29-03-09

BAFICI

Het filmfestival gaat hier lustig verder. Vandaag, zondag, MENSEN DENK AAN HET UUR IN BELGIE, er is nu 5 uur verschil tussen ons moederlandje en Argentinie. Vandaag gaf Johan Grimonprez een persconferentie over zijn film Double Take. Johan Grimonprez maakt vooral experimentele films. Deze film is een tweede luik van de Hitchcock reeks, de eerste was: Looking for Alfred. Dat gaat over de zoektocht naar een dubbelganger van Hitchcock om het oorspronkelijke idee uit te werken. De film Double Take is het oorspronkelijk idee: een film over Hitchcock die zichzelf tegenkomt. Het is een idee naar een kortverhaal van Borges, die schreef in 1983 een verhaal hoe de jonge en oude Borges elkaar ontmoeten en de jaren die tussen die ontmoeting liggen.

Grimonprez verweeft in Double take het gegeven dat de media, televisie en film (vooral de commerciele film) een grote impact heeft op de publieke opinie. Hij last ware- en propaganda filmfragmenten uit de jaren 60 in, om te bewijzen dat tijdens de koude oorlog de media inspeelde op de angst van de twee grootmachten die toen tegen over elkaar stonden, het kapitalisme en het comunisme. 

Het gegeven dat Hitchcock zichzelf tegenkomt is een metafoor die Grimonprez gebruikt om dit uit te leggen. De dubbelganger gebruikt hij om dingen tussen de lijnen door van Hitchcock werk uit te leggen. Maar er zijn meer dubbellevens te vinden in de film. Televisie en cine, ook twee dubbelgangers; het gebruik van de angst van het publiek dat zowel het kapitalisme als het comunisme gebruikt, hij probeert zelf van deze twee systemen dubbelgangers te maken.

Hij brengt het gegeven van de koude oorlog in de jaren 60 in zijn film tot leven door beelden te gebruiken van The birds. De vogels als metafoor om te spreken over de paranoia van de luchtaanvallen die zouden komen van zowel het oosten als van het westen. Net zoals Angelo Restivo ooit in een artikel schreef: De stilte van de vogels, de angst, en toch draait niemand de televisie uit tijdens deze bloedstollende scene. En net zoals Hitchcock zelf zei: "Televisie bracht moord in de Amerikaanse huiskamers, waar het altijd thuishoorde."

Doubel take gaat over dubbellevens, dubbelgangers, dubbel deals, kortom over de dualiteit in onze samenleving.

De film spelen ze zondag voor het laatste, spijtig, ik ga er niet geraken. Veerle gaat kijken, ik pols later wat ze er van vond.

Iedereen heeft de groetjes van Johan, misschien tot volgend jaar.

23:30 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.