17-11-10

Ter info: Maestro

Vanaf 17 januari zal het niet langer mogelijk zijn om met uw debetkaart, zeg maar de "gewone bankkaart" te betalen of geld af te halen buiten Europa. De belangrijkste Belgische banken zullen die mogelijkheid gewoon blokkeren. Concreet gaat het meestal om de Maestro-functie van de bankkaart die buiten Europa wordt geblokkeerd. Belgen in het buitenland moeten dus voortaan betalen met een kredietkaart of cash.
Dit is een stukje dat Marleen gekopieerd heeft uit het nieuws.
Testaankoop heeft er ook reeds furieus op gereageerd.
VIW zal hierop reageren met een artikel in het winternummer:
"Het bericht van het blokkeren van de Maestro functie  buiten Europa is wel degelijk correct!
Ik heb meer informatie opgevraagd bij ING. Ik wil er heel graag een artikel over zien verschijnen in ons winternummer. Inderdaad, indien er een stroom van klachten bij ons binnenloopt kan VIW dit mogelijks aankaarten …Alleen weet ik nu al dat VIW hier bitter weinig gaat kunnen aan veranderen …het is een beslissing van alle banken en niet alleen de Belgische! Enfin, ik hoop dat het artikel meer duidelijkheid brengt.Feit is dat de maestro functie gewoon veel te duur is.
 
Ik hou jullie op de hoogte.
 
Groetjes
 
Inge Roggeman
Hoofd Interne Relaties & Dienstverlening
Stichting ‘Vlamingen in de Wereld’
Gaucheretstraat 90 – 1030 Brussel
Tel.: +32(0)2/2017384 begin_of_the_skype_highlighting              +32(0)2/2017384      end_of_the_skype_highlighting
Fax: +32(0)2/2017385
artikel verschenen in de morgen:

Minister van Consumentenzaken Paul Magnette was niet op de hoogte van de beslissing van de Belgische banken om het gebruik van hun debetkaarten buiten Europa te blokkeren. "Er was op voorhand geen overleg tussen de sector en de regering", verklaarde de PS-minister vandaag in de bevoegde Kamercommissie.

Febelfin, de federatie van de financiële sector, kondigde onlangs aan dat vanaf 17 januari van volgend jaar een groot aantal in België gevestigde banken debetkaarten standaard zal blokkeren voor gebruik buiten Europa. Het gaat volgens Febelfin om een extra veiligheidsmaatregel om kaarthouders beter te beschermen.
 
Minister Magnette werd in de Kamer over die beslissing aan de tand gevoeld door Ann Vanheste (sp.a) en Karine Lalieux (PS). Zij wilden weten of de banken door eenzijdig op te treden de wet niet overtreden. Bovendien wilden ze cijfers horen over het aantal misbruiken met debetkaarten buiten Europa. Dat is immers de reden waarom de banken de blokkering invoeren.
 
Cijfers
Magnette moest de maatregel naar eigen zeggen via de pers vernemen. Volgens hem overtreden de banken met de maatregel de wet niet. Wat de cijfers in verband met misbruik betreft, kreeg de minister van Febelfin enkel informatie over ons land, tot onvrede van de vraagstellers. Voor 2008 ging het om 244 feiten, voor 2009 om 442 feiten en dit jaar staat de teller al boven de 800. Volgens Ann Vanheste dient de maatregel enkel om het gebruik van kredietkaarten te stimuleren. Dat blijft immers wel mogelijk buiten Europa. (belga/lpb)

15:05 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.