18-10-10

Kookworkshop Marleen

 

Kookworkshop bij Marleen van 2 en 16 oktober 2010

kooklesII15.jpg


De workshop was deze keer in twee gesplits wegens het grote succes. Deelnemers waren: Erik, Veerle en Erik, Veerle, Melisse, Helena, Wouter, Rein en uiteraard

Luc en Marleen thereselfs.

kooklesII9.jpg

We werden zoals gewoonte hartelijk onthaald door de gastvrouw, alias lerares, en de gastheer, alias mozo-fotograaf-proever (alles behalve afwasser).

kooklesII4.jpg

Bij de kook van Marleen vinden we enkel natuurlijke producten en fotograaf Luc Verhaegen maakt er prachtige plaatjes van, je krijgt zin om er zo in te bijten.

DSCN3757.jpg

 

 

MENU

RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN

 

Scampi’s in een jasje

kooklesII1.jpg


Kan gegeten worden als aperitiefhapje of voorgerecht.

Wat hebben we nodig?

 • 16 rauwe of gekookte grote scampi’s

 • 16 dunne plakjes gerookte ham

 • een beetje braadboter

 • paprikapoeder

Hoe maken we het?

Als we rauwe scampi’s hebben kunnen vinden, pellen we deze eerst en verwijderen het darmkanaaltje.

Daarna deppen we ze droog met keukenpapier.  

DSCN3581.jpg

   

We strooien een beetje paprikapoeder over de scampi’s.

Als we enkel gekookte scampi’s hebben kunnen vinden, bestrooien we ze met een beetje paprikapoeder.

Dan wikkelen we rond elke scampi een plakje gerookte ham en steken dit goed vast met een houten prikker.

DSCN3590.jpg

We doen een beetje braadboter in een pan en bakken de scampi’s ong. 10 minuutjes in de pan onder deksel tot ze gaar zijn, we draaien ze regelmatig om. De gekookte scampi’s hebben een kortere baktijd nodig.  

DSCN3608.jpg

De scampi’s en de gerookte ham zijn een superlekkere combinatie.


Dit keer had Marleen de formule licht veranderd, dit was beter voor de organisatie van het werk. Elke deelnemer was verantwoordelijk voor een gerecht en had een helper. De verantwoordelijke voor de heerlijke scampi in een modieus jasje waren:

kooklesII5.jpg


Driehoekjes van toast met gerookte zalm

 

kooklesII2.jpg

 


Kan gegeten worden als voorgerecht of lunch.

Wat hebben we nodig?

 • 4 of 8 sneetjes toastbrood

 • 4 of 8 plakken gerookte zalm

 • mozarella

 • 2 of 4 rijpe langwerpige tomaten

 • basilicum

Hoe maken we het?

DSCN3775.jpg

We roosteren één zijde van de sneetjes brood tot ze mooi lichtbruin zijn.

 De witte, ongeroosterde zijde van de sneden brood beleggen we elk met twee plakjes tomaat,

daarbovenop snipperen we basilicum.DSCN3624.jpgDSCN3778.jpg

We beleggen de toasten ruim met gerookte zalm en we leggen daarbovenop enkele plakjes mozarella. 

We plaatsen de toasten eventjes onder de ovengrill tot de kaas gesmolten is en een beetje bruin begint te worden. 

Daarna snijden we elke toast in driehoekjes, strooien er een beetje peper over en versieren we elk driehoekje met een een blaadje basilicum.

Een eenvoudig, maar lekker gerecht voor mensen met weinig tijd.

 

Verantwoordelijk voor deze superlekkere schotel :

kooklesII6.jpg


 

 

Vispannetje met een aardappelgratin

Wat hebben we nodig?DSCN3758.jpg

Voor de aardappelgratin

 • 1,5 kg aardappelen

 • 1 l melk

 • 2,5 dl room

 • 2 teentjes look

 • geraspte kaas

Hoe maken we het?

We koken de aardappelen voor de helft gaar, gieten ze af en we laten ze een beetje afkoelen.

kooklesII10.jpg

Ondertussen pellen we de teentjes knoflook en gebruiken we één teentje om met een beetje boter

een ovenschotel goed in te vetten.

 

DSCN3588.jpg

TIP van de juf: het midden uit het teentje look snijden (wortelscheut) hierdoor is de look

beter verteerbaar.

Daarna snijden we onze aardappelen in plakken van ong. een halve centimeter en schikken we ze trapsgewijs in de ingevette ovenschotel. We persen het andere knoflookteentje en verdelen dit over de aardappelen, we voegen er ook een beetje peper en zout aan toe.

DSCN3595.jpg

Tip van de mozo: peper mag je gerust overdrijven.

We overgieten de aardappelen met de melk en room totdat ze volledig onderstaan, bestrooien ze met de geraspte kaas en plaatsen de schotel in een goed voorverwarmde oven en laten ong. een half uurtje garen op 180 ° totdat gratin mooi bruin is.

 

Voor het vispannetje

kooklesII7.jpg

 • 600 gr vaste visfilets naar keuze (vb, zalm, zeewolf, tonijn enz..)

 • 150 gr gekookte mosseltjes of 200 gr scampi’s of grijze garnalen

Wij gebruiken in Argentinië

 • 300 gr zalmfilet zonder vel

 • 300 gr lenguade of andere witte vis

 • 150 gr gekookte mosseltjes

 • 2 preiwitten

 • 2 selderstengels

 • 2 wortelen

 • 2,5 dl visbouillon (blokje)

 • verse koriander

 • safraanpoeder

 • 2,5 dl room

 • peper en zout

 • olijfolie

Hoe maken we het ?

We schrapen de wortelen, wassen de groenten en snijden ze fijn.DSCN3633.jpg

In de braadpan doen we een beetje olijfolie en laten de groenten een beetje stoven. Dan voegen we de visbouillon toe en laten de groenten op een laag vuur, ong. 10 min stoven.

Ondertussen spoelen we de vis onder stromend water, deppen hem droog met keukenpapier en snijden hem in groffe stukken en bestrooien met peper en zout.

Als de groenten 10 min gestoofd hebben voegen we de vis erbij. De vis moet onder deksel ook nog eens 10 min garen. Op het einde voegen we de mosseltjes erbij. Dan roeren we de room eronder en bestrooien met een beetje safraanpoeder en blijven nog eventjes roeren.

Het vispannetje krijgt een mooie, zachtgele kleur en een aangename geur. We werken af met een beetje verse koriander, peper en zout.

Eventueel binden we met wat maizena.

Ondertussen is de aardappelgratin ook gaar.

kooklesII8.jpg

kooklesII12.jpg

 

SMAKELIJK ETEN!!!!

 

kooklesII13.jpg

 

 

De volgende kookworkshop is bij Wouter,

Argentijns asado

De workshop van Marleen zal ons

lekkere sausjes leren maken.

 

02:55 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

17-10-10

VIW, natuurlijke partner

EEN HART ONDER DE RIEM VOOR VLAMINGEN IN DE WERELD

 
Recent richtte federaal minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere een schrijven aan het Belgische diplomatenkorps in het buitenland, waarin hij het belang van de stichting ‘Vlamingen in de Wereld’ en onze Franstalige zusterorganisatie UFBE benadrukte. Een hart onder de riem was dat en een schrijven dat er kwam op vraag van Serge Wauthier, de nieuwe directeur-generaal van Consulaire Zaken van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

De Directie-generaal Consulaire Zaken ondersteunt de consulaire secties van België in het buitenland en particulieren die in België bijstand vragen rond consulaire aangelegenheden. VIW kan het belang van dit schrijven niet voldoende benadrukken. Het is een blijk van erkenning en ondersteuning van de consulaire secties in België en in het buitenland. VIW wordt hierdoor erkend als natuurlijke partner om sociaal-maatschappelijke uitdagingen in het buitenland aan te gaan.

 

VIW-herfst NUMMER

EDITORIAAL

International mobility process

Het is al een grote uitdaging om van de ene stad naar de andere te verhuizen. Grenzen oversteken, in een andere taal handelen, omgaan met verschillende culturen, het in orde brengen van de administratieve formaliteiten en de belasting- en douaneverplichtingen maken alles nog een stuk ingewikkelder. Het blijkt dat vele alledaagse zaken, die in België vanzelfsprekend of gemakkelijk te regelen zijn, elders verrassend moeilijk of lastig kunnen zijn vanwege de communicatieproblemen en cultuurverschillen. Het is duidelijk dat het proces om aan deze nieuwe omgeving en de taal  te wennen de nodige tijd en energie vergt.

Velen hebben de idee dat het allemaal zo moeilijk niet kan zijn. En toch, wie van een expatriatie eerder een rich opportunity dan een struggle wil maken, ziet de meerwaarde van dit procesgerichte aanpak. Zie het als een (tijd)schema voor jouw emigratieverloop, waarin al de te managen elementen voorkomen en hoe je dit gecompliceerde proces zo snel, goedkoop en stressloos kan regelen.

We benadrukken de voordelen van een goede voorbereiding. Een gelukkige expat is een productieve expat, een goed voorbereide emigrant is een zonnetje in zijn nieuwe land.  En dat geldt én voor wie in zee gaat met een relocation specialist  én voor wie de touwtjes zelf in handen houdt. De basis van de frustratie van een verhuizing naar het buitenland ligt vaak bij de voorbereiding. Wie het zelf doet, moet zijn eigen HR-manager zijn. En waar moet je dan beginnen? Bij het begin natuurlijk. Het grote voordeel van een tijdslijn is dat je goed weet wat op welk moment jouw prioriteit moet genieten. Een overzicht waaruit blijkt dat er twee afzonderlijke fases zijn, die weliswaar door elkaar lopen.
Of je nu vertrekt vanuit een professioneel aanbod of niet, op een bepaald moment valt de beslissing. In regel start op dat moment ook de voorbereiding. Logischerwijze onderscheiden we twee fases, in het land van oorsprong en in het land van bestemming, met de effectieve verhuisreis als split. Vanaf het moment van de beslissing sta je feitelijk in een spreidstand tussen twee werelden: jouw oude en nieuwe leven. Zowel psychologisch als praktisch. Het ene moet je afsluiten, het andere moet je aankoppelen. Dit verloop bestaat uit een groep van processen die deels in het land van oorsprong en deels in het land van bestemming plaats vinden. Noem het desgewenst een checklist. Een belangrijke tip is scans te maken van alle officiële documenten. Bewaar ze desnoods op een usb-stick zodat je ze altijd bij de hand hebt. Want op de meet onverwachte momenten zal ernaar gevraagd worden. Als deze dan in de container zitten die zich op één van de zeven wereldzeeën bevindt, dan is het wachten geblazen.

                                                                                              Inge Roggeman & Koen Van der Schaeghe

10-10-10

De Volkstelling

Op 27 oktober wordt er in Argentinie een volkstelling gehouden. Deze dag is daarom een nationale verlofdag: alles , maar dan ook ALLES zal gesloten zijn.

Er zijn nog veel twijfels en vragen rond de Censo, in Ambito hebben ze een artikel gepubliceerd waarin ze een aantal vragen voorlegden aan de INDEC, zij organiseren deze volkstelling. Hier volgt een vrije vertaling, onderaan kan je het originele artikel lezen in castellano, mij door gestuurd door Karel Van Ael, waarvoor mijn dank.

Lees meer...

15:12 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

08-10-10

Naar Tigre

Er is een andere datum vastgesteld om de NGO van Peter en Jorge te bezoeken. 16/10 zou moeilijk zijn omdat er dan een mis wordt gehouden op het eiland en er ook mensen komen die niet van Caraguata zijn. Agreste wil dit liever niet, omdat ze willen dat het materiaal dat ze willen geven, echt voor de kinderen van Caraguata, de kreek waar het cultureel centrum gelegen is, is.

Vandaar dat de datum wordt verzet naar 30/10. Uur blijft hetzelfde. U kan ofwel zelf met de trein en de publieke boot naar het eiland gaan:

8u de trein naar Tigre in Retiro, en de boot vertrekt om 10.30 naar Caraguata aan Rambla 2. We kunnen misschien best samen afspreken, laat maar iets weten als je wil meegaan.

Agreste zou ook graag eten voorzien, choripan of zo, wat ze verder met Jorge en Peter zal afspreken, diegene die dan komen, delen deze kosten.

 Meer info over deze dag.

00:22 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

06-10-10

Weven en wafels eten

We hebben nog een paar vergaderingen in de wiggel. Hier alvast eentje voor 9 oktober:
 
Een weef en juwelennamiddag in het Wafelhuis in Buenos Aires door Tim en zijn echtgenote


6331_110074972966_735892966_2375893_5052291_n.jpgTim is Belg en getrouwd met Laura, Argentijnse. Hij geeft les in een school in de provincie en in zijn vrije tijd is hij expert wever van Argentijnse motieven.
Zijn echtgenote maakt artisanale juwelen. Zij hebben reeds een voorstelling gegeven, maar op algemene aanvraag doen we dit nog eens over, aangezien er toen veel op vakantie waren.
Het zal deze keer doorgaan in het Royal Gaufrerie , Marcelo T Alvear 944 (bijna Marcelo T Alvear en 9de julio) om 16 u zaterdag 9/10. Dan kan je bij het smullen van een wafel leren over de weefmotieven van Argentinie. 
meer info over het werk van Tim en Laura

 
 
 


Waar en waneer: Gaufrerie Royal, Marcelo T Alvear 944 om 16 u zaterdag 9/10

04:03 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Tekenwedstrijd

28982_400908127345_665402345_4132417_4527682_n.jpg33459_438975219269_755449269_5322827_6044114_n.jpgDe kinderen van de NGO in Caraguata, de Delta-Tigre, hebben deelgenomen aan de tekenwedstrijd van de 'homenaje al zoologico del sur' Een zoo die vroeger bestond in Parque Patricios, maar al jaren geleden gesloten is. In de eeuwwisseling, 1900, kwamen de dieren toe in Puerto Madero en men wandelde met de dieren stuk voor stuk door de stad om ze in de Zoo van Parque Patricios te plaatsen. Het museum van Jorge Volpe Stessens, houdt in november een homenaje aan deze zoo met een muurschildering van La Delgado.

Om deze homenaje wat luister bij te brengen, krijgen alle kinderen van de publieke scholen in Buenos Aires de kans om deel te nemen aan een tekenwedstrijd, zo ook het cultureel Centrum van Caraguata, van Peter en Jorge in de Delta. Dinsdagmiddag waren de kinderen allemaal paraat om hun beste tekentalent te voorschijn te halen. En dat er een paar juweeltjes tussen zitten, is zeker te zien.

Hopen nu dat ze een prijs winnen!

Door de inzet van de kinderen, had ik het idee om ook een VIA prijs aan hen te geven, de volgende vergadering kunnen we tussen de tekeningen kiezen en voor de winnaar een prijsje geven. Al wie hieraan wil meewerken, laat maar weten.

 

33863_438988804269_755449269_5323073_2968027_n.jpg

33863_438988809269_755449269_5323074_7937775_n.jpg

 

64667_438989549269_755449269_5323087_1459951_n.jpg

 

03:57 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Fundacion Emmanuel

De ambassade van Belgie vraagt me om dit bericht naar u door te sturen:

Dit bericht komt van de Fundacion Emmanuel van de Presidente Lic. Maria Elvira Dezeo de Nicora. Ze zijn genomineerd uit 12 finalisten om de prijs te winnen "Abanderados de la Argentina Solidaria". Het project wordt voorgesteld op televisie Canal 13 op de pagina www.premioabanderados.com.ar

Zij nodigen ons uit om deze pagina te bezoeken, kortelings zal de kortfilm over hun project daar getoond worden.

Maar vooral ook om te stemmen voor dit project, als het u belieft, en deze link door te sturen naar uw vrienden, zodat meer mensen het werk van fundacion Emmanuel zouden leren kennen. Om meer te weten te komen over de Fundacion kan u ook naar hun pagina gaan: www.emmanuel.org.ar

 

 

"Queridos Amigos y Amigas

Hemos recibido del Equipo Técnico de Fundación Emmanuel una comunicación de que su Presidente la Lic.
María Elvira Dezeo de Nicora, a quien muchos de Ustedes conocen, ha sido seleccionada
entre los 12 finalistas para recibir el premio “Abanderados de la Argentina Solidaria”.  Por tanto, el proyecto de vida familiar que María Elvira lleva a cabo desde hace más de 20 años  y el accionar de la Fundación, serán dados a conocer en Canal 13, TN y en la página www.premioabanderados.com.ar

Los invitamos a ingresar a la página oficial de Abanderados, ya que, en los próximos días, se podrá ver el corto que se ha filmado la semana pasada. 

Pero, sobre todo, les pedimos que transmitan a sus amigos esta invitación, para que más gente pueda conocer la tarea que lleva a cabo Fundación Emmanuel.  Y si consideran que merece el premio, en la página web, pueden dejar su voto, cuando sea el momento. 

Hasta tanto se haga público el corto, pueden conocer más sobre la trayectoria  institucional, en www.emmanuel.org.ar


Equipo Fundación Emmanuel

03:46 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |