13-08-10

Expo: 200 Belgische immigratie in Argentinië

De tentoonstelling 200 jaar Belgen in Argentinie, zit erop. Het werd afgesloten met een gala avond in aanwezigheid van Mevrouw de ambassadeur Cristina Funes-Noppen. 100_4828.JPG

De avond werd ingezet met een rondetafelconferentie van Belgisch-Argentijnse bedrijven. Eerst werd er door Rein Remaut, vertegenwoordigster van VIW-Argentinie, een uitvoerig overzicht gegeven van de Belgische aanwezigheid in Argentinie, sinds het begin van de twee landen, nl: 1816 en 1830. Dit overzicht leert ons dat belangrijke Belgische industrielen en bedrijven reeds in de 19de eeuw op Argentijnse bodem te vinden waren. Katoennatie is bijvoorbeeld hier begonnen in 1880. De meeste stuwers van de Argentijnse economie vinden we in de haven van Antwerpen. De import van de Argentijnse wol hebben onze textielbaronnen geen windeieren gelegd.

Ook werkten de landbouwingenieurs van Belgie actief mee aan de runderstapel van Argentinie, dit reeds in 1890. Men zou kunnen zeggen dat zij meewerkten aan het meest bekende exportproduct van het Argentinie van nu: het uitstekende vlees. De landbouwschool van Gembloux stuurde zijn dierenartsen uit om de rassen in Argentinie te veredelen.

In 1940 e.v. kwamen in de haven van Mar Del Plata, kuststad in Argentinie, verschillende vissersboten toe met hele families op die vertrokken waren in Oostende, Belgie. Dit zet ik er even bij, want er bestaat ook een Ostende in Argentinie, gesticht door 5 Belgische matrozen. Deze vissersfamilies werkten in het midden van de 20ste eeuw mee aan de industrialisering van de visverwerking in Argentinie, nu een belangrijke economische sector.

100_4836.JPGBedrijven die sinds de jaren '60-70 vanuit Belgie Argentinie vervoegde zijn talrijk, we vinden hier Gevaert, Jan De Nul, Dredging International, Solvay, Tractebel, De Smet, en dit zijn alleen nog maar de allergrootste.

Daarna vertelde Mevrouw de Ambassadeur Cristina Funes-Noppen, dat er bij schatting zeker 1 miljoen Argentijnen in Argentinie leven met Belgische achtergrond. Bedrijven die Belgische nazaten opgestart hebben zijn onnoemelijk en hebben bijna allemaal iets gemeen: hun sociale inslag en succes. Voor de journalist die het debat leidde, was dit een vraag waard: "Hoe komt dat?"

Dit werd beantwoord door Mevrouw Gordyn, tweede generatie Argentijnse migrante, afkomstig uit Antwerpen: "Toeweiding, discipline en vertrouwen in je klanten. Dat zijn de sleutels van ons succes en dat zie ik niet alleen bij onze familiebedrijven (nvdr: Fam. Gordyn heeft 6 bedrijven in Argentinie). Dit zie ik door de grote belgische bedrijven die hier reeds meer dan 100 jaar werkzaam zijn en blijven."

Ook dat was voor de debatleider een vraagteken: "Waarom blijven deze Belgische bedrijven hier, waarom komen ze naar hier, Argentinie is een commoditie-land met weinig industrie en technologie, en Belgische is een leider op technologische industrie."100_4860.JPG

Deze vraag werd beantwoord door ingenieur Fernando Markus van de firma, multinational, De Smet: "Argentinie is een land waar wij onze grondstoffen van halen, het graan. Wij maken daarna een hoge kwaliteit aan bloem en olie, wat we dan weer uit Argentinie uitvoeren. Deze toegevoegde waarde aan dit land is van groot economisch nut zowel voor ons bedrijf als voor Argentinie. Argentinie heeft een groot potentieel, zeker in Human Resources, de mensen hier hebben een hoge en degelijke opleiding, zij werken hard en willen steeds bijleren."

Het baggerbedrijf, Jan De Nul, bij woorde van Tom Ceuppens, beschreef zijn bedrijf als 'een van de grootste op wereldvlak in de baggersector, iets wat een Belg niet gauw zegt,' en dat was tevens, naast de waarheid, ook de volgende opmerking van de heer Villalonga, panelleider en directeur van de online krant Minuto uno, "Hoe komt het toch dat ik hier zoveel succesverhalen hoor van Belgen en Belgische bedrijven en ik daar in mijn 20 jarige carriere als economische journalist in Argentinie, nog nooit eerder van gehoord hebt? Ligt dit niet een beetje aan het zwijgzame karakter en is dit geen boodschap aan U mevrouw de Ambassadeur?"

100_4889.JPG
Vlnr: 1ste rij: Tom Ceuppens- JanDeNUl,Wouter Van Landegem-Valija Chica,Bram Heyns-KBT,Jorge De Bruyn-NGO Caraguata,Juni Carlos-De Smet
2de rij: Fernando Markus-De Smet,Elisa Gordyn-Delanta SA-Cristina Funes-Noppen Ambassadeur van Belgie, Bruno Barbier-Biogains, Gapp Semillas- Erik van Grieken-Praxis

En ja zo is het, Belgie is reeds, ik zou bijna zeggen, eeuwen (want het zijn er twee..) werkzaam in dit stukje Latijns Amerika en heeft zeker zijn steentje bijgedragen in het Argentinie van nu. Boeren met heel hun familie reisden in barre omstandigheden in 1856 ev naar een haven die Buenos Aires heette. Zij kwamen toe en kregen een stukje landbouwgrond toegedeeld dat zij uitbouwden en waar nu de graanschuur van de wereld staat, om niet te spreken over de runderstal op wereldformaat.

100_4857.JPGMaar de Belgen deden niet alleen letterlijk hun duitje in het zakje, ook op sociaal en cultureel vlak waren zijn actief. Op het spreekgestoelte stond zoon Steverlynck, die ons tracteerde op een heel sappige geschiedenis van zijn familie. Zijn vader, directeur van het welvarende textielfabriek Flandria, in Buenos Aires, stampte niet alleen een degelijke weeffabriek uit de grond in the middle of nowhere, novena flandria.jpgmaar ook een school, een hospitaal met de eerste intensieve zorgen van de provincie, een koor, fanfare en een voetbalploeg die nog steeds in derde nationaal speelt. Hij leerde zijn Argentijnse werknemers sparen met een spaarkaske op het bedrijf, hij zorgde voor gratise medische verzorging en leerde ze zelf fietsen! carritoriginal.jpg

Hij staat daar niet alleen mee, ook een ander Belgische bedrijf, een broodfabriek, gevestigd in het centrum van Buenos Aires, deed hetzelfde.Voetbalploeg Flandria en het logo van Panificacion Argentina, broodfabriek in Buenos  Aires.Waarom zijn de Belgen dan niet beroemd in Argentinie?

Zegt de spreuk: 'zwijg en doe voort' u iets? Tja onze Vlaamse-Belgische opvoeding zit er zeker voor iets tussen. Ook werkten Belgische bedrijven samen met andere landen, reeds avant la lettre in een verenigd Europa-idee. We hebben hier tal van voorbeelden: de eerste mutualiteit kwam tot stand door een belangrijke injectie van Belgische kapitaal en heette tot voor kort Hospital Frances. (vorig jaar is deze mutualiteit failliet gegaan door de crisis). Belgische architecten die zeker hun stempel gedrukt hebben op de huizenpracht en monumenten in Buenos Aires, werkten volgens de historische blaadjes en experten in een 'art nouveau frances' terwijl ze eigenlijk meer de lijn volgden van Horta en Van de Velde die hun eigen art nouveau hebben ontworpen, eigenlijk zou men dus kunnen zeggen dat de art nouveau hier een Belgische art nouveau is. Een bekend koe-ras in Argentinie, melkkoe, heet : Holanda-Argentina, terwijl het eigenlijk Belgische dierenartsen waren die dit ras veredeld hebben, maar Belgie was nog lang na zijn onafhankelijkheid van Nederland, gekend als: Los Paises Bajos, De Lage Landen, waarmee ze zowel Belgie als Nederland bedoelen.

En zo kan ik nog wel uren doorgaan, maar misschien is het leuker om fotootjes te bekijken van de prachtige en interessante avond waar een hele ploeg aan gewerkt heeft om dit op poten te zetten.

100_4896.JPG
Mevrouw Cristina Funes-Noppen, Belgische ambassadeur in Argentinie
100_4923.JPG
Rein Remaut, VIW vertegenwoordigster in Argentinie

40314_413284968371_595313371_4922174_5616436_n.jpg
Curator tentoonstelling, directeur van het museum Fernando Paillet, Buenos Aires
100_4941.JPG
En daarna was de bar geopend!

De avond kwam tot stand dankzij het enthousiasme en niet aflatende energie van :

Benoit Desilly, Luc Verhaegen, Jorge Volpe Stessens, Juan Lukacs, de hele ploeg van het eventenburo van de Senaat van Argentinie, de sponsering van Inbev-Argentinie, sponsering van VIW (Vlamingen in de Wereld), Rein Remaut, de Belgische ambassade, en al de bedrijven die hun medewerking verleende aan het debat, verschillende musea uit Argentinie die fotomateriaal ter beschikking stelden.

In de pers verschenen.

18:59 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.