23-07-10

Tentoonstelling in de Senaat van Argentinië

dyn008_small150_243_66_jpeg_2650375_0bdb554a2c1abcce3af1f732c4355ddc.jpg

 

VIW heeft de eer u een tentoonstelling voor te stellen van 200 jaar Belgische immigratie in Argentinië.

 


"Retratos de ayer, homenaje a Fernando Paillet y a los inmigrantes belgas en Argentina, en el Bicentenario de la Patria”.

Cultura del Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires, resolución N°319 registró N°4.244-DGTALMC-10 del 25 de enero 2010Top.jpgDe tentoonstelling wordt gehouden onder de auspiciën van de Dirección General de Cultura de la Presidencia del Honorable Senado de la Nación, de ambassade van het Koninkrijk België en VIW.  Om het 2-eeuwfeest van Argentinië verder te zetten, is deze tentoonstelling een ode aan de Belgen die hier twee honderd jaar geleden neerstreken en meewerkten aan het Argentinië van nu. Niet alleen bedrijven en Belgische kapitalen zagen toekomst in dit land, ook de mensen zoals u en ik, lieten haven en goed achter om hier een nieuw leven te beginnen. Zij namen niet alleen de cultuur mee van het harde werken, ook hun  kunsten, hun taal en hun achtergrond kreeg hier een plaats. Dit is niet meer zo duidelijk na 200 jaar en 5 generaties verder, toch herkennen we nog de roots van de mensen uit België.

Deze tentoonstelling is tevens een ode aan Fernando Paillet, een belangrijke Argentijnse fotograaf van Belgische afkomst en dit in heel Latijns-Amerika. Hij portreteerde de Belgische families die hier neerstreken, en is vooral gekend om zijn sociale foto's die hij trok op het platte land van de pampa's en Santa Fe en  de foto's van de arbeiders in de fabrieken en ateliers.

De fototentoonstelling zal u een reeks foto's tonen van gewoontes en potretten van Belgische immigranten met hun families en in hun schoolomgeving. Niet alleen van Paillet, ook van andere beroemde fotografen uit die tijd, zoals Chandler, Witcomb, Brio, Van Riel, enz.

Omdat het over een tentoonstelling van 200 jaar gaat, brengen hedendaagse fotografen hun zicht over Argentinië en de link naar België: Luc Verhaegen en Benoit Desilly. Zij zullen vooral de klemtoon legen op de Belgische architectuur hier en in België.Exposición SENADO DE LA NACION

Museo Parlamentario Senador Domingo Faustino Sarmiento

Fecha y hora de inicio: martes 3 de agosto 2010 a las 18 hs.

Dias y horarios de visita: de 16 a 20 hs.

Lugar: Hipólito Irigoyen 1702 PB

RVSP: tel: 4010-3000 int.3880

eventos@senado.gov.ar

Cuidad Autónoma de Buenos Aires

 

De tentoonstelling zal op 3 augustus om 18 u officieel geopend worden door de autoriteiten van de Senaat en de Belgische ambassade. U wordt hierbij allen uitgenodigd. Even reserveren op het nummer: 4010-3000 binnen nummer 3880 of per mail: eventos@senado.gov.ar


Op 5 en 10 augustus worden er in het auditorium van de Senaat twee ronde tafelconferenties gehouden, waarop u ook van harte welkom bent.

10 augustus 20 u uitdelen van de diploma's van de Senaat door de directie van Cultuur van de Senaat en de Ambassadeur van Belgie, Mevrouw Cristina Funes-Noppen.

Plaats: el salón Auditorio 5de verdieping, H. Irigoyen 1708. Ook hier even uw aanwezigheid bekendmaken, er is plaats voor 80 personen.

sponsers:

Cerveceria%2By%2BMalteria%2BQuilmes%2Balta.jpg
dyn008_small150_243_66_jpeg_2650375_0bdb554a2c1abcce3af1f732c4355ddc.jpg

 

20-07-10

Expo: 200 Belgische immigratie in Argentinië


De tentoonstelling, 200 jaar belgische immigratie in Argentinië, is een foto tentoonstelling, gegroeid in het Museum Fernando Paillet en het Festival de la Luz. Dit festival is een jaarlijks fotofestival dat in heel Argentinië gehouden wordt. De tentoonstelling is gaande weg uitgebreid tot meer dan een fototentoonstelling alleen. Er zullen andere aspecten van de Belgische migratie aan bod komen.

De expo is opgebouwd uit drie luiken:

1.

Een reeks foto's van Paillet over families en kinderen uit de stad Esperanza, Santa Fe. Fernando was de kleinzoon van de stichter van de Belgische colonie Esperanza in Santa Fe, de eerste landbouwcolonie van Argentinie, 1856. Fernando Basilio 1_opt.jpegPaillet werd geboren in Esperanza als zoon van Clotilde Insinger, dochter van een van de stichters van de colonie en Isidore Philippe Paul Eugene Paillet afkomstig uit Luik, België en professor in zang en piano. Fernando begon in 1894 te werken bij de fotograaf Polzinetti in Esperanza en daarna in een naburig dorp bij Oliveras Francisco. In 1896 vertrok hij naar Rosario waar hij werkte bij Brio. Hij reisde en werkte ook in Buenos Aires, Mar del Plata en keerde daarna terug naar Santa Fe waar hij in Esperanza een studio begon. Hij was niet alleen fotograaf, hij schilderde ook en had annex aan zijn fotostudio een kunstgalerij. Hij was een begenadigd violist en nadat hij zijn camera aan de haag had gehangen, gaf hij les aan het koor van La Sociedad de Canto in Esperanza. Hij schreef verschillende muziekwerken voor een kamerkwartet, een tango, een wals, en twee nocturnes en een onvergetelijke march: A Esperanza. Hij schreeft een comedie "Bodas de Plata matrimoniales Paradiso"en zijn autobiografie die hij nooit afmaakte.360_pampagringa.png

Door een politiek dispuut over een tentoonstelling met zijn werken, haalde Paillet al zijn schilderwerken weg uit het museum van Esperanza en vernielde hij al zijn fotoplaten die hij speciaal getrokken had voor de toenmalige tentoonstelling. Hij stierf in armoede in het huis van zijn vriend waaraan hij ook zijn foto-archief gaf, Rogelio Imhoff. Tot op de dag van vandaag verzorgd zijn familie de prachtige beelden die Paillet op de gevoelige plaat heeft vastgelegd.

Paillet is nationaal bekend voor zijn portretten, maar zijn internationale faam heeft hij vergaard door zijn sociaal bewogen foto's van mensen in hun werkomgeving. Hij trok foto's op het land, in fabrieken en in ateliers. In de 19de eeuw was dit geen sinecure. Een digitaaltje had je toen nog niet zo gauw bij de hand. Er bestaan boeken over zijn sociaal bewogen werken, maar nu is het de eerste keer dat zijn portretten van vooral Belgische families onder de spotlights worden gezet.

Annex aan dit deel van de tentoonstelling, worden ook portretfoto's getoond van de leermeesters & vrienden van Paillet. Foto's van Van Riel, Cappelli,Chandler, Polzinetti, Lutser, Oliveras, Brio, Witcomb, Podestá, Benincasa....

Info:
Jorge Omar Volpe Stessens

 

2.

Het tweede luik bestaat uit anonieme foto's van de 19de eeuw over de architectuur en de urbanisatie van Brussel. Deze foto's werden aangevuld door moderne creaties van de hedendaagse artiest Benoit Desilly. Een jonge Brusselse artiest die zich vooral door de urbanisatie voelt aangetrokken. Ook zal Benoit een diaprojectie en lichtspel organiseren op muziek met de artiste Soema Montenegro die hem zal begeleiden met gitaar en bandoneon.

 

tarjeta p.jpg

Dit luik is een terugblik op het België uit 1880 vanwaar uit de immigranten vertrokken naar Argentinië en een blik op het Brussel van nu, nu de Belgische migranten van toen Argentijnen zijn. De muziek speelt in op de urbanisatie, stadsgeluiden en een samenspel van de muziek van Brel en de tango. Benoit en Soema hebben dit helemaal ingevuld als een 'ida y vuelta' tussen België - Argentinië en tussen toen, nu en toekomstgericht.

 


3.

In het derde luik krijgen we om te beginnen een kunstwerk van Luc Verhaegen 'Meeting myself in 24 seconds' een serie foto's over jezelf ontmoeten in een gesloten cirkel. Deze creatie is van Luc's hand en stelt zijn techniek voor van 'emulsion transfer'.GetAttachment.aspx.jpg Dit werk stelde hij reeds tentoon in verschillende tentoonstellingen in Brussel, Antwerpen, Mechelen en Lier alsook in Rovaniemi, Finland.

 

 

 

 

 

 

Naast dit werk heeft Luc de stad afgeschuimd op zoek naar de Belgische architectuur in Buenos Aires. Hij presenteert u beelden van werken van Bourbon, Jules Dormal, Lagae en anderen.Als toemaatje bij dit alles liggen er in de vitrines nog Belgische herinneringen en culturele bijdragen van Belgen die tijdelijk of vast in Argentinië belandden, zoals brieven, postkaarten die ze verzonden of toekregen van familie uit België ; boeken van de hand van Belgen over Argentinië ; producten van Belgische firma's met zetel in Argentinië, en zo veel meer.

 

 

14:38 Gepost door VIA in cultuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook | |

19-07-10

DOC-stop


Uw identiteit is waardevol !


Identiteitsdocument gestolen of verloren?


Bel gratis 00800 2123 2123


DOC STOP.
Meer veiligheid voor uw
identiteitsdocumenten.Bent u uw Belgische identiteitskaart, paspoort of
verblijfstitel (model met chip) verloren of werd
deze gestolen?
Blokkeer deze onmiddellijk door gratis te bellen naar DOC STOP. Zo voorkomt u het risico
op frauduleus gebruik van uw document en de eventuele financiële gevolgen (bijv. : het
openen op uw naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post, enz.).
Doc Stop is een gratis dienst, 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar.
00800 2123 2123
U kan het 00800 2123 2123 niet bereiken? Bel dan naar +32 2 518 2123
Belangrijk: met DOC STOP kunnen enkel Belgische identiteitsdocumenten worden
geblokkeerd.

23:55 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook | |

18-07-10

Belgisch feest in Tigre

 

 

100_4562.JPG100_4537-2.JPG100_4553-1.JPG100_4551-2.JPG

 

 

100_4534.JPG

Vandaag was het berenkoud. Om 9 u in Tigre stond de rijm op het gras. De dag begon in een Belgische winterrijm. Katlijn en familie kwamen om 10 u toe aan de steiger en na een beetje verkleumd te wachten, mochten we in de taxiboot. Daar was het bijna 'warm' te noemen, na de ijzige koude aan de kade.100_4563.JPG

Op het eiland van de kinderen in Caraguata stond het ontvangstcomité reeds klaar. Peter, Jorge, de kinderen, de mensen van de parochie en de hondjes.  Ze hadden een vuurtje gemaakt in de tuin en dat werd door ons aangenaam onthaald. De mate verwarmde ons vanbinnen.

Om 11 u begon de mis, zoals elke derde zaterdag van de maand en vandaag was er een extraatje: er werd een kindje van de Delta gedoopt. Het ijskoude water, gezegend of niet, was niet zo welkom op het hoofdje van de kleuter, maar hij vergat al vlug zijn verdriet door de warme aandacht van iedereen.100_4543.JPG Er werd luid en vrolijk gezongen.

En daarna waren er......pannekoeken! En taart, want de presidente van de NGO was jarig en Silvio ook. Opnieuw zingen en zelfs in het nederlands:

Lang zal hij leven!!

Dit koor was iets minder van volume, maar daarom niet minder gemeend. De warme chocolademelkthermos werd 100_4554.JPGbestormd door de kinderen, nadat ze allemaal hun tekening hadden afgegeven aan de jarigen en aan de gedoopte peuter. De pannekoeken van Peter gingen er in als zoete koek. Zelfs de taarten hadden hierdoor iets minder aantrek. Na het smikkelen en smakkelen vertelde Katlijn over België, waar het ligt, hoe 'groot' het wel is en wat we er 100_4558.JPGzoals doen: drie talen spreken, 'de verdad?' y no mas grande que Tucuman?? Tan chiquita?? Si si, bueno, pero nuestro daden benne groot...zouden onze buren zeggen.

 

 

100_4570.JPG

Om 14 u kwam de taxiboot terug langs en namen we afscheid van iedereen, bedankt Jorge, bedankt Peter, het was zoals altijd gezellig en lekker, hoewel het vandaag toch wel een beetje frisjes was...

De afwezigen hadden.....inderdaad: ongelijk!

 


Voor de winterverwarming verkoopt de NGO Caraguata pins, te verkrijgen de volgende vergadering, boven de 5$ mag je geven zoveel je wil.

100_4574-1.JPGNueva carpeta3.jpg
Ontwerp van de pin: Silvio
Het zijn drie kinderen die op de tamboor spelen, de gelievde bezigheid van de kinderen.

 

 

 

00:02 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

14-07-10

Nieuwe skynetlook

We hebben in skynet een nieuwe look. Hopelijk vind ik vlug mijn weg, want ik zit hier danig gedesorienteerd naar mijn scherm te staren...

biebel.gif

Kijk hier staat dat we nu rechts moeten,

en dan weer naar links...

 

 

Geef me nog even de tijd om al dat nieuwe een plaats te geven

01:37 Gepost door VIA | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

11 juli : Vlaamse feestdag

100_4512-1.JPGNa de finale van de WK zakten de Vlamingen af naar de binnenstad. Aan de obelisk stonden springende en zingende Spanjaarden, aangespoord door tweede of derde generatie Argentijnen. Even dachten we dat het voor de 11de juli was, maar bij navraag, bleek het te zijn omdat Spanje wereldkampioen geworden was. In Via via was het iets rustiger. We schaarden ons rond de tafel met een origineel tafelkleed: de vlaamse leeuwenvlag.

Er werd wat gediscussieerd over het officiele karakter van de 'bandera' en met het glas in de hand, werd er vrolijk en samenhorig geklonken op de dag van Vlaanderen.

11 juli, guldensporenslag.

Het is een herinnering aan een slagveld, maar deze avond was het feest om de meer vredelievende toekomst van100_4523-1.JPG onze regio. Ver weg van elk wapengekletter feesten we vooral om onze taal en cultuur een plaats te geven in het grote Europa van vandaag. De aanwezigen waren vlamingen, een waal, rasechte Argentijnen, een Braziliaan, zelfs een allerliefste tweede generatie vlaming-Argentijnse, Alma, dochtertje van Wouter.100_4525-2.JPG
Zij vroeg ons honderd uit over de prachtige vlag die ze wel mee naar huis wilde nemen. Ook de eigenaar van Via via, had er zijn oogje op laten vallen. En het was een onhandige Argentijn die de vlag doopte met zijn glas rode wijn.
Ook werd de bib even bezocht en Alma was wederom klaar met een spervuur van vragen. De kinderboeken en de dvd om nederlands te leren, nam ze aan alsof ze een schat kreeg. Terug beneden kroop ze op de schoot bij Juan om haar boeken te laten zien. Papa Wouter kreeg een dik sprookjesboek in de handen geduwd met de opdracht om voor te lezen.100_4514-1.JPG
Eindelijk was het feestje dan echt een feestje toen de hapjes op de tafel kwamen. Nederland had verloren, Spanje gewonnen, onze vlaamse leeuwenvlag zat met een grote rode plek op zijn bek, maar de pret was er niet minder om. De paar afwezigen hadden ongelijk. Het was een gezellige avond waarop we ons hartje konden ophalen in de taal van Vondel en Conscience.

01:35 Gepost door VIA in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

10-07-10

Van Vlees en Bloed

De marathon van vlees en bloed, de topreeks van TV1, was een succes. Het was een regenachtige koude zondag. 1 voor 1 vielen we binnen bij Heleen, die ons hartelijk ontving met een glaasje rode/witte wijn, bailys en zelfs rum of vodka stond op het programma, maar dat hebben we maar zo gelaten, anders zouden we zeker de laatste aflevring niet gehaald hebben.

vlleesbloed

De dvd's waren ons geleend door Tinne Lemmens, ook Joke van de ambassade had ons haar dvd's gegeven, maar die werkten niet op mijn dvdspeler.

Iedereen had een hapje mee en we begonnen dan ook maar dadekuhj te smullen terwijl we wachtten op de laatste kijkers. Toen iedereen aanwezig was, begon de voorstelling. We maakten het ons gemakkelijk, oudjes op en jongeren naast de sofa. Het licht werd gedempt. Het was weer even gezellig zondagnamiddag in het koude België.


De serie was fantastisch, iedereen genoot. In de helft namen we even een plaspauze en Heleen bood ons een zoet hapje aan met een tasje koffie of thee. We werden door onze gastvrouw echt in de watte gelegd, en buiten regende het dat het kletterde, meer Belgisch kon het niet zijn.

Naar het einde toe zat iedereen nog even fris op het puntje van de sofa benieuwd hoe het zou aflopen. Geweldig!! 6 uur luxe van TV kijken in het kempisch, en inderdaad 'me mij kunde nogal is lachen he, ik zijn nogal ne keirel!'

Heleen is nu naar Santiago de Chili, of we haar missen? Uiteraard, wij zijn ook maar van vlees en bloed...

 

03:48 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Zoekpalen zoekt vlamingen in de wereld

‘Vorig jaar hebben we via een Vlaming die al jaren in Cannes woont het systeem daar kunnen opstarten. Door zijn kennis van de situatie  ter plaatse en zijn relaties, raakte het project in geen tijd bij het stadsbestuur die meteen haar fiat gaf.
Vandaar het idee om het initiatief ook aan andere Vlamingen in de wereld aan te bieden ter realisatie ! Tal van formules zijn mogelijk” aldus de oproep van Dominiek.

home

lees meer

02:58 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Tango

Tijdschrift VIW, winter 2010

100_2365

02:55 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

VIW tijdschrift zomer 2010

In het tijdschrift van VIW van de zomer 2010 staan er een paar artikels van algemeen belang. Het is gewijd aan het "pensioen in het buitenland" ook staat er informatie in over erfenissen in het buitenland en het meer delicate maar daarom niet minder belangrijke onderwerp : "overlijden".

Dit exemplaar zal in de bib worden gezet, omdat het toch belangrijk is dat iedereen toegang heeft tot deze informatie. U mag het gerust inzien, en lezen ter plaatse, maar gelieve het zeker niet uit de bib te nemen, aangezien het informatie is dat voor iedereen wel eens van pas kan komen.

Vlamingen in de wereld, nr 70/2010

Link naar ombudsman pensioenen

 

02:48 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

VIW was aanwezig

VIW was aanwezig op de opening van het project 'El compromiso comunitario' van het plaza del Congreso. Rein Remaut heeft als VIW vertegenwoordigster dit compromiso getekend. Dit is vooral een symbolische daad die belangrijk is, omdat het standbeeld op dit plein van een Vlaamse (Roeselaere) artiest is, isw met een Waalse architect uit Luik.

35782_424144401400_615456400_5067290_1340548_n

Dit monument vertegenwoordigt de vrouw/moeder van de republiek, omringd door paarden. De bronzen condors en de kinderen symboliseren de vrede. De fontein vertegenwoordigt de Rio de la Plata. Trappen op, iets hoger. zie je een andere vijver met twee figuren in die de Rio Uruguay en de Rio Parana voorstellen. De dieren eromheen zijn de vertegenwoordigers van de nationale fauna. Het is gemaakt door een Belgische beeldhouwer die de wedstrijd won die vooraf werd uitgeschreven. De Belgische architect Eugene D'Huicque en de beeldhouwer Jules Lagae vervaardigden het standbeeld in Brussel in 1909, waarna het werd overgebracht en in Buenos Aires werd ingehuldigd op 9 juli 1914. Lagae was een bekende beeldhouwer, hij verbleef verschillende jaren in Italie en kreeg in 1888 de Romeprijs. Hij koos voor een romantische realistische stijl, realiseerde veel oorlogsgedenktekens. Zijn sculptuur 'Moeder en Kind' 1892 is heel bekend. Hij maakte borstbeelden in brons en in marmer, oa van Koning Alber I, Karel Lodewijk Ledeganck in Eeklo, Albrecht Rodenbach in Roeselaere en Guide Gezelle in Brugge. Hij beeldhouwde ook dieren, zoals de leeuwen bij de 'De Smet de Naeyerbrug' in Oostende in 1907 en ook heel wat medailles zijn van zijn hand. Voor 2000 was het monument nog open en kon je op het bovenste platform rondwandelen en het prachtige kunstwerk van dichterbij bekijken. De vrouw vertegenwoordigt de republiek met een laurier takje en de andere arm leunt op een ploeg. Aan haar voeten zien we slangen en andere figuurtjes, zij stellen het kwaad voor en het werk.

Ook het Congres op dit plein is afgewerkt door een Belgische architect, Jules Dormal.

Om deze redenen vond ik het een uitgelezen kans om onze cultuur een beetje meer in de verf te zetten en aanwezig te zijn bij de ondertekening van het compromiso comunitario.

Er zijn reeds 92 pleinen in Buenos Aires verbonden aan dit project van de stad. In maart werd het Plaza Belgica ook onder de vleugels genomen van het 'compromiso comunitario' en gaf de ambassadeur van België het voorbeeld bij de inhuldiging van de facebookpagina zodat iedereen die het plein een warm hart toedraagt, vrienden kan worden.

Beide adressen van de pleinen op Facebook

Plaza de los Congresos

FotosCompromisoPlaza congreso 036

34616_136845203006024_132709700086241_282096_5297973_n

Plaza Belgica

27003_374251802057_324819512057_3776556_3383086_n


02:20 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Dacht u

Dat het leven van een VIW vertegenwoordigster een lachtertje was? Dan heb je juist gedacht, dat het een rustig leven is, moet ik jullie tegenspreken. Tussen het herinrichten van de bib, 50 nieuwe boeken, het organiseren van de expo in de senaat van Argentinië, het vechten tegen de bureaucratie ter plaatse en nog enkele dagelijkse werkverplichtingen, de WK voetbal en nog van die plezante dingen, word ik op de vingers getikt door een wakkere burger. "Er ontbreken verslagen van vergaderingen."


Ja inderdaad, we hebben een drukke tijd achter de rug en de verslagen zijn hier niet verschenen, mea culpa.

De Workshop koken bij Marleen heb ik al rechtgezet.

DSCN2754

Let u vooral op het vingertje van de lerares...

De marathon van Vlees en Bloed.

100_3835

Ten huize Heleen, spijtig genoeg nu vertrokken naar Santiago

De WK in Via Via

Dit is oud nieuws: Argentinie-Mexico: toen was het nog feesten, maar nu is dit dus voorbij. Toch was het gezellig en de sfeer was er zeker, in Via via

dyn008_original_480_360_jpeg_2625965_a365720acb95d0e0a2c7ecd28257a392

De voetbalmatch Belgie-Nederland.

Over het laatste kan ik kort zijn. Ikzelf was er niet bij en heb een verslag gevraagd van een ooggetuige. Als dat toekomt, wordt dat onmiddelijk geplaatst. Ik kan wel de uitslag al meegeven: Belgie-Nederland futbal cinco, zoals dat hier genoemd wordt, is schitterend gespeeld door onze jongens. Zij hebben de naam van Belgie als voetbal land hoog gehouden, dat kon ook niet anders:

16-7

Dat was de officiele uitslag, ik heb wel gehoord dat er na de 16de goal niet meer geteld werd. De topscoorder was Said en ook Christof Robays heeft zijn beste voeten voorgezet. Onze goalie Wouter heeft er maar 7 binnengelaten, wat een topprestatie is. Moesten andere medespelers zich geroepen voelen om een verslag te schrijven, ik zou zeggen: laat u gaan!!!

 

01:42 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Kookworkshop ten huize Marleen en Luc

Beste keukenpieten,


Bedankt om deel te nemen aan de kookworkshop, of zal ik eerder zeggen kookparty, want het was toch zeer leuk vond ik.
Jullie waren een fantastisch team en we doen het nog eens over.

Lieve groeten

Marleen Van Dort

Het was een schitterende kooknamiddag met veel enthousiaste leerlingen en enkele uitslapers van dienst. We begonnen met een aperitief en luisterenden naar de uiteenzetting van Marleen.

DSCN2693


We begonnen met de soepgroenten en de groentjes voor de gegratineerde mosseltjes. Luc toonde ons hoe we de mosselen best kuisten en moesten opletten voor eventueel overleden kadavers.

RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN

kookles

gegratineerde mosseltjes met prei en kaas

kan gegeten worden als aperitiefhapje of voorgerecht.

Wat hebben we nodig?

 • 1 kg mosselen

 • 2 preiwitten

 • geraspte kaas naar keuze

 • magere room

Hoe maken we het?

We koken de mosselen, eventueel samen met een groententuiltje (groene bladeren van selder, een beetje prei, een wortel), gedurende 10 à 15 min.

Ze zijn gaar als ze open zijn.

We laten ze afkoelen en uitlekken, het kookvocht gebruiken we niet.

We spoelen de prei goed en snijden deze in kleine, fijne ringetjes en we stoven de prei in een beetje boter tot hij zacht is.

Daarna halen we de mosselen uit de schelp en we houden één helft van de schelp bij.

We leggen de mossel terug in de schelp, overgieten elke schelp met een beetje room.

Daarbovenop lepelen we een beetje gestoofde prei dan nog een beetje geraspte kaas.

5 à 10 minuutjes onder de ovengril, tot de kaas wat gesmolten is en klaar is kees!!!kookles1

tomatenroomsoepje

Wat hebben we nodig?

 • 4 mooie rijpe vleestomaten

 • één preiwit

 • 2 selderstelen

 • 1 middelgrote ui

 • 2,5dl runderbouillon (van blokjes)

 • 1 blik gepelde tomaten

 • een eetlepel tomatenpuree

 • magere room

 • fijngesnipperde peterselie

 • 1,5 l mineraalwater

 • 2 eetlepels olijfolie

 • 1 laurierblad

 • peper en kruiden naar smaak (vb. oregano, cajennepeper, nootmuskaat enz..)

Hoe maken we het?

We wassen alle groenten zeer goed en snijden de ui, prei en selder in kleine stukken. Daarna snijden we de tomaten in 4 en we ontpitten deze.

We stoven de ui een beetje in wat olijfolie, we voegen de rest van de groenten, laurierblad, peper en de kruiden erbij, alsook de gepelde tomaten uit blik.

We gieten onze runderbouillon erbij samen met water tot de groenten juist onder staan en we laten alles 15 min. koken op een laag vuur.

Als de groenten gaar zijn mixen we de soep tot een homogene massa en we voegen er nog eventuele kruiden bij naar smaak.

We voegen de tomatenpuree + de rest van het water erbij, laten nog 5 min. doorkoken en de soep is klaar.

We dienen de soep op in een diep bord, met in het midden een beetje room en als versiering wat gesnipperde peterselie.


kookles2


Koninginnehapje of videe

Wat hebben we nodig?

 • 4 videkes (of meer)

 • 250 gr. kalfsgehakt

 • 400 gr. kippefilets

 • 250 gr. champignons

 • 1 ei

 • paneermeel

 • 2 kippebouillonblokjes

 • 2,5 dl melk

 • 1 volle eetlepel bloem

 • braadboter

 • 1 citroen

 • kippekruiden

 • peper

 • grof zeezout

 • nootmuskaat

 • 2 theelepels komijnpoeder

 • peterselie

 • water voor de bouillon

Hoe maken we het ?

We maken het gehakt klaar om balletjes van de rollen.

Dus, we voegen het ei, paneermeel, peper, zout, komijnpoeder (eventueel een beetje

cajennepoeder) bij het gehakt en we mengen alles zeer goed tot we een mengsel hebben dat klaar is om balletjes van te rollen.

De balletjes moeten ongeveer dezelfde grootte hebben.

We pocheren ze (ong. 5 min.) tot ze gaar zijn in kippenbouillon.

Dan nemen we de kippefilets en snijden ze in groffe stukken en bakken ze een beetje bruin in een beetje braadboter, bestrooien ze met kippekruiden en peper en laten ze garen op een middelhoog vuur. Als ze gaar zijn nemen we ze uit de pan en laten ze afkoelen. Daarna snijden we de filets in kleine stukjes.

Dan beginnen we met de champignons. We borstelen de champignons proper en snijden ze in plakjes. We garen ze even in de pan waarin we de kippefilets gebraden hebben.

Dan maken we de roux. We doen een klontje braadboter in een pannetje en we laten dit smelten, daarna voegen we de melk en de bloem erbij en we roeren goed tot de saus begint te koken en te binden, kruiden met nootmuskaat en peper (eventueel zout). We gieten de saus in de pan waarin we de kippefilets en de champignons gegaard hebben. Daarna voegen we ong. 2,5 dl kippenbouillon toe en we mengen alles goed ondereen. Dan voegen we de stukjes kip, champignons en de gehaktballetjes toe. Overgieten dit mengsel met een goeie geut citroensap.

Alles nog even op een laag vuur, zachtjes laten doorkoken.

Ondertussen de videkes opwarmen in de oven.

De videkes vullen met onze videevulling, bestrooien met een beetje fijngehakte peterselie.

Voila, de videe is klaar. Je kan videevulling gemakkelijk in de diepvries bewaren.

kookles3

Tussen de soep en de petatjes werd er ook flink wat afgepraat. En het spreekwoord: de beste stuurlui staan aan wal, klopt niet altijd!

Het was super lekker, uiteraard want we hadden het zelf gemaakt. De chefkok was een uitstekende en geduldigde lerares en het smaakte naar nog eens. De gerechten gingen gepaard met aangepaste wijnen, eerst witte daarna rode. De koffie werd met smaak gedronken en de Belgische chocolade van Annelies en Pieter Jan maakte het plaatje af.

DSCN2762


 

 

01:06 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

09-07-10

komiek

http://www.kristofmicholt.com/

21:24 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

07-07-10

Kamer te huur in Tigre

Tom verhuurt een kamer in Tigre. Als jullie iemand kennen die geinteresseerd is, mag je deze info steeds doorsturen.
 
estoy alquilando un cuarto en mi casa, as que si conocen a alguien, por favor difundan.
gracias, Tom
 
 
Alquiler en Tigre
Alquilo un cuarto en una casa en la zona residencial de Tigre, a metros del río Lujan. La casa es grande, tiene una cocina amplia y otras comodidades como deck, jardín y parrilla. Es una zona muy tranquila y segura con buenas conexiones con la estación de tren (Linea Mitre) y la linea 60.
Costo: 900 pesos por mes, gastos fijos incluidos.

vitodumaslivingvtodumasfachadavtodumasjardin


 

23:13 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Belgische dag in Tigre

11 juli is een Vlaamse feestdag, 21 juli is het de Nationale (Belgische) feestdag. Deze twee feesten worden dit jaar origineel ingevuld door Peter en het Cultureel Centrum Caraguata in Tigre. 
Op zaterdag 17 juli worden we voor een heuse Belgische dag uitgenodigd. Om 11.45u wordt er eerst een eucharistie-viering gehouden op het eiland (elke 3de zaterdag van de maand). Daarna worden we verlekkerd op pannenkoeken, enkele taarten en chocoladecreme (chocolademouse met citroen en munt)
De kinderen van het CC caraguata zullen Belgische vlaggen verven en het eiland een Belgisch tintje geven.
 

De bedoeling van het geheel is het cultureel centrum wat luister te geven bij de Belgen en het werk van Peter bekend te maken in de Belgische gemeenschap in Argentinië. We worden dus allemaal verwacht om deze Belgische dag samen met de kinderen van de Delta te vieren.
Gelieve te laten weten of je komt, zodat Peter weet voor hoeveel mensen hij dit lekkers mag maken.

practische info: Uren van de boot.: 10u30 stipt in Tigre, rampa 2 Delta Liñeas- tickets kopen aan loket 1, kostprijs per ticket per persoon 21,5 pesos heen en terug (1 uurtje varen)
Adres (vernoemen als je bootticket koopt): Caraguata nr......
trein Retiro - Tigre heen en terug 2.70 pesos (50 minuten)
De boot komt aan op het eiland om 11u30 een kwartiertje na aankomst volgt er een Eucharistie-viering van 20 minuutjes en daarna gezellig samenzijn met pannenkoeken, taartjes, dessertjes en versnaperingen.

Peter is klaar met de administratie, dit wil zeggen dat het centrum in orde is voor de officiele erkenning voor donaties/giften.

23:08 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Rally Downtown BA

000_0012-1
De uitslag van de voetrally werd gisteren bekend gemaakt. De winnaar werd bekroond met een 'Blauwe hemel' diploma en een fles wijn, geschonken door Via Via in San Telmo.
DSCN2770-1

Al de deelnemers hebben met gelijk enthousiasme gestreden. Zich gebogen over de vragen en de addertjes in het gras. Er kon uiteraard maar 1 team winnen en dit was het team van Tinne Lemmens en haar echtgenoot Marcelo.

Proficiat aan alletwee!

DSCN2777-1

Al de andere teams lagen echter heel dicht bij, het schol niet veel of iedereen was gewonnen en eigenlijk wilde ik iedereen gelijke punten geven voor de inzet en het denkwerk. Als streng jurylid moest ik echter knopen doorhakken.

De deelnemers waren:

Luc en Marleen, tweede plaats

DSCN2779-1drivepen rein1

Vlindercertificaat om de rally al fladderend af te leggen.

Veerle en haar leerlingen, derde plaats, welverdiend om alles te vertalen en voor de Argentijnse leerlingen om deze rally in het Nederlands af te leggen, PROFICIAT

DSCN2782-1mundial2

Tango diploma voor de vertaling en de moed van de anderstaligen.

Leen en Erika: derde plaats

DSCN2774-1mundial3

Appelsiendiploma, mixed team van la maquina naranja en belgische nuchterheid.

Heleen en Ellen: vierde plaats

35704_438572011114_729596114_5767010_6381218_n000-poes_leeuw

Certificaat van Fuerza Bruta voor de moed en zelfopoffering en het volharden in de creativiteit, wat prachtig is, maar niet altijd punten oplevert.

en

Annelies en Pieter Jan, zij hebben maar de helft gedaan, wegens gebrek aan tijd, maar een welverdiende vierde plaats

!DSCN2737mundial4

Lambikcertificaat om de rally in topspeed en maar half af te leggen.

De winnaars dus:

TINNE EN MARCELO

DSCN2783-1

Prijzen

Een heerlijke fles wijn van Via Via, San Telmo

en 4 abonnementen van VIW-Brussel voor:

Tinne, Marleen en Luc, Veerle en Leen


Proficiat aan iedereen die deelnam.

De voetrally is nog steeds op te vragen en is een aardige manier om het centrum van Buenos Aires beter te leren kennen. Je kan de tekst aanvragen bij:

reincastle@hotmail.com

De antwoorden worden dan doorgestuurd als je de antwoorden binnenstuurt.

De tekst is ook in het Spaans te verkrijgen.

winnaars

Fotos van de avond: Luc Verhaegen.

02-07-10

VIW viert feest!


Juli is onze feestmaand! We hebben de kookworkshop van Marleen op 3 juli die helaas reeds heel vlug uitverkocht was. Op 6 juli lauweren we de winnaar van de voetrally. Op 17 juli nodigt Peter ons uit in de Delta op een pannekoekenfeest met de kinderen van Caraguata. 21 juli nodigt de Belgische ambassade ons uit op het plein Plaza Belgica voor een tentoonstelling en Belgische versnaperingen, en het is nog niet gedaan!
image002


Op 11 juli is het de Vlaamse feestdag en die kunnen we niet laten voorbijgaan! We knopen er ook de uitbreiding van de bib bij aan en we hebben plots twee redenen om te klinken!

vlaanderen-viert-feest

Op 11 juli nodigt VIW u uit op een drankje en een hapje voor de Vlaamse feestdag en de uitbreiding van de bib. 
waar: VIA VIA
wanneer: na de finale van het WK dat begint om 15.30 en eindigt +/- 18.20
(finale wordt uitgezonden op het grote scherm in via via, als Argentinie in de finale zit...kans op dubbel feest)
Receptie van VIW begint om 19 u.
U bent bij deze allemaal welkom.

Gelieve op voorhand te verwittingen of u komt.

22:37 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |