18-10-10

Kookworkshop Marleen

 

Kookworkshop bij Marleen van 2 en 16 oktober 2010

kooklesII15.jpg


De workshop was deze keer in twee gesplits wegens het grote succes. Deelnemers waren: Erik, Veerle en Erik, Veerle, Melisse, Helena, Wouter, Rein en uiteraard

Luc en Marleen thereselfs.

kooklesII9.jpg

We werden zoals gewoonte hartelijk onthaald door de gastvrouw, alias lerares, en de gastheer, alias mozo-fotograaf-proever (alles behalve afwasser).

kooklesII4.jpg

Bij de kook van Marleen vinden we enkel natuurlijke producten en fotograaf Luc Verhaegen maakt er prachtige plaatjes van, je krijgt zin om er zo in te bijten.

DSCN3757.jpg

 

 

MENU

RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN

 

Scampi’s in een jasje

kooklesII1.jpg


Kan gegeten worden als aperitiefhapje of voorgerecht.

Wat hebben we nodig?

  • 16 rauwe of gekookte grote scampi’s

  • 16 dunne plakjes gerookte ham

  • een beetje braadboter

  • paprikapoeder

Hoe maken we het?

Als we rauwe scampi’s hebben kunnen vinden, pellen we deze eerst en verwijderen het darmkanaaltje.

Daarna deppen we ze droog met keukenpapier.  

DSCN3581.jpg

   

We strooien een beetje paprikapoeder over de scampi’s.

Als we enkel gekookte scampi’s hebben kunnen vinden, bestrooien we ze met een beetje paprikapoeder.

Dan wikkelen we rond elke scampi een plakje gerookte ham en steken dit goed vast met een houten prikker.

DSCN3590.jpg

We doen een beetje braadboter in een pan en bakken de scampi’s ong. 10 minuutjes in de pan onder deksel tot ze gaar zijn, we draaien ze regelmatig om. De gekookte scampi’s hebben een kortere baktijd nodig.  

DSCN3608.jpg

De scampi’s en de gerookte ham zijn een superlekkere combinatie.


Dit keer had Marleen de formule licht veranderd, dit was beter voor de organisatie van het werk. Elke deelnemer was verantwoordelijk voor een gerecht en had een helper. De verantwoordelijke voor de heerlijke scampi in een modieus jasje waren:

kooklesII5.jpg


Driehoekjes van toast met gerookte zalm

 

kooklesII2.jpg

 


Kan gegeten worden als voorgerecht of lunch.

Wat hebben we nodig?

  • 4 of 8 sneetjes toastbrood

  • 4 of 8 plakken gerookte zalm

  • mozarella

  • 2 of 4 rijpe langwerpige tomaten

  • basilicum

Hoe maken we het?

DSCN3775.jpg

We roosteren één zijde van de sneetjes brood tot ze mooi lichtbruin zijn.

 De witte, ongeroosterde zijde van de sneden brood beleggen we elk met twee plakjes tomaat,

daarbovenop snipperen we basilicum.DSCN3624.jpgDSCN3778.jpg

We beleggen de toasten ruim met gerookte zalm en we leggen daarbovenop enkele plakjes mozarella. 

We plaatsen de toasten eventjes onder de ovengrill tot de kaas gesmolten is en een beetje bruin begint te worden. 

Daarna snijden we elke toast in driehoekjes, strooien er een beetje peper over en versieren we elk driehoekje met een een blaadje basilicum.

Een eenvoudig, maar lekker gerecht voor mensen met weinig tijd.

 

Verantwoordelijk voor deze superlekkere schotel :

kooklesII6.jpg


 

 

Vispannetje met een aardappelgratin

Wat hebben we nodig?DSCN3758.jpg

Voor de aardappelgratin

  • 1,5 kg aardappelen

  • 1 l melk

  • 2,5 dl room

  • 2 teentjes look

  • geraspte kaas

Hoe maken we het?

We koken de aardappelen voor de helft gaar, gieten ze af en we laten ze een beetje afkoelen.

kooklesII10.jpg

Ondertussen pellen we de teentjes knoflook en gebruiken we één teentje om met een beetje boter

een ovenschotel goed in te vetten.

 

DSCN3588.jpg

TIP van de juf: het midden uit het teentje look snijden (wortelscheut) hierdoor is de look

beter verteerbaar.

Daarna snijden we onze aardappelen in plakken van ong. een halve centimeter en schikken we ze trapsgewijs in de ingevette ovenschotel. We persen het andere knoflookteentje en verdelen dit over de aardappelen, we voegen er ook een beetje peper en zout aan toe.

DSCN3595.jpg

Tip van de mozo: peper mag je gerust overdrijven.

We overgieten de aardappelen met de melk en room totdat ze volledig onderstaan, bestrooien ze met de geraspte kaas en plaatsen de schotel in een goed voorverwarmde oven en laten ong. een half uurtje garen op 180 ° totdat gratin mooi bruin is.

 

Voor het vispannetje

kooklesII7.jpg

  • 600 gr vaste visfilets naar keuze (vb, zalm, zeewolf, tonijn enz..)

  • 150 gr gekookte mosseltjes of 200 gr scampi’s of grijze garnalen

Wij gebruiken in Argentinië

  • 300 gr zalmfilet zonder vel

  • 300 gr lenguade of andere witte vis

  • 150 gr gekookte mosseltjes

  • 2 preiwitten

  • 2 selderstengels

  • 2 wortelen

  • 2,5 dl visbouillon (blokje)

  • verse koriander

  • safraanpoeder

  • 2,5 dl room

  • peper en zout

  • olijfolie

Hoe maken we het ?

We schrapen de wortelen, wassen de groenten en snijden ze fijn.DSCN3633.jpg

In de braadpan doen we een beetje olijfolie en laten de groenten een beetje stoven. Dan voegen we de visbouillon toe en laten de groenten op een laag vuur, ong. 10 min stoven.

Ondertussen spoelen we de vis onder stromend water, deppen hem droog met keukenpapier en snijden hem in groffe stukken en bestrooien met peper en zout.

Als de groenten 10 min gestoofd hebben voegen we de vis erbij. De vis moet onder deksel ook nog eens 10 min garen. Op het einde voegen we de mosseltjes erbij. Dan roeren we de room eronder en bestrooien met een beetje safraanpoeder en blijven nog eventjes roeren.

Het vispannetje krijgt een mooie, zachtgele kleur en een aangename geur. We werken af met een beetje verse koriander, peper en zout.

Eventueel binden we met wat maizena.

Ondertussen is de aardappelgratin ook gaar.

kooklesII8.jpg

kooklesII12.jpg

 

SMAKELIJK ETEN!!!!

 

kooklesII13.jpg

 

 

De volgende kookworkshop is bij Wouter,

Argentijns asado

De workshop van Marleen zal ons

lekkere sausjes leren maken.

 

02:55 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.