29-09-10

Argentijns-Belgische kunst

Vorige week gingen we naar een tentoonstelling, kunst-markt, in San Isidro, op de hippodroom van San Isidro. De locatie sprak al voor zich. De tentoonstellingsruimte lag in een prachtig park. De tearoom had een uitzicht op de piste en de paardjes die aanwezig waren voor de training. Meer dan 100 kunstenaars stelden hun werk tentoon met de bedoeling hun werk te verkopen. De hoofdregel was om ook iets aan billijke prijzen aan te prijzen. Elke artiest had dus werken vanaf 300 pesos. De kunstmarkt was heel overzichtelijk opgesteld. De kunstnaars waren bij elke stand aanwezig en namen hun tijd om met de bezoekers te praten. Het eerste werk dat ons trof was een foto van Patricia Muller (www.patriciamuller.com.ar)

 

9.jpg

 

Haar werk is gebaseerd op antropomorfe portretten geinspireerd door de gaucho en plattelandswereld. Het is digital art. Het was vooral haar foto van de Christus met een klein negermeisje dat zijn been omarmt dat onze aandacht trok. Aandoelijnk en zeer symbolisch werk. Patricia is een heel open en vriendelijk dame die ons om onze mening vroeg, over hoe we haar werk ervaarden.

Katz Zina laat ons wandtapijten zien met een originele vormgeving. Interessant om naar te kijken, voor onze 'vlaamse vrouwen' was het probleem meer: Hoe houden we dat proper? Ik hou meer van zijn werk op de website. www.zinakatz.com.ar

Wat ons opviel voor we binnenkwamen was het werk van Depla, hij heeft paarden buiten staan die gemaakt zijn uit motoronderdelen. Deze beelden komen werkelijk tot leven, het is haast een scheppingsverhaal uit recyclage. www.depla.com.ar

Heb een beetje geduld bij het openen van deze pagina's, want het zijn pagina's met veel foto's en zware bites. Maar ze zijn zeker de moeite waard.

De kunstmarkt was heel gevarieerd. Van de recyclage van motoronderdelen gingen we naar de popart van plastieken flessen. De recylcagekunst van Rodriguez Edgardo was prachtig. Hij bracht met een compilatie van petflessen een woestijn van cactussen tot leven, tot een octopus die schitterde qua kleuren en originaliteit. www.edgardorodriguez.com.ar Zijn pagina is niet echt een weergave van zijn werk op de beurs. De tuin van de horizonkunstenares Valeria Rohrer trof me bijzonder. Ze bracht cactussen zo teder en vol liefde dat ik er bijna van hield. Terwijl ik eigenlijk die planten een gril van de natuur vind. In haar tuintje hier zijn het groene wondertjes. De werken die buiten werden opgesteld creerden taferelen in de open ruimtes. De tuin met levende voowerpen en de tuin die leven geeft aan dood materiaal, een spel van harmonie tussen beweging en statisch materiaal. In elke tafereel speelden de kunstvoorwerpen een  eigen toneel die een loopje nam met onze fantasie.

De tentoonstelling was een samenspel van expo en kunstwinkel. We kregen de levende kunstenaar van Argentinie te zien. Kunst in 5 dimensies: horen ruiken voelen observeren smaken . De kunstwerken en de kunstenaars werden gekozen voor hun originaliteit, keuze van het materiaal en kwaliteit. De omgeving in volle natuur bracht daar een extra tint aan bij.

Belgen:

Er waren tot onze grote verrassing ook verschillende belgen aanwezig. Nakomelingen, Argentijnse Belgen. Bij het binnenkomen zagen we de stand van clinica Van Thienen, de naam alleen al. Het was 1 van de sponsers en hij had een fotowedstrijd georganiseerd. Zijn website leert ons dat hij borsten invoert uit Nederland...

Op stand 92 vonden we Karin Gutman, haar moeder is afkomstig van Antwerpen. Zij toonde ons heel origineel werk. Ze bracht groenten tot leven op puur linnen. De grootste uitdaging was, zei ze zelf: het strijken van het linnen, als ik dat op voorhand geweten had... Toen we zeiden dat 'linnen' een Belgisch nationaal product is (was) was ze zeer verbaads, 'dat wist ik niet'- misschien heb ik het wel onbewust daarom gekozen.'

www.karingutmsn.com.ar-

Het was vooral de vlaamse keuken van haar moeder die haar inspireerde om dit onderwerp te nemen.

portada.jpg

 

Een laatste maar zeker eerste op onze lijst is Grietje Gordyn. We kennen haar van haar beeld op plaza Belgica in Buenos Aires van Karel de Vijfde. Zij is beeldende kustenaar en werkt met verschillend materiaal. Voor deze kunstbeurs had ze hout gekozen. Haar werken brengen het warme hout vol nerven tot leven. Het treft me hoe ze de tekening van de vezels verwerkt in haar vormgeving. Stylistische creatie. Haar voorwerpen brengen kunst in ons dagelijks leven. De tafels en houten zetels toveren de livings of keukens waar ze staan om tot musea. Haar bedoeling is om kunst aan te bieden in zijn essentie: schoonheid als gebruiksvoorwerp. Haar kunst is als poezie. De speelse vorm warmt je op en stralen een rust uit. We vroegen haar of het niet moeilijk is om een werk te verkopen " als je iets maakt, en het is af, moet het het los laten. De koper geeft het een eigen leven en dat is mijn bedoeling. Kunst is loslaten." Grietje werkt ook met klein en brons.

www.artebaires.com.ar/mgordyn

De cataloog van de kunstbeurs ligt in de bib.

 

puff-madera-de-cedro-azul-50cm.jpg

(Ik verjaar in februarie....)

 

05:12 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.