12-12-10

De sint kwam naar Buenos Aires

En onze laatste vergadering van het jaar zit er op. De sint kwam met de boot tot in de Delta waar de kindjes een hoop kadootjes kregen en onder de indruk waren van de lieve sint en zijn knecht. Het was een mooie multiculturele bedoening met een Belgisch kindje, een Frans, en een hoop Argentijnse kinderen die uit volle borst Nederlandse sinterklaasliedjes zongen. De sint sprak vloeiend de taal van de aanwezige kinderen, terwijl de Piet soms een beetje last had om al dat castellano te volgen. "Het was eigenlijk voor de eerste keer dat Zwarte Piet niet echt door had wat er gebeurde," vertelde Zwarte Piet in zijn vloeiend Nederlands. "Het was wel geweldig en een glimlach van kinderen als je snoep gooit is in alle talen hetzelfde." De Sint zei dat hij volgend jaar ging terugkomen en dat iedereen daarom heel braaf moest zijn. Ze vertrokken terug met de boot naar Spanje toen iedereen zijn kadootje had gekregen. De boottocht werd hier en daar in de Delta onderbroken om andere kinderen op eilandjes en in motorbootjes een handje te geven.

Dank je wel Sint en Piet, tot volgend jaar!

100_5938.JPG

 


100_5937.JPG

De Sint kwam met zijn privé jacht de Delta binnengevaren. De hitte en de muggen trotserend, vaarde hij waardig de rivier Caraguata op. De kinderen en de andere eilandbewoners konden hun ogen niet geloven. Ze verwarden de helige man wel even met de kerstman. "Och dat is niet zo erg, we zijn tenslotte collega's. Hoewel mijn traditie wel iets dieper ligt en ik uiteraard echt ben. Ik wil het niet dadelijk van plagiaat beschuldigen, als de kindertjes hun kadootjes krijgen, ben ik meer dan tevreden. Wel moet de regel wel zijn dat ze braaf geweest zijn, en dat staat allemaal in mijn boek, een magisch boek, dat de kerstman uiteraard niet bezit." legt de sint uit. Pieterbaas vind de boottocht geweldig, zeker als het iets vlugger gaat, zodat de wind hem een beetje koelte kan toeblazen. Hij spoort de kapitein dan ook aan om er even vaart achter te zetten. Dit zorgde uiteraard voor een ongelukje: de sint vaarde voorbij de steiger waar de kinderen op hem wachtte. "Piet toch, wat doe je nu, nu denken de kindertjes dat ik niet voor hen kom, omkeren kapitein!" Piet keek beteuterd maar zwaaide iets later hartelijk naar de kinderen, die echt wel dachten dat de sint dit jaar hun steigertje zou voorbijvaren. Ze waren opgelucht toen de boot rechtsomkeer maakte en de heilige man iets later toch voet aan hun wal zette.

 

100_5941.JPG

Dit feest was mogelijk en werd een groot succes door de hulp van velen, ik ga proberen een opsomming te maken en hoop dat ik niemand vergeet.

Gabriel Maceiras, JP Damen, André Das en de Nederlandse vereniging voor het leveren van de prachtige kostuums, Peter en Jorge voor het werk met de kinderen in Caraguata en de logistiek, Francoise en Fabio, Stefanie, Analia, verder voor de financiele ondersteuning: Veerle en Erik, Luc en Marleen, Grietje, imprenador SA-de heer Rollo Ricardo, Juan, en voor de feestelijke ondersteuning: het koor van het Cultureel Centrum en openbare bibliotheek van Caraguata!

Nueva carpeta4.jpg

 

Esta fiesta la pudimos realizar con la ayuda de mucha gente, voy a intentar nombrar a todos, y espero que no me olvidará de nadie...

Gabriel Maceiras, JP Damen, André Das y el club holandés por los impecables vestidos, Peter y Jorge por su trabajo en el centro cultural Caraguata y su logística, Francoise y Fabio, Stefanie, Analia. Por su ayuda financiera: Veerle y Erik, Luc y Marleen, Grietje, Impregnadora SA-Sr. Rollo Ricardo, Juan, y por la buena onda: el coro del

Centro Cultural y biblioteca popular de Caraguatá!

100_5948.JPG

Sinterklaas es una  “fiesta” traditional de Bélgica y Holanda. Según la tradición, el viene cada año de España, y llega a los Países Bajos en un barco de vapor. Su ayudante es Pedro negro y tiene un caballo blanco . Los chicos de los Paises Bajos ponen la noche anterior del 5 o 6 de diciembre su zapato con una zanahoria por el caballo y (en algunas familias) una cerveza para Pedro Negro. Cuando mereceis el te regalo juguetes, cuando no...el te pone en un bolso!  

 

Este año el viene hasta el Delta (Tigre) todo desde España con su barco privado. No sé que su ayudante viajará con el, pero si sé que viene sin su caballo, porque el animal no le gusta las viajes tan lejos.

Cuando piensas que te portabas bien todo el año 2010, seguro tienes que venir porque segur entonces el tiene algo para ti! El viene especialmente para los niños del Delta, del Centro cultural Caraguatá porque, desde su casa del Rivièra Español el lo observó y vio que ellos eran bonitos. Para los adultos el tiene algunos mensajes, me dijo al telefono. Pero no tengo mas detalles.  

 

100_5938.JPG

De sint kwam met zijn privé bootje helemaal van de Spaanse kust tot in de Delta in Tigre.

Als je denkt dat je braaf bent geweest dit jaar, zou ik de dag maar vrijhouden want dan zit er zekers iets lekkers in zijn tas. Ik weet niet of Zwarte Piet zal meekomen, zijn paard laat hij wel thuis, want dat beestje houdt niet van lange bootreizen.

Op het eiland van het cultureel centrum van Caraguatá komt hij speciaal voor de kindjes van de Delta, want hij heeft gezien vanuit zijn huis aan de Spaanse riviera dat ze heel braaf zijn geweest dit jaar. Over de volwassenen heeft hij zo het een en ander te vertellen, zei hij me aan de telefoon, maar ik ga niet voortlopen op de feiten. De sint komt uiteraard ook voor de Vlaamse kindjes en hun ouders en tantes en nonkeltjes. Iedereen is welkom en hij heeft voor iedereen iets bij.

Een speculaasje misschien? Chocolade? Mandarijntjes? K'dooooooooootjes!! 

Speciaal voor de goede heilige man hebben de kinderen van CC Caraguatá een Nederlands sinterklaasliedje ingestudeerd, een soliste zal een liedje op de blokfluit spelen, ze zijn al naarstig aan de decoratie bezig, de heilige man is meer dan welkom! Hij komt rond 12 u toe met zijn motorbootje, iets vroeger of iets later, dat zal van de stroming afhangen. Daarna zal hij zijn dik boek ter hand nemen en niemand overslaan.

sint.jpg 

Enkele practische zaken: 

Om 10.30 vertrekt de boot aan de stijger 1, Rambla 1. Ticketjes voor de boot koop je in het gebouw voor de rambla. Kaartjes koop je bij het eerste loket "ida y vuelta Caraguatá 800, Centro Cultural Caraguatá)

De boot vertrekt heel stipt!

In Tigre geraak je, of met de auto, of met de trein die vertrekt in Retiro. Om de 10 minuten vertrekt daar een trein. (kostprijs boot heen en terug: 22$, trein 2.40$) De treinreis duurt 45 minuten, de bootreis duurt 40 minuten. We komen dan toe om 11.15 min of meer. Een half uurtje later zal de sint dan toekomen.

De eerste boot terug komt rond 16 u. De tweede  boot om 19u, dit is ook de laatste.

We kunnen ook afspreken om samen te reizen, voor diegene die met de trein gaan: om 8.45 ten laatste in het station op het perron van de trein van Tigre, meestal is dat anden 1 of 2.

Voor de mensen die met de auto gaan naar Tigre, om 10 ten laatste aan rambla 1 zodat we nog tijd hebben om samen de ticketjes te kopen.

Als jullie op voorhand inschrijven, koop ik de ticketjes al op voorhand. (22$ per persoon)

De dag op het eiland (sint, kadootjes&snoep en lekkere empanadas inbegrepen) kost 30$ (kinderen tot 10 jaar betalen niet). Liefst ook betalen bij inschrijving, als het enigsinds mogelijk is.

Inschrijven : reincastle@hotmail.com

Jong en oud, klein en groot, iedereen is welkom!  

Waar:

Caraguatá 835 Centro Cultural Caraguatá.

Wanneer:

11 december, zaterdag

10 aan de rambla 1 Tigre

8.45 in station Retiro.

Inkom:

30 $ per persoon, kindjes gratis. 

Jullie kunnen zelf ook voor Sint spelen, het Cultureel Centrum organiseert een vakantiecolonie voor de kinderen wat extra kosten met zich meebrengt. Alle beetjes helpen. Er zijn stoelen nodig, extra borden en bestek, een grote soeppot zou ook handig zijn...enzovoort. Als jullie meer informatie over de vakantiecolonie willen of hoe de giftes zullen gebruikt worden, laat je me maar een seintje, dan stuur ik jullie een mailtje. Ook kunnen jullie gewoon een kadootje meebrengen voor de kindjes, ook even op voorhand af te spreken.

Het Centro Cultural Caraguatá geeft voor elke gifte een ontvangstbewijs dat kan ingebracht worden in de rubriek: Responsabilidad Social Empresiaral. Als je niet in de sint gelooft, hebben we nog de Kerstman, de drie wijzen, Santaclaus...voor elk wat wils! 

De commentaren zijn gesloten.