16-08-10

Taxfree shoppen

Om tijdens uw vakantie taxfree (zonder belastingen) te kunnen shoppen, moet u naar een land buiten de Europese Unie of een gebied met een speciaal fiscaal statuut reizen. Binnen de EU moet u altijd accijnzen én btw betalen.

(netto) - Plaatsen met een speciaal statuut zijn onder andere de Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey), de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife) en verdere bestemmingen zoals Guyana, Guadeloupe en Martinique. In een land van de Europese Unie moet u steeds accijnzen én btw betalen.

Om taksvrij te winkelen zijn er twee mogelijkheden.

  • Een eerste is dat u bij uw aankoop geen btw betaalt. U kan bijvoorbeeld aan de hand van uw vliegtuigticket aantonen dat u buiten de Europese Unie reist.

  • De tweede mogelijkheid is dat u de betaalde btw achteraf terugvordert. Daarvoor hanteren de Tax Free-shops het Global Refund-systeem. U vraagt bij uw aankoop een Refund Cheque aan, die u laat afstempelen bij de douane. Met die afgestempelde cheque kan u in een Refund Office de terugbetaling van de btw krijgen. Wilt u weten waar die Refund Offices zich bevinden? Surf naar www.globalrefund.com

Hoeveel mag u belastingvrij importeren?

U kan niet ongebreideld uw valiezen volladen met belastingvrije producten. U mag enkel voor uzelf inkopen doen en u mag niet de bedoeling hebben die goederen door te verkopen. Daarom werden maxima vastgelegd.

Tabakswaren en alcoholische dranken
Voor tabakswaren zijn er strikte aantallen bepaald: 200 sigaretten, 100 cigarillo’s, 50 sigaren of 250 gram rooktabak. Let op, het is het een of het ander. Van alcoholische dranken mag u maximaal 4 liter niet-mousserende wijn én 16 liter bier én 1 liter gedistilleerde en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22 volumeprocent óf 2 liter gedistilleerde en alcoholhoudende dranken, aperitieven met een alcoholgehalte van ten hoogste 22 volumeprocent, mousserende wijnen en likeurwijnen meebrengen. Let op als u met kinderen reist. Aan reizigers jonger dan 17 wordt geen vrijstelling van btw verleend. Voert u meer in dan die toegelaten hoeveelheden, dan moet u die goederen aangeven aan de douane. U betaalt Belgische btw en accijnzen op het deel boven de maximumhoeveelheden.

Andere goederen
Voor de andere goederen zoals parfum, koffie en elektronica gelden geen maximumhoeveelheden, maar wel een maximumwaarde. Lucht- en zeereizigers mogen maximaal 430 euro per persoon aankopen, voor andere reizigers is dat 300 euro. Voor reizigers jonger dan 15 wordt de vrijstelling beperkt tot 175 euro. Koopt u voor meer dan het toegelaten maximumbedrag, dan worden de Belgische btw en accijnzen geïnd op de totale waarde van het voorwerp.

Op vraag van Peter onderzoekt Inspecteur Decaluwé het fenomeen taxfree shoppen. Bestaat het nog? Hoe werkt het? En hoe kan je de BTW van je aankoop terugkrijgen?

 

Jeroen Kila is regisseur bij Vlaanderen Vakantieland. Reizen en vliegen zijn inherent aan zijn stiel. En hij kan het niet laten om parfum of sigaretten voor een zachter prijsje te importen. “Om dat te kunnen moet je terugkomen vanuit een land buiten de EU”, weet Jeroen.

Luc vervolledigt het verhaal van Jeroen. Enkele jaren geleden was Luc in Canada. Hij kocht er kleren. De bonnetjes hield hij bij. Op de luchthaven in Canada kreeg hij documenten om de BTW naderhand terug te krijgen. Terug in België stuurde hij de documenten met de bonnetjes terug op naar de bevoegde instantie in Canada? Enkele weken later werd een bedrag ter waarde van de BTW teruggestort op zijn rekening. Een omslachtige procedure, maar ze werkt wel.

Luc’s ervaring leert dat het ook gemakkelijker kan. In het Japanse Osaka kocht hij dit jaar een Ipod. Op vertoon van zijn paspoort werd de BTW in een winkel buiten de luchthaven meteen van de prijs afgehouden. Het aankoopbewijs werd in zijn paspoort geniet. Later haalde de douane het document gewoon terug uit zijn paspoort.

Het loont dus zeker de moeite om uit te pluizen of je financieel voordeel uit je reisbestemming. Houd wel rekening met twee beperkingen: taxfree shoppen kan enkel in landen buiten de Europese Unie en voor een bedrag van maximum 175 euro. Overschrijd je dat bedrag, dan moet je wel belastingen betalen.

20:23 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.