10-10-09

Dia de las culturas

12 oktober is de dag van Colombus. De dag dat hij voet aan wal zette in het Amerikaanse continent. Dat wordt uitbundig gevierd in Zuid-Amerika. In het Noordelijke deel van Amerika komen er nu tegenstemmen op. De traditie om zijn overtocht van 1492 te vieren heeft daar nu meer tegenstroom dan Columbus zelf ooit ervaren heeft op zijn reis.

Hier wordt die dag ook de dag van het ras genoemd, voor mij een rare naam, maar hier heel gewoon. En op 12 oktober zal er naar oude traditie hier en daar ook wel een parade gehouden worden in Argentinie.

In Filadelfia is de jaarlijkse Columbus-dag parade afgelast. De Brown university heeft de verlofdag hernoemd tot: Fall Weekend. Dit is het resultaat van een campagne van de Native American's aldaar. Deze beweging was ertegen om een man die de slavenhandel geholpen heeft, te vieren.


[Christopher Columbus]

Christopher Columbus

In heel Noord-Amerika is er nu een oproep om de dag dat deze avonturier voet zette op de nieuwe wereld, te schrappen van de feestkalender. Om de verlofdag toch niet te verliezen hebben ze er in Tennessee iets op gevonden. Zij zetten een extra dag na Thanksgiving, zodat de mensen 4 dagen vrij hebben.

In Californie is Columbus dag een van de twee niet betaalde verlofdagen, dit paste beter in de besparingsplannen van de goeverneur aldaar: Arnold Schwarzenegger. In Washington DC werd de verlofdag ook afgeblazen, zodat de senatoren verder kunnen werken aan het gezondheidplan.

Colombusdag valt ook erg ongelegen. Het valt midden tussen de zomervakantie en de kerstvakantie en de Amerikanen hebben liever meer verlof rond kerstmis dan ergens een dag tussen in, in oktober. In vele bedrijven is het dus toegelaten om een 'holiday swapping' te doen en de mensen kiezen deze verlofdag op 1 januari. De reden die wordt aangehaald is dat de mensen het recht krijgen om hun verlofdagen flexibeler te kiezen en is niet 'echt' tegen Colombus gericht, zo verklaart Jim Hyatt, een Amerikaanse burgemeester van Calimesa, Californie.

Colombusdag is een verlofdag van lagere categorie, de meeste bedrijven willen zeker niet flexibel zijn met religieuze verlofdagen, daarom kozen ze voor deze viering als holiday-swapping day.

In Denver zijn er verschillende arrestaties verricht van Amerikaanse Indianen die protesteerden tegen de viering van deze dag. De verlofdag werd ingeroepen in 1968 door het congres. Dat jaar werden er ook andere verlofdagen flexibel opgesteld, allemaal op een maandag, zodat de mensen een lang weekeinde zouden hebben: Colombusdag op de tweede maandag van oktober, Memorial day, Veteran's day en de Washington's Birthday werden ook naar een maandag geschoven.

Volgens de 'ridders van Colombus' een groep gesticht in 1882 is deze dag een eervolle dag die moet gevierd worden.

In Ohio was Colombus dag steeds een groot feest, de laatste jaren slabbakte het meer en meer. De organisatoren zeggen dat dat komt door de tegenwerking van de stad, wat de stad dan weer tegenspreekt: 'Er is gewoon geen interesse meer voor en als de mensen iets willen doen, zoals in dit geval de Italiaanse gemeenschap, mogen zij altijd een project indienen. De stad kiest geen kant.' zo luidt het officieel.

In NY city is het wel nog een groot feest. Er zal een parade gehouden worden en ook de beurs zal die dag gesloten zijn.

Maar in 22 andere staten is het geen officiele verlofdag en ligt de dag onder zwaar vuur. De Native Amerikanen willen van deze feestdag af, zij ijveren wel voor een feestdag ter ere van de indianen. 'Als de Italianen zo willen vasthouden aan hun dag, kunnen ze die gerust op een andere datum zetten en het een andere naam geven' klinkt het bij hen. Anderen willen het dan weer de 'native peoples day' noemen. In Zuid-Amerika wordt het ook wel 'rassendag' genoemd of 'de dag van de migranten'. Op deze dag worden al de verschillende migranten geeerd en wordt vooral de vreedzame pluristische samenleving in de bloemetjes gezet.

Toch zijn er nog aanhangers van de Colombus dag. Zij willen niet dat deze dag het zeegat uitvaart naar vergeten oorden. "Deze ontdekkingsreiziger heeft vele gevaren moedig getrotseerd om dit nieuwe continent te ontdekken dat aan vele migranten de kans gaf om een nieuwe en vrijer leven te leiden. Hij is niet schuldig aan de moord van indianen, dat kwam later opgang, eerst door de Spanjaarden, daarna door de nieuwe migranten. De ontdekkingsreiziger zelf heeft hierin weinig te zien."

Het is vooral de Italiaanse gemeenschap dat voorstander is van deze dag, aangezien Colombus van Italiaanse afkomst was.
Reiko Koyama, de activist van de Brown University tegen Colombusdag, zegt dat de acties niet tegen de Italiaanse gemeenschap gericht is, wel tegen de persoon zelf: Colombus, dus.


In Zuid-Amerika staan ze op dit vlak en in deze discussie al een stap verder. De dag wordt: Dag van het ras genoemd. Ook in Spanje is deze dag een verlofdag. Faustino Rodriguez-San Pedro, president van de Unie Ibero-Americana heeft deze dag gekozen om de band tussen al de Spaanssprekenden te vieren, in 1913. Deze dag was de aankomst van Colombus en het was ook de dag van de vereniging van de native amerikanen met het land Spanje, de introductie van de taal en de cultuur in het nieuwe continent, Zuid-Amerika.

12oct_3

In 1917 werd de feestdag ingevoerd in Argentinie, dit om een front te vormen van de Spaanse gemeenschap tegen de Engelstalige in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is het een feest tegen discriminatie en rassenhaat en heet het nu officieel: de dag van de diversiteit van de culturen in Amerika.

new_big_422

In Venezuela kwam de dag er in 1921 en wordt nu 'De dag van de resitentie van de inheemse bevolking' genoemd (sinds 2002).

In Chili heet het: 'de dag van de ontdekking van de twee werelden'


1012A00301_5

In Mexico vieren ze dit feest sinds 1928 en herdenken ze de vermenging van de indiaanse bevolking met de nieuwe migranten.

In Uruguay : 'Dag van de Amerika's'

In Costa Rica is het officieel sinds 1968 : de dag van de ontdekking van het ras, nu herdoopt tot: De dag van 'de culturen waarop de Spaanse- inheemse en Afrikaans-caraibische cultuur' wordt geeerd.


12deOctubre-1

12 oktober identificeer je !

 

 

21:02 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.