27-02-09

Vlaanderen ? Wie Wat?

Uit een uitgebreide bevraging waaraan ‘’Vlamingen in de Wereld’ en misschien u zelf meewerkte , blijkt dat Vlaanderen zo goed als onbekend is in het buitenland. (Omwille van de verschillende tijdzones konden enkel de landgenoten, woonachtig ten oosten van België deelnemen aan het debat. Het debat vond simultaan plaats van Brussel tot Tokyo) Wie Vlaanderen toch kent, associeert het met hardwerkende mensen die veel talen kennen, maar ook met een kerktorenmentaliteit en hoge belastingen.

‘Vlaanderen heeft geen imago. De weinige sterke bedrijven in het buitenland worden nauwelijks als Vlaams gezien.’

Het onderzoek

Het studiebureau Synthetron organiseerde in samenwerking met ‘Vlamingen in de Wereld’ een interactieve bevraging over het imago van Vlaanderen in het buitenland. Daarbij ondervroegen ze zowel buitenlanders als Vlamingen die in het buitenland wonen. Aan het onderzoek namen in totaal 217 mensen deel.

Synthetron maakte daarbij gebruik van een unieke onderzoeksmethode. Ze organiseerden online chatsessies waarbij de deelnemers hun mening gaven over een bepaald onderwerp. De andere deelnemers konden die mening dan een score geven. Op die manier werd duidelijk welke ideeën door de meeste deelnemers werden ondersteund.

De resultaten

De Vlamingen in het buitenland en de buitenlanders bleken het bijzonder eens te zijn over de vragen uit het onderzoek. Dit waren de belangrijkste ideeën over Vlaanderen: 

- Vlaanderen is zo goed als onbekend in het buitenland
- Vlamingen worden getypeerd als harde werkers met een goede talenkennis
- Vlamingen zijn eerder gesloten en hebben een agressieve houding tegenover buitenlanders
- Vlaanderen heeft een goede ligging en infrastructuur en er is veel know-how aanwezig
- Vlaanderen kent een erg hoge belastingdruk en veel bureaucratie

De deelnemers aan het onderzoek konden zelf ook oplossingen of doorbraken naar voren schuiven die volgens hen Vlaanderen aan de top van de Europese regio’s zou brengen. Dit waren de belangrijkste voorstellen:

- Vlaanderen moet de band met Brussel en België uitspelen als een troef Vlaanderen moet blijven inzetten op goed onderwijs en een goede talenkennis Vlaanderen moet open staan voor buitenlandse wetenschappers en studenten
- Vlaanderen moet focussen op de kennis- en high-techsector
- Vlaanderen moet de belastingen verlagen en de procedures voor buitenlandse bedrijven vereenvoudigen

Opmerkelijke ‘synthetrons’

 Synthetrons zijn opvattingen die veel steun kregen van de andere deelnemers. Dit zijn enkele van de meest opvallende synthetrons uit het onderzoek:

- ‘Vlaanderen kent te veel regeltjes en reglementjes.’
- ‘Vlamingen zitten met een verborgen schuldgevoel. Jezelf Vlaming noemen klinkt te nationalistisch.’
- 'Onze kinderen moeten niet leren over de Guldensporenslag, Brugge en de Vlaamse Primitieven, maar over vliegtuigbouw, containerhavens en high-tech onderzoek.'
- 'Vlaanderen moet Brussel uitspelen als een troef en het niet zien als een bedreiging.'
- 'Het is oké om naar een universiteit te gaan die verder ligt dan 10 km van je voordeur.'

Lees alle bevindingen van het internetdebat na op

www.viw.be/PDF/internetdiscussie_ViA.pdf

11:30 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.