26-11-10

Asado editie 2010

 

kooklesII16.jpg

 


100_5690.JPGAls we een jaarlijkse BBQ zouden houden, zou die van zaterdag de eerste editie geweest zijn. We kunnen ook ineens stellen dat het een geslaagde editie was. De BBQ werd georganiseerd in het kader van Marleen's Kookworkshop en dit deze keer op verplaatsing, ten huize van Wouter en Maria. We werden hartelijk en gastvrij ontvangen. In de ruime en mooie keuken zette Marleen dadelijk iedereen aan het werk, er werden groenten gewassen en versneden, fruit geperst en versnipperd, soms zelfs iets te veel. Er verdwenen bananen die nooit meer teruggevonden werden, tenzij bij het dessert in de fruitsla, terwijl ze eigenlijk op de apertiefstickjes moesten prijken.

Er waren leerlingen die niet zo goed luisterden omdat er zoveel verteld werd om hen heen en heel de ananas in DSCN3925.jpgde fruitsla zwierden, terwijl ook deze voor de aperitief dienden. Alom een heel werkstuk voor Marleen om al haar leerlingkoks in het gareel te houden. Gelukkig waren er ook nog wakkere burgers die de harde werkers van drankjes voorzagen. Het 2-uur durende voorbereidingswerk vloog voorbij. De meester asador, Wouter, riep hulp in van Luc en Bram om de kippensatés op tijd op de gril te krijgen. De tafel was gezellig en prachtig gedekt onder de luifel in de tuin, in de frisse schaduw. De zon was inderdaad van de partij, het zwembad nog niet gevuld, maar het oogde wel mooi. De sfeer was al even smakelijk als de gerechten. Marleen had vooraf de kip gemarineerd en maakte ter plaatse onder leergierige ogen de verschillende sausjes klaar. Ze had ogen tekort om alles in het oog te houden. 14 man aan de kook houden DSCN3955.jpgis een hele opgave, ze is er schitterend in geslaagd. Een echte Belgische gentleman had bloemetjes mee voor de gastvrouw, wat hem ontsloeg om te werken, hoewel ik hem er toch van verdenk dat hij geholpen heeft, hier en daar. Maria was een schat, ze maakte het ons allemaal naar onze zin en niets was te veel, hoewel we toch maar heel haar keuken overhoop hebben gezet. Zelfs het kunstwerk in de keuken werd door onze barbaarse belgische kunstzin opgefleurd met wat kleur.100_5687.JPG

Tijdens al deze losse bedoeningen stond Wouter als een echte asador te waken over het vlees op de gril, hij werd gadegeslagen door de poes die maar al te graag een stukje wilde meepikken. Het applaus voor de asador was dan ook oorverdovend, het applaus voor Marleen wordt bij deze gegeven, het applaus voor iedereen die aanwezig was ook, want het was een zeer geslaagde en gezellige namiddag.

DSCN4043.jpgEr werden plannen gesmeed om tangolessen te volgen en te golven, om een Belgisch Beer Café te openen, de discussie of electro creamfieldmuziek wel muziek was en hier en daar hoorden we iets over mysterieuze afterwork feestjes. Onze huiscineaste Veerle was ook paraat om een stukje op te nemen voor de film VIA voor de terugkeerdag van VIW in Brugge.

Iedereen vertrok voldaan, nadat de keuken van Maria proper en netjes werd achtergelaten. De organisatoren hadden heel goed geteld, want er schoot niet veel over, ten spijt van Wouter die dacht van zondag nog eens te prikken in al dat lekkers.

DSCN3960.jpgBedankt iedereen die er was, Wouter en Maria mucha gracias voor jullie ongelooflijk gastvrij ontvangst. We tellen reeds af naar de tweede editie in 2011!

Aanwezig:

Veerle, Luc en Marleen, Wouter en Maria, David en Lucrecia, Helena, Annelies en Jan Pieter, Didier en vriendin, Bram, Ellen, Griet en ik.

En dan nu het belangrijkste:

De recepten uit Marleen's bandoneon

 

 

Belgische Pickles

 

Wat hebben we nodig?

DSCN3937.jpg

- 1 verse augurk, zilveruitjes, bloemkool (van al deze ingrediënten ongeveer dezelfde hoeveelheid gebruiken)

- zout
- 3 el mosterd

- 1 volle el currypoeder
- 25 gr bloem
- suiker
- 0,5 liter alcoholazijn

Hoe maken we het?

 

De augurk in fijne stukjes snijden, zilveruitjes in de helft snijden en de bloemkool eerst even blancheren(is 5 minuutjes koken zonder deksel) en daarna in heel kleine roosjes snijden.

Los zout, curry, mosterd, bloem en suiker op in een scheutje azijn. 
Breng de rest van de azijn aan de kook in een pan. 
Voeg dan al roerend het azijnmengsel eraan toe. 
Alles 5 minuten laten doorkoken tot het tot redelijk dikke saus is geworden. Voeg groenten toe en breng aan de kook en zet het vuur dan af.

Was glazen bokaaltjes en deksels in kokend heet water af. Zet ze omgekeerd op een keukenhanddoek om uit te lekken. Droog ze daarna goed af met een propere keukenhanddoek.

Vul alle potten tot de rand toe vol met het mengsel. 
Draai deksels er stevig op (pas op heet!!) en zet de potjes op z'n kop op het deksel. 
Na 15-30 minuten potjes voorzichtig omkeren.

Als alles afgekoeld is potjes in de ijskast zetten. Het is ongeopend zeker een jaar houdbaar.

 

Mayonaise

Wat hebben we nodig?

Voor 4 personen:

 

- 2 eidooiers

- zonnebloemolie

- 1 theelepel mosterd

- peper en zout

- sap van een halve citroen

Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

DSCN3940.jpg

Hoe maken we het?

Doe de eidooiers, het citroensap en de mosterd in een kom. Kruiden met peper en zout. Roer door elkaar met een klopper. Voeg een klein scheutje zonnebloemolie toe en blijf roeren tot het mengsel begint op te stijven. Voeg beetje bij beetje olie toe en blijf roeren tot de mayonaise mooi stijf wordt. Herhaal dit tot je voldoende mayonaise hebt.

Het is de olie die ervoor zorgt dat de mayonaise opstijft, maar hoe meer olie je gebruikt hoe vetter de mayonaise wordt.

Cocktailsaus

 

Wat hebben we nodig?

Voor 2 personen:

 

- 5 el verse mayonaise

- 3 el ketchup

- 1 el whisky

- cayennepeper

 

Hoe maken we het?

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

 

Currysaus

Wat hebben we nodig?

Voor 2 personen:

 

- 5 el mayonaise

- 1 kleine ui,

- 1 el currypoeder

- peper, zout

- 20 gr. vetstof

 

Hoe maken we het?

Pel de ui en snij ze fijn. Smelt de vetstof, voeg de ui toe en laat even stoven. Voeg het currypoeder toe en laat wat verwarmen. Laat alles afkoelen en meng met de mayonaise. breng alles op smaak.

Tartaarsaus

Wat hebben we nodig?

Voor 4 personen:

 

- 1/4 l mayonaise

- 2 augurken (super fijngehakt)

- 1 eetlepel kappertjes (fijngehakt)

- 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

- 1/2 eetlepel dragon (fijngehakt)

- eventueel geklopte room

- enkele druppels tabasco

- peper en zout

 

Hoe maken we het?

Doe de mayonaise in een kom en roer er de andere ingrediënten onder. Breng op smaak met peper en zout.

 

Deze saus is erg lekker bij gefrituurde schaal-en schelpdieren en vis.

DSCN3931.jpg

 

Looksaus of aioli

 

Wat hebben we nodig?

Voor 4 personen:

- 2 eierdooiers

- olijfolie

- 3 teentjes knoflook (uitgeperst)

- 1 eetlepel citroensap

- peper en zout

Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn!

 

Hoe maken we het?

Meng de knoflook met de eierdooiers en een snufje zout. Roer het mengsel door elkaar met een klopper. Roer er het citroensap door en voeg beetje bij beetje onder voortdurend kloppen olijfolie toe tot een stevige saus (dezelfde werkwijze zoals bij mayonaise). Breng de aioli op smaak met wat peper.

 

Deze variant van mayonaise past uitstekend bij vlees-en visgerechten van de grill of de barbecue.

DSCN3951.jpg


Er volgen zeker nog foto's van heel de ploeg aan het werk, maar toen had deze fotograaf het te druk met snijden van bijvoorbeeld: de ananas

19:24 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.