18-03-09

BAFICI

Bafici opent weldra zijn deuren. Bafici is het Internationaal onafhankelijk filmfestival van Buenos Aires. Het werd geboren in 1999 en nu 10 jaar later, heeft het een internationale wereldfaam opgebouwd. Zij hebben steeds enorme inspanningen gedaan om grote namen van de onafhankelijke filmindustrie naar hun festival te krijgen. De gebroeders Dardenne zijn hier verschillende keren over de vloer geweest. Sindsdien is Argentinie dan ook dol op deze twee Belgische broers. De excellente Argentijnse onafhankelijke filmmakers komen ook steeds ruim aan bod. Er wordt meestal veel ruimte gemaakt voor sociaal bewogen docu's uit dit land. Pablo Trapero is in de schijnwerpers van Bafici internationaal doorgebroken, hij is vooral bekend door zijn film Mundo Grua, de moeite waard om te bekijken.

Het festival zal zijn schermen opengooien tussen 25 maart en 5 april, het wordt georganizeerd door het ministerie van cultuur van de stad Buenos Aires en staat onder artistieke leiding van Sergio Wolf. Er zullen 417 films geprojecteerd worden, verdeeld over 1069 voorstellingen in 20 zalen in 7 verschillende locaties in de stad BA.

Dit maakt dat dit festival ietsje anders is dan al de andere filmfestivals in de wereld, het geeft aan een zeer groot publiek de mogelijkheid om toegang te hebben tot de films. Vandaar dat vele cineasten dol zijn of BAFICI. Ook zijn er voorstellingen in de openlucht, open voor iedereen, en dit in het straatje van Carlos Gardel, gelegen achter het shopping Abasto; ook op Plaza San Martin de Tours, tussen Schiaffino en Posadas.

McDull het varkentje en de pannekoeken


Het verrassende nieuwigheidje van deze Elfde editie is 'BAFICITO' een filmfestival voor de kleintjes, waar ook de grote van kunnen smullen. Het zijn echter alleen de kinderen die op deze films mogen stemmen. Het is een fijne keuze uit tekenfilms en gewone films. Mia et le migou van Jacques-Rémy Girerd (Francia-Italia, 2008); Brendan & the secrets of kells van Tomm Moore (2009) en de Argentijnse productie Básicamente un pozo van Grupo Humus (2008). Ook wordt er een HongKongs varkentje in de lens genomen, McDull gecreeerd door Alice Mak en Brian Tse, en de prachtige Michel Ocelot, bekend voor zijn werken als Kiriku en de heks en Kiriku en de wilde beesten. Kenners onder u weten waarover ik spreek.Michel Ocelot Kiriku

De cataloog kan je vinden in Shopping Abasto en ik geloof ook wel in het microcenter, cultuurhuis. Al de nuttige adressen vermeld ik onderaan deze tekst.

Er zijn twee catalogen, eentje met al de films en de voorstellingen in, per uur, per zaal, per alfabet, met een sumiere uitleg, uitvoerder en categorie, deze is gratis. De andere cataloog is heel mooi uitgegeven en rijkelijk geillustreerd met korte inhoud, een recentie en overzichten van verschillende cineasten, deze kost $25. Elke dag, vanaf 25 maart wordt er bij Clarin en/of Nacion een bijlage gedrukt met de films van die dag. Tickets kan je bestellen via internet of in Hoytt, Abasto. (deze morgen reeds een lange en trage file).

Ook wordt er dit jaar extra aandacht besteed aan Chaplin. Er zijn een paar voorstellingen gratis, met drie kort films van hem.

  • Teatro 25 de Mayo, triunvirato 444 om 21u 26 maart
  • zelfde, zelfde uur 31 maart

Voor deze kaartjes moet je wel in de rij gaan staan.

Verder zijn er nog lezingen over film maken en de ontwikkeling van de film, heel interessant, maar meestal veel volk.

Wat ons echt interesseert, mij toch, zijn uiteraard de Belgische producties. Dat zijn er dit jaar ....2.

  1. Double Take van Johan Grimonprez, Roeselare. Alles wat u ooit wilde weten over de film en de wereld door de ogen van Hitchcock, en nooit aan de meester zelf kon vragen, verfilmde Grimonprez in deze prent. Een assamblage van gestolen fragmenten met eigen commentaar, zo antwoordt Grimonprez en zijn dubbelspeler Hitchcock.
  2. Part of the weekend never dies, Engelse cineast Saam Farahmand volgde de dj's broers Dewaele uit Gent, Soulwax. Een docu over deze dj's en het leven rond het mengelpaneel.

Double take: donderdag 26/3 om 23u hoyts (abasto) vrijdag 27/3 16u Hoyts, zaterdag 28/3 22.15 Malba, zondag 29/3 21.15 Arteplex duplez caballito

Part of...: hoyts: zaterdag 28/3 1.30 en woensdag 1 april 14.30 en zaterdag 4/4 21.15

De inkom kost $8, studenten $6 Op het internet vragen ze $2 voor verwerking

www.festivales.gob.ar

Persoonlijk kan je de inkom kopen in voorverkoop:

van 10h tot 22h in la Casa de La Cultura (Av. de Mayo 575 PB), Hoyts Abasto en Hard Rock Café


Vanaf 25 maart kan je de tickets enkel nog op het internet kopen of aan de ingang van de zalen zelf.

SALAS DEL 11º BAFICI

-HOYTS ABASTO DE BUENOS AIRES: Av. Corrientes 3247
-ATLAS SANTA FE: Av. Santa Fe 2015
-TEATRO GRAL. SAN MARTIN-SALA LEOPOLDO LUGONES: Av. Corrientes 1530 Piso 10º
-ALIANZA FRANCESA DE BUENOS AIRES: Av. Córdoba 946
-MALBA CINE: Av. Figueroa Alcorta 3415
-TEATRO 25 DE MAYO: Av. Triunvirato 4436
-ARTEPLEX DUPLEX CABALLITO: Rivadavia 5050

BAFICI www.bafici.gov.ar

Als er iemand de volledige cataloog wil inkijken, mag je altijd bellen, ergens een koffietje drinken en kan je mijn ex inkijken. De inkomhal van Abasto is sinds vandaag open en voorbestemd voor Bafici, er liggen daar ook inkijkex klaar, leuke zeteltjes en een gezellige sfeer om meer info te vergaren.

Er zijn nog een paar voorstellingen in openlucht op de zaterdagen om 15,17en 19 u. en zondagen om 16 en 18 u in Pasaje Carlos Gardel, straatje achter Abasto en Plaza San Martin. Zondag 5 april om 16u geven ze in Pasaje Carlos Gardel de film Upa! Argentijnse film die vorig jaar gewonnen heeft.

That's all folks!!

22:52 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.