05-04-09

Levend licht

Escritorio-1

Muur

1. Kies het juiste licht.

Een muur met klimop waar het licht recht op valt. Zonder zon zou deze foto niet de charme hebben die ze nu heeft. Trek dus door de stad en trek overal het zonlicht in je lens, dat is de opdracht, veel succes.

De tweede foto is van een venster, banale venster met gril voor. Het zonlicht speelt met deze strakke gril en tovert gebogen schaduwlijnen door de foto.

Ik heb de foto's meestal in een collage moeten zetten, omdat de bestanden anders te groot waren, ik hoop dat ze toch tot hun recht komen zo.

De foto's zijn getrokken door Luc. Zij geven een idee weer van onze opdracht: Levend licht. Je ziet dat het gewone onderwerpen zijn, spelend met het zonlicht. Je kan ook foto's trekken met kunstlicht, maar dat is volgens de 'profe' veel moeilijker en vraagt een goede compositie. Voor de opdracht is het toegestaan en uiteraard voor de moedige onder ons, het proberen waard. Aan de hand van deze foto's die Luc heeft doorgestuurd, zal ik zijn tips toetsen.

 

Escritorio1

Zonneregen in de lantaarn

Woorden schieten bij deze foto te kort. Een pracht foto.

2. Kies het juiste moment, lage zon die door het glas van de lantaarns valt, ook de juiste afstand is hier gekozen en het perspectief, de fotograaf staat hoger dan de grond waar het onderwerp op staat.

 

Escritorio4

Licht in de duisternis

Een foto waar een heel verhaal achter schuil gaat, wat speelt er zich af in het licht van de woonkamer? Wil het licht ons betrekken in de intimiteit die er achter de venster schuil gaat? Is de gezelligheid die het licht uitstraalt bereikbaar? De hoogte geeft het een onbereikbaar karakter, mijn gedacht. Een pracht foto, wederom.

3. Kies de juiste verhouding en perspectief

Het stukje lucht dat te zien , is hier ook heel belangrijk om een juist beeld te geven van wat je in je lens wil overbrengen.

Escritorio4-1

Dezelfde foto zonder het stukje hemel brengt niet hetzelfde over.

 

Escritorio3

Het doolhof.

of gewoon een riooldeksel waar de zon met de ijzeren figuren speelt. Ik val in herhaling, jullie kunnen zelf invullen, een ..... foto.

4. Kies het juiste onderwerp, kies voor weglaten en fotografeer dingen op een interessante manier.


Escritorio5

Monumentale trappen.

Hoewel het monument is weggelaten, is deze foto monumentaal. Dat is wat Luc wil zeggen met : het weglaten van bepaalde onderwerpen, een onderwerp trekken dat eigenlijk een ondergeschikte rol speelt, maar door zijn lichtspel de blikvanger wordt.


Escritorio2

Kinderschaduwspel

Een voorbeeld van de tip: kies het juiste moment.

 

Escritorio6

Kies voor het juiste licht, onderwerp, juiste moment (zonder de jonge zou het een lege foto zijn) juiste verhouding, afstand.

Foto's LUC VERHAEGEN.

20:15 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook | |

Commentaren

Levend Licht Dag Rein,
Je bent tot hiertoe de beste leerling van de klas....!!!
Proficiat met de briefing. Zo kunnen de afwezigen nog gemakkelijk inpikken en de opdracht uitvoeren...
Luc

Gepost door: Verhaegen Luc | 06-04-09

rapport aha , heb ik toch eens 10/10 , das int school nooit gebeurd :))

Gepost door: rein | 09-04-09

fotoklas ja luc en misschien kan ik je zo ook nog eens motiveren om een vervolg te breien aan deze lessen :)) Het was heel interessant en er is vraag naar meer...

Gepost door: rein | 26-05-09

De commentaren zijn gesloten.