18-02-10

Belgische murga in BA

CECI N'EST PAS UNA MURGA: 9 Vlaamse murgueros trekken naar de bakermat van de Murga in Buenos Aires, Argeninië

Onder leiding van artistiek trekker Enrique Noviello (zelf een vroegere Argentijnse murguero) van de Antwerpse murga Los Murginales, en Andres Lübbert, documentairemaker, gaan de Vlaamse murgueros op zoek naar de traditie van de MURGA.

 

IMGP3991

Samen met lokale murga’s in Buenos Aires zullen zij workshops van de 4 murga-disciplines volgen (woord, muziek, dans en kostuum) en repeteren in de straten tijdens de corso(parade) en het carnaval. Met La Matraca, de murga van Coco Romero (murga-kenner bij uitstek), zullen zij optreden in Centro Cultural Ricardo Rojas ( www.rojas.uba.ar). Deze Vlaamse murga-delegatie heeft bovendien de eer te mogen paraderen tijdens de corso van El Museo de La Memoria, de vroegere Esma. Sinds enkele jaren gedenken De Moeders van de Verloren Kinderen hier de verdwijningen van duizenden mensen die hier gefolterd en gedood werden tijdens de militaire dictatuur. De murgueros zullen ook op zoek gaan naar de roots van de Argentijnse murga’s d.m.v. interviews die geregistreerd worden op film.

 

De naam 'Ceci n'est pas una murga', afgeleid van de surrealistische werken van Magritte, betekent dat we surrealistische Murga zijn volgens de Argentijnse traditie. Murga’s in Vlaanderen zijn immers beïnvloed door verschillende stijlen, waaronder ook de fanfareritmes, en ze maken deel uit van een sociaal-artistiek project. In Argentinië bestaat er een grote murga-traditie met specifieke ritmes en dansen. Uiteindelijk behoren de Murga’s tot dezelfde familie, vandaar Ceci n’est pas una Murga.

 

Het is een uitwisselingsproject waarbij de knowhow van Murga gedeeld wordt en we willen leren van lokale praktijken. Nadien wordt de documentaire vertoond aan de Vlaamse murga’s en het bredere publiek. De ervaringen van deze uitwisseling worden via workshops teruggekoppeld naar de eigen murga’s.

De reizigers:

Enrique Noviello: artistiek leider en saxofonist (Los Murginales)

Marc Pauwels: tenorsax (Los Murginales)

Joke Bosmans: sax (Murga Agrum)

Loes Minnebo: trombone (Fata Murgana)

Nele Paelinck: accordeon (Lamourgaga)

Frank Mercado: percussie (Murgalova)

Joana Rossi: danser (Los Murginales)

Lore Huysmans: woord (Murgalova)

Andres Lübbert: documentaire maker

Femke Vanpoucke: productie (Murga vzw & Arenberg) - kostuum (Lamourgaga)

Reisdata:

1 - 11 februari: Voortraject Enrique en Andres

12 - 28 februari: 'Ceci n'est pas una murga' met alle murgueros

Reisverslag:

Hun ervaringen tijdens de reis zullen we steeds ook berichten: hou het nieuws dus in het oog! En natuurlijk wordt iedereen nadien uitgenodigd om de documentaire te bekijken.

In de pers:

Interview met Enrique Noviello van Los Murginales in La Nacion: www.lanacion.com.ar

Agenda Centro Cultural Rojas: www.rojas.uba.ar

link

meer foto's van Luc Verhaegen

17:54 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.