25-11-10

VIA - U CREA

Het jaar zit er bijna op, voor de feestgroeten is het nog wat vroeg. Toch is een bezinning over dit drukke jaar een mooie bezigheid. We hebben hard gewerkt, tijd voor een sabaticaljaar? Nee, uiteraard niet. We gaan gewoon door. Hoewel het wel iets rustiger zal zijn, nu het bicentenario over is. We gaan de georganiseerde activiteiten iets verminderen en een nieuwe formule inlassen. Maar meer daarover later, nu eerst 2010 in de spotlights.

We hebben het jaar geopend op 28/1 met een vergadering in Via via, waar we getrakteerd werden door de eigenaars op een schotel met kaas en andere lekkere dingen. In februari hebben we de Murga van Vlaanderen ontmoet. Zij waren hier voor een stage.

 

In maart hebben we Gil en Marleen ontmoet, de motoreizigers die dit jaar hun 40.000 km in Zuid-Amerika hebben afgemaakt. Geweldig. Een moedig paar die enthousiast kwamen spreken over het eerste deel van hun reis. Even de link herhalen van hun theater in Nijlen, Belgie. Voor meer info, klik hier

Ook hebben we mee het Wafelhuis geopend in T Alvear, waar je nog steeds een Belgische wafel kan nuttigen.
In April zijn we gaan roeien, een super geslaagde dag met stralende zon. Je kan hier nog even nagenieten.

April was ook de maand dat we de rally hebben voorgesteld. Deze duurde twee maanden en de winnaars werden in juni bekend gemaakt. Naast versleten schoenen hebben velen ook mooie plekjes ontdekt waar ze anders aan voorbij liepen.

dyn006_original_360_480_jpeg__225a450b10add656d61cb59bf6ccb98d.jpg

 

Ook werd de documentaire van Gaby Den Dauw getoond, over de migratie van Belgen naar Villaguay, dit stond in het teken van de bicentenario. Gelijktijdig werden er daarna in de stad overal activiteiten getoond in verband met het 2-eeuwfeest van Argentinie. Het was een lust voor het oog. Een bruisende stad in actie.

100_3717.JPG

In mei zijn we gaan stemmen, gaan kiezen, en ja, inderdaad, dat is al zo lang geleden, de resultaten zijn er nog steeds niet, maar volgens horen zeggen en tussen ons gezegd en gezwegen, zou dat wel allemaal in orde komen, of we gaan nog maar eens stemmen, nu weten we hoe het moet.

In mei leggen alle vogels een ei, en wij hebben er meerderen gelegd. De kwis der lage landen werd georganiseerd door Heleen en Ellen en de Nederlandse club. Zij hadden dit jaar de hosting. Nu dit een jaarlijks item is geworden, is het volgend jaar aan ons. Ik ben al op zoek naar vragenopstellers, nu Ellen alleen is achter gebleven en Heleen ons 'half' verlaten heeft en in Chili woont, soms... Maar niet getreurd, er zijn zeker andere geniën onder jullie die samen met Ellen, als ze dat dit jaar nog eens wil doen, vragen kunnen samenstellen en ons op de rooster leggen. De wisselbeker staat bij de Nederlanders, wie zal hem in 2011 wegkapen?

dyn010_original_200_200_jpeg_2625965_c0c41c1c0bd2e2c3107f6e9b57b4b90d.jpg

 

In juni gingen we naar het ballet, Carmina Burana, in San Martin. Dit ballet werd vorige week aan de oblisk nog eens overgedaan, maar is door de regen afgelast. Het was een speciaal uitje voor ons, aangezien Weinrot een coreograaf is/was van het Ballet van Vlaanderen.

En in juni is er ook een nieuw kindje geboren in de VIW familie: Marlen's CoockingClub. De eerste kookles was een succes waarop prompt een tweede volgde met nog meer succes. Op de eindmeet van dit werkjaar hebben we een grandioos asado georganiseerd in de tuin van Wouter en Maria, dat ZEKER voor herhaling vatbaar is. Ik zou bijna zeggen, om er net zoals bij de kwis er een jaarlijks event van te maken. Vlamingen met tuinen, hou jullie vast, want ik ben op asadojacht.

 

kooklesII7.jpg

 

Ook hebben onze voetbaljongens hun beste voetje voorgezet en dit tegen Nederland. Wie gewonnen is? Uiteraard de BelgiumBoys, de rode duivels op Argentijnse bodem lijken me van beter formaat dan hun broertjes in België.

Juni was inderdaad een voetbalmaand. In Via via hebben we de Argentijnen voor de laatste keer in actie gezien, daarna heeft niemand meer iets van hen gehoord...We hadden zo gehoopt op Maradona, maar het mocht niet zijn. De Nederlanders daarentegen hadden meer succes en sommigen hebben zeker met hen meegevierd.


100_4525-2.JPG

Gesponserde vergadering VIW: 11 juli, Vlaanderen viert feest

11 juli hebben we gevierd in Via via met een drankje aangeboden door VIW. Dat het gezellig was, moet ik niet uitleggen, dat het voor herhaling vatbaar is, ook niet.Feest was het ook ten huize Heleen. Een regenachtige zondag werd daar opgefleurd door de serie: Van Vlees en Bloed. Lekker gezellig op de sofa met z'n allen een marathon houden van de beste VRT reeks van dit jaar, afgewisseld met snakjes die iedereen had meegenomen.

dyn002_original_340_480_jpeg__741399869d128cafa36b6f4845010d02.jpg

In het teken van de Vlaamse en de Belgische feestdag werd er een Belgische dag gehouden in Caraguata. De kinderen hadden mooie vlaggetjes gekleurd en er werd gefeest met echte Belgische pannekoeken.

 

24890102.jpg

Op 21 juli werd er een feestje georganiseerd door de Belgische ambassade op het Plaza Belgica. Een gezellig feestje in een origineel kader. Hier werd ook de Belgische architectuur in Buenos Aires en omstreken in het voetlicht geplaatst.

 

dyn002_original_720_540_jpeg__c0d8b86f341eaa2f6f3b1ed06cfc7aab.jpg

 

 

Waarbij de ambassadeur van Belgie ook het compromiso comunitario ondertekende. Net zoals een maand later VIW het compromiso comunitario ondertekende van Plaza Congreso, daar waar het standbeeld staat van de Belgische kunstenaar Lagae en dat uitkijkt op het Congres dat is afgewerkt door de Belgische architect Dormael.

We zouden bij al deze activiteiten onze draad kwijtraken, maar de grootste brok moet nog komen.

factuur1100.jpg

Gesponserde activiteit VIW, Expo 200 años de migracion Belga en Argentina

 

Augustus, de maand van de tentoonstelling in de senaat. Luc Verhaegen en Benoit Desilly waren de nog levende artisten die hieraan meewerkten. Samen met de curator, Volpe Stessens, en VIW is er een pracht van een event op poten gezet. Voor meer info is het beter dat je de artikels nog even leest. Foto's zijn er zoveel, dat ik ze hier niet ga herhalen.

In september hadden we de directrice van Joker op bezoek en bracht Gabriel ons een verslag van zijn reis naar Belgie en Nederland. En we bezochten de kunstbeurs in San Isidro waar we verschillende Belgisch-Argentijnse kunstenaars aan het werk zagen.

In oktober hadden we een uitgestelde weefactiviteit, die we toch hebben opgevuld met een lekkere wafel in Royal Gauffrie. De weefactiviteit had deze week plaats en was een geweldig succes. Tim en Laura zijn lieve en geduldige mensen die hun werk uitlegde en daarna ons alles lieten passen wat we mooi vonden, en dat was heel wat.

En hiermee zijn we aan het einde van het jaar gekomen. We hebben nog 2 activiteiten te goed. Maar voor ik daar over begin nog even een uitleg over de film die VIA gemaakt heeft voor VIW-terugkeerdag die zal plaatsvinden in juli in Brugge. VIW vroeg aan elke vertegenwoordiger om een filmpje te maken van 5 minuten over de werking van de clubs. Samen met Veerle Van Hauwermeire heb ik een filmpje gemaakt, weliswaar van 7 minuten, wegens de drukte van onze activiteiten. Maar de twee minuten overtijd werd ons vergeven. In juli krijgen we de dvd van al de ingezonden filmpjes en dan houden we weer een filmavond.

En nu de laatste twee activiteiten, de laatste van dit jaar, maar daarom niet te verwaarlozen.

I:

29 november in via via om 20u de emigratieavond in het teken van de bicentenario. Een paar teams hebben iets voorbereid en brengen hun werk over verhalen uit het boek van Hugo Declerck, die zelf ook zal aanwezig zijn op de avond. En omdat bicentenario niet alleen over het verleden gaat, heeft 1 team een sketch gemaakt over de moderne emigratie van Belgie naar hier met al de papierenrompslomp die erbij hoort en die soms hilarisch is. Ik verwacht een groot publiek om deze grootmeesters aan het werk te zien en ze een daverend applaus te geven.

II:

Ons Sinterklaas feest, op 11 december op het eiland van het cultureel centrum Caraguata. De kinderen zullen ons trakteren op nederlandse sinterklaasliedjes en gebak en empanadas. Ook hier een feest waar groot en klein zeker niet mag ontbreken!

En bij deze is het jaaroverzicht beeindigd. Met nieuwe ideeën beginnen we aan het nieuwe. Ik wens aan iedereen die op vakantie gaat een veilige en heerlijke reis toe.

 

21:38 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.