, gaan enkele duizenden Argentijnen naar het amfitheater in het centrum van Cosquín om hun favoriete groep te zien of nieuwe te ontdekken.  De inkom kost tussen 20 pesos en 115 pesos.  Voor die prijs zie je een 15-tal optredens van muziekgroepen en professionele dansers: bijvoorbeeld Jairo, León Geco, Abel Pintos, Soledad, Los Nocheros,...  Het festival duurt tot 6 uur `s ochtends. En geloof mij: er hang heel veel energie op het podium en bij het publiek, zelfs bij zonsopgang.  (zie videobeelden).
In feite heerst er in gans Cosquín een festivalsfeer want ook in de straten kan je (gratis) muziekgroepen en dansgroepen aan het werk zien, bijvoorbeeld voor de promotiestands van elke provincie.  Sommige groepen treden na het concert van het festival nog een keer op in een van 15 peñas in de stad.  In de meeste peñas dien je wel een toegang te betalen.
Om het plaatje compleet te maken zijn er op wandelafstand eet- en drankstands met choclo, empanadas, choripan of meer uitgebreide gerechten.   
Cosquín ligt in de provincie Cordoba.  Tijdens de festivalperiode rijden er heel veel bussen van en naar Cosquìn, ook 's nachts.
ps: het festival kan je ook elke avond/nacht live bekijken op Canal 7 (televisión publico) of later via YouTube.

Geert en Eugenia gingen twee lange nachten en maakten enkele (unieke) sfeerbeelden van o.a. het optreden van Leon Geco (tribute aan Mercedes Sosa)
http://www.youtube.com/watch?v=FF-ie7YdUJI
http://www.youtube.com/watch?v=fibaKr-r1YU
http://www.youtube.com/watch?v=SygsYSljbDw

01:34 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.