10-07-10

Kookworkshop ten huize Marleen en Luc

Beste keukenpieten,


Bedankt om deel te nemen aan de kookworkshop, of zal ik eerder zeggen kookparty, want het was toch zeer leuk vond ik.
Jullie waren een fantastisch team en we doen het nog eens over.

Lieve groeten

Marleen Van Dort

Het was een schitterende kooknamiddag met veel enthousiaste leerlingen en enkele uitslapers van dienst. We begonnen met een aperitief en luisterenden naar de uiteenzetting van Marleen.

DSCN2693


We begonnen met de soepgroenten en de groentjes voor de gegratineerde mosseltjes. Luc toonde ons hoe we de mosselen best kuisten en moesten opletten voor eventueel overleden kadavers.

RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN

kookles

gegratineerde mosseltjes met prei en kaas

kan gegeten worden als aperitiefhapje of voorgerecht.

Wat hebben we nodig?

  • 1 kg mosselen

  • 2 preiwitten

  • geraspte kaas naar keuze

  • magere room

Hoe maken we het?

We koken de mosselen, eventueel samen met een groententuiltje (groene bladeren van selder, een beetje prei, een wortel), gedurende 10 à 15 min.

Ze zijn gaar als ze open zijn.

We laten ze afkoelen en uitlekken, het kookvocht gebruiken we niet.

We spoelen de prei goed en snijden deze in kleine, fijne ringetjes en we stoven de prei in een beetje boter tot hij zacht is.

Daarna halen we de mosselen uit de schelp en we houden één helft van de schelp bij.

We leggen de mossel terug in de schelp, overgieten elke schelp met een beetje room.

Daarbovenop lepelen we een beetje gestoofde prei dan nog een beetje geraspte kaas.

5 à 10 minuutjes onder de ovengril, tot de kaas wat gesmolten is en klaar is kees!!!



kookles1

tomatenroomsoepje

Wat hebben we nodig?

  • 4 mooie rijpe vleestomaten

  • één preiwit

  • 2 selderstelen

  • 1 middelgrote ui

  • 2,5dl runderbouillon (van blokjes)

  • 1 blik gepelde tomaten

  • een eetlepel tomatenpuree

  • magere room

  • fijngesnipperde peterselie

  • 1,5 l mineraalwater

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 laurierblad

  • peper en kruiden naar smaak (vb. oregano, cajennepeper, nootmuskaat enz..)

Hoe maken we het?

We wassen alle groenten zeer goed en snijden de ui, prei en selder in kleine stukken. Daarna snijden we de tomaten in 4 en we ontpitten deze.

We stoven de ui een beetje in wat olijfolie, we voegen de rest van de groenten, laurierblad, peper en de kruiden erbij, alsook de gepelde tomaten uit blik.

We gieten onze runderbouillon erbij samen met water tot de groenten juist onder staan en we laten alles 15 min. koken op een laag vuur.

Als de groenten gaar zijn mixen we de soep tot een homogene massa en we voegen er nog eventuele kruiden bij naar smaak.

We voegen de tomatenpuree + de rest van het water erbij, laten nog 5 min. doorkoken en de soep is klaar.

We dienen de soep op in een diep bord, met in het midden een beetje room en als versiering wat gesnipperde peterselie.


kookles2


Koninginnehapje of videe

Wat hebben we nodig?

  • 4 videkes (of meer)

  • 250 gr. kalfsgehakt

  • 400 gr. kippefilets

  • 250 gr. champignons

  • 1 ei

  • paneermeel

  • 2 kippebouillonblokjes

  • 2,5 dl melk

  • 1 volle eetlepel bloem

  • braadboter

  • 1 citroen

  • kippekruiden

  • peper

  • grof zeezout

  • nootmuskaat

  • 2 theelepels komijnpoeder

  • peterselie

  • water voor de bouillon

Hoe maken we het ?

We maken het gehakt klaar om balletjes van de rollen.

Dus, we voegen het ei, paneermeel, peper, zout, komijnpoeder (eventueel een beetje

cajennepoeder) bij het gehakt en we mengen alles zeer goed tot we een mengsel hebben dat klaar is om balletjes van te rollen.

De balletjes moeten ongeveer dezelfde grootte hebben.

We pocheren ze (ong. 5 min.) tot ze gaar zijn in kippenbouillon.

Dan nemen we de kippefilets en snijden ze in groffe stukken en bakken ze een beetje bruin in een beetje braadboter, bestrooien ze met kippekruiden en peper en laten ze garen op een middelhoog vuur. Als ze gaar zijn nemen we ze uit de pan en laten ze afkoelen. Daarna snijden we de filets in kleine stukjes.

Dan beginnen we met de champignons. We borstelen de champignons proper en snijden ze in plakjes. We garen ze even in de pan waarin we de kippefilets gebraden hebben.

Dan maken we de roux. We doen een klontje braadboter in een pannetje en we laten dit smelten, daarna voegen we de melk en de bloem erbij en we roeren goed tot de saus begint te koken en te binden, kruiden met nootmuskaat en peper (eventueel zout). We gieten de saus in de pan waarin we de kippefilets en de champignons gegaard hebben. Daarna voegen we ong. 2,5 dl kippenbouillon toe en we mengen alles goed ondereen. Dan voegen we de stukjes kip, champignons en de gehaktballetjes toe. Overgieten dit mengsel met een goeie geut citroensap.

Alles nog even op een laag vuur, zachtjes laten doorkoken.

Ondertussen de videkes opwarmen in de oven.

De videkes vullen met onze videevulling, bestrooien met een beetje fijngehakte peterselie.

Voila, de videe is klaar. Je kan videevulling gemakkelijk in de diepvries bewaren.

kookles3

Tussen de soep en de petatjes werd er ook flink wat afgepraat. En het spreekwoord: de beste stuurlui staan aan wal, klopt niet altijd!

Het was super lekker, uiteraard want we hadden het zelf gemaakt. De chefkok was een uitstekende en geduldigde lerares en het smaakte naar nog eens. De gerechten gingen gepaard met aangepaste wijnen, eerst witte daarna rode. De koffie werd met smaak gedronken en de Belgische chocolade van Annelies en Pieter Jan maakte het plaatje af.

DSCN2762


 

 

01:06 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.