22-08-13

Etentje

198960mg.jpgNa de vakantie, de heerlijke winter en het filmfestival, beginnen we terug aan onze dinercycle. Elke eerste donderdag van de maand gaan we eten. Elke tip is welkom. Deze tip is van Luc en Marleen. Ze nemen afscheid van ons en dit etentje is het laatste dat ze nog samen met ons doen.

Een reden te meer om af te zakken naar Belgrano en mee te komen bikkelen en smikkelen bij Big Mamma!

Dat restaurant heet "Big Mamma"
 
Juramento 2156
Belgrano
 
Laat even een seintje als je komt, uur zoals altijd: 20.30u.

04:04 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

02-07-13

Vlaanderen Feest! ook in Argentinie

11/7 Via via, San Telmo

Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap


Donderdag om 20 u- Feest van  de Vlaamse gemeenschap met een drankje aangeboden door VIW


VIW viert dit jaar haar 50ste verjaardag. Het is tevens ook een kans om VIW ten volle aan jullie voor te stellen. De Stichting Vlamingen in de wereld is een lobbygroep voor Vlaamse emigranten, zoals de UFBE in Wallonie voor de Franstalige emigrant. De belangen van de Vlaming in het buitenland evenals de terugkerende Vlaamse expat, worden door VIW behartigd. Zij geven elk kwartaal een mooi tijdschrift uit met een hoop aan informatie en ervaringen van Vlamingen in de wereld. Het VIW Lidmaatschap inclusief VIW-dienstverlening en gedrukt tijdschrift kost slechts 50 euro per jaar. 

  • Toegang tot VIW-infosessies aangaande emigratie
  • Plaatsen van uw cv op de job-pagina van VIW
  • Via VIW contacten leggen met landgenoten in het buitenland
  • Plaatsen van een niet-commerciële oproep in de nieuwsbrief van VIW
  • Korting bij het huren van een wagen bij Europcar
  • Toegang tot de online toeristische databank met meer dan 300 vlaamse adressen wereldwijd (onder constructie)
  • Toegang tot een archief met fiscale en sociale artikels
  • ...

Hoe lid worden?

Bent u geïnteresseerd in het VIW Lidmaatschap kan u contact opnemen met reincastle@hotmail.com of naar hun site surfen en het formulier invullen.

23:13 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

22-04-13

Casual Wednesday, de tijd van toen

Waar: Av Brazil 401, Defensa en Brazil op de hoek van Plaza Lezama

Wanneer: woensdag 8 mei om 20.30u

Reserveren is niet mogelijk, ik ga dus vroeger en hou een tafel, gelieve me te verwittigen of je komt, dan hou ik ne stoel bezet.

De troon der Nederlanden wordt omgewisseld, een koninklijk feest voor alle Nederlanders, ook in BA, de dag van de arbeid wordt met een dagje verlof gevierd, heel wat feestelijkheden in 1 week. En trop is teveel, zoals een groot Brussels politicus dat ooit zei. Daarom verhuizen we met ons traditioneel eerste donderdag etentje naar de donderdag erop. 8 mei tevens historisch een beroemde datum. Historische vredesdag sinds 1429. Toen versloeg het Franse leger den Engelsman in Orleans olv Jeanne d'Arc. Op 8 mei 1654 werd de vrede van Westminster ondertekend, dat luidde het einde in van de Eerste Engels Nederlandse oorlog en mocht Antwerpen weer uitvoeren zodat de rode loper werd gelegd voor de gouden era van deze geweldige stad. Op 8 mei 1667 begint dan weer de devolutieoorlog tussen Frankrijk en Spanje die op onze contreien, Spaanse Nederlanden, wordt uitgevochten, over lef gesproken. In 1945 en tevens op 8 mei, capituleert den Deuts en komt er weer vrede na WOII in Europa. Om het met de woorden van de Beatles te zeggen: let it be, een plaat die op 8 mei 1970 ingeblikt werd. 

8 mei 2013 is een historische datum meer op deze lijst. Het etentje met de vlamingen in BA, allemaal om die tijd van toen eens op te halen. Dit maal in San Telmo, Hipopotamo, een bar die 24/24 open is en een menukaart heeft van 80 bladzijden...

 

Photos of Hipopotamo Bar, Buenos Aires
This photo of Hipopotamo Bar is courtesy of TripAdvisor

Een paar recenties op een rijtje:

55 reviews reviews

****We stayed just down the street and noticed that this place was always pretty busy. Cool building with nice corner location. Eventually we ended up there for a meal. Service was fine, food was average. Price less than the better places down Caseros street - but quality less also. Very popular with locals apparently. Probably known as a reliable neighborhood... 

 


***Hipopotamo is open 24hs a day, offering a 40 page menu of sandwiches, fingerfood and other not so usual things like tap cyder. You'll be surprised how low priced this price is for what it is.


****We really enjoyed this cafe - its history and the atmosphere in watching the locals in the evening. Food is pretty good for the prices, salads and hamburgers were filling and the artisanal beer reasonable. We found service fine if not always smiling - although I speak Spanish fluently but we were recognised the second time we went in.

 

 

*Poor food & service. The pasta was simply awful, and our server was not interested in our satisfaction.

De prijs begint vanaf 30 pesos, moet ook eens kunnen.

Waar: Av Brazil 401, Defensa en Brazil op de hoek van Plaza Lezama

Wanneer: donderdag 8 mei om 20.30u

Reserveren is niet mogelijk, ik ga dus vroeger en hou een tafel, gelieve me te verwittigen of je komt, dan hou ik ne stoel bezet.

 

00:52 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

09-03-13

DTVT

LaBlanquita0019bis.jpg

 

 

 

 

 

Het etentje in La Blanquita was geen culinaire hoogvlieger, maar eens zo gezellig. We zagen vertrouwde gezichten na maanden terug en een hoop nieuwe mensen. Hopelijk hebt u er allemaal zo van genoten als ik, zeker het koffietje of wijntje na het eten op het terras was supergezellig om het met een cliche te zeggen. Tot de volgende!

Nog een toemaatje van Jan Timmermans, een pracht sfeerbeeld van het restaurant.

02:37 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

23-02-13

De tijd van toen!

Reserveren voor 5 maart aub

Etentje 7 maart om 20.30u

 

Almagro_emblem.pngEn we gaan weer eten, met een duik in de tijd. Verwacht geen flashy restaurants dit jaar, het zal vooral om de sfeer van het verleden gaan. Zeker geen verloren tijd, want het is de bedoeling om zo iets van de wijken van 't stad te leren kennen. Als er iemand dus een wijk wil promoten, geef me een goed adresje en we trekken er naartoe!

In maart is het de beurt aan Almagro, een wijk die misschien minder gekend is, maar waar geschiedenis en traditie van de porteño hoog staat aangeschreven. Het is de wijk die het carnaval terug in Buenos Aires bracht. Een wijk die we dit jaar meermaals zullen aandoen. Een beetje geschiedenis is dan ook op zijn plaats.

Almagro is een commerciele midden classewijk. De wijk van de tango, de schrijvers en dichters. In de 18de eeuw was Almagro verdeeld over 2 estancias. Het ene van een portugese handelaar Carlos de los Santos Valente, het andere van een Spanjaard Juan Maria de Almagro y de la Torre, om volledig te zijn. In de 19de eeuw werden de fiscale gronden rond deze estancias ingenomen door steenfabrieken en kleine boerderijtjes. Almagro en Caballito werden toen min of meer geurbaniseerd rond de weg die naar de stad Flores liep. In 1900 werd de metro ingepland en Almagro werd ingenomen door Basken en Italiaanse migranten.

zotvanA.jpg

Almagro werd ingenomen door de conventillos en het was vooral de geboorteplaats van heel wat beroemde almagro.jpgtangueros, oa Osvaldo Pugliese. Carlos Gardel kwam daarom niet toevallig ook in Almagro zingen. Ook de boxer school uit Almagro is gekend, en bracht menig Argentijns boxer voort, oa Firpo. Vooral ook gekend voor zijn goede scholen, zowel secundair als hoger technisch onderwijs. Hospital Italiano, uitgegroeid tot een universitair ziekenhuis. De dichteres Alfonsina Storni liep in Almagro school, net zoals Juan B Justo.

Vooral de kleine handelaar vindt zijn plaats in Almagro. Het is de residentie van menig handelaar in Once of Caballito. Naast het bruisende nachtleven, had gastronoplaza almagro.jpgmie ook een plaats in deze wijk. En vooral voor dat woordje 'had' hebben we interesse: de tijd van toen.

 

Vanaf nu is het etentje elke eerste donderdag van de maand. En 7 maart trekken we naar een restaurant aan Plaza Almagro, een klein parkje dat je gerust eens kan doorwandelen als je wat te vroeg bent.

 

La Blanquita

store_1019_map.jpg.pngNacional y popular , dat was vroeger een titel voor wijkrestaurants. La Blanquita draagt die nog met trots. Het heeft zichzelf uitgeroepen tot 'La mejor parrilla de Almagro' en dat is niet niets. Je eet er de beste salades en wat vooral in het oog sprong: de beste frietjes !

De eigenaar is een F1 liefhebber, wat voor een originele inrichting zorgt. Ook is hij of zij heel creatief en hangt er een pracht van een luster, gemaakt uit een fiets met kristallen aan. De moeite voor een bezoekje.

De fameuze parrilla kost 280$ voor 4 a 5 personen, incluis een salade. Verder kan je zelf een schotel van de parrilla vragen, met chorizo,morcilla,chinculin mollejas,asado, vacio,entraña... Provoleta met orgenao, putanesca, andina, mediterranea... rond de 50$, en pasta:canelones tagliatelle, sorrentinos caprese, rond de 50$.Je kan ook zonder probleem een hamburger of milanese uit het vuistje eten. Brahma 1 L : 28$ Wijn vanaf 46$

meer info

Reserveren voor 5 maart aub

22:38 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | |

07-02-13

Komen eten wordt 'de tijd van toen'

...herinneringen aan leuke liedjes melodietjes uit vervlogen tijd...het liedje blijft de hele dag in je hoofd zitten, u weze gewaarschuwd. Nadat we vorig jaar de reis rond de wereldkeuken hebben gemaakt, gaan we nu 'back in to time'. We staken gisteren al van wal in een Franse bistro in Barracas, ergens verborgen tussen Parque Lezama en het einde van de wereld, sommigen zijn dan ook hopeloos verloren gereden en hebben het meetingpoint nooit bereikt, anderen zaten dan weer opgesloten in eigen woning en wachtten op de technieker van dienst die 'subito' zou komen... maar zoals je weet is dat een lotje van de lotterij. Toch was het diner by candelight van VIW weer een belevenis. Twee nieuwe gezichten: Ulrich en Charline, welkom bij deze!

101MSDCF1.JPG

Een avond vol vakantieverhalen, uiteenlopend van sneeuw in de hoge Andes tot de donkere sneeuwdagen in Belgie. De nieuwe plannen voor dit jaar werden uit de doeken gedaan, er werd wat politiek zout gestrooid en hier een daar een gepeperde economische uitspraak aangeboden, praktische tips over Argentijnse 'tramités' werden zoals altijd gratis bij de koffie geserveerd.  Iedereen nam afscheid in de vroege uurtjes en vond zijn of haar bus...of niet? Zagen we nu geen twee wandelaars heen en weer lopen op zoek naar het buspaaltje? Gevonden ? Of zijn jullie nog ergens in Lezama?16:18 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-01-13

Na de vakantie...weer werken!

R2_378-1.jpgDe vakantie is bijna gedaan, we kunnen er weer tegen aan. Het blijft nog wel even zomeren, we hebben carnaval nog te goed, de stad zal zijn bruisend cultureel leven op 1 februarie terug opnemen. Zo ook VIW-Argentinie. Ons maandelijks etentje is een geslaagde formule en we zetten dat dit jaar verder, wel onder het thema: 'De tijd van toen'. Aangezien niemand van ons die tijd hier hebben meegemaakt, is het eens interessant om het oude Buenos Aires te ontdekken. We beginnen in Barracas, naast San Telmo, in Club Social. Een Franse bistro-a-like waar je je evengoed in Havana kan wanen. Een restaurant zoals ze vroeger allemaal waren in Buenos Aires.

De kaart is beperkt, ze serveren alles vers, een menu kost +/- 120$, desert en koffie inbegrepen.

Club Social

Av. Caseros 442, Barracas

Cocina: mediterranea

 

Especialidad:

En una ambiente clásico de café-bar-restaurant porteño, el chef Gastón “el Gato” Maceira elabora una cocina que contempla el paladar porteño actual. Desde una pizza o una fugazzetta hasta un carpaccio o un risotto. Tampoco faltan las mollejas, el lomo, un green mezclun y una milanesa champion.

Laat me weten wie mee wil, om op tijd te kunnen reserveren.

Wanneer: 6/2/13 om 20.30

13:38 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

12-12-12

Jaarlijks asado

asado_wouter6389.jpg

De afsluiter van het VIA jaar 2012 was weer een succes. Gezellig, veel volk, plezier voor groot en klein en weer een paar nieuwe gezichten. Wouter ontpopte zich als een excellente asador, en Maria was weer de ideale gastvrouw. Bedankt allebei voor jullie gastvrijheid!

De foto's spreken voor zich, daarom klank uit en beeld aan:

asado.jpg

14:43 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

06-12-12

De sint in via via

sinterklaas-en-zwarte-piet-in-de-auto-kleurplaat.jpg

 

De sint komt naar Via Via, voor groot en klein en hij heeft mee: speculaas en marsepein! Iedereen is welkom, op 15 december in San Telmo. Vanaf 18 u verwachten we de Sint. Een Belgisch/Nederlandse traditie ver van zijn bed, maar daarom niet minder plezierig! De heilige man trotseert zon en hitte om even bij ons te kunnen zijn. De kinderen mogen een mooie tekening meebrengen de grote kinderen...mogen hem altijd een pintje trakteren.

Laat even weten als je komt.

Een kleine bijdrage pp : 30$

Tot Dan!

thumb_img_4543_copy_1.jpg

00:13 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

09-11-12

De Quiz der Lage Landen: Foei! Het zijn de beste die de dikke nekken verslaan.

grolsch.jpgDe Quiz der Lage Landen ging dit jaar door onder toezicht en leiding van de Nederlandse Vereniging in Van Konig. Het was een bravoere stuk om er te geraken wegens de algemene elektriciteitspanne die over de stad trok. Toch zat de zaal propvol en hadden we geen last van de panne zodat de airco en het frisse gerstenat weelderig over de toog vloeide. André Das had voor ons een waaier aan vragen voorbereid en er zijn werk van gemaakt. Sommigen vonden ze ietsje pietje te eenzijdig Nederlands, maar de middenmoot vinden voor iedereen is niet makkelijk. De Beste zijn dan ook gewonnen! En dit zelfs letterlijk: De Besten, zij wonnen een etentje met alles erop en eraan in Van Konig en een koffierriem van VIW. De tweede plaats werd trots gedragen door dikke nekken, en ook dit is letterlijk op te vatten: De Dikke Nekken waren tweedes. De winnaars zakten van de eerste plaats vorig jaar, maar de vijfde plaats, terwijl de eerste Belgische ploeg op de derde plaats strandde: Foei! was de naam.

duvel.jpgNiettegenstaande de apagon en de hitte, en zeker de verhitte strijd was het een geslaagde avonden en danken we De Nederlandse Vereniging en Van Konig en zeker Andre Das voor de organisatie van de avond! De verbroedering met de Nederlanders is altijd een potje plezier, of zoals ze dat in Vlaanderen zeggen: heel plezant. Vooral de vertalingslessen die Andre gratis kreeg, zijn met liefde voor de Nederlands-Vlaamse taal gegeven. Hiermee werd weer eens bewezen dat Vlamingen polyglotten zijn en het Vlaams een wereldtaal is. Hier is nog een krantenartikel dat deze stelling bewijst.

 

Volgend jaar zullen de Belgen het tegen-offensief organiseren, de stand momenteel na 4 Quiz-jaren is:2-1, in het voordeel van de Nederlanders, tijd om het een en ander recht te trekken.

*De foto's bij dit artikel zijn maar ter versiering, zij waren geen sponsors van de avond, spijtig genoeg.

16:25 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

29-10-12

Chocolade mate

En de chocolade mate was weer geslaagd. Een vol terras en een vol klasje! De kinderen waren verkleed, geschminkt, een gruwel voor het oog. De moord is ook opgelost, het was 'not I'. Heksen en trollen, skeleten en vieze monsters, ze waren allemaal aanwezig. Ons klasje groeit elke keer meer en meer naar elkaar toe, het zou spijtig zijn moest het uiteenvallen. De volgende chocolade mate nemen we afscheid van Sarah en Eva, toch willen we blijven doorgaan, ook al zijn we dan met wat minder. Hopelijk jullie ook!

De huisfotograaf, Jan, was aanwezig, waarvoor onze dank, en hij kiekte zo:

22:21 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-10-12

Chocolade mate

halloween1.jpg

We gaan griezelen dit weekeinde. De kindjes van de chocolade mate gaan deze zondag een moord oplossen in Via via. Hiervoor zijn ze gekleed in griezelstyle. Naar wat ik gehoord heb, gaat het over een snoepjesdood... iedereen die wil zien wie de dader is en onze kinderen wil zien griezelen, moet zich zondag reppen naar Via Via 17 u!!

Iedereen welkom, op het terras is zon en een babbel voorzien!

20:59 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

19-10-12

Kwistige kwissers Der Lage Landen

De kwis Der Lage Landen is aan zijn vierde editie toe. Het wordt bijna een traditie in de stad aan de stroom, Buenos Aires. Een samenwerking tussen de Belgen en de Nederlanders, dit jaar gehosted door de Nederlanders. Het belooft weer een schitterende avond te worden, waar de Lage Landen strijden om de beker van de kwistigste mens. Dit jaar gaat het door in Van Koning, Baez 325. Iedereen is welkom, maak een team van maximum 5 personen, inschrijvingskosten bedragen 50 pesos per team. De prijzen zijn nog een verrassing, maar het strijden waard!

6 bloedstollend spannende ronden. Jullie algemene kennis zal tot het uiterste op de proef gesteld worden. Vragen waar het antwoord op het puntje van je tong ligt, en met teamwork er zeker uitkomt De Kwis der Lage Landen is legendarisch voor zijn diversiteit over drie landen, Nederland,Belgie en Argentinie. Professioneel gebracht door het team van Andre Das. Een hype in de grootste stad vant land. 

Uitnodiging KWIS 2012.jpg

Dit jaar is het de eerste keer zonder de meisjes die deze kwis gelanceerd hebben: Heleen en Ellen. Beide hebben het Argentinie geruild voor andere oorden, maar deze avond zijn ze nog even bij ons, want hun traditie loopt verder.

 

 

14:32 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

28-09-12

Komen eten

2005-06-05R.ChinensisHermosa420.jpgIn oktober gaan we op de Aziatische toer. Een mooi en luchtig Chinees restaurant in Chinatown trok onze aandacht. De prijzen zijn economisch, het eten lekker, eens zo belangrijk. China Rose in Mendoza 1689 woensdag 3 oktober om 20 u.

Gelieve op tijd in te schrijven, zodat ik kan reserveren.

Als de trein rijdt, kan je er makkelijk geraken met de lijn naar Tigre, station Belgrano. Als de bus rijdt, kan je de nummers 15.29.42.44.55.60.63.64.65.80.107.113.114.118.130 nemen. Als de metro rijdt, neem je lijn D, de groene tot Juramento en stap je tot 8 cuadras, of de auto, of te voet, fiets...keuze genoeg.

Voor de zondagnamiddag biljart ook inschrijven, ik ga volgende week reserveren en dan weet ik hoeveel tafels ik moet vragen.

Etentje: 3/10 om 20u

Biljart: 14/10 om 13 u ongeveer, juist uur laat ik later weten.

16:09 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

02-09-12

Chocolade Mate op ritme van de samba

P1010402-001.JPG

 

 

De eerste schooldag in Belgie, 1 september, was voor onze pagadders in Buenos Aires, de eerste chocolade mate van het nieuwe seizoen. Bonnie was er helemaal klaar voor en Eva, Sarah, Jacob, Alma en Uma ook. Het was een uurtje van plezier met een hoedje van papier!

P1010420.JPGVoor de ouders was het voor het eerst terrasjes weer en dat ze er van genoten hebben, staat zwart op wit.

En dan nu een woordje uitleg over de verandering. Ten eerste de locatie: eens per maand gaan we op verplaatsing, maar de andere keer in de maand trekken we terug naar via via. We trekken naar Colegiales, Av Federico Lacroze 2585 Belletje A. Daar heeft Sergio Amorim een bewegingsschool. Het eerste half uur zal hij 'dans' geven aan de kinderen op Nederlandstalige liedjes. Daarna worden ze opgevangen door Bonnie of Annelies die verder knutselen en spelletjes spelen. Als het goed weer is, kunnen we zelfs op het terras! De ouders, en iedereen ook zonder kindjes, die zin hebben in een babbel, zijn van harte welkom. De les duurt tot 12 u. De ouders kunnen iets consummeren, ik heb aan Sergio gevraagd om koffie, thee en een pintje te voorzien.

15 september om 10 u worden we bij Sergio verwacht. Gelieve op tijd in te schrijven, het zal dolle pret worden!

 

 

23:57 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

20-08-12

Komen eten

Van Indie gaan we naar Afrika, en wel naar Camaroen. Het enigste Afrikaanse restaurant in Buenos Aires! We worden er ontvangen zoals het hoort: met een brede glimlach en dit door de eigenaar: Maxime Tankouo, een ex voetballer van het nationaal elftal van Cameroen. Maxime verdwaalde ergens tussen Paraguay en Salguero en veranderde een locutorio in het enigste Afrikaanse restaurant van de stad. Hij spijst de metropool van Argentinie met gerechten zoals zijn mama die thuis maakte. Hij doopte zijn restaurant tot : El Buen Sabor. 

Op tijd reserveren, het restaurant is niet groot.

Waneer? 5 september om 20 u

Waar? Camargo 296 villa crespo.

Je kan hier de kaart al eens inkijken: www.elbuensaborafricano.com.ar

en hier lees je een verslag uit Joy

20:25 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

24-07-12

Komen eten!

Honger? Dan wordt het tijd dat het weer VIA-woensdagje wordt, ditmaal op de eerste dag van de maand: 1 augustus. We zien elkaar dan in een Indisch restaurant, tip van Marleen en Luc, op Cordoba 1147 (Microcentro). Delhi Mahal verwacht ons dan om 20u.

Gelieve op tijd te reserveren, aangezien ik op tijd het aantal mensen moet doorgeven.

00:33 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

08-07-12

11 juli in Argentinie

Collages4.jpg

Dit jaar een beetje in crisis-stijl zonder subsidies, die opgebruikt waren tijdens

de foto-tentoonstelling en de receptie toen, maar daarom niet minder

warm en gezellig. Met dank aan de eerste secretaris van de Ambassade, Ellen De Geest,

die aanwezig was.

20:48 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

30-06-12

Rally 2012 Feest 11 juli

ART&WISDOM in BA

De rally zit erop. Ergens in december 2011 werd hij geschreven. In januari-februari 2012 werd nog eens de onderste stenen gevel boven gehaald. Architecten gewikt en gewogen. Vragen dwarrelenden tussen fantasie en strikvragen. Geheime hoekjes van de stad werden doorgelicht. Dat het niet makkelijk was in de hitte kan u hier zien in de making off.

In de zinderende zon werden straten en pleinen afgeploegd op zoek naar de vraag die niemand zou vinden, en toch... de kandidaten zijn er weer in geslaagd om de meest geraffineerde antwoorden uit hun mouw te schudden. Dat verdiend een mooie prijs. En die vonden we in de BAZAR!

Een tipje van de sluier:


De prijsuitreiking en de antwoorden krijgt u te zien op het feestje van 11 juli, als Vlaanderen feest viert, uiteraard. Dat valt in de week, daarom verzetten we dat even, op Argentijnse gewoonte, naar zaterdag 7 juli!

Iedereen, ook diegene die niet met de rally hebben meegedaan, zijn van harte welkom in Via via , San Telmo.

 

Feest van 11 juli en prijsuitreiking Rally VIW 2012 !

wanneer: 7 juli 20 u

waar: Via Via San Telmo

Het staat iedereen vrij om de winnaars een frisse pint te trakteren!

07:59 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

14-06-12

Knolraap en lof, schorseneren en prei?

Eerste woensdag van de maand, 4 juli, in VIAVIA San Telmo 20u

Lees meer...

23:46 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook | |

10-05-12

Komen eeeeeeeteee!

Het etentje in Mei was wederom een succes. Deze formule verveelt nooit. Michael, Luc en Marleen brengen er shwung in. Zij vliegen van continent naar continent om ons de internationale keuken te leren kennen. Van de Basken gingen we naar Afrika om in mei te landen in Peru. Een ideetje van Peter, deze keer. Er waren veel nieuwe gezichten en we hopen dat die er de volgende keer zeker terug bij zijn, naast de oude getrouwe!

En of het lekker en gezellig was? Dat bewijst deze foto!

007.JPG

14:15 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

09-05-12

Heeft Chocolade mate een geheim?

Zondag is het overal in de wereld 'moederdag' behalve in Antwerpen en Buenos Aires.

Maar dat neemt niet weg dat mama's geen twee keer in de bloemetjes mogen worden gezet.

Chocolade mate heeft daarom iets in petto, er wordt heel wat gefluisterd en gefeseld in

de wandelgangen.

Op 12 mei wordt het geheimpje onthuld! We zien jullie volgende zaterdag ( 12 mei )

van 17uur30 tot 19uur30

in de

ViaVia.
 
Laten

jullie

weten

wie

er

aanwezig

kan

zijn

?

Downloads2.jpg

 

08:16 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

27-04-12

Komen eten ...trekt naar Peru

Vorige keer hebben we het Arabische continent bezocht en nu gaan we terug naar de Zuid-Amerikaanse roots, “Contigo Peru” een modern interieur met  Typisch Peruaanse accenten en zeer goede keuken met een zeer toegankelijke betaalbare prijs (goedkoop) zodanig dat iedereen mee kan.

 

Woensdag 2 mei om 20u30

“ Contigo Peru”

Echeverria 1627-Belgrano

www.contigo-peru.com.ar

 

 

Tevens is de bereikbaarheid zeer goed, 1 cuadra van het station van Belgrano (Barrio China)

http://www.contigo-peru.com.ar/ubicacion.php

 

Op tijd reserveren alstublief: reincastle@hotmail.com

07:28 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | |

16-04-12

Exposicion de fotografia La primavera al reves

 

Orfebrería Mapuche, Artesanías de Chile.

You are in: Home / News / Exposición Fotográfica “La Primavera Al Revés”...

Share

Exposición Fotográfica “La Primavera Al Revés” en Bruselas (spanish)

El 1 marzo pasado el Embajador Appelgren participó en la inauguración de la exposición de fotografías “DE LENTE, OP ZIJN KOP” (La Primavera Al Revés), en la sede de la Secretaría del Gobierno Regional Flamenco para relaciones exteriores y cooperación internacional, “Flandes Internacional”. La ceremonia estuvo encabezada por Koen Jongbloet, segunda autoridad de esa institución.

Leer mas

10:13 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

Etentje April

In April gingen jullie eten en proefden jullie de Arabische keuken. Het liep een beetje in het honderd met als spelbreker het weer. De hemelsluizen werden opengezet juist voor het vertrek van velen. Peter en Michael liepen nog tussen de druppels in en kwamen droog ter plaatse. Zonder jas en paraplu sprongen ze van afdakje tot afdakje. Deze weerterroristen werden later vervoegd door Mathieu en Jan die als waterkiekens binnenkwamen. Er waren vele nieuwe gezichten.  En oudgedienden die afbelden omdat ze echt niet door het onweer geraakten of ziek waren, aan dezen : veel beterschap!

Het was dan ook een gedenkwaardige avond, de storm die over de stad trok, was de hevigste in 44 jaar. Bomen werden ontworteld, mensen raakten gewond en er zijn ook 14 doden gevallen. Geen weertje om mee te spotten. Toch was het gezellig binnen en is er lekker gegeten. De 6 helden die er geraakt zijn, hebben genoten.

09:35 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

15-04-12

Art and wisdom in the streets of BA

Hier de voetrally van Buenos Aires 2012 online. Gelieve in te schrijven als je meedoet. Er is nog tijd tot juni, wegens mijn uitgestelde terugkeer naar BA.

Email om in te schrijven en het doorsturen van jullie antwoorden

 

 

Voetrally 2012 – BA- VIW Argentinie

 

 

 

We vertrekken in Via Via , zoals vorige keer. 

 

 

 

Vraag 1 :

 

Wie was de bouwmeester van het gebouw over Via Via, de ex-kantoren van Siemens ?

 

Dit is een typisch gebouw voor deze bouwmeester, witte steen afgewisseld met rode baksteen. Spijtig genoeg is dit handelsmerk van hem verdwenen door de restauratie, zoals bijna overal in de stad. Door de witte verf kunnen we wel de structuur zien van de bakstenen. Het Bureau der ingenieurs en architecten dat zijn naam draagt, gaf het gezicht van Buenos Aires in de jaren 1920 ev. Zij zijn de rode draad doorheen deze rally. De Architect Virginio Colombo, de onvolprezen Art Deco architect van deze stad, werkte bij hen.

 

 

 

We volgen Balcarce tot aan Belgrano, hier slaan we links af.

 

Vraag 2 : Wat is de bijnaam van Generaal Belgrano en wat ontwierp hij ?

 

 

 

Na het mausoleum van Belgrano steken we Belgrano over.  We blijven Belgrano volgen indezelfde richting, tot aan Bolivar.

 

 

 

Vraag 3 : Welke architect verkocht hier zijn fruitsla ?

 

 

 

We steken Bolivar over en blijven Belgrano volgen tot aan Peru. Hier ziet u op de hoek, nr 601 het huis van Sisi, de vroegere ambassade van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en woning van Sisi en haar echtgenoot in Buenos Aires.

 

Info :

 

Het gebouw dat de naam draagt van de bouwheer :Otto Wulf is opgetrokken in Jugendstil. Het werd ingehuldigd in 1914. De bouwheren waren Nicolas Mihanovich en Otto Wulf, die ruimte gaven aan de diplomaten van het Oostenrijks Hongaarse rijk. De architect was de Deen Morten F. Ronnow, die ook de Deense kerk zette in San Telmo. De bouwfirma was van Nederland Dirks, Dates en Van hattem, die reeds verschillende havens hadden gebouwd in Argentinie, zoals de haven van Mar del Plata met Belgisch kapitaal. Nu wordt het gebouw 'bewoond' door burelen van architecten. Naast de jugendstiel, de Duitse Art Nouveau, vinden we ook sporen van renaissance en neogotiek, zelfs sporen van esoterische bouwstijl van Palanti, die ook het Palacio Barolo gezet heeft met de divina comedia in verweven. We zien hier de architectonische excentrieke trek om de steunzuilen te vervangen door menselijke figuren, zoals in de acropolis. Als het mannen zijn worden deze figuren 'Atlanten' genoemd. Hier zien we 8 atlanten. Zij zijn 5 meter hoog en vertegenwoordigen de stielen in de bouwkunst : metser, schrijnwerker, ijzerwerker, smid, bezetter, beeldhouwer, aannemer, architect. Daarboven vinden we condors, ook 5 meter hoog, samen met andere dieren uit de locale fauna : pinguins, papegaaien, beren en uilen. Deze figuren zijn niet van steen, wel van gewapend beton. De twee torens vertegenwoordigen Sissi en haar echtgenoot, het zijn eigenlijk twee watertorens die de kroon dragen van de Keizer Frans Jozef en Isabel Wittelsbach, aca Sissi.

 

 

 

We lopen op Belgrano verder tot aan Chacabuco. Hier slaan we links in.

 

Vraag 4 :

 

Hier vinden we opnieuw een huis van dezelfde ingenieur als het kantoorgebouw over Via Via. Het huisnummer dat we zoeken is de som van de huisnummers gedeeld door het aantal huisnummers.

 

 

 

Aan Venezuela slaan we rechts af, links Piedras in, we laten de 'verleiding' links liggen en slaan Mexico in.

 

Vraag 5: In welk huis kunnen ze pottenkijkers verdragen ? 

 

(Deze vraag kan niet op zondag)

 

We steken Tacuari over en lopen door tot aan Mexico 972. Geen vraag, om jullie te tijd te geven om het huis te bekijken.

 

Info :

 

Het is van de arch Nicolas Paris. Don Telmo is een prachtig gebouw, art  nouveau. De restauratie duurde 1 jaar en werd met zorg uitgevoerd. Van binnen is het modern ingericht.

 

We wandelen verder tot aan 9de Julio, die we oversteken en lopen op LIMA tot aan Venezuela. Die nemen we links, tot aan Salta, waar we rechts inslaan. We wandelen tot aan Belgrano. We slaan links af.

 

Vraag 6 : Engelen zijn onzijdig, sommigen van hen dragen wel een achternaam. Welke ?

 

 

Santiago de Estero nemen we rechts. De organisatoren hebben hier een ijsje gegeten, in de hitte die we moesten trotseren was dat welgekomen.  We lopen door tot aan Adolfo Alsina. Aan Don quijote steken we over en blijven in dezelfde richting lopen op Santiago De Estero.

 

Vraag 7 : We zien hier 7 stenen kruisen, het 8ste is rood, doe een gokje op welk huisnummer.

 

We steken nu Hipolito Irigoyen over en blijven Santiago Del Estero volgen tot aan Av De Mayo. Om de info te lezen van Hotel Chile kan je even halt houden in de Starbuck op Av De Mayo.

 

 

Info :

 

Hier zien we het hotel Chile van de Franse architect Dubois. Hij was het enfant terrible van de Franse Art Nouveau. Net zoals in België Vande Velde en Horta deden, veranderde Dubois ook de strikte Franse regels naar eigen inzicht. Zijn vrijgevochte stijl wordt  anti-academicisme genoemd. Dit zien we vooral in het feit dat de ornamenten zijn versmolten met de muur. De gebogen lijnen van de gevel worden afgesloten door een decoratieve mozaiek. De koepel is vernieuwd na de brand van 1988.

 

We lopen door tot aan Rivadavia, in Santiago De Estero, daar verandert de straatnaam in Talcahuano. We lopen rechtdoor en steken Juan Peron over.

 

Vraag 8 : In deze straat worden instrumenten verkocht, hoeveel violen vind je hier waar geen noot uit te krijgen is ?

 

 

 

Op de hoek met Sarmiento krijgen we een stukje van de Belgische kunst te zien.

 

 

 

Vraag 9 : Welke badstad komen we hier tegen ?

 

 

 

We slaan Sarmiento links in.

 

Vraag 10 : Waar ziet u hier een luchtballon ?

 

We houden even halt op Sarmiento 1368.

 

Info :

 

Dit prachtige gebouw werd gebouwd in 1884 door Virginio Colombo uit Milaan. Het was een Italiaans centrum, voor het instortte. Zijn gevel werd gerestaureerd in 2003, maar de binnenkant is totaal vernield. De architect werd in 1906 naar Argentinie gehaald door de minister van openbare werken van BuenosAires. Hij legt al zijn liefde in de ornamenten van zijn gebouwen en koos zeer bewust de kunstenaars om deze te maken.

 

Nu slaan rechts Uruguay in, en steken Corrientes over. Het speelse monument dat u hier ziet is de vereeuwiging van twee olijke comieken : Olmedo of el negro die we nog kennen van de Rally van vorig jaar, en de komiek van Cordoba Javier Portales. Dit werk is door vandalen gehavend in de nacht van 5-6 februari, het begin van carnaval. Daarom is er geen vraag over. Waarschijnlijk zullen ze het standbeeld tijdelijk wegnemen om het te herstellen. Als we verder stappen zien we weer een werk van het architectenbureau die de rode draad is van onze wandeling, herken je het ?

 

Vraag 11 : Wat kan je er op de benedenverdieping doen ?

 

We lopen door tot aan Lavalle waar we links inslaan.

 

Vraag 12 : Op welke huisnummer stierf hier den Tómas ?

 

Als u hem gevonden hebt, ziet u de achternaam van een collega van hem aan de overkant van de straat. 

 


Vraag 13 : Hoe heet deze collega ?

 

In Parana slaan we rechts in.

 

Vraag 14 : Waar zit ons moemoe op café ? Huisnummer

 

We nemen Tucuman rechts en lopen door tot aan het gerechtshof.

 

Vraag 15 : Welk arabisch getal staat er onder de wet ?

 

 

 

Gerechtshof : ornamenten Virginio Colombo. Het begin van de werken startte in 1889, vielen stil in 1890, werden hervat in 1904, in 1912 werd een deel ingehuldigd, en viel de afwerking terug stil omdat de architect, Maillart, Argentinie vaarwel had gezegd. Men begon terug te werken in 1920. In 1925 is het zo en zo af, er ontbreken nog de afwerking, zeker aan de gevel. In 1942 kunnen we pas spreken van de beeindiging van de werken. Maar de poorten werden pas in 1973 geplaatst...bijna 100 jaar na de eerste steenlegging.

 

 

 

Dit jaar is het gerechtshof gestaureerd. Het staat er schitterend bij. Bekijk vooral de ornamenten op de gevels. Om deze te maken, nodigde de minister van Openbare werken, speciaal een architect uit Milaan uit, Virginio Colombo. Hierdoor krijgt het gebouw een AN stijl. De bijnaam van het gebouw, wijst op de volkse kritiek dat er veel te veel tirlantijntjes op de gevel staan. Het werd al vlug : de taart, gedoopt. De standaards die je boven op het dak ziet, zijn FASCES, rollen gemaakt uit berkenhout met in het midden een bijl. Zij waren het symbool van de Romeinse rechters die door heel het romeinse rijk trokken en de macht hadden over leven en dood. Dit symbool werd in Italie door Mussolini terug opgerakeld. Zijn knokploegen droegen dit logo op hun hemd en werden daarom : fasc-isten genoemd.

 

 

 

Wij houden meer van de mooiere dingen in het leven :

 

 

 

Vraag 16 : hoeveel koperen bloemen zien we aan de ingang Tucuman 1360

 

Op de hoek zien we een fietstalling. Dit initiatief bestaat reeds een jaar of twee en is nu uitgewerkt over heel de stad. Je kan er gratis een fiets krijgen en terug afgeven aan een andere stalletje verderop in de stad.

 

Een fietsrally leek me eerst ook een idee, maar als je al rijdend moet rondkijken naar bussen, auto's en moto's om je heen, en daarbij nog eens de bloemen moet tellen of een ornamentje boven op het dak moet ontdekken, leek het me te voet iets veiliger.

 

Vraag 17 : Welke fietstalling is dit ?

 

We wandelen door het park voor Colon, je mag gerust diagonaal oversteken, als je maar blijft rondkijken. Terwijl je luistert naar de symfonie van het 'gras' zie je hoe kostbaar de waarheid is.

 

Vraag 18 : Wat is de prijs van de waarheid ? Munteenheden zijn niet belangrijk.

 

We lopen het park door tot aan Libertad 773. Dit gebouw is van een  Porteño Art Nouveau architect, Benjamin Pedrotti. Daarnaast staat de Templo Libertad, de eerste synagoge van de Republiek. 

 

Info :

 

In september 1897 legde de Joodse gemeenschap van Argentinie de eerste steen voor de eerste synagoge in dit land. Het gebouw is hervormd tot de staat dat u nu ziet, in 1932. De stijlen die erin verwerkt zijn , zijn de romantieke en byzantijnse stijl. In het midden van de centrale boog ziet u de davidster, ster met 6 punten. De handen die u aan de poort ziet, stellen de handen voor van de priesters in het oude jeruzalem, zoals zij het volk zegenden. Boven op het dak ziet u de stenen tafelen met de wet op, de 10 geboden uit het boek Exodus.  Op het hek aan de stoep ziet u 12 medalles die de 12 stammen van Israel vertegenwoordigen. De boeg van de binnentempel wijst naar Jeruzalem.

 

U ziet op de poort 12 afbeeldingen, dit zijn de afbeeldingen van de 12 stammen van Israel, als de schilden van deze stammen allemaal samen worden afgebeeld, is het het symbool voor God. Verder vinden we het getal 12 in verschillende dingen terug : 12 horoscopen, 12 maanden, 12 uren op een klok, er zitten er zelf 12 in een dozijn.

 

Vraag 19 : Waar komen we in Europa 12 gouden symbolen tegen ?  

 

Het park was mooi om even een halte te houden. We mengen ons terug in het verkeersgedruis. Over Cordoba lopen we weg van het centrum tot aan Talcahuano, die links tot aan Uruguay, daar slaan we rechts af tot aan Paraguay, die nemen we rechts.

 

 

 

Vraag 20 : Wie maakte hier een tuin ?

 

We steken Libertad over en lopen door tot aan 9de Julio die we voorzichtig oversteken. In Suipacha slaan we links in, door gebrek aan straatnaambordjes zeg ik erbij : aan het polopaardje. Als we MT Alvear oversteken en naar Santa Fe lopen, komen we de atributen van een herder tegen.

 

Vraag 21 : op welke huisnummer ?

 

Santa Fe nemen we rechts en lopen richting het park van San Martin Plaza. BA is een stad met veel minder verkeersborden dan Belgen gewoon zijn. Enkelrichtingen worden hier niet aangeduid, ook omleidingenaanwijzingen vinden we bijna nooit. Toch zijn er dan weer andere aanwijzingen zoals de nieuwe borden voor de fietspaden en, belangrijk voor deze rally : het vraagteken dat we op Santa Fe zien. Daar schuilt uiteraard een vraag achter.

 

 

 

Vraag 21 : Welke Belg vinden we hier voor het ' ?' ?

 

 

 

In de lente wordt dit park overheerst door prachtige bomen met paarse bloemen.

 

 

 

Vraag 22 : Hoe heten die bomen ?

 

 

 

Dit park was oorspronkelijk de legerbasis van San Martin, zijn fort en paardenstalling. Later werd het een slavengevangenis, waar ze van de boten werden gehaald, ontluisd en tentoongesteld om te verkopen. De Spanjaarden verkochten aan de hoogste bieder het 'asiento'. Dat was het slavencontract. De laatste eigenaars van dit asiento met zetel in Argentina, was een Londens bedrijf : South Sea Company, dit rond 1713-1740. Argentinie verbood slavernij in 1853 in zijn grondwet. In de Nederlandse colonies en de USA werd de slavernij verboden in 1864. In 1890 werd in Brussel een conventie getekend om de slavernij van Afrika en Carraiben te verbieden, dit had een impact op ons Congo. Later werd deze conventie ondertekend door de geallieerden van de Eerste Wereldoorlog. Na de slavenmarkt, werd het plein omgetoverd tot een  stierengevechtring. En nu is het een rustige plek om te verpozen na een lange rally bijvoorbeeld.

 

Vanuit het park hebben we een prachtig zicht op de cavanaugh-building.

 

De Kavanagh-building zou niet in Buenos Aires staan, als er geen anecdote aan vasthangt. Corina Kavanagh kwam uit de clan van de kavanagh, caunauae of cavanaugh. Zij kwamen uit Ierland, en zwierven de wereld rond. Eentje kwam zelf in Antwerpen terecht en werd daar een gerenomeerde schilder in de late 18de eeuw. De Argentijnse Kavanagh kwam uit het Hongaars-Oostenrijkse rijk. Corina kwam in Argentinie als een 'nieuwe rijke' en werd verliefd op de zoon van de familie Anchorena (die over de kavanagh-building woonde). Het was een verhaal zoals Romeo en Julia. Het eerste 'democratische' appartementsgebouw werd als een smet gezien op de nobele architectuur van de stad Buenos Aires. Het contact tussen de geliefden werd door de fam Anchoreno verboden. Om haar gebroken hart te wreken, liet zij de Kavanagh de building hoger en breder bouwen, zodat de familiekapel van de familie Anchorena aan het zicht onttrokken werd. Deze kappel sierde voorheen het Plaza San Martin, nu zit het verdoken achter het dominerende Edificio Kavanagh.

 

Kavanagh-building : 1936, 120 m hoog, gewapend beton, eerste wolkenkrabber van Zuid Amerika.

 

(Boerentoren, eerste hoogste wolkenkrabber van Europa, werd afgewerkt in 1931, 87 m hoog, toen schreef de Belgische pers ook over het boerenbedrog en men schreef in De nieuwe Gazet in 1928 : « Het schandaal voltrokken. Antwerpen in handen van de Boeren-Soviet. » De eerste wolkenkrabber in USA was af in 1913 met 241 m.)

 

De huidige eigenaar is een nobele Brit geboren in: Lord Alain Levenfiche.

 

"I'm always too busy living in the present to look in the past," is zijn levensspreuk.

 

Vraag 23 : Toepasselijk staat hier de tijd stil, waar ?

 

We lopen naar beneden richting Engelse Toren en nemen een kijkje bij het oorlogsmonument van de Malvinas (Falklands), nu volop in de actualiteit. Over dit monument zien we de Engelse toren, een geschenk van de Engelsen, een replica van de Big Ben...na de oorlog over de Malvinas (Falklands) werd de toren herdoopt.

 

Vraag 24: Wat is de huidige naam van de toren?

 

Voorheen heette de Malvinas de Sebaldes-eilanden, naar hun ontdekker, de Antwerpenaar Sebald de Weert in +/- 1530. De Engelsen herdoopten de Sebaldes-eilanden. Zij ontdekten de vaargeul tussen de twee eilanden die ze het Falkland channel noemden, dit in 1690. De Spanjaarden bleven de naam Sebaldes-eilanden trouw, tot het werd omgedoopt door de Fransen tot Îles Malouines in 1764. Zij bouwden er de eerste nederzetting, dit door vissers uit Port Malo, vandaar de naam die door de Spanjaarden werd overgenomen als Malvinas.

 

Het monument van de val van de Malvinas ligt onderaan het park San Martin. Het bewijst eer aan de gesneuvelden. Het heeft 25 bordjes in zwarte marmer met de namen op van de 649 gevallen soldaten in de strijd. Om 8u elke morgen wordt de vlag gehesen. De wachters worden elke twee uur afgewisseld, zij behoren toe aan de drie legereenheden : lucht-, landmacht en marine. Zij dragen het oficiele historische uniform. De eeuwige vlam staat op de landkaart van de Malvinas. De plaats werd gekozen omdat er een groot publiek kan staan bij ceremonies (die nooit gehouden worden). De kritikasters wezen erop dat het juist over de 'Engelse toren' was, die daarom herdoopt werd. Ook is men niet te spreken dat de rust van de soldaten wordt verstoord door het drukke transport. Bij de namen van de gevallen soldaten staat er bewust geen militaire graad bij omdat men in de dood gelijk is. (Kritiek uit de pers : omdat er dan te weinig hooggeplaatsen zouden opstaan). Verder zie je de schilden van de provincies en de nationale. Rond de eeuwige vlam zien we twee armen om de mast te ondersteunen. Op de vloer rond de vlag heeft men een de nationale rosette geschilderd, lichtblauw en wit met een kruis. Moeilijk te onderscheiden.

 

Vraag 25 : welke Spaanse steden komen we hier tegen, voor elke stad twee punten en tevens de laatste van deze rally, wij danken u voor uw aandacht.

 

Schiftingsvraag : Trek in de loop van de rally een originele foto.

 

 

 

 

 

 

 

Rally gemaakt door VIW-Argentinie, Rein Remaut en MEN.

 

 

 

De spelregels!

 

Regels en tips:

 

 

 

 Art en Wisdom in de straten van BA

 

Voetrally VIWBA 2012

 

 

 

1.

 

De trip is op 1 dag te doen, maar je mag hem ook gerust in stukjes doen. Er staat geen tijd op, de bedoeling is om te kuieren en te genieten van wat je ziet. Een deel van de rally is gebaseerd op de wandelkaart van Art Nouveau van de Kamer van Koophandel van België, gesponsord door verschillende Belgische firma's. De volledige kaart staat in de bib en het is de moeite waard om ook de andere delen van de kaart eens af te wandelen.  (de kaart zelf geeft geen enkele tip over de antwoorden van deze voetrally)

 

 

 

2.

 

Niets moet, alles mag. Alleen de weg in de juiste richting volgen is aan te raden. Het is de bedoeling om je op een andere manier naar de dingen in de straat te laten kijken. Om de gevels bovenaan te bestuderen, de kleine details te ontdekken, stoor je vooral niet aan de andere voorbijgangers die  mee met u naar boven kijken als je wijst en peinzend op de hoek van de straat staat. Dat is juist de charme, maar een verstaanbare uitleg kan u aan de mensen echt niet geven. Ook raad vragen is uit den boze, dat weet ik uit eigen ondervinding. Het kan enkel tijdrovend zijn en u krijgt meestal een reactie van opgetrokken wenkbrauwen.

 

 

 

3.

 

De antwoorden zijn ter plaatse te vinden of is parate kennis. Je moet nergens echt zoeken of lang dralen, dit om niet te hard op te vallen zodat de voorbijgangers u ter hulp willen schieten, wat toch geen zode aan de dijk brengt. Eerst wordt de weg beschreven, daarna de vraag. Als er na een vraag  een wegbeschrijving volgt, wil dat zeggen dat het antwoord op de vraag in het stuk ervoor ligt.

 

 

 

4.

 

Veiligheid is belangrijk, de buurt is zorgvuldig gekozen, het zijn geen alledaagse straten maar wel veilig (toch moet u uiteraard altijd opletten). U kan de rally elke dag doen, zaterdag en zondag is het rustig, maar dan is het ook extra uitkijken en zondag is er veel gesloten. Zaterdag is via via gesloten tot 18 u. Maar zelfs dan kan je de eerste vraag nog beantwoorden. Op zondag is er een vraag onmogelijk , dat staat aangegeven op de wegbeschrijving.

 

 

 

5.

 

Je mag gerust een alias gebruiken om je in te schrijven. De deelname is gratis, je bestelt de rally per email en dan worden alle papieren doorgestuurd. U mag in team werken, maar niet allemaal te samen, want dan is er maar 1 winnaar, op zich niet zo vervelend als je de prijs wil delen. Er mag naar hartenlust gediscussieerd worden over de antwoorden, als u maar weet dat de jury altijd het laatste woord heeft en dat staat buiten elke discussie. De jury is: RR en MEN . Zij zijn de schrijvers van deze voetrally. Onnodig te zeggen dat u deze personen niet moet benaderen voor antwoorden…

 

 

 

6.

 

De foto’s op de rallybladen zijn pure versiering, zij hebben niets met de antwoorden of vragen te maken.

 

 

 

7.

 

De rally start na vanaf nu en loopt tot eind april. Daarna zal er een plechtige vergadering georganiseerd worden om de juiste antwoorden in te zien en de winnaar bekend te maken.

 

 

 

 

 

8.

 

De prijzen: Een eer die twee jaar duurt, tot de volgende rally. Andere prijzen zijn nog in onderhandeling. De vorige winnaars : Tine en Marcelo, zullen de kroon doorgeven , misschien aan zichzelf of aan de andere winnaar van de Rally VIWBA 2012.

 

 

 

Ik wens jullie veel plezier met het zoeken en het wandelen, vergeet vooral de pitstops niet.

 

 

Chocolade mate: Nederlands leren is plezant!

IMG_2940b.jpgWaarom zouden expatkinderen of kinderen uit een gemengd huwelijk Nederlands leren? Nederlands is een taal die maar door weinig mensen gesproken wordt. Omdat het een deel is van hun cultuur. Belgische kinderen die in het buitenland wonen, krijgen weinig kans om de taal van hun ouders of grootouders te leren. Toch blijft het belangrijk. Op het moment dat expatkinderen terugkeren naar Belgie, is de drempel om naar Nederlandstalige scholen te gaan, niet zo groot. Ook de verdrukking van de cultuur waar ze vandaankomen, is kleiner. En de Nederlandse taal is daarin een belangrijke schakel. Nederlands hoort bij de culturele identiteit van deze kinderen. 

 

IMG_2936b.jpgWereldwijd groeit het aantal kinderen die Nederlands leren na hun schooltijd in de Internationale scholen. Deze lessen worden meestal gemengd gegeven qua leeftijd. Hierdoor leren kinderen andere kinderen kennen die reeds Nederlands spreken of die uit dezelfde cultuurstroom komen als zij, of hun ouders of hun grootouders. Ook voor kinderen die nooit in Belgie gewoond hebben, is deze link met de familie daar, belangrijk. De afstand is al zo ver, als er nog een taalgrens bijkomt, verwatert het contact nog sneller.

 

 

 

IMG_2975b.jpgHet gaat niet alleen over het spreken of aanleren van de taal op zich. In ons klasje komen ook geschiedenis, aardrijkskunde en folclore aan bod. Het is voor kinderen uit gemengde huwelijken een contact met de roots van hun moeder of vader. De waarde van dit contact is ten eerste de band die blijft met de achtergebleven familie in Belgie, de herkomst van hun moeder of vader ontdekken en vooral niet te onderschatten: de meerwaarde in het leven van elk kind om een brede culturele kijk te krijgen op onze globaliserende maatschappij.

 

IMG_2925b.jpgIn Chocolade mate, komen kinderen al spelenderwijs in contact met de Belgische en Nederlandstalige cultuur. Chocomate is geen schooltje, het is een speelklasje waar ook vaardigheden en leren spelen met anderstaligen een plaats krijgen. De enorme moeilijke opgave van onze juffen is niet te onderschatten. Ze hebben kinderen die vlot nederlands spreken, maar het soms niet belangrijk vinden om het te blijven spreken, kinderen die geen Nederlands spreken en kinderen die alleen maar Nederlands spreken. Dit allegaartje proberen juf Annelies en juf Bonnie samen te kneden als 1 groepje samenspelende bende. Dat de kinderen er plezier in hebben, bewijzen deze kiekjes. Ook groeit de klas elke keer, nog even en we barsten uit onze voegen!

 

06-04-12

Pasen in San Telmo

En onze kindjes doen vrolijk verder met het Nederlandstalig taalklasje. Juf Annelies zet haar klasje in een paasei!
 
Zaterdag, 7 april staat het thema Pasen centraal. In Via Via zullen we de klokken van rome zeker warm ontvangen. We zullen eierdopjes maken, het verhaaltje van de paashaas aanleren en op chocolade eitjeszoektocht gaan. Hopelijk hebben de kids er zin in! Laten jullie wie kan komen en wie niet?
 
17.20 in Via Via, Chile 324 San Telmo.

kleurplaat-pasen-paaskuiken-ei-medium.jpg

20:29 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

29-03-12

Eten op een vliegend tapijt

RESERVEREN BIJ MICHAEL, AANGEZIEN IK VOLGENDE WEEK GEEN INTERNET HEB.


We gaan, of liever gezegd: jullie gaan eten op 4 april! En jullie zijn in goede handen van Michael en Luc en Marleen, die voor jullie zijn gaan voorproeven. We blijven in de sfeer van de culinaire reis rond de wereld en deze maand kozen M&L&M een Arabisch buffet voor jullie. Het kader neemt jullie mee naar het land van de vliegende tapijten. Je kan vrij kiezen uit de kaart, maar het plezierigste is om verschillende voorgerechten en hoofdgerechten te kiezen, zodat er op de tafel een soort buffet wordt gezet.

 

wiske-buikdanseres.jpg

Voor alle zekerheid: dit is NIET Michael

noch Marleen en ook Luc niet.Michael zet het even allemaal op een rijtje:

 

 Prijzen

 

voorgerechtjes 24 à 38 $ (als we delen bijvoorbeeld 10 bordjes met 15 personen is het rond de 25$ pp)

hoofdgerechten : tussen 26 en 48$ (en één duurder van 55$)

Alle desserts 24$

Frisdranken : 13$

 

 

Wijnen rond 40 à ….. 

 

Het adres van Hanan is Julian Alvarez 1272 in Palermo (tussen Cordoba en Cabrera en 2 c uadras van Scalibrini Ortis)

 

 

http://www.guiaoleo.com.ar/restaurantes/Hanan-42

 

Wij hebben gereserveerd op woensdag 4 april om 20u30

 

Tot hoors,

 

Michaël

 

 GELIEVE OOK BIJ MICHAEL TE RESERVEREN AANGEZIEN IK DEZE WEEK VERTREK NAAR DE HOGE BERGEN EN INTERNETTEN EVEN ACHTERWEGEN LAAT.

michael.engelen.ar@gmail.com

13:29 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

13-03-12

Chocomate & Pizza

 

De Chocolade Mate was zaterdag opnieuw een succes. Het klasje groeit elke keer opnieuw. Deze zaterdag bakten Sarah, Eva, Alma; Ignace, Lisa, Ann, Jacob, Uma, Sophie en Valentijn heerlijke pizza. Om de ingrediënten bij elkaar te krijgen, moesten ze spelletjes spelen. Er werden papieren pizzas op de grond gelegd die de kinderen moesten verleggen om zo de andere kant van de zaal te bereiken, zonder met hun voeten de vloer te raken. De winnaar kreeg iets om op zijn echte pizza te leggen. Daarna moesten ze geblinddoekt bij elkaar een zwarte Italiaanse snor tekenen, zoals bij een echte pizzaman. Er werden portretten getekend van al de kindjes, en iedereen werd verkleed als een mummy. Ook de kennis over Belgie werd getest.   

o   Welke kleuren heeft de vlag?

o   Hoe heet onze koning?

o   Welke talen hebben we in Belgie?

o   Voor welke twee lekkere dingen is Belgie in de hele wereld bekend?

o   Aan welke zee ligt Belgie?

 Voor elk juist antwoord kregen ze een tomaat, mozarellakaas, hesp en paprika om zo de pizza helemaal af te maken en er heerlijk van te smullen!

Downloads.jpg

 


De juffen hebben weer enorm hun best gedaan. De kinderen en de ouders waren heel enthousiast over het klasje. Bedankt juffen!!


 

11:59 Gepost door VIA in activiteiten VIW | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |