10-09-09

Poppentheater

indigenas-mapuches

Heel lang geleden woonde er in het zuiden van Argentinië een stam Mapuche indianen. Het klimaat was er onverbiddelijk en in de winter was de aarde bedekt met een dikke laag sneeuw, toch vonden ze alles wat ze nodig hadden om te overleven.

In de zomer herleefde de natuur en legde de stam een voorraad aan van alles wat ze nodig hadden, behalve zout. Dit gegeerde mineraal vonden ze wel in de zoutmijnen in het Noorden. Daar konden ze enkel naartoe als de wegen niet versperd waren door sneeuw. In de lente trok het opperhoofd Chacayal met zijn mannen naar de mijnen op zoek naar het zout. De vrouwen en kinderen bleven ondertussen in het kamp om te werken terwijl ze op de terugkomst van de mannen wachtten.

Dit is de opening van het verhaal van Katlijn, dat ze zal brengen met haar mesa de teatro (poppentheatertje). Onder begeleiding van originele muziek van de Mapuches zal ze de legende van de Pehuen of Araucania - of in het Nederlands de 'apenverdrietboom' - tot leven brengen.

neuquen_araucaria_nevada

Ook hebben we dezelfde avond een speciale gast helemaal uit België die ons wil komen vertellen over zijn werk. Mike Dilien is een 34-jarige Belg die in september vrijwillgerswerk zal verrichten in Buenos Aires.  Al jaren combineert hij werk met studies en begeleidt hij aan de universiteit in België buitenlandse studenten die in België komen studeren.

Voor zijn studies en/of werk heeft hij al in Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk verbleven.  "Ik heb echter nog nooit het Oude Continent verlaten!"

Zijn wedervaren met buitenlandse studenten zullen ons waarschijnlijk bekend in de oren klinken, ik ben zeker dat het een boeiende babbel zal worden. 

Voor de onkosten van het poppentheater - vooral de transportkosten- te dekken en een kleine bijdrage te schenken aan het schooltje waar Katlijn medestichter van is, had ik gedacht aan een inkom van 10$, ook krijgen jullie bij binnenkomst een lotje, na de vertoning zullen er drie cd's verloot worden met de muziek van de Mapuches.

Deze fantastische mooie avond gaat door op 19 september om 20u in Via via, San Telmo, Chile 324. Gelieve op voorhand even een mailtje te sturen om jullie in te schrijven.


13:00 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.