31-12-08

2008-2009

 

AAN IEDEREEN EEN HEEL GEZELLIG

EINDE JAAR EN EEN

FRIS EN MONTER

NIEF

vuurwerk

14:30 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

30-12-08

Saludos

Gisteren werd een belangrijke stap gezet in het uitwisselingsproject `Saludos`.
In bijzijn van de directeur van de avondschool van Olivos, de directeur departement Onderwijs, de kabinetsmedewerker en dhr. Luc Pirson Cultureel Attachee van de Belgische ambassade, ondertekende de burgemeester van Vicente Lopez (275.000 inwoners) en Geert Beeckmans (vertegenwoordiger ARG-Gent en coordinator Saludos) de intentieverklaring die in de voorbije maanden werd voorbereid.


saludos

Vorig jaar startte de kunst/handelsschool uit Olivos (wijk van Vicente Lopez) een uitwisselingsproject met de avondschool uit Mol.  Het bleef echter niet alleen bij twinning (via internet), er kwamen ook cursisten uit Mol op bezoek en onlangs bracht een Belgische delegatie een bezoek tijdens de eindejaarsceremonie en tentoonstelling.
De intentieverklaring beoogt een goede samenwerking met en ondersteuning van de Argentijnse overheid.  Internettoegang, begeleiding van vrijwilligers, uitwisseling van leerkrachten en onderwijsspecialisten en continuiteit van het project zijn elementen die voor alle betrokkenen belangrijk waren en waar men zich nu ook officieel heeft voor geengageerd.
 

14:59 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

23-12-08

Agenda 2009

Verslag bijeenkomst 19 december

Het was een heel gezellige avond. De aanwezigen waren: Marleen, Luc, Anke, Filip, Helen, Ellen, Alex, Sarah,Sil, Murielle, Karin, Joel en ik. Kaat, de vlaminge die in Via Via werkt, heeft ons heel goed verzorgd.

Het onderwerp van de avond was de agenda voor 2009. Daar is hard aan gewerkt. Maar voor dat ik daar over uitweid, wil ik eerst Sil en Mureille bedanken voor het interessante verhaal van hun werk hier in Argentinie. Zij werkten als vrijwilligers in twee scholen voor minderbedeelde kinderen in het kader van een NGO. Ook Anke vertelde over haar werk in een school voor straatkinderen hier in Buenos Aires. Joel waarschuwde ons voor de addertjes in het gras van de Argentijnse burocratie, er werd wat gepraat over de Belgische politieke situatie die niet dadelijk door de aanwezigen helemaal werd opgelost, maar een oplossing is wel in zicht.

Een goede reis toegewenst aan Sil en Murielle en aan Karin en Filip.


Dan de agenda. Het U-crea concept werd besproken en in dat kader hebben we al verschillende vergaderingen in grote lijnen ingevuld. De concretere details volgen later.

 

 1. We zouden beginnen het jaar feestelijk in te zetten met een avond die misschien iets duur uitvalt, maar daarom heet het ook: feestelijk beginnen. Sarah zal voor ons een wijnproefavond inrichten. Zij had twee voorstellen bij, waarvan de eerste me wel de beste lijkt, omdat daar vaste prijzen worden afgesproken voor het proeven, de uitleg en het eten. Deze vergadering zou gepland zijn voor de maand februari. De totale kostprijs zou ongeveer neerkomen op 130 $ per persoon. Waarin verschillende wijnen worden opgenomen, 60 min uitleg en een gevarieerde menu:

 

Hapjes tijdens de uitleg

Een sandwich (twee keuzemogelijkheden) met grof of wit brood geserveerd met een witte wijn

Een hoofdschotel (drie keuzemogelijkheden) met een rode wijn

Nagerecht (twee keuzes) met een zoete wijn

Kofie of thee en frisdranken zijn ook in de prijs inbegrepen.

 

Dit lijkt me een mooi gevulde avond en de prijs is niet aan de erg hoge kant voor wat er aangeboden wordt, hoewel ik vermoed dat met de inflatie in Argentinie (terwijl er in de rest van de wereld een deflatie in zicht is) enige prijsverhoging realistisch is. Iedereen die geintresseerd is mag dit nu al laten weten, zodat we een idee hebben van de eventuele aanwezigen.

 

De andere vergaderingen zijn steeds kosteloos, buiten eigen verbruik. Dat is de hoofdbedoeling, maar een feestelijk begin vraagt uiteraard een feestelijkere prijs. De tweede hoofdbedoeling van de bijeenkomsten is dat ze worden georganiseerd voor en door ons zelf.

 

 1. Een spelavond in ACA, café in Palermo. Zij hebben een groot aanbod van gezelschapspelen en dit zou een heel leuke oeroude hartstikkegezellige avond kunnen worden, zeker als jullie er allemaal zijn! (misschien eind januari en eventueel voor herhaling vatbaar als het meevalt)

 

 

 1. Een kwis door Helen en Ellen, het lijkt een spetterende avond te worden aan het enthousiasme van de twee te horen, of het moeilijk wordt, lijkt me ook wel een vaststaand feit. De dames willen het voor de winnaar niet gemakkelijk maken, wat de prijs is, is nog niet zeker, er werd gesuggereerd dat de winnaar de twee meisje mag uitnodigen om te gaan eten. Lijkt me een leuk voorstel. (maart)

 

 

 1. Foto-avond, georganiseerd door Ellen en eventueel Luc. Hoe deze avond wordt ingericht is nog open, een uitleg hoe een juiste foto wordt genomen, uitleg over fotoshop of een uitleg over een prachtfoto van de twee en waarom dit net een prachtfoto is….alles is mogelijk als deze twee experts hun koppen bijelkaar steken. Eventueel voor april? (Luc Ellen, ik hoor nog wel van jullie)

 

 

 1. Een tango avond mag uiteraard ook niet ontbreken. Een avond anders dan andere tango-avonden, eens zonder de dans, wel de muziek en de eigen tangotaal bespreken, het lumfardo, en waarom tango zo passioneel is. Deze avond zou gegeven worden door een Argentijns echtpaar dat gek is van tango, hoe kan het ook anders, verdere details moet ik met hen nog bespreken, ook een juiste datum hangt af van hun agenda, meer daarover later. (mei)

 

 

 1. Een empanada workshop, een cullinaire avond. Kaat had dit idee, verdere details en of het eventueel in Via Via kan, moet nog besproken worden. (juni)

 

 

 1. In januari wordt er verder gesproken met Joel en Geert of we iets kunnen doen rond de scholen waarvoor Geert zich hier inzet, een speldag daar organiseren, een koekenbakkennamiddag of zoiets. Dit zou waarschijnlijk in de scholen zelf zijn en hoe dit wordt ingevuld is nog vaag, meer daarover na januari. (de scholen zijn in La Plata en in Vicente Lopez)

 

 

 1. Een museumrondleiding in de wintermaanden, zou georganiseerd worden door Anke. Welk museum het wordt en waarover het zal gaan laat Anke ons nog weten. Ze belooft alvast dat het origneel zal worden.

 

 

 

 1. Er is boven Via Via een zaaltje waar we DVD’s kunnen bekijken, moesten er onder u naar belgie gaan en een vlaams filmke kunnen meebrengen, zou dat heel tof zijn en is de vlaamse filmkes avond een feit!

 

 

 1. Helen dacht aan een rally, moesten er nog zijn die hieraan willen meewerken, dan trekken we onze wandelschoenen aan en houden we een kwis-kroegentocht. Iemand die een paar geheimpjes kent van enkele mooie wijken in Baires? Laat het me weten, dit zou mooi zijn in de lente 2009, ergens tijdens een warme zaterdagmiddag-avond.

 

 

 1. In augustus zou Kristof een avond of zaterdagnamiddag willen geven over familie-opstellingen. Zeer interessant. Alvast noteren in jullie agenda, hou maar gewoon heel augustus vrij.

 

 

 1. Een fietstocht, eventueel kan Tom ons hierbij helpen? Hij heeft dat vorig jaar zo prachtig gedaan, dat dat zeker voor herhaling vatbaar is.

 

 

 1. Een dagje uit in Tigre, we hebben daar een paar prachtige mensen wonen en zij kunnen niet altijd tot in het centrum komen, het zou mooi zijn moesten we daar een daguitstap kunnen plannen. ( Tom, wederom, en Peter? )

 

Ik denk dat ik geen enkel idee vergeten ben. Joel dacht ook nog aan een info avond over het leven en de legale achtergrond van werken en wonen in Baires. Als dit vastere vorm aanneemt, horen jullie er nog van.

En dan het laatste puntje, de bib, om even persoonlijk te worden, mijn troetelkindje. Niet dat het van mij is, maar ik koester het wel als een mooie droom om een vlaamse , nederlandse, bib ter beschikking te stellen aan iedereen die deze prachtige taal en zijn schrijvers hier zou willen lezen. Er wordt naarstig naar een plaats gezocht. In de Via Via zou het mogelijk zijn, alvast practisch, maar we moeten nog een beetje overredingskracht aanwenden om de mensen daar zo ver te krijgen. Er wordt aan gewerkt. Als de bib een feit is, wordt deze ook feestelijk geopend en ik hoop een beetje op sponsering van VIW om dit met de nodige spetters te doen.

 

Jullie zien dat we niet stilgezeten hebben en het een vruchtbare avond was. De afwezigen hadden ongelijk, maar zij mogen het tijdens andere bijeenkomsten steeds goedmaken!

 

 

17:57 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

22-12-08

Parijs-Dakar in Argentijnse woestijn

http://www.sportwereld.be

 

Zevenenzestig Belgen maken zich op voor vernieuwde Dakarrally

De Belgische deelnemers aan de 'Dakarrace' Argentinië-Chili bliezen een maand geleden verzamelen op de grootste markt van België. In Sint-Niklaas konden de motorsportliefhebbers zich vergapen aan de deelnemende motoren, quads, auto's en vrachtwagens.

De meute reed een kort tochtje en daarna werden alle deelnemers op het podium aan het publiek voorgesteld. De race 'Argentinië-Chili' gaat op zaterdag 3 januari 2009 van start in Buenos Aires. Daar worden de 530 deelnemende teams, verdeeld over 230 motoren, 30 quads, 188 auto's en 82 vrachtwagens, op 17 januari opnieuw verwacht voor de finish.

De organisatoren moesten dit jaar de befaamde 'Parijs-Dakar' afgelasten omdat zij de veiligheid van de deelnemers niet volledig konden garanderen. Daarom ook werd er beslist voor de volgende uitgave van deze toch wel zeer mythische race meteen in aan werelddeel te gaan rijden en dit van Argentinië naar Chili. Er komen in totaal 49 verschillende nationaliteiten aan de start in Buenos Aires. In totaal zullen er 67 Belgen aan de woestijnrally deelnemen.

De ritten
Zaterdag 3 januari: Buenos Aires-Santa Rosa (733 km.).
Zondag 4 januari: Santa Rosa-Puerto Madryn (837 km.).
Maandag 5 januari: Puerto Madryn-Jacobacci (694 km.).
Dinsdag 6 januari: Jacobacci-Neuquen (488 km.).
Woensdag 7 januari: Neuquen-San Rafael (763 km.).
Donderdag 8 januari: San Rafael-Mendoza (625 km.).
Vrijdag 9 januari: Mendoza-Valparaiso (816 km.).
Zaterdag 10 januari: Rustdag in Valparaiso.
Zondag 11 januari: Valparaiso-La Serena (652 km.).
Maandag 12 januari: La Serena-Copiapo (537 km.).
Dinsdag 13 januari: Copiapo-Copiapo (690 km.).
Woensdag 14 januari: Copiapo-Fiambala (680 km.).
Donderdag 15 januari: Fiambala-La Rioja (518 km.).
Vrijdag 16 januari: La Rioja-Codoba (753 km.).
Zaterdag 17 januari: Codoba-Buenos Aires (792 km.).

De deelnemende Belgen
Motoren
Stephane Charlier, Ennio Cucurachi, Philippe Depoorter, Jean-Christophe Messiaen, Eric Palante, Dominique Timmermans, Michel Vandendriessche, Mark Verriest, Kurt Dujardyn, Anton Gonnissen, Jos Jansen.

Auto's
Herve Diers (Fra)-Francois Beguin, Pascal Dobbelaere-John Reedijk, Pascal Feryn-Christophe Guille, Stephane Henrard-Serge Bruynkens, Krzystof Holowczyc (Pol)-Jean-Marc Fortin, Christian Lavieille (Fra)-Jean-Paul Forthomme, Alain Leplat-Pierre Domicent, Freddy Loix-Roland Rijpma, Jacky Loomans-Marc Lauwers, Joris Mattijs-Jan De Witte, Dimitri Messiaen-Vincent Messiaen, Albert Michiels-Patrick De Coninck, Werner Nees-Mario Gherardyn, Steve Vandenberghe-Didier Espeel, Albert Vanierschot-Kris Bulens, Werner Zoetaert-Katrien Boussier.

Vrachtwagens

Cornelis Bezemer-Daniel Cnudde-Geert Raes, Tom De Leeuw-Dirk Van Obbergen-Arnaud Libois, Gerard De Rooy (Ned)-Tom Colsoul-Marcel Van Melis (Ned), Hugo Duisters-Yvo Geusens-Michel Huisman, Noel Essers-Hans De Pauw-Gregorius Bouwens, Roland Hoebeke-Francis Olivan, Didier Monseu-Emmanuel Eggermont-Pergentino Giozzet, Hans Stacey (Ned)-Charly Gotlib-Bernard Der Kinderen (Ned), Peter Van Delm-Yves Rutten, Francois Verbist-Jurgen Daemen-Thorsten Goldberg, Paul Verheyden-Marcel Blankenstijn-Fons Jans.

 jav (belga)

00:15 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

18-12-08

Met de fiets naar uruguay

Fin de semana en bicicleta por la costa hermosa del Uruguay.

Tigre-Carmelo-Colonia-Buenos Aires
Viernes 19 - domingo 21 de diciembre


Programa:


Dia 19: viernes a la noche. Salimos con el deltacat de Cacciola a Carmelo, a las 11.00 hrs y nos quedamos a dormir en el camping municipal.

Dia 20: Sábado. Disfrutamos de la playa en Carmelo (foto arriba) y luego salimos a las 11 de la mañana a recorrer 45 kilometros hasta la playa de Conchillas (foto abajo)Dia 21 de diciembre (domingo). Salimos temprano para hacer unos 40 kilometros, un poco mas pesado (subiendo y bajando) hasta llegar a Colonia. Disfrutamos del entorno de la ciudad colonial de Colonia y volvemos a la tarde (19.00hrs) con el Buquebus a Buenos Aires.Costo: 450 pesos: incluye bicicleta, guía, transporte fluvial, comida.
Reservas e inscripciones: Tom Dieusaert: 4005 1109, cell 15-56145370
tigrebybike@yahoo.com.ar

12:56 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Sil Tambuyzer schrijft

Sil en Murielle zijn sinds september hier in Argentinie. Zij geven les aan minderbedeelde kinderen in verschillende scholen. Dit verhaal op zich is al heel interessant, misschien voer voor een volgende boek. Nu verschijnt van Sil dit boek in Belgie.

de celebritysupermarkt

logo_celeb

U associeert de naam Britney Spears nog steeds met een onschuldig popprinsesje en kan bij Paris Hilton alleen aan een hotel denken? Dan woont u vast 20.000 mijlen onder de zee. Dankzij een niet-aflatende stroom aan mediaberichten volgen we het reilen en zeilen in Celebville op de voet. BV"s, BN"s, Hollywoodsupersterren en eendagsvliegen uit realityprogramma"s leren we kennen in allerlei rollen: sprookjesachtige huwelijken, dure vechtscheidingen, ruïnerende alcoholverslavingen en scientologybekeringen. Dit boek gaat op zoek naar het hoe en waarom van de hedendaagse obsessie met celebrities.

Maar er is meer. Beroemdheden vormen de nieuwe toetssteen van wat we als goed en waardevol of als verdorven en voorbijgestreefd beschouwen. Aan de hand van hun lotgevallen bediscussiëren de media en de samenleving ethische, sociale en politieke kwesties. De celebritysupermarkt ontrafelt de verhalen over goed en kwaad die achter de celebrityconstructie schuil gaan.

"Dit wetenschappelijk onderbouwde boek is een must voor iedereen die gefascineerd is door beroemdheden en hun invloed op de samenleving, maar ook een eye opener voor iedereen die zelf enige bekendheid geniet."
-- Wim De Vilder, anker van het VRT-Journaal

De Auteurs:

 

Hilde Van den Bulck

Hilde Van den Bulck doceert mediastudies aan de Universiteit Antwerpen, waar ze hoofd is van de onderzoeksgroep Media, Beleid en Cultuur. Ze verstrekt vaak duiding bij tendensen in de mediawereld en schrijft regelmatig columns.

 

Sil Tambuyzer

Sil Tambuyzer combineert zijn onderzoekswerk als communicatiewetenschapper met een carrière als journalist.

 

12:49 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

14-12-08

Verslag schoolbezoeken olv Geert Beeckman

GetAttachmentCARFLUFC

Klik op de foto om het verslag te lezen.

Saludos!

17:22 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

12-12-08

Hogere prijzen voor buitenlanders

Vervolg op dit artikel:

http://vlamingeninargentina.skynetblogs.be/post/6502069/n...

Volgens mij kan je hier terecht:

http://www.defensoria.org.ar

21:27 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

11-12-08

Parijs-Dakar bij ons

DAK09-Visuel%20297x210

Tanja schreef:

Zoals sommigen onder jullie weten, werk ik voor Alcopa 2-Wheels, importeur van onder andere Suzuki motos in België.
Nu dat Dakar in Argentinië plaatsvindt, is het een unieke kans om dit evenement van dichtbij te beleven!
Er is publieke toegang tot Dakar Village (Predio La Rural) van 31/12 tot 2 januari vanaf 10h tot 19h. De rally begint op 3 januari maar er zou een openingsceremonie plaatsvinden op 2 januari aan de Obelisk van 17h tot 23h.
Een overzicht van het programma vind je op deze link: http://www.dakar.com/2009/DAK/presentation/us/r3_7-buenos-aires.html

Een collega van Suzuki België, Mark Verriest, neemt deel aan de Rally Dakar op een Suzuki moto en is bereid zijn ervaringen met de Belgen in Argentinië delen. We zouden eventueel op 18 januari kunnen afspreken in de Via Via samen met de andere Belgische Dakar deelnemers (?). Ik ga sowieso een kijkje nemen op Dakar Village en de openingsceremonie op 2 januari. Degenen die geïnteresseerd zijn om mee te gaan, laat het maar weten: tanja.maes@alcopa2wheels.com of 1151617685

Hasta luego,
Tanja

Ook is er meer info te vinden op de site:

http://www.rally-adventures.com/

Ik heb contact met de rally-rijders Werner Nees en het Berghes Team, ook zij zouden dan waarschijnlijk kunnen komen na de rally. De dag moeten we nog afspreken en kunnen we dan wel coordineren. Hou al vast 18 januari vrij voor moesten we deze mensen zo ver kunnen krijgen om na een zware rally naar VIA VIA te kunnen-willen afzakken.

Rein

23:44 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

05-12-08

Nieuwe wet over andere prijzen voor buitenlanders

http://grlawupdated.blogspot.com/2008/05/no-more-indexed-...

Een interessant artikel, zeker nu de vakantie eraan komt.

 Reactie Ellen:

Hallo!
Inderdaad, er is een wet die zegt dat er geen hogere tarieven meer aan buitenlanders mogen doorgerekend worden, maar in de praktijk gebeurt het nog steeds. Een aantal weken geleden waren we in Iguazu en betaalden we meer dan het dubbel dan Argentijnen. Ook in bepaalde musea in BA betaal je meer. Binnenlandse vluchten zijn belachelijk veel duurder voor niet-Argentijnen. Maar de luchtvaartmaatschappijen daarop wijzen haalt niet uit, straffer nog, ze leggen gewoon de hoorn in!
Hoe pak je dat concreet aan?
Groeten,
Ellen

Hallo Ellen,

Ik ben nog op zoek waar je terecht kan, er is juist een nieuwe ombudsman benoemd in de stad. Ik zoek uit waar die eventueel te bereiken is en of hij zich hiermee kan bezighouden of niet.

Rein

00:05 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

04-12-08

Vergadering in VIA VIA

Zo we zijn al een beetje gevorderd in december en het is nog altijd heerlijk van temperatuur. Hopelijk genieten jullie ook. Voor de feestdagen en het officiele verlof in Argentinie, wil ik nog een vergadering beleggen voor iedereen om de agenda te bespreken van volgend jaar.

Deze zal doorgaan: vrijdag 19 december om 21u in VIA VIA San Telmo. Een mail aan iedereen volgt nog. Willen jullie bevestigen als je wil komen, zodat ik kan reserveren. reincastle@hotmail.com

Iedereen is welkom en hoe meer zielen hoe meer vergaderplezier.

Rein Remaut

23:37 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Feria Artesanias en rural

Mensaje_de_Familia_Avar_Saracho_Showroom_Artesan__a(1)

23:33 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

03-12-08

Dansen in Buenos Aires

flyer wery

Danzando tu fuego

Con Michel Wéry

Bailar los 5 ritmos implica seguir, con fascinación y confianza, los movimientos espontáneos de nuestro cuerpo. Nuestra danza, totalmente personal e instintiva, puede así ser a veces suave y vulnerable, a veces salvaje y poderosa. La mágica simplicidad de esta practica nos lleva de vuelta a quienes somos realmente…

Durante estos tres días, exploraremos nuestro fuego ; dejaremos danzar nuestras pasiones y ganas de vivir, como también nuestras luchas. Con amor y paciencia por nosotros mismos, nos acogeremos tales como somos. Ofreciéndonos sostén mutuo, abriremos y expresaremos nuestros corazones.

¡ Bienvenidos a todos !

Formado como profesor por Gabrielle Roth, Michel enseña intensamente los 5 ritmos desde 2004. Se esta formando actualmente para un segundo nivel de enseñanza, llamado Heartbeat, y asiste en ocasiones a Gabrielle Roth y Jonathan Horan. Sencillo, autentico e inspirador, viene por primera vez en Argentina.


DATOS PRACTICOS

- Para quién ? : Para todos. Esta practica no necesita ninguna aptitud física ni experiencia particular, y no procura ningun resultado estético.

- Precio ? : 150 US$ (o 130 US$ abonado en efectivo hasta el 15 de dic., 2008).

- Horarios ? Viernes de 19-22hs, sábado 11-19 hs y domingo 10:30-18 hs.

- Idioma ? Michel dará el taller en español, idioma que habla fluidamente.

- Donde ? lugar a confirmar, dentro de la Capital.

- Comida ? Traer algo de compartir en el almuerzo (té, infusiones, agua y snacks estarán ofrecidos).

- Informes e inscripción : María Margarita Peñaloza (Maestra de los 5 ritmos). Tel. 4571 8715 – email. danzaer@mariaarte.com.ar

Meer info:

http://www.dancetribe.be/content.php?lang=fr&page=sta...

20:34 Gepost door VIA in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |