30-01-10

Wat hebben Juan Gelman en Tinne gemeen?

Ook nog een link naar de website van Radio Nederland - over 1 van de zaken die het kantoor waar Tinne werkt, behartigt: de zaak Gelman, ook heel erg gevolgd hier in Argentinië omdat Gelman een bekende Argentijnse poëet is. 


Tijdens de dictuur zijn zijn zoon en schoondochter onder het "Plan Condor" verdwenen. Zijn zoon is hier in Argentinië vermoord. Zijn resten hebben ze  teruggevonden. 
De schoondochter is destijds zwanger naar Uruguay gebracht en heeft er een dochtertje gekregen. Nadien is ze vermoord (resten nog niet teruggevonden) en het dochtertje - Macarena - is als vondelinge achtergelaten bij een ouder, kinderloos koppel waarvan de man (als ik mij niet vergis) relaties had met de militairen. 

De opa Gelman heeft zijn hele leven gezocht naar zijn kleindochter en in 2000 heeft hij met de hulp van de Abuelas een meisje gevonden, in Uruguay, van wie ze dachten dat zij het wel moest zijn. Toen ze ermnee instemde DNA onderzoek te doen, werd het vermoeden bevestigd. 

In het begin was Macarena terughoudend. Ze begreep wel de gevoelens en de queeste van haar biologische grootvader maar ze was al ouder, had haar hele leven nooit enige keer getwijfeld aan haar adoptie-ouders.
Stilaan is Macarena veranderd en noemt ze haar adoptie-ouders nu ook de "apropitarios" (degenen die haar hebben toegeëigend). 

Wat Macarena en haar grootvader willen is: de resten van de moeder/ schoondochter terugvinden en ook de verantwoordelijken voor de rechter brengen. In Uruguay is dat laatste onmogelijk aangezien ze een amnistie- wet hebben. 

Nochtans heeft Uruguay het Inter-Amerikaanse verdrag voor de Rechten van de Mens ondertekend en is het dus internationaal verplicht om de verantwoordelijken op te sporen en voor de rechter te brengen. 

Het Hof in Costa Rica zal de zaak nu onderzoeken. 

Wij (Tinne en collega's-advocaten van opa Gelman en Macarena) moeten eind maart ons verzoekschrift indienen...

Gedicht van Gelman Juan:

Mi Buenos Aires querido

Sentado al borde de una silla desfondada,
mareado, enfermo, casi vivo,
escribo versos previamente llorados
por la ciudad donde nací.

Hay que atraparlos, también aquí
nacieron hijos dulces míos
que entre tanto castigo te endulzan bellamente.
Hay que aprender a resistir.

Ni a irse ni a quedarse,
a resistir,
aunque es seguro
que habrá más penas y olvido.

Momenteel woont Juan Gelman in México, hoewel "Volver, vuelvo todos los años, pero no para quedarme. La pregunta para mí no es por qué no vivo en la Argentina sino por qué vivo en México. Y la respuesta es muy simple: Porque estoy enamorado de mi mujer, eso es todo".
Heel simpel.

00:37 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.