04-04-09

Fotomeeting: Levend licht

De vergadering van gisteren was een succes. Het begon met een paar technische problemen maar die werden vlug opgelost door Luc, Tanja en Juan. De appelen en peren, ttz de technische problemen tussen apple en pc, werden opgelost door de geweldige bijdrage van Luc die thuis zijn pc ging halen en juan die daarna alles aansloot. De presentatie van Luc was prachtig en zeer didactisch. Het gaf ons een idee hoe we onze opdracht moesten uitvoeren. De aanwezigen waren: Veerle en Eric, Anke, Tanja, Marleen en Luc, Juan, Heleen, Veerle en twee van haar Argentijnse leerlingen Nederlands, Eduardo en een sprankelende meid, de naam ontschiet me.

Om aan de afwezigen toch een beeld te geven wat de opdracht is voor de volgende fotosessie, hier een overzicht. Jullie hebben een maand te tijd om foto's te maken die dan besproken worden op de vergadering in mei. Om jullie een idee te geven, heb ik hier een collage gemaakt van foto's die ik op het internet gevonden heb. Dat geeft een beeld van de bedoeling van onze opdracht.

Actualizado recientemente

Luc begon met een heel mooi voorbeeld: een droogrekje op zijn terras, getrokken op verschillende tijdstippen van de dag. Zo zag je het spel van de zon en de schaduw in een spel van strakke lijnen. Prachtig gedaan.

Daarna gaf hij ons een overzicht van 10 foto's die hij in recoleta getrokken had van banale onderwerpen, maar spelend met het licht, pracht foto's. Hij legde ons uit dat tegenlicht een dankbaar onderwerp was om iets extra's te geven aan een dagelijks en gewoon onderwerp, zoals een lantaarnpaal, een dame die gymnastiek deed in het park, de trappen van een monument en niet het monument zelf, enz.

Het tegenlicht is prachtig licht om een foto te maken, zeker als de zon laag staat, zoals een winterzon of de zon 's avonds. Je krijgt dan lange schaduwen waar je een echt spel mee kan maken, ook al is je foto maar een vloer, een hek van een park of palen. Het tegenlicht kan je gebrijken om de lijnen mooi af te tekenen, zoals in de mozaik, foto 7. De mozaik geeft een beeld van wat de bedoeling is van onze opdracht. Op het einde van dit relaas geef ik de duidelijke omschrijving.

Om in tegenlicht te trekken, met een digitale camera, hou je even de knop ingedrukt in volle licht en daarna druk je af op het onderwerp dat je wil trekken, hierdoor berekent de camera de juiste lichtmeter van je onderwerp, schaduw en licht.

Als je analoog trekt, is het andersom, dan richt je op een donker stuk van je onderwerp en trek je daarna je onderwerp, hopende dat de koe of je onderwerp, even op je blijven wachten, uiteraard.

De 10 tips voor je opdracht, door Luc gegeven:

10 tips voor "Levend Licht"
---------------------------------------
1   Kies het juiste licht
2   Kies het juiste onderwerp
3   Kies de juiste afstand
4   Kies de juiste verhouding
5   Kies het juiste moment
6   Kies de blikvanger
7   Fotografeer dingen op een interessante manier
8   Kies voor weglaten
9   Kies het juiste perspectief
10 Druk af en kijk opnieuw

De opdracht
-----------------
Maak foto's met "levend licht"
Selecteer je 5 beste foto's
Plaats ze op een memory stick en breng ze mee naar de volgende vergadering of mail ze door naar Rein
We bespreken de foto's in groep
Veel succes

Als er vragen zijn, stel ze gerust.
Als ik nog foto's krijg van Luc, zet ik ze hier.

Om het perspectief nog even uit te leggen, even deze foto's als voorbeeld:
Verschil en toch dezelfde muur
186_0c54f96da5c5677e2d8db1738525c5efDezelfde muur met een beetje hemel bij

186_0c54f96da5c5677e2d8db1738525c5ef
Het stukje lucht of hemel, geeft aan deze foto een heel ander perspectief


Een foto van een fiets
110600228_c379891a9aDezelfde dezelfde plaats110600228_c379891a9a-1

Dezelfde plaats
110600228_c379891a9a2
21:30 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.