05-08-10

Opening tentoonstelling Belgische migratie

Gisteren was het de grote opening van de tentoonstelling van 200 jaar Belgische migratie in Argentinie. Het was een groot feest en de artiesten werden door iedereen gefeliciteerd.

Luc Verhaegen trok de afgelopen 3 maanden foto's van de Belgische architectuur in Buenos Aires, de foto's zijn een weerspiegeling van de pracht en de praal van deze architecten elk in hun specialiteit: Alberto Bourdon-art deco, vooral theaters en cinemazalen in Buenos Aires- Jules Dormal -Teatro Colon, het congreso en Palacio Pereda, de hipodroom in Palermo enz..- Lagae (beeldhouwer) en Alejandro Christophersen, een Noor die zijn diploma gehaald heeft aan de universiteit van Brussel en Antwerpen. De foto's van Luc tonen prachtige details van het werk van deze grootmeesters, foto's van binnenkant van de paleizen van Buenos Aires, salons waar we misschien wel nooit zullen binnengeraken.

Benoit Desilly stelt zijn werk 'reflectie in Brussel' tentoon, met de reflectie van het straatleven in het huidige Brussel in een reflectie van foto's van Brussel uit de 19de eeuw. Een geslaagde compilatie vol kleur en cepia.

Dit alles werd opgefleurd door een diamontage van straatgeluiden uit Brussel en een live muzikale ondersteuning van een Argentijnse zangeres, meester in improvisatie, Soema Montenegro.

De avond werd geopend door de directeur van het departement cultuur van de senaat van Argentinie, de heer Pedro A. Marabini, die iedereen feliciteerde met de tentoonstelling. Hij was heel blij dat de Senaat de kans kreeg om de Belgische migranten in de kijker te zetten, "wat iets te weinig werd gedaan."

Daarna was het woord aan de curator van de tentoonstelling, Jorge Volpe Stessens. Hij sprak over zijn voorouders, de versmelting van de Belgische migranten met andere migranten, tot volwaardige Argentijnen. Hij sprak over de foto's van Paillet die de Belgische migranten op een gevoelige manier vereeuwigde. En hij dankte de Senaat voor de kans die hij kreeg om deze werken aan het publiek te tonen, hij prees Benoit en Luc Verhaegen voor hun prachtig werk dat geheel paste in het idee van deze tentoonstelling, 200 jaar immigratie : wat wil zeggen: toen en nu.

Mevrouw de ambassadeur (van België) sprak daarna ook haar dank uit naar alle initiatiefnemers en naar het departement Cultuur van de Senaat voor hun werk en inzet om van deze tentoonstelling een pareltje te maken. Op het einde gaf mevrouw de ambassadeur met een knipoog een antwoord op de foute aankondiging van de spreker van de Senaat, die mevrouw Funnes-Noppen aankondigde als de ambassadeur van Spanje..."Iemand vertelde me dat ze aan de wachters van de Senaat, aan de deur naast het museum, de weg vroegen naar de Belgische tentoonstelling en als antwoord kregen, 'dat weet ik niet, hiernaast is wel een tentoonstelling bezig van Bulgarije' De eerste letter hebben we gemeen, voor de rest zijn we heel verschillend, onze Belgische architectuur wordt 'franse architectuur' genoemd, en ons bier wordt vaak verward met het Duitse..., deze tentoonstelling nam de uitdaging aan om Belgie en de moedige immigranten in de kijker te zetten."

De avond was een groot succes en dit dankzij het hele team dat hieraan heeft meegewerkt, ook wil ik zeker INBEV-Quilmes bedanken voor hun royale samenwerking, met de klemtoon op royaal!

Mag ik iedereen die aanwezig was, hartelijk bedanken voor hun steun en de heel gezellige avond. Hopelijk wordt dit herhaald op 5 augustus tijdens de culturele avond, op het 5de verdiep in de Senaat en 10 augustus voor de economische avond, ook 5de verdiep, steeds om 18u.

Ook op 10 augustus om 20u worden in het museum de diploma's uitgereikt aan verenigingen, musea, bedrijven en personen die een verdienste hebben in de culturele, wetenschappelijke of economische uitwisseling tussen Argentinie en Belgie. U bent bij deze van harte uitgenodigd.

De foto's van de avond, druk hier.

Sponsers:

 

Cerveceria%2By%2BMalteria%2BQuilmes%2Balta.jpg
dyn008_small150_243_66_jpeg_2650375_0bdb554a2c1abcce3af1f732c4355ddc.jpg

Met dank aan:

Volpe Stessens; Luc Verhaegen; Benoit Desilly; VIW; de ploeg van het departement cultuur van de Senaat van Argentinie olv vice-president van Argentinie Ir. Julio Cobos; de mensen van het museum Domingo Faustino Sarmiento; Peter De Bruyn en Jorge; het team van Quilmes-Inbev (German, José en Alfredo); de ambassade van België in Buenos Aires; afdeling cultuur van Citibank Argentinie; het ministerie van buitenlandse relatie van Argentinie; de ambassade van Brazilie; het departement cultuur van de stad Buenos Aires; Juan Marcelo Lukacs.

Elke naam in deze opsomming was even belangrijk en onontbeerlijk. Deze mensen hebben geholpen met een niet aflatende inspanning om deze tentoonstelling tot een succes te maken.

05:16 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | |

Commentaren

Prachtig verslag, proficiat voor al het harde werk!!!

Gepost door: Luc verhaegen | 05-08-10

Mooie avond, mooie werken ( natuurlijk ook van Luc!) en een gezellige sfeer. Ja Rein, prachtig werk dat je levert !

Gepost door: Karel Van Ael | 05-08-10

De commentaren zijn gesloten.