02-05-10

Vlaanderen in Shangai

Vanaf midden mei kleurt Shanghai twee weken Vlaams. Voor Vlaanderen wordt dat het hoogtepunt van de Wereldexpo, die loopt van 1 mei tot 31 oktober 2010, en die de grootste en wellicht belangrijkste ooit wordt. In het groene en gezellige Belgische paviljoen wordt gestreefd naar maximale Vlaamse zichtbaarheid. China is geen evidente markt, maar de expo is voor vele ondernemingen een welgekomen opstapje. VIW spreekt met Michèle Surinx en Jeroen De Vuyst van Flanders Investment & Trade, dat de Vlaamse input coördineert.

Joie de vivre & innovatie
De Wereldexpo wordt ook ‘de Olympische Spelen van de business genoemd’. Met als centrale expothema better city, better life, sprongen ook heel wat Vlaamse bedrijven op die kar. “Wij riepen alle Vlaamse bedrijven en publieke instellingen op om een bijdrage te leveren aan het paviljoen. Enigszins tot onze verbazing stonden ze massaal in de rij aan te schuiven. Vele ondernemingen zeggen letterlijk ‘Het is nu of nooit, willen we actief zijn in China.’” Hoewel het een Belgisch paviljoen is, is de autonomie van de deelstaten en de zichtbaarheid van de Vlaamse economische sterkte erg groot. “De regionale zone focust op het centrale thema, terwijl het federale deel zich richt op typische Belgische aspecten als bier, chocolade en diamanten. Het educatieve en wetenschappelijke wordt gekoppeld aan het ludieke en meer toeristische. Zo bewijzen we dat ons land niet alleen voor een uitzonderlijk joie de vivre staat, maar ook voor innovatie en technologie.”
“Het paviljoen op zich is vrij standaard, maar binnenin ontplooit het zich groots. (zie ook: wintereditie 2009-‘10 van dit magazine) Je treedt binnen in een hersencel als grote entreehal. De membranen van de cel leiden naar de diverse onderdelen van het paviljoen. Van de 1500m² wordt 700m² ingenomen door de regio’s, die instaan voor de invulling van het paviljoen. De concrete uitwerking gebeurt wel thematisch. Een eerste zone is een introductie tot België, een virtuele 3D-tunnel, die toeristisch en cultureel focust op de bekendste plaatjes van ons land. Aan het eind van de tunnel bevindt zich Space Corner, waar de bezoeker verwelkomd wordt met een ruimteboodschap van Frank De Winne uit het ISS.”

lees meer

Wordt u lid van Vlamingen in de Wereld, dan ontvangt u vier maal per jaar het kleurrijke VIW-tijdschrift. Daarenboven kan u beroep doen op onze knowhow inzake wonen, leven, studeren en werken in het buitenland. Ga verder

18:14 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.