29-09-10

Argentijns-Belgische kunst

Vorige week gingen we naar een tentoonstelling, kunst-markt, in San Isidro, op de hippodroom van San Isidro. De locatie sprak al voor zich. De tentoonstellingsruimte lag in een prachtig park. De tearoom had een uitzicht op de piste en de paardjes die aanwezig waren voor de training. Meer dan 100 kunstenaars stelden hun werk tentoon met de bedoeling hun werk te verkopen. De hoofdregel was om ook iets aan billijke prijzen aan te prijzen. Elke artiest had dus werken vanaf 300 pesos. De kunstmarkt was heel overzichtelijk opgesteld. De kunstnaars waren bij elke stand aanwezig en namen hun tijd om met de bezoekers te praten. Het eerste werk dat ons trof was een foto van Patricia Muller (www.patriciamuller.com.ar)

 

9.jpg

 

Haar werk is gebaseerd op antropomorfe portretten geinspireerd door de gaucho en plattelandswereld. Het is digital art. Het was vooral haar foto van de Christus met een klein negermeisje dat zijn been omarmt dat onze aandacht trok. Aandoelijnk en zeer symbolisch werk. Patricia is een heel open en vriendelijk dame die ons om onze mening vroeg, over hoe we haar werk ervaarden.

Katz Zina laat ons wandtapijten zien met een originele vormgeving. Interessant om naar te kijken, voor onze 'vlaamse vrouwen' was het probleem meer: Hoe houden we dat proper? Ik hou meer van zijn werk op de website. www.zinakatz.com.ar

Wat ons opviel voor we binnenkwamen was het werk van Depla, hij heeft paarden buiten staan die gemaakt zijn uit motoronderdelen. Deze beelden komen werkelijk tot leven, het is haast een scheppingsverhaal uit recyclage. www.depla.com.ar

Heb een beetje geduld bij het openen van deze pagina's, want het zijn pagina's met veel foto's en zware bites. Maar ze zijn zeker de moeite waard.

De kunstmarkt was heel gevarieerd. Van de recyclage van motoronderdelen gingen we naar de popart van plastieken flessen. De recylcagekunst van Rodriguez Edgardo was prachtig. Hij bracht met een compilatie van petflessen een woestijn van cactussen tot leven, tot een octopus die schitterde qua kleuren en originaliteit. www.edgardorodriguez.com.ar Zijn pagina is niet echt een weergave van zijn werk op de beurs. De tuin van de horizonkunstenares Valeria Rohrer trof me bijzonder. Ze bracht cactussen zo teder en vol liefde dat ik er bijna van hield. Terwijl ik eigenlijk die planten een gril van de natuur vind. In haar tuintje hier zijn het groene wondertjes. De werken die buiten werden opgesteld creerden taferelen in de open ruimtes. De tuin met levende voowerpen en de tuin die leven geeft aan dood materiaal, een spel van harmonie tussen beweging en statisch materiaal. In elke tafereel speelden de kunstvoorwerpen een  eigen toneel die een loopje nam met onze fantasie.

De tentoonstelling was een samenspel van expo en kunstwinkel. We kregen de levende kunstenaar van Argentinie te zien. Kunst in 5 dimensies: horen ruiken voelen observeren smaken . De kunstwerken en de kunstenaars werden gekozen voor hun originaliteit, keuze van het materiaal en kwaliteit. De omgeving in volle natuur bracht daar een extra tint aan bij.

Belgen:

Er waren tot onze grote verrassing ook verschillende belgen aanwezig. Nakomelingen, Argentijnse Belgen. Bij het binnenkomen zagen we de stand van clinica Van Thienen, de naam alleen al. Het was 1 van de sponsers en hij had een fotowedstrijd georganiseerd. Zijn website leert ons dat hij borsten invoert uit Nederland...

Op stand 92 vonden we Karin Gutman, haar moeder is afkomstig van Antwerpen. Zij toonde ons heel origineel werk. Ze bracht groenten tot leven op puur linnen. De grootste uitdaging was, zei ze zelf: het strijken van het linnen, als ik dat op voorhand geweten had... Toen we zeiden dat 'linnen' een Belgisch nationaal product is (was) was ze zeer verbaads, 'dat wist ik niet'- misschien heb ik het wel onbewust daarom gekozen.'

www.karingutmsn.com.ar-

Het was vooral de vlaamse keuken van haar moeder die haar inspireerde om dit onderwerp te nemen.

portada.jpg

 

Een laatste maar zeker eerste op onze lijst is Grietje Gordyn. We kennen haar van haar beeld op plaza Belgica in Buenos Aires van Karel de Vijfde. Zij is beeldende kustenaar en werkt met verschillend materiaal. Voor deze kunstbeurs had ze hout gekozen. Haar werken brengen het warme hout vol nerven tot leven. Het treft me hoe ze de tekening van de vezels verwerkt in haar vormgeving. Stylistische creatie. Haar voorwerpen brengen kunst in ons dagelijks leven. De tafels en houten zetels toveren de livings of keukens waar ze staan om tot musea. Haar bedoeling is om kunst aan te bieden in zijn essentie: schoonheid als gebruiksvoorwerp. Haar kunst is als poezie. De speelse vorm warmt je op en stralen een rust uit. We vroegen haar of het niet moeilijk is om een werk te verkopen " als je iets maakt, en het is af, moet het het los laten. De koper geeft het een eigen leven en dat is mijn bedoeling. Kunst is loslaten." Grietje werkt ook met klein en brons.

www.artebaires.com.ar/mgordyn

De cataloog van de kunstbeurs ligt in de bib.

 

puff-madera-de-cedro-azul-50cm.jpg

(Ik verjaar in februarie....)

 

05:12 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

27-09-10

Beatle fans

Voor de Beatlesfans onder ons. Op 15 oktober om 18 u is er een veiling in Banco de Ciudad, centrum Buenos Aires van Beatlemateriaal uit de privé collectie van Raul Blisniuk. Hij wordt in het Guinnesbook of Records vermoed als de grootste priveverzamelaar van de Beatles in Zuid-Amerika.

De cataloog kan je hier bekijken. De voorwerpen kan je bekijken, live, in de Banco de Ciudad, Esmeralda 672 (microcentro).23:46 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-09-10

Kooksessie

Wegens het grote succes van de kookles van Marleen, wil ons Marleen het nog eens over doen op 16/10. De menu uur plaats en prijs blijven hetzelfde. Wie dus nog wil inschrijven kan dat nu doen voor 16/10.

big_fish_350_233.jpg

MARLEEN KOOKT’

 

Dag iedereen,

 

Voor de tweede maal richt ik een ‘kookworkshop’ in.

Ik heb slechts plaats voor 6 personen, dus vlug inschrijven is de boodschap.

We maken ditmaal een ‘vismenu’ !

 

 • Aperitiefhapje: scampi’s in een jasje.

 

 • Voorgerecht: driehoekjes van toast, belegd met tomaat, basilicum,

gerookte zalm en mozarella, gegratineerd in de oven.

 

 • Hoofdgerecht: vispannetje van zalm, lenguade, mosseltjes en fijne

groentjes afgewerkt met room, safraan en verse koriander.

 

aardappelpuree

 

 

aquarium-fish.jpg

 

WANNEER? op zaterdag 2 oktober 2010 om 18u Nu een tweede sessie op 16/10

 

WAAR? bij Luc en Marleen

 

 

Wie er graag bij wil zijn gelieve in te schrijven via Rein Remaut (V.I.W.)

 

Het zal lekker, leuk en gezellig worden!!!

 

MARLEEN VAN DORT

 

00:29 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

23-09-10

Laatste maanden van het jaar

We hebben nog een paar vergaderingen in de wiggel. Hier even een overzicht tot het einde van dit jaar:

 

Een weef en juwelennamiddag in Via Via in oktober door Tim en zijn echtgenote


6331_110074972966_735892966_2375893_5052291_n.jpgTim is Belg en getrouwd met Laura, Argentijnse. Hij geeft les in een school in de provincie en in zijn vrije tijd is hij expert wever van Argentijnse motieven.

Zijn echtgenote maakt artisanale juwelen. Zij hebben reeds een voorstelling gegeven, maar op algemene aanvraag doen we dit nog eens over, aangezien er toen veel op vakantie waren.

Deze voorstelling kunnen we misschien eens houden in het wafelhuis, ik zal eens informeren en dan is het op een zaterdag in september nog nader af te spreken.

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze vergadering is verzet, je kan nog altijd een verhaaltje zelf maken of aanvragen of gewoon komen en dienen als publiek! De datum staat nog niet vast.

De BIB mag niet in een vergeethoekje komen.

De bib wordt meer en meer bezocht. Ook is er een nieuwe lading boeken binnengekomen. Om in de leessfeer te blijven dacht ik aan een avond vol spanning en theater. Wat dachten jullie om jullie eens creatief te laten gaan? Het idee is om een paar migrantenverhalen te vertellen. Ik heb hier een paar verhalen liggen, authentieke, die ik zou willen verdelen onder teams of solo-spelers (voor de moedigen onder ons).  Je krijgt een verhaal dat je zelf mag aankleden, vertellen, zingen, theatraal mag brengen...naar eigen initiatief en fantasie. Als je zelf iets plezierigs te vertellen hebt rond migratie, eigen ervaringen, laat je gaan!

Wie is de eerste? Creativiteit en innovatie is IN,

Deze vergadering is gepland voor november, een vrijdag avond. Dus vooral niet te lang aarzelen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En dan beginnen we aan de maand december. De donkere koude dagen in Europa, hier warm en vol zonnelicht.

Sinterklaas

sinterklaas.jpgJa december is de maand van sinterklaas, nu er een aantal kleine kindjes onder de vlamingen zitten, dacht ik aan een sinterklaasdagje op het eiland van Peter. De Sint zou er zelfs met de boot kunnen langskomen, er zal waarschijnlijk speculaas zijn (mezonder anijs) en pannekoeken kunnen we ook wel versieren. Om alles op tijd te kunnen plannen, had de sint graag al vroeg de inschrijvingen gehad, nu niet morgen of overmorgen, maar het zou prettig zijn moest hij weten of er interesse voor is.

 

De verdere details worden later nog uitgelegd, ik had wel gedacht om dit te koppelen aan het doel van de NGO van Peter: of didactisch materiaal meenemen of een kadootje voor de kinderen of misschien bijleggen voor de onkosten van reparaties of stoelen en/of tafels. Deze dag is uiteraard niet alleen voor de kindjes, de sint ziet de volwassenen ook graag.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zo verder ga ik nog niet kijken, voor je het weet zitten we aan de kerst en nieuwjaar en hoooo hooo we hebben nog een half jaar te gaan.

Veel leesplezier!

 

22:19 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

18-09-10

Cine in Malba

Estreno
El ambulante, de Eduardo de la Serna, Lucas Marcheggiano y Adriana YurcovichDaniel Burmeister no proclama su amor al cine: lo pone de manifiesto día tras día y de la manera más natural y más amable. Pariente lejano de aquellos locos de la manivela que a principios del siglo pasado sorprendían a la gente con su novedoso espectáculo de variedades, según los retrató el checo Jiri Menzel, anda por ahí haciendo películas con los mínimos medios y la buena voluntad de todos. En cualquier rincón, por pequeño que sea, comparte sus pequeños secretos con los vecinos, los hace protagonistas de sus invenciones cinematográficas, las fabrica con ellos y se las deja como regalo. Entonces, el milagro se renueva: lo dicen los rostros de la gente simple que ha participado del juego y se ve después en la representación de la pantalla. Trotamundos incansable, anda desde hace años de pueblo en pueblo con su camarita de video, su trajinado Dodge que siempre reclama algún ajuste y su natural sabiduría, filmando historias ingenuas con los mismos que serán después sus espectadores.
Es un personaje tierno, transparente y generoso que tres directores sensibles y sensatos (Eduardo de la Serna, Lucas Marcheggiano y Adriana Yurcovich) supieron retratar con oficio seguro, mirada cálida y juiciosa discreción durante una de esas aventuras que son el pan de cada día de este veterano cineasta vocacional: desde que llega a la localidad cordobesa de Benjamín Gould y se gana la confianza de toda la población hasta que, concluida la labor semanas después y celebrada la modesta première, recoge su ligero equipaje y se va, corazón contento, rumbo a otros destinos donde le sea posible encender una vez más la chispa de la ilusión.
En el último Bafici, El ambulante fue como un soplo de oxígeno entre tanto cine narcisista como el que suele poblar este tipo de certámenes.
Por Fernando López

Sinopsis

Desde hace años Daniel Burmeister recorre a bordo de su auto destartalado miles de kilómetros ofreciendo de pueblo en pueblo la creación de un largometraje de ficción interpretado y realizado con los vecinos de cada localidad.
Nada por el estilo les había ocurrido nunca a estos pobladores, ni les ocurrirá nuevamente. De pronto se verán envueltos por la pasión creadora y el optimismo a toda prueba del recién llegado, quien es capaz de hacer de director, cameraman, sonidista, maquillador, continuista, editor, proyectorista y actor de reparto con la misma alegría que destapa un inodoro o construye un féretro a medida.
Una visión diferente del interior argentino. Una película dentro de otra. Una sensación de bienestar que nos acompañará más allá de los 84 minutos que dura este film.
Quienes aman el cine no pueden perdérselo, quienes aman la vida muchísimo menos.

Ficha Técnica
Guión, dirección y montaje: Eduardo de la Serna, Lucas Marcheggiano, Adriana Yurcovich
Producción: Adriana Yurcovich
Dirección de fotografía: Pablo Parra
Dirección de sonido: Damián Turkieh
Cámara: Pablo Parra, Lucas Marcheggiano
Post de imagen: Javier Oudri
Post de sonido: Damián Turkieh

Argentina, 2009 - 84 min

 Sábado 11 de septiembre a las 22:00
 Domingo 12 de septiembre a las 17:00
 Sábado 18 de septiembre a las 22:00
 Domingo 19 de septiembre a las 17:00
 Sábado 25 de septiembre a las 22:00
 Sábado 2 de octubre a las 22:00
 Domingo 3 de octubre a las 17:00

15:55 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

06-09-10

Kookworkshop ten huize Marleen en Luc

big_fish_350_233.jpg

MARLEEN KOOKT’

 

Dag iedereen,

 

Voor de tweede maal richt ik een ‘kookworkshop’ in.

Ik heb slechts plaats voor 6 personen, dus vlug inschrijven is de boodschap.

We maken ditmaal een ‘vismenu’ !

 

 • Aperitiefhapje: scampi’s in een jasje.

 

 • Voorgerecht: driehoekjes van toast, belegd met tomaat, basilicum,

gerookte zalm en mozarella, gegratineerd in de oven.

 

 • Hoofdgerecht: vispannetje van zalm, lenguade, mosseltjes en fijne

groentjes afgewerkt met room, safraan en verse koriander.

 

aardappelpuree

 

aquarium-fish.jpg

 

WANNEER? op zaterdag 2 oktober 2010 om 18u

 

WAAR? bij Luc en Marleen

meer info in de persoonlijke mail.

 

Wie er graag bij wil zijn gelieve in te schrijven via Rein Remaut (V.I.W.)

 

Het zal lekker, leuk en gezellig worden!!!

 

MARLEEN VAN DORT

 

22:51 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

01-09-10

Verslag avondje reizen

Gabriel liet ons de foto's zien die hij tijdens zijn reis in België gemaakt had. Hij gaf ons een Argentijnse look over ons landje. We bezochten met hem Brussel, Leuven, Gent en Brugge. We zagen zelfs kantjes van ons land die we niet echt kenden. Gelukkig waren er twee 'gidsen' bij die ons de weg wezen in Brussel, inside informatie gaven en ons rondleidden in de geschiedenis van Belgie en meer bepaald: Leuven. De foto's van de brouwerij werden extra in de verf gezet door een werknemer die de burelen van Inbev beter kent dan zijn broekzak. Het waren prachtige foto's en Gabriel genoot duidelijk na van zijn reis. Het tweede deel is Nederland, maar daar zijn we niet aan toegeraakt, dat zal voor een volgende vergadering zijn in december of januari. Gabriel, leerling van Veerle, heeft zelf hier en daar geprobeerd om de uitleg in het Nederlands te geven en het was spijtig dat hij niet iets meer durf had, want het was heel goed.


Daarna sprak Gerda ons over twee fenomenen in de reiswereld van België:

Joker en Via via.
21g.jpg
Mensen uit de reiswereld , zo'n 30 jaar geleden, zagen de nood in om Vlamingen te leren reizen. Als hobby werd Joker opgericht, een eigen touroperator, naast de bestaande opleiding voor begeleiders,  dat met een beperkt budget de wereld voor je opent.  De reizen van Joker zijn een avontuur van het begin tot het einde. 's Morgens weet je niet waar je 's avonds zal slapen,  maar je bent wel in goede handen van een ervaren begeleider. Je reist om te leren, te voelen en te begrijpen. Uit dit avontuurlijk reizen zonder hotelnetwerk, was de nood aan info groot. In de jaren '80 kon je nog niet effe googlen. Een nieuw concept groeide: een reiscafé voor en door reizigers, via anderen informatie vergaren om verre reizen te maken en daarbij iets te zien en vooral te leren.
wide_large-open-uri.8984.0.jpg
Het eerste reiscafé Via Via in Heverlee werd geopend. (waar je de beste spagetie van Leuven en omstreken kan eten).
Al gauw volgde Via Via het succes van Joker en werden er meer geopend: in Antwerpen, Brussel om daarna over de hele wereld uit te zwermen. De via via cafés zijn ontmoetingsplaatsen van globetrotters op de kruispunten van Noord naar Zuid en Oost naar West. De meeste Via via cafés zijn gekoppeld aan een sociaal werk, zij geven de plaatselijke bevolking een job en er zijn er die een educatieve rol spelen in hun omgeving. De mensen die een via via willen beginnen, zoeken Joker op en presenteren hun voorstel. Als het in de lijn ligt van waar de mensen van Joker achter staan, wordt het project gefinancierd. Je vindt nu Via via cafés in Indonesie, Senegal, Mali, Chili, Peru, Tanzania, Equador, Honduras...en de lijst is nog langer en zal steeds langer worden. 
De mensen van Via via koppelen het ontvangen van reizigers aan een iets diepere dimensie: er zijn er die met straatkinderen werken en plaatselijke bevolking opleiden in het toerisme ( Living Stone Dialoog). De samenwerking met de K.U.Leuven richt zich vooral op interculturaliteit binnen onze bedrijven en in het buitenland. Langs deze hoek worden ook kleine buitenlandse bedrijven ondersteunt op vlak van management.
Als antwoord op de vraag naar projectvoorstellen van de Europese Commissie, DG Enterprise & Industrie
dient L.S.Dialoog een internationaal projectsvoorstel in.

In samenwerking met de K.U.Leuven (departement Master in Toerisme) en Toerisme Vlaanderen werd een partnerschap opgericht met de University of Primorska (Slovenië) en de University Rovira I Virgili of Tarragona (Spanje).
Doel van het project is het overbruggen van de kloof tussen kennisnetwerken en industrie-praktijken door het identificeren en ontwikkelen van instrumenten - opleidingsprogramma's, good/bad practices, projecten,  literatuur en casestudies- ten voordele van de versterking van zowel het hoger toerisme onderwijs als bestaande "on-the-job" -trainingen en sectorinitiatieven binnen de industrie.   (project 2008)-bron: livingstone Dialoog
 Via Via is een culturele ontmoetingsplaats, een plek waar je als reiziger wordt ondergedompeld in de locale wereld. De mensen van Joker hebben een voeling met al hun via via's.
47576335.jpg
logo-micro-marche.jpgIn Brussel vinden we een Via via in het project
Micro-Marché. Micro Marché ligt in Brussel aan de steenkool kaai. Het is open vanaf vrijdag van 16u tot 21 en in de weekeindes van 13.30 tot 18.30. Urban Product organiseert er een markt waar plaats is voor creatieve en jonge ondernemers. De nonprofit organisaties City Mine(d), de Beursschouwburg en Overmolen financieren mee het project, samen met de stad Brussel. De Micro Market is een speciaal concept. De bedoeling is om door uitwisseling van werk, ideeen en diensten tot een volwaardige creatieve micro-economie uit te groeien. In dit project heeft ook de Via via van Brussel een plaats gevonden. Ook al is de markt gesloten, tijdens de week, kunnen wandelaars de artisten bezig zien in hun ateliers, er iets eten, drinken of genieten van culturele shows.
In de 21ste eeuw zal de toeristische sector uitgroeien tot de nummer één van de wereldindustrieën. Toerisme is één van de snelst groeiende sectoren wereldwijd. Met een jaarlijks groeipercentage van 5 à 6% voor de regio’s Afrika en Zuid-Azië is toerisme één van de belangrijkste groeimarkten in regio’s met een hoge armoedegraad.
Toerisme betekent dan ook een belangrijke bron voor economische, sociale en culturele ontwikkeling en dusdanig een motor voor welvaart en welzijn. Bovendien is in toerisme de confrontatie met 'anderen' een impliciet gegeven waardoor het ook een instrument is voor het verhogen van begrip, waardering en solidariteit.
 Indien echter te weinig rekening wordt gehouden met de mogelijke negatieve neveneffecten van toerismeontwikkeling, kan de sector ook een destructieve invloed hebben op de omgeving en de lokale gemeenschappen waarbinnen het plaastvindt.
 Living Stone Dialoog v.z.w. zet zich daarom in voor een duurzame ontwikkeling van toerisme  waarin lokale gemeenschappen meer greep hebben op het fenomeen toerisme zodat ze de eigen levensomstandigheden beter kunnen bewaken. (bron: pagina van Joker)
 De via via in Buenos Aires heeft ook zijn eigen geschiedenis. Gerda heeft een band met Argentinie die haar voeren tot in het bedrijf Flandria van de heer Steverlynck. Zij kent Buenos Aires dan ook iets dieper dan alleen maar als gids of toerist. Op een van haar wandelingen ontdekte ze het huis in San Telmo en werd er dadelijk verliefd op. Van het ene komt het andere, zoals dat altijd gaat met de liefde: ze kochten het huis en maakten er een Via via van, ons zo vertrouwde 'clublokaal'. Niet alle via via's hebben een Hostal, anderen werken meer rond hun sociaal project, anderen zijn een café en weer anderen leggen zich toe op het culinaire aan een lokale prijs.
Om af te sluiten citeer ik de woorden van de website van Via via:
Via via zet je aan om te reizen, te ontdekken, je contacten te verbreden.
En dat hebben we deze avond gedaan, in Via via, met Gerda en Gabriel. Bedankt alletwee voor de heel leerrijke en vooral warme interessante avond.
Nog een toemaatje over joker:burkina.partner.joker_www.png
Travel Award duurzame touroperator

2007: Joker Toerisme
Joker Toerisme houdt rekening met duurzaamheid in al zijn activiteiten:

 • Een eerlijk prijsbeleid.
 • Het gebruik van een troevenkaart met duurzame principes.
 • De weloverwogen partnerkeuze en het beheer van een Solidariteitsfonds. Ze hebben goede praktijkvoorbeelden met een grote impact op korte én lange termijn.

2008: Thomas Cook
Thomas Cook voert een duurzaam toerismebeleid met sterke punten voor acties op vlak van:

 • Intern huishouden (papierverbruik, firmawagens, elektriciteitsverbruik).
 • Luchtvaartmaatschappij (hoge bezettingsgraad, de inzet van een moderne, milieuvriendelijke vloot, rotable service voor de catering).
 • Communicatie naar klanten.

2009: Joker
Joker heeft de Travel award sustainable tour operator 2009 ontvangen.

Joker voert een doordacht en structureel ingebed beleid rond duurzaam toerisme. Jaarlijks slagen zij er in om nog nieuwe acties uit te voeren wat getuigt van een continue streven naar verbetering.

Banner.jpg