Op vlak van mensenrechten is dat weliswaar de gemakkelijkste oplossing, 'maar strookt dit met onze visie op de noodzaak tot het verdedigen van de universaliteit van de mensenrechten?', wierp hij op.

Elk jaar zakken de 130 Belgische ambassadeurs en posthoofden af naar Brussel voor een week van overleg en onderlinge afstemming. Ook dit jaar schetste minister Vanackere voor hen de belangrijkste uitdagingen van de Belgische diplomatie: de werking van de nieuwe Europese diplomatieke dienst, economische diplomatie en de verdediging van mensenrechten in de wereld.

Tegendraadse invloed

Op vlak van dat laatste mag België zich niet beperken tot onderonsjes met gelijkgezinden, vindt de minister. 'Een echt engagement met landen die onze inzichten niet delen, is uiteraard veel oncomfortabeler, maar is op lange termijn in vele gevallen duurzamer en resultaatgerichter', oordeelt hij.

Bovendien is ook economische diplomatie van groot belang. Toch 'mangelt het' volgens Vanackere nog te vaak bij de analyse van de uitdagingen en opportuniteiten die zich voordoen. Als 'open vrijhandelsnatie' speelt de diplomatie nochtans een belangrijke rol in export en buitenlandse investeringen.
bron:destandaard.be